Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kwartetspellen > Deel 4: Dieren algemeen

   Verzameling

Een overzicht van mijn eigen verzameling: deel 4

Dieren algemeen

Introductie: Met dieren heeft iedereen wel iets. Er zijn ook behoorlijk veel dierenkwartetten in omloop. Deze zijn ruwweg in te delen in kwartetten met dieren algemeen en kwartetten met speciale of één soort dieren in de 'hoofdrol'. Op deze pagina staan enkele kwartetten over dieren algemeen.

 

 

Verzameling

 

Titel: Dierenkwartet
Producent: Papita
Jaartal: 1967 (schatting)

 

    Voor mij een bijzonder kwartet, want dit is mijn eerste kwartet! Het begin van de verzameling, dus. In het kwartet komen allerlei soorten dieren voor: wilde dieren, vogels, vlinders. En van elke soort zijn vier rassen uitverkoren om in het kwartet mee te mogen doen. Papita was een submerk van Jumbo. De kwaliteit was in het algemeen wat minder dan die van de Jumbo kwartetten. Toch heeft het kwartet het tot nu toe goed uitgehouden.

- Siervissen: hoogvinkarper (sluierstaart / paradijsvis / goudvis)
- Knaagdieren: boommarter (eekhoorn / hamster / bever)
- Honden: foxterrier (buldog / st. bernard / pekingees)

 

 

Titel: Dierenkwartet
Producent: Jumbo
Jaartal: 1952

 

    Dit is een van de vier oude kwartetspellen die ik uit deze serie van Jumbo heb. Ze bestaan elk uit 9 à10 kwartetten. In de kwartetten is helaas geen jaartal vermeld, maar Karin van spellenfabrikant Jumbo is het archief eens ingedoken. De kwartetten blijken zeker zo'n 50 jaar oud te zijn. Het Dierenkwartet komt bijvoorbeeld voor in catalogi uit 1952 en 1953. Het Dierenkwartet uit 1965 heeft een andere afbeelding, dus ergens daar tussenin moet het juiste jaartal liggen ! (Bedankt voor deze service.) Op enkele van deze doosjes staat een zegel van een boekhandel uit Rotterdam met een 5-cijferig telefoonnummer. Elk kwartet zit in een rood doosje waarop de afbeelding van het kwartet is geplakt.

Leuk detail: het Jumbo-olifantje op de doos is niet rood, maar geel.

 

 

Titel: Im Zoo Quartett
Producent: FX Schmid
Jaartal: onbekend

 

    Bijzonder aan dit kwartetspel is dat het een dierentuin kwartet is. Toch staan de dieren op de plaatjes zelden afgebeeld met een hek of iets anders herkenbaars van een dierentuin omgeving. Aangezien er geen vermelding van een dierentuin op staat, is het zeker niet in opdracht van een bepaalde dierentuin uitgegeven.

De kwartetten zijn ingedeeld, zoals je de dieren in een dierentuin vaak gegroepeerd ziet, namelijk per gebied bij elkaar.
- Aus Afrika: Zebra - Flußpferd - Strauß - Netzgiraffe
- Aus Europa: Braunbär - Wisent - Rothirsch - Wolf

 

 

Titel: Tiere aus aller Welt
Producent: ASS
Jaartal: onbekend

 

    Bij dit kwartet staan interessante teksten vermeld bij alle kaarten. Zo kun je leuke weetjes over de diverse dieren lezen. Het kwartet is in het Duits, dus ik heb hieronder een vrije vertaling van de teksten gegeven.

- 6C: Flamingo - Dit is een watervogel die met zijn hoge benen, geknikte snavel en roze kleur erg herkenbaar is. Hij leeft in Afrika, Amerika en Azië.
- 3A: Ezel - Hij hoort bij de familie der paarden. Zijn wilde broeders leven tegenwoordig nog in Azië en Afrika. De ezel is een trouw lastdier, maar kan af en toe wat koppig zijn.
- 1A: Subtropische vlinder: Deze afbeelding laat een van de 100000 verschillende subtropische vlinders zien.

 

 

Titel: Animaux
Producent: Carlit Zürich
Jaartal: onbekend

 

    Dit Franstalige kwartet zal al behoorlijk oud zijn, gezien de afbeeldingen. Het bestaat uit slechts 24 kaarten. De uitgever Carlit Zürich blijkt tegenwoordig een onderdeel van Ravensburger te zijn.

Oiseaux: Flamant / Colibri / Mésange charbonniière / Coq de bruyère
Papillons et Coléoptères: Cerf volant / Porte morts / Papillon à tête de mort / Amiral
Animaux rongeurs: Porc-épic / Ecureuil / Marmotte / Castor

 


 

Andere kwartetpagina's in Spelmagazijn:

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan diverse mensen voor de kwartetten in mijn verzameling.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.