Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kwartetspellen > Deel 21: Speciale kwartetspellen

   Verzameling

Een overzicht van mijn eigen verzameling: deel 21

Speciale kwartetspellen

 

Introductie: Naast de recht-toe-recht-aan kwartetten, zijn er ook kwartetten die net even afwijken. Kwartetten die net iets speciaals hebben. Vandaar deze aparte pagina voor deze kwartetten. De thema's heb je meestal al eerder langs zien komen, maar juist de afwijkingen zijn in dit geval interessant.

 


Verzameling

 

Titel: Mini kwartett / Lilliput Kwartet
Producent: Pelikan / Raaf
Jaartal: onbekend

 

    Wat je speciaal noemt: mini-kwartetspellen ter grootte van een luciferdoosje. Er zijn verschillende series en zelfs verschillende uitgevers! Het zijn al behoorlijk oude kwartetten, maar allemaal zeer goed verzorgd. De letters en afbeeldingen zijn erg klein, maar je kunt het allemaal prima lezen. Het hiernaast afgebeelde oorlogsschepen-kwartet is zelfs voorzien van een heel troefspel-systeem (zie ook introductie kwartet deel 9).
Bij het Wild West-kwartet wordt nog een beschrijving van de kaarten meegegeven (Onderdak - Een Tipi als onderdak voor de familie wordt alleen maar door de prairie-indianen gebruikt). 
De naam alleen al van het Grote zeilschepen kwartet vind ik erg grappig, zeker als je bedenkt hoe klein de kwartetten in werkelijkheid zijn!

 

 

Titel: Hoppe Gatenkwartet
Producent: Carta Mundi
Jaartal: onbekend

 

    Het gatenkwartet is een reclame kwartet van Hoppe. Behalve de naamsvermelding heeft het echter niets met Hoppe te maken. Het gehele kwartet (inclusief het doosje) is daadwerkelijk voorzien van een gat en daaromheen zijn toepasselijke tekeningen gemaakt. Zo heb je de verzameling spreekwoord gaten (zoals een gat in je hand), kleren gaten (zoals een gat in je sok) en verkeerde gaten (zoals het verkeerde keelgat). Een erg grappig kwartet. Als extraatje zit er ook een reservegat bij.

► Zielige gaten: 'n Gat in je band ('n Gat in je ruit / 'n Gat in je hoofd / 'n Gat in je kies)
► Nuttige gaten: 'n Sleutelgat ('n Boorgat / 'n Knoopsgat / 't Gat van de deur)

 

 

Titel: het Nederlands Filmkwartet
Producent: Carta Mundi
Jaartal: 1986

 

    Het NBF bracht in 1986 het Nederlands Filmkwartet. Elk kwartet werd getekend door een andere tekenaar. Als speciale vermelding staat er bij: Een kwartet is een kwartet, geen encyclopedie!

► Jong Talent: Theo van Gogh - Zonder luger toch gewapend. (Pim de la Parra / Joost Ranzijn / Alex van Warmerdam)
► Acteurs: Rijk de Gooyer - De echte liefde voor een gevatte inbreker. (Peter Faber / Derek de Lint / Gerard Thoolen)
► Hoogtepunten: Als u begrijpt wat ik bedoel - Een bommelding in de bioscoop, als u begrijpt wat ik bedoel. (De lift / Rutger Hauer / Danny de Munk)

 

 

Titel: Bakker Best
Producent: onbekend
Jaartal: 1977 (schatting)

 

    Sandra: Dit kwartet heb ik veel in mijn jeugd gespeeld: het is iets minder saai dan normale kwartetten. Er zitten nl. 2 soorten kwartetten in het spel: 9 groene succes-kwartetten en 4 rode knudde-kwartetten. Wanneer iemand een kaart wil hebben die jij niet in je hand hebt, mag je hem in plaats daarvan een rode knudde-kaart geven. Een kaart die je zo krijgt, moet je op tafel leggen. Rode knudde-kwartetten die je aan het einde van het spel verzameld hebt, leveren minpunten op.

► Thuisbezorgd - Vers brood thuisgebracht: een zorg minder, een gemak méér.
► Verkoopkunde - Je vertelt deskundig wat wetenswaardigs.
► Knudde-zaken - "Hoe weet ik dat nou, waarvan ze dat maken?"

 

 

Titel: Dalli-Klick-Quartett (Berühmte Gebäude)
Producent: Pelikan
Jaartal: 1975 (schatting)

 

    Met dit kwartet kun je ook nog een ander spel spelen: het zogeheten Dalli-Klick fotoraadspel, bekend van de tv-uitzendingen van en met H. Rosenthal. Het programma heette Dalli Dalli en is van 1971 tot 1986 op de Duitse televisie te zien geweest. In totaal zijn er 153 uitzendingen gemaakt. De bedoeling is om de kaart achter het zandscherm te plaatsen en zoveel mogelijk feiten te vertellen over de foto die tevoorschijn komt. Dit levert punten op en degene met de meeste punten wint het spel.

► London (2); Tower Bridge (4); Land: Engeland (1); Bouwjaar: 1209 (1); Tot 1750 de enige brug in Londen over de Theems (1)
► China (2); Chinese Muur (4); Stad: Pa-ta-Ling (1); Bouwjaar: 221 v Chr. (1); Opdrachtgever: Keizer Shih Huang Ti (1); Verdediging noordgrens (1)

 

 


 

Andere kwartetpagina's in Spelmagazijn:

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan diverse mensen voor de kwartetten in mijn verzameling.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.