Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kwartetspellen > Deel 1: kwartetspellen voor de jongsten

   Verzameling

Een overzicht van mijn eigen verzameling: deel 1

Kwartetspellen voor de jongsten

 

Introductie: Een kwartetspel voor de jongste kinderen is herkenbaar aan de teksten die vervangen zijn door plaatjes. Zo kunnen kinderen duidelijk vragen naar 'het blauwe hert'. Ook de kaarten zijn erg groot en meestal van wat steviger materiaal gemaakt. De achtergronden van een bij elkaar behorend kwartet heeft steeds dezelfde kleur, dus zelfs als de plaatjes problemen opleveren dan is dat geen probleem.

 


Verzameling:

 

Titel: Mijn eerste kwartet
Producent: Otto Maier Benelux B.V.
Jaartal: onbekend

 

    Dit moet (gezien ook de plaatjes) al een redelijk oud kwartet zijn. Helaas heb ik niet kunnen achterhalen in welke periode dit spel gemaakt is. Maar aangezien er een hele Raaf-kwartetten serie is uitgebracht, heb ik goede hoop hier nog eens achter te komen.

Voor een 'eerste kwartet' zijn de plaatjes nog redelijk ingewikkeld, maar gelukkig zijn er de achtergrondkleuren nog!

 

 

Titel: Mein erstes Quartett
Producent: Piatnik
Jaartal: onbekend

 

    Ook in het buitenland groeien kinderen op met kwartetten. Hier een voorbeeld van een kwartet van Piatnik. Bij dit kwartet is het de bedoeling om vier dezelfde kaarten te verzamelen. Er wordt in het spel geen onderscheid gemaakt in kleuren, zoals je wel bij andere kwartetten ziet.

 

 

Titel: Kleuterkwartet
Producent: Selecta
Jaartal: onbekend

 

    Een erg simpel kwartet: zowel qua kleuren als qua tekeningen. De beestjes doen wel op elk plaatje iets anders, maar bovenin staat herkenbaar naar welk dier er gevraagd moet worden.

De kleuren en de dieren die op het plaatje staan (bijvoorbeeld: de groene muis), zijn bovenin omcirkeld. Voor ouderen onhandig, omdat ze de kaarten op zullen steken in de hand. Voor kinderen geen probleem, omdat ze meestal de kaarten toch nog niet echt vast kunnen houden. Dan nemen ze ze toch op een stapel en kijken ze die de hele tijd door.

 

 

Titel: Bamboo Bears Kwartet
Producent: Selecta
Jaartal: onbekend

 

    Bekende figuren doen het altijd goed in kwartetspellen: hier zijn de Bamboo Bears de hoofdrolspelers. Elk kwartet heeft zijn eigen achtergrondkleur, die ook in de dobbelstenen terug komt.

De kwartetten zijn samengesteld uit 4 dezelfde figuren (ze doen op elk plaatje wel iets anders) en herkenbaar aan de dobbelstenen. Zo leren kinderen tijdens het spelen ook nog tellen.

 

 

Titel: Speel-leer kwartet
Producent: Mulder
Jaartal: onbekend

 

    Dit kwartetspel is samengesteld door Jaap de Vries: een onderwijzer. Een erg leuk spel, dat erop gericht is om kinderen te leren lezen. Er is van elke klank een kwartet opgezet.

Helaas heb ik niet kunnen achterhalen of dit kwartet in de tijd dat boom-roos-vis-vuur op de scholen ge´ntroduceerd is, gemaakt is. Wel is het zeker, dat het niet de basis is geweest: boom zit wel in het kwartet, maar roos mis ik bijvoorbeeld.

 

 


 

Andere kwartetpagina's in Spelmagazijn:

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan diverse mensen voor de kwartetten in mijn verzameling.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.