Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kwartetspellen > Deel 22: Geen kwartetspel

   Verzameling

Een overzicht van mijn eigen verzameling: deel 22

Geen kwartetspel

 

Introductie: Bij de voorgaande onderdelen heb je een goede indruk kunnen krijgen over de verschillende kwartetspellen die er over wat voor onderwerp dan ook bestaan. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een kwartet van. Maar je hebt ook nog kaartspellen die wel op kwartetspellen lijken, maar dit niet zijn. Wanneer je -zoals ik- een grote verzameling kwartetspellen opbouwt, ontkom je niet aan deze 'inferieure' spellen. Je kijkt zelf verkeerd of in een verzameling die je van een ander overneemt, zitten een paar van deze verdwaalde spellen. Maar dat maakt ze overigens niet minder interessant! In dit laatste onderdeel van mijn kwartetverzameling heb ik er daarom een paar op een rijtje gezet.

 


Verzameling

 

Titel: Zwarte Piet
Producent: Papita
Jaartal: 1979

 

    Bij Zwarte Pieten is het de bedoeling dat je twee kaarten bij elkaar krijgt in plaats van 4.  In tegenstelling tot kwartetten vraag je hier niet om een kaart, maar trek je een kaart uit de hand van een van je tegenspelers. Als je een kaart trekt, waar je de andere kaart al van hebt (in dit spel gaat het steeds om jongetje - meisje) kun je dit stel kaarten afleggen. Hou je de zwarte piet (de enige kaart zonder tegenhanger) aan het einde van het spel over, dan moet een door de andere spelers opgelegde taak uitvoeren.

Dit spel van Papita heet (heel origineel) Zwarte Piet. Maar er zijn ook andere namen waaronder deze zwarte piet-spellen worden uitgebracht. De subtitel is dan wel altijd zwarte piet (in plaats van kwartet).

 

 

Titel: Ein Drei-Karten-Spiel für Kinder von Fünf Jahren an
Producent: Verlag Erhard Neubert KG
Jaartal: onbekend

 

    Zoals de titel al doet vermoeden, gaat het er bij dit kinderkaartspel om om 3 kaarten te verzamelen. Elke groep kaarten is te herkennen aan de duidelijke kleurenrand om de kaarten en daarom ook met jonge kinderen goed te spelen. Extra leuk, omdat ze op deze manier ook nog een beetje woorden combineren en lezen kunnen leren.

De kaartencombinaties zijn erg leuk opgesteld: het gaat om woorden die uit twee lettergrepen bestaan. Heb je een deel van benodigde groep, dan moet je zorgen dat je nog om de andere woorden vraagt. Heb je een trio compleet, dan kun je deze kaarten afleggen.

 

 

Titel: Gemeente Vlijmen
Uitgave: "Vlijmens Mannenkoor" i.s.m. de Gemeente
Jaartal: 1983

 

    Het Vlijmens mannenkoor is opgericht op 19 juni 1923 en heeft in zijn jubileumjaar een kwartet-kaartspel uitgegeven. De kwartetten bestaan uit 4 kaarten, het grappige is dat ze niet per soort kaartsymbool of op nummer zijn gegroepeerd.

♠ 4 - Natuurschoon: Kasteellaan. Dit bos behoort bij het z.g. Drunens Kasteeltje, vroeger Steenenburg geheten. (Ter informatie: tegenwoordig is dit de ingang van Het Land van Ooit)
♦ 8 - Kerken: R.K. Kerk Vlijmen. Deze kerk, in neo-gotische stijl, werd in 1868 in gebruik genomen. Nog onlangs onderging zij een grondige opknapbeurt.
♣ 3 -Monumenten: Emmamolen. Deze windkorenmolen werd in 1886 gebouwd en is thans eigendom van de gemeente.

 

 

Titel: Muziekkwintet
Producent: Uitgeverij de Toorts
Jaartal: 1983 (dit 'kwintet' verscheen destijds in iets andere vorm bij Uitgeverij Heuff)

 

    Bij dit spel zitten erg korte spelregels: Het 'kwintet' wordt gespeeld zoals het kwartet, met dien verstande dat men vijf kaarten per onderwerp moet verzamelen in plaats van vier. Wie de meeste onderwerpen verzameld heeft, is winnaar. De rest van het bijgaande boekje is gebruikt om meer informatie over de verschillende instrumenten te geven.

8d - Klavierinstrumenten: clavecimbel (portatief, kabinetorgel, spinet, piano)
7a - Koperblazers: trompet (hoorn, trombone, tuba, clavicor)
9a - Slaginstrumenten: trom (pauk, bekken, tamboerijn, triangel)

 

 

Titel: Cité de Carcassonne
Producent: onbekend, wel in Frankrijk gemaakt.
Jaartal: onbekend

 

    Een sextet met 7 verschillende categorieën uit het ons bekende Carcassonne. In plaats van 4 verzamel je dus 6 kaarten. De bij elkaar horende kaarten zijn herkenbaar aan de kleur en getallen. Erg prettig, want het gehele spel is in het Frans. Verder staat er onderaan de kaarten nog een leuk verhaaltje over de bijbehorende afbeelding.

* Portes et Tours: La porte d'Aude (Ter informatie: deze poort staat afgebeeld op de voorkant van het Carcassonne basisspel)
* Ouvrages Defensifs: Les enceintes
* Les Alentours: Le pont vieux

 

 


 

Andere kwartetpagina's in Spelmagazijn:

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan diverse mensen voor de kwartetten in mijn verzameling.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.