Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kwartetspellen > Deel 17: Beroepen

   Verzameling

Een overzicht van mijn eigen verzameling: deel 17

Beroepen

 

Introductie: Er zijn ontzettend veel beroepen waar je een kwartet over kunt maken. In mijn verzameling zijn het er echter niet al te veel. Ze zijn daarentegen wel heel verschillend. Vooral de hele oude zijn interessant en prachtig uitgewerkt. Daar steek je het meeste van op en ze zijn ook leuk om gewoon te bekijken. Zoals op het Uitvinderskwartet staat: Boeiend en leerzaam.

 


Verzameling

 

Titel: Het Oude Zuiderzee Kwartet
Producent: Bevink Edities
Jaartal: onbekend

 

    Een kwartet dat tot stand gekomen is met medewerking van het Rijksmuseum-Zuiderzeemuseum, de Gemeentevoorlichtingsdiensten, het Scheepvaartmuseum en vele particulieren. De spelling op de kaarten is gebaseerd op de tot 1934 geldende oude spelling. Op de kaarten staat een beschrijving behorende bij de afbeelding. Bij het kwartet zelf zit een boekje waarop de diverse zaken worden toegelicht.

- Visschersleven: Spieringvisschen onder het ijs.
Een niet ongevaarlijke methode om ook 's winters nog wat te verdienen. Door een driehoekig wrak werden de netten uitgezet. Bij kerend tij was de vangst redelijk (op de achtergrond het dijkdorpje Durgerdam).
- Oude ambachten: De kappenmaakster van Huizen.
Huizen was nog in het begin van de eeuw een vissersplaats van formaat (in 1910 96 schepen!). De klederdracht van de Huizer vrouwen valt op door de hoge kanten kap. Op de illustratie een kappenmaakster aan het werk temidden van de meisjes van het Huizer naaischooltje

 

 

Titel: Spear's Uitvinders kwartet
Producent: Spear's Spelen
Jaartal: onbekend

 

    Een beroep op zich: uitvinder. Daar droomt toch ieder kind van? Hier enkele mensen op een rijtje. Hoe oud het kwartet is, is mij onbekend. De tekst en de regels zijn in het Oudnederlands geschreven en de doos zelf is een schuifdoos in plaats van een doosje met een dekseltje.

- Vliegtechniek. Leonardo da Vinci 1452 - 1519.
De beroemde schilder Leonardo da Vinci was ook een uitstekend ingenieur en hield zich als zoodanig bezig met de vliegtechniek, waarover hij belangrijke aanteekeningen heeft achtergelaten.
- Stoommachine. George Stephenson 1781 - 1848.
George Stephenson geldt als de uitvinder van de locomotief. Er bestonden echter reeds voor de door hem gebouwde locomotieven wagens, die door stoom werden voortbewogen. Zijn locomotief bracht echter tal van verbeteringen. Bovendien bouwde hij den eersten spoorweg, waarop personentreinen door een locomotief werden voortgetrokken.

 

 

Titel: Feuerwehr in aller Welt
Producent: FX Schmid
Jaartal: 1974

 

    Hoewel dit kwartet meer op de wagens dan op de mensen is afgestemd, heb ik het toch bij de beroepenkwartetten ingedeeld. In tegenstelling tot de voorgaande transportkwartetten is niet alleen aandacht gegeven aan de auto zelf, maar staat er zowaar extra informatie op.

- Canada: Canadair CL 21 - Wasserbomber. Ideaal middel om bosbranden snel en zinvol te blussen. Kan 5400 liter water tijdens een vlucht opnemen en lossen. 4200 PK; 355 km/h.
- Oostenrijk: Rosenbauer/Perlini. Luchthavenbrandweerwagen met 10.000 liter water en 1.000 liter schuim. 2x310 PK; 90km/h.

 

 

Titel: Gemeentepolitie kwartet
Producent: Nederlandse Spellenfabriek
Jaartal: onbekend

 

    Een niet al te mooi, maar wel duidelijk kwartet. Het is door de gekleurde balk ook goed met kinderen te spelen. In het kwartet worden de verschillende aspecten van van de gemeentepolitie belicht, zoals de verschillende rangen, voertuigen en natuurlijk van het politiebureau zelf.
Het kwartet is in de Nederlandse Spellenfabriek van Jumbo gemaakt. De  opdrachtgever is het Bureau Voorlichting Gemeentepolitie.

- bijzondere diensten: strandpolitie (bereden politie / hondenbrigade / rivierpolitie)
- uniformen: ster (gemeentepolitie / mobiele eenheid / korpsembleem)
- surveillancedienst: surveillance (bekeuring / achtervolging / vechtpartij)

 

 

Titel: Lustigen Familien Berufe Quartet
Producent: Piatnik
Jaartal: onbekend

 

    Een echt kinderkwartet: in elk kwartet beeldt de gehele familie 1 beroep uit: vader, moeder, zoon en dochter. Erg mooie tekeningen, een lust voor het oog!  Hiernaast staat het beroep 'kapper' afgebeeld. De vader knipt de zoon, de zoon knipt zijn knuffelleeuw, de moeder knipt de dochter en de dochter föhnt het haar van haar pop.

In het kwartet kun je verder nog de beroepen: kapitein, boer, tuinier, arts, fotograaf en bakker terugvinden.

 

 


 

Andere kwartetpagina's in Spelmagazijn:

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan diverse mensen voor de kwartetten in mijn verzameling.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.