Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kwartetspellen > Deel 20: Diversen

   Verzameling

Een overzicht van mijn eigen verzameling: deel 20

Diversen

 

Introductie: Op deze pagina vind je kwartetten die niet in een andere categorie konden worden ondergebracht. Vaak zijn het dus unieke kwartetten, maar het kan ook zijn dat ik in een bepaald thema gewoonweg te weinig kwartetten heb. Het is in ieder geval een bonte verzameling geworden op uiteenlopende gebieden. En zoals altijd kun je er vaak weer veel van opsteken.

 


Verzameling

 

Titel: Muziekkwartet
Producent: Uitgeverij de mandarijn
Jaartal: 1986

 

    Wat is een kwartetverzameling zonder een muziekkwartet erin? Inderdaad, die mag niet ontbreken! Het Muziekkwartet kan gespeeld worden als een gewoon kwartet: het thema van de verlangde kaart wordt opgelezen. Men kan het thema echter ook zingen, neuriën, of via een instrument laten weerklinken. Het idee voor dit kwartet is afkomstig van Jean-Pierre Plooij & Michiel Vergeest.

* Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791): Symphony Nr. 40 (KV550) / Serenade, Eine Kleine Nachtmusik (KV 525) / Don Juan (KV 527) / Die Zauberflöte (KV 620)
* Ludwig van Beethoven (1770 - 1827): Für Elise / Symphony Nr. 5 (Opus 67) / Pianoconcert Nr. 3 (Opus 37) / Vioolconcert (Opus 61)

 

 

Titel: Het Rijper Leeghwater Kwartet
Producent: onbekend
Jaartal: 1975 (schatting)

 

    Het dorp De Rijp kende begin 17e eeuw een enorme bloei dankzij de haringvangst. Rijper reders zochten naar meer expansie en vonden die in de walvisvaart. De drooglegging van de Beemster 1612 en van de Schermer 1633 betekende ook dat De Rijp geen directe doorgang meer had tot de Zuiderzee. Volgens dit kwartet één van de grootste rampen, maar molenaars (zoals Jan Adriaansz Leeghwater - voorkant doos) hadden er veel baat bij.

* Rijper Rampen: Grote Brand - Schriklijke Brand in De Rijp anno 1654, waarin behalven de Kerk & Tooren omtrent vierhonderd Dertig woonhuyzen door de vlam verteerd zijn. ('t Verkeer / Plan de Pauw / Droogmalen Beemster)
* Molens: De molenaar - Den Heemel geeft, Wie vangt die heeft. (Oliemolen / Watermolen / Meelmolen)

 

 

Titel: het Scouting kwartet
Producent: onbekend
Jaartal: onbekend

 

    Het Scouting kwartet is een promotie (?) kwartet voor Scouting Nederland. De diverse speltakken komen aan bod met veelal niet-bestaande zaken. Elke kaart is voorzien van een erg onduidelijk tekeningetje. Het lijkt me dus niet zozeer een promotie-kwartetspel, alswel een hebbedingetje voor scoutingleden.

* Verkenners: de "op een been kan je niet lopen" zeeverkenner (de "lijntrek"verkenner / de "vlieg er eens uit" verkenner / de "niet over zich heen laten lopen" verkenner)
* Uniform: de "spring"uniform draagster (de galauniform drager / de "maatuniform" drager / de "zwemuniform" draagster
* Leiding: de waterleiding (de goed in de olie leiding / de pijp leiding / de gas leiding)

 

 

Titel: Unser Sternenhimmel
Producent: Rudolf Forkel
Jaartal: 1962

 

    Behalve kwartetten over de diverse hemellichamen en sterrenbeelden, zit er een 52-pagina's (!) tellend boekje met allemaal wetenswaardigheden in het doosje bijgesloten. En om het helemaal compleet te maken, zit er zelfs nog een kaart bij, waarop de hele sterrenhemel staat afgebeeld. De verschillende kwartetten zijn linksbovenin herkenbaar gemaakt met een planeet of een ander hemellichaam, zoals Saturnus, Mars, Meteoor, Komeet.

* Poolcirkelsterrenbeelden: Grote Beer (Kleine Beer / Draak / Jachthond)
* Dierenriemsterrenbeelden: Steenbok (Boogschutter / Schorpioen / Waterman)

 

 

Titel: 't groot Oranje Kwartetspel
Producent: Carta Mundi
Jaartal: onbekend

 

    Ter gelegenheid van 10 jarig bestaan van het tijdschrift Vorsten is 't groot Oranje Kwartetspel uitgegeven. Het kwartet bevat maar liefst 15 kwartetten, de meeste voorzien van een foto. Zo komen niet alleen diverse personen aan bod, maar ook paleizen, vakantieverblijven en juwelen. Het kwartetspel is in ieder geval van na 1980, want ook de inhuldiging van 30 april 1980 komt voor.

* Portretten: Prinses Juliana - geb. 30 april 1909 (Prins Bernhard / Koningin Beatrix / Prins Claus)
* Onderscheidingen: Orde van de Nederlandse Leeuw - Grootkruis (Huisorde van Oranje / Militaire Willemsorde / Orde van Oranje-Nassau)
* Oudste zonen: Prins Willem-Alexander - geb. 27 april 1967, zoon van Koningin Beatrix (Prins Maurits / Prins Carlos / Bernardo)

 

 


 

Andere kwartetpagina's in Spelmagazijn:

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan diverse mensen voor de kwartetten in mijn verzameling.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.