Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kwartetspellen > Deel 5: Dieren met thema

   Verzameling

Een overzicht van mijn eigen verzameling: deel 5

Dieren met thema

Introductie: Naast algemene dierenkwartetten zijn er ook dierenkwartetten met thema's. Vaak betekent dit dat er één diersoort helemaal in kaart wordt gebracht (bijvoorbeeld verschillende hondenrassen of paardenrassen). Maar er zijn ook andere criteria waarbij je bepaalde dieren kunt samenvoegen (bijvoorbeeld jonge of exotische dieren).

 


Verzameling

 

Titel: Katten
Producent: Otto Maier Benelux B.V.
Jaartal: onbekend

 

    Een Raaf-kwartet met katten als thema. Dit is al een behoorlijk oud kwartet. De voorkant van de doos is gewoon beplakt met een (speciale) kaart en dus niet als afbeelding op de doos gedrukt. Het kwartet zelf bevat mooie foto's van verschillende kattenrassen.

* Europese korthaar, wit (getijgerd / karthuizer / rookkleurig). Bij witte katten met blauwe ogen van de europese korthaarkatten kunnen sommige dieren doof zijn, hetgeen een kwestie van erfelijkheid is.
* Siamezen, lilac-point (seal-point / chocolate-point / lynx point). Alle Siamese katten worden wit geboren. De donkere kleur verschijnt pas in de loop van de tijd.

 

 

Titel: Vogelkwartetspel
Producent: Hema
Jaartal: onbekend

 

    Een vogelkwartet met een heleboel (erg mooie) tekeningen van vogels. Dat dit kwartet ook al behoorlijk oud is, blijkt o.a. uit het Hema-logo op de voorkant van de doos. Ik kan me zelfs niet heugen dat het er ooit zo uitgezien heeft. Het kwartet is erg leuk in elkaar gezet, waarbij de verschillende vogels per gebied gegroepeerd zijn.

Wie zien we bij het water: Aalscholver (Blauwe reiger / Strandplevier / Zilvermeeuw)
Wie zien wij in de wei: Kievit (Spreeuw / Leeuwerik / Ooievaar)
Wie zien wij bij de boerderij: Haan (Duif / Wilde eend / Gans)

 

 

Titel: Vogel Kwartetspel
Producent: De Landelijke Werkgroep Jeugd van de Bond van Vogelliefhebbers
Jaartal: 2002

 

    De Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers heeft een kwartetspel laten maken in een eenmalige oplage van 10.000 exemplaren in mei 2002. De kwartetspellen kostten € 5,75 per stuk en bevatten maar liefst 13 kwartetten.

Een groot deel van de kaarten bevat foto's van vogels, maar enkele delen van het kwartet zijn gereserveerd voor kooien, voedsel en broedplaatsen. Sommige foto's nemen de hele breedte van de kaarten in beslag, terwijl anderen slechts een deel bestrijken. De ronde hoekjes van de kaarten zijn niet allemaal gelijk, maar dat is verder niet storend.

 

 

Titel: Baby-dieren kwartet
Producent: Jumbo
Jaartal: onbekend

 

    Jonge dieren zijn altijd leuk om te zien. Bij dit kwartet zijn de kleintjes onderverdeeld in verschillende soorten dieren. Ook staat er bij elk plaatje een leuk verhaaltje.

Roofdieren (hier horen de vos en de leeuw ook nog bij)
-Luipaard: Luipaarden zijn tamelijk vechtlustig. Ook als ze nog klein zijn mogen ze graag een robbertje stoeien. Als tegenstander mogen ze in zo'n vechtpartij niet worden onderschat.
-Bruine beer: Een moederbeer weegt enkele honderden kilo's, pasgeboren beertjes wegen slechts 1/2 kilo. Het duurt zeker drie maanden voordat ze het hol, waarin ze werden geboren, mogen verlaten.

 


 

Andere kwartetpagina's in Spelmagazijn:

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan diverse mensen voor de kwartetten in mijn verzameling.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.