Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kwartet

   Spelbeschrijving

Titel: Kwartet
Ontwerp:
Tekeningen:
Producent: Diverse uitgevers
Aantal spelers: vanaf 3 spelers
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Speelduur: 15 minuten
Taal: Nederlands

Kwartet

Spelmateriaal:
Een veelvoud van 4 kaarten, meestal 36.

 

Introductie: De meeste mensen zullen het wel kennen: kwartetten. Het is waarschijnlijk de eerste kennismaking met speelkaarten geweest. Een kwartet is een verzameling van 4 bij elkaar horende kaarten.

 

Voorbereiding: Alle kaarten worden onder de spelers verdeeld. Het kan zijn dat sommige spelers meer kaarten hebben dan andere spelers. De kaarten neem je in je hand. Je laat ze niet aan de andere spelers zien. Soms kun je met de kaarten die je hebt gekregen al een kwartet maken. Leg dit kwartet dan open voor je op tafel.

 

een kwartet

 
Een spelbeurt: Als je begint, vraag je aan één van de andere spelers een kaart die je niet hebt. Dit moet dan wel een kaart zijn van een kwartet waarvan je zelf minimaal 1 kaart in je hand hebt. Noem de naam van het kwartet en vraag naar de kaart uit dit kwartet die je wilt hebben. Als de speler die kaart heeft, dan moet hij deze aan je afgeven en mag je doorgaan met kaarten vragen. Dit hoeft overigens niet aan dezelfde speler. Als je een setje van 4 kaarten hebt, roep je 'kwartet!' en leg je de vier bij elkaar horende kaarten voor je neer op tafel.

 

Heeft de speler de gevraagde kaart echter niet, dan is je beurt voorbij en mag de speler aan wie je het laatst een kaart vroeg de volgende vraag stellen.

 

 

de achterkant van de kwartetkaarten

 

Enkele varianten:

 

Het einde: Als alle spelers hun kaarten kwijt zijn, is het spel afgelopen. De speler met de meeste kwartetten heeft gewonnen.

 


Waardering: Kwartetten is een aardige manier om kinderen de betekenis van kaarten bij te brengen. Met speciale kaartspellen leren ze ondertussen nog veel meer andere dingen, bijvoorbeeld de leden van het vorstenhuis, verschillende diersoorten of bekende gebouwen. Voor een gevorderde speler worden echter al snel de gebreken van kwartetten duidelijk. Je kunt namelijk alleen maar kwartetten krijgen van de soorten waarin je van begin af aan kaarten hebt gekregen. Daarnaast moet je in de eerste paar beurten natuurlijk gewoon gokken, voordat je een beetje door hebt, wie wat voor soorten in zijn hand heeft. Kinderspel.


Opmerking Spelmagazijn: Over het ontstaan van het kwartetspel is me niet zoveel bekend. Vaak wordt in spelregels gesproken over een oer-Hollands spel en gezien de hoeveelheid Nederlandse kwartetspellen is daar natuurlijk wat over te zeggen. Inmiddels is de hoeveelheid buitenlandse kwartetten in mijn verzameling zo groot geworden, dat het duidelijk is dat het ook over de grenzen ook gespeeld wordt.

 


Strategie: Het is makkelijk om de kaarten te sorteren naar onderwerp. Zo zie je eenvoudig welke series al bijna compleet zijn. Let goed op welke series andere spelers vragen, zo weet je aan wie je bepaalde kaarten wel of niet kunt vragen.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

Naar mijn Kwartetverzameling

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.