Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kwartetspellen > Deel 6: Bloemen

   Verzameling

Een overzicht van mijn eigen verzameling: deel 6

Bloemen

 

Introductie: Bloemenkwartetten lijken wel wat chiquer dan andere kwartetten. Zeker de oudere kwartetten zijn een lust voor het oog. Bloemen zijn bij uitstek geschikt voor kwartetten. Er zijn veel verschillende soorten, die goed in categorieën zijn samen te vatten. In de oudere kwartetten zie je voornamelijk tekeningen, in de nieuwere kwartetten zijn het vooral foto's. Een prachtige manier om de verschillende bloemen te leren kennen.

 


Verzameling

 

Titel: geen
Producent: Touret
Jaartal: onbekend

 

    Dit Franstalige kwartet gaat geheel over paddenstoelen (en is voor mijn gemak maar onder de bloemen gezet). De afbeeldingen zijn de moeite waard: deze zijn allemaal getekend. Het doosje heeft een venster, waardoor je de eerste kaart kunt zien. In het kwartet zitten 8 families met 4 verschillende paddestoelen: in totaal dus 32 kaarten.

- Ascomycetes: Morille vulgaire
- Cantharellacees: Chantarelle en trompette
- Amanitacees: Amanite tue-mouches

 

 

Titel: Bloemenquartet-spel Flora
Producent: onbekend
Jaartal: onbekend

 

    Er is mij niks bekend over dit kwartet, maar het moet wel heel oud zijn. De voorkant van de doos is gewoon een van de kaarten uit het kwartetspel, die erop geplakt is. Op de achterkant van de doos staat: Een onderhoudend en leerrijk Gezelschapspel bestaande uit 40 Kaarten met bloemen van de  volgende rubrieken (gevolgd door 10 soorten bloemen).

* Boombloemen: Sering (Syringa vulgaris). Boombloemen zijn: Appel, Meidoorn, Sering, Kastanje
* Heesterbloemen: Duitsche Brem (Genista germanica). Heesterbloemen zijn: Duitsche Brem, Wilde rozen, Rhododendron, Japansche Pirus
* Heesterbloemen: Rhododendron (Rhododendron ponticum).

 

 

Titel: Bloemen No 278
Producent: Ferd. Piatnik & Söhne - Wien (made in Austria)
Jaartal: 1962

 

    Dit Oostenrijkse kwartet is helemaal in het Nederlands gemaakt. De spelregels, de teksten op de kaartjes en zelfs de achterkant van de kaartjes is Nederlands: een klein meisje op klompen met een bosje tulpen in haar hand.
Het doosje zelf open je niet door de deksel ervan af te nemen, maar door het uit elkaar te schuiven, zoals bij een luciferdoosje (dat is overigens ook bij bovenstaand kwartet Flora het geval). De zijkant van de doos is verguld.

* Alpenbloemen: Edelweiss (Wolverlei of Valkruid / Stengelloze Gentiaan / Alpenroos)
* Akkerbloemen: Klaproos (Korenbloem / Sleutelbloem / Grasklokje)

 

 

Titel: Bloembollen kwartetspel
Producent: Drukkerij van Elburg
Jaartal: 1984

 

    Dit kwartet is ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Drukkerij Van Elburg BV uit Warmond  gemaakt. De keuze voor een bloembollenkwartet is duidelijk, omdat Warmond gelegen is in de bollenstreek. De foto's zijn van uitstekende kwaliteit en een lust voor het oog om te bekijken. Op de kaarten is ook niet bezuinigd: ze voelen prettig glad aan en doordat ze een coatinglaag hebben, slijten ze nauwelijks.

Tulp: Apeldoorn (Kansas / Garden Party / Candela)
Crocus: Pickwick (Jeanne d'Arc / Yellow / Remembrance)
Dahlia: Park Princess (Garden Wonder / Veritable / Top Mix)
 

 

 

Titel: Bloemen quiz kwartet
Producent: Jumbo
Jaartal: onbekend

 

    Ook dit kwartet van Jumbo is weer tweetalig opgezet: Nederlands en Frans. Verder heeft dit kwartet een soort extraatje: het bevat namelijk ook quizvragen over de verschillende bloemen die in het kwartet voorkomen. Er wordt hier overigens verder tijdens het spel niks mee gedaan, dat wil zeggen dat er niets over vermeld staat in de spelregels.

7a druifhyacint  (zonnebloem / aster / viooltje (pensee)): Waar vinden wij de druifhyacint? In bossen en weilanden.
9a tulp (dahlia / pioen / roos): Hoeveel bloembladeren heeft de tulp? 6 stuks.
9d roos (tulp / dahlia / pioen): Hoeveel kg rozenbladeren heeft men nodig, om er één liter rozenolie uit te trekken? 3.000 kg.

 

 


 

Andere kwartetpagina's in Spelmagazijn:

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan diverse mensen voor de kwartetten in mijn verzameling.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.