Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kwartetspellen > Deel 8: Verkeer

   Verzameling

Een overzicht van mijn eigen verzameling: deel 8

Verkeer

 

Introductie: Als je aan verkeerskwartetten denk, denk je waarschijnlijk alleen aan verkeersborden. Er blijken echter veel meer verschillende kwartetten over verkeer in het algemeen te zijn en er zitten een paar hele interessante tussen. Vaak kun je er een prachtig stukje geschiedenis in terugvinden.

 


Verzameling

 

Titel: Kwartetspel - Binnenvaart op elke kaart, kaart met de binnenvaart.
Producent:
Jaartal: 1955

 

    Ter promotie van binnenvaart in Nederland werd dit getoonde kwartetspel in 1955 uitgebracht. Het bevat 9 kwartetten die elk een aspect van de binnenvaart bespreken. Op elk kaartje staat een klein stukje informatie en een getekende afbeelding. Tevens zit er een informatiekaartje bij met algemene gegevens over de binnenvaart ontleend aan publicaties van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het doosje bevat een rond gat, zodat de afbeelding van een kaart is te zien.

* Wereldhavens: Graan (Kolen / Stukgoed / Olie)
* Oudere scheepstypen: Klipper (Radersleepboot / Stoomgoederenboot / Tjalk)

 

 

Titel: Verkeer van vroeger
Producent: Egel-spelen
Jaartal: onbekend

 

    Dit een kwartetspel van Egel-spelen. Ik weet niet of dat nog bestaat, dus ook dit kwartet zal wel vrij oud zijn. Het is een breed doosje, waarin twee stapels kaarten kunnen liggen. Er zitten 9 kwartetten in, o.a. Europese auto's, Amerikaanse auto's, rijtuigen, lokomotieven en zeilschepen. Elke kaart heeft een zachtgekleurde achtergrond en een getekende afbeelding.

* Fietsen: Engelse Fiets (Draisine of loopfiets / Motorfiets / Vélocipède)
* Ballonnen: Zeppelin (Vogelballon / Dolfijn-ballon / Gasballon)

 

 

Titel: Verkeerskwartet
Producent: Kabouter Spelen
Jaartal: onbekend

 

    Een erg oud kwartet met als leeftijdsindicatie 7 - 12 jaar, terwijl de meeste vragen op de kaarten betrekking hebben op auto's! Erg vermakelijk.

* Verkeersagent: Links en rechts rijden (Verkeer dat achter nadert: Snelheid minderen / Stop- tevens overgangsteken / Stopteken vóór en achter) - Vraag: Mogen voetgangers de weg oversteken waar de agent het verkeer laat rijden?
* Gebodsborden: Autoweg, alleen voor voertuigen die sneller kunnen en mogen dan 20 km per uur. (Verplicht rijwielpad / Verplichte rijrichting / Rechts voorbijgaan)- Vraag: Wat is op een autoweg verboden?
* Aanduidingsborden: Niet verplicht rijwielpad (Het verkeer van deze zijde gaat eerst / Eénrichting verkeer / Wegomlegging) - Vraag: Mag men met een bromfiets op dit rijwielpad rijden?

 

 

Titel: Straßenwacht international
Producent: FX Schmid
Jaartal: 1974

 

    De wegenwacht hoort natuurlijk ook in het verkeer thuis. Hier een kwartet waar we kunnen genieten van de helden uit vroeger tijden. Er staat veel informatie op de kaartjes, zodat je het kwartet ook als troefspel kunt spelen. Wist je trouwens dat de ANWB ook een wegenwachtboot had?

1a - Deutschland: ADAC VW1300; aanschafprijs ca. 15000,- DM (ADAC Kadett / ADAC Ford 12 M / ADAC Bo 105)
4a - Holland: ANWB Peugeot 204 Distriktwagen; aanschafprijs ca. 10000,- Hfl (ANWB Renault / ANWB Citroen / ANWB Pazific)
4d - Holland: ANWB Pazific 550; aanschafprijs ca. 15000,- Hfl (ANWB Peugeot / ANWB Renault / ANWB Citroen)

 

 

Antwoorden verkeerskwartet:


 

Andere kwartetpagina's in Spelmagazijn:

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan diverse mensen voor de kwartetten in mijn verzameling.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.