Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kwartetspellen > Deel 18: Landen en steden

   Verzameling

Een overzicht van mijn eigen verzameling: deel 18

Landen en steden

 

Introductie: Een veelvoorkomende manier van een land of een stad om zichzelf te promoten is een kwartet uitbrengen. Zeker in toeristische plaatsen word je ermee dood gegooid. Wederom zijn het juist de oude kwartetten die zeer de moeite van het bekijken waard zijn. Prachtige foto's en/of tekeningen trekken de aandacht en spelenderwijs steek je weer wat geschiedenis op.

 


Verzameling

 

Titel: Die Schweiz, Ein Quartettspiel
Producent: Otto Maier Verlag Ravensburg
Jaartal: onbekend

 

    Op de voorkant van de doos staat dat het Ravensburger Spiele Nr. 242 is. Geen idee of dit spel 242 is dat gemaakt werd of dat Ravensburger al zoveel kwartetten in zijn assortiment had zitten! Het kwartetspel zelf gaat over bekende Zwitserse gebieden (gletsjers, bergen en meren) en plaatsen.

> Wintersportplaats: Davos. Beroemd kuuroord en bekende wintersportplaats met zuivere, nevelloze lucht, wordt voornamelijk door longpatiŽnten bezocht, groot sanatorium.
> Kerken: St. Gallen. De herbouwde klooster- en domkerk van de in de vroege middeleeuwen gestichte Benedictijner Abdij. Aan het binnenhof ligt de beroemde kloosterbibliotheek die in rococostijl is ingericht. 

 

 

Titel: IndiŽ Kwartetspel
Producent: Hausemann & HŲtte N.V., Amsterdam + C.G.T. van Dorp & Co. N.V., 's-Gravenhage
Jaartal: onbekend

 

    Dit kwartetspel bestaat uit 48 plaatjes met handleiding en beschrijving. Het spel is intussen zo oud dat de doos zelfs uit elkaar valt! De kaarten bestaan uit een zwart-witte foto met in kleur de afbeelding van het onderwerp er bij. De volgende categorieŽn zijn terug te vinden: muziek, middelen van bestaan, wapens, volkstypen, schepen, vervoer...

> Bloemen en vruchten: Papŗya. (Tamarinde - Kembŗng Sepŗtoe - SÚkka)
> Vogels: Paradijsvogel. (TÚekan - Glŗtik - Kroonduif)
> Woningen: Torŗdjas offerhuisje. (Menangkabŗus rijstschuurtje - Bŗtaks rijstschuurtje - PendŰpo)

 

 

Titel: Internationaal stedenkwartet
Producent: Jumbo
Jaartal: onbekend

 

    Op de kaarten zelfs staat niet veel informatie, maar dat heeft Jumbo goedgemaakt met een bijgeleverd informatieboekje. Elk kwartet bestaat uit steden van een bepaald land. Enkele landen die in het kwartet voorkomen, zijn: Duitsland, ItaliŽ, Frankrijk, Zweden en Spanje.

> ItaliŽ: Florence - Ponte Vecchio. 48 mill. inw., 301.020 km≤ (wereldberoemd om haar paleizen, kunstschatten en het geslacht der Medici, dat een grote rol speelde in het binnen- en buitenlandse politieke leven tijdens de Renaissance)
> Ver. Staten van Amerika: San Francisco - Golden Gate. 176 mill. inw., 9.346.757 km ≤ (de gouden poort is een 1200 meter lange hangbrug en verbindt het schiereiland van San Fransisco met de tegenoverliggende oever)
> Oostenrijk: Wenen. & mill. inw., 83.851 km≤ (hoewel niet meer 'het' Wenen uit de tijd van de Oostenrijks-Hongaarse monarchie, is nog wel steeds een belangrijk industrie- en cultuurcentrum)

 

 

Titel: Amsterdam I Kwartet
Producent: Carta Mundi N.V.
Jaartal: onbekend

 

    Het Amsterdam I kwartet bevat foto's van Amsterdam en informatie over de geschiedenis. Hoe oud het kwartet is weet ik niet, maar gezien de beelden op de foto's zal het toch wel een jaar of 25 oud zijn. Het kwartetspel is uitgebracht in samenwerking met het Bureau Voorlichting Gemeente Amsterdam.

> Centrum: Dam. Het bekendste punt van Amsterdam met het Koninklijk Paleis, de Nieuwe Kerk en het Nationaal Monument.
> Musea: Rijksmuseum. Geopend op 14 juli 1885. Schepping van bouwmeester P.J.N. Cuypers. Heeft ook een fraaie tuin met mooie bouwfragmenten.

 

 

Titel: Hier & Daar kwartetspel
Producent: Nutsspaarbank
Jaartal: onbekend

 

    Het Hier & Daar kwartetspel van Nutsspaarbank toont bezienswaardigheden en monumenten die zich bevinden rondom de vestigingen van deze bank in West-Nederland. Gemeentehuizen, kastelen, molens, vuurtorens, allemaal voorzien van mooie foto's. Je zou bijna vergeten dat je er ook nog mee kunt kwartetten.

> Gemeentehuizen: Barsingerhorn. Het sierlijke raadhuis uit 1622 heeft een brede voorkant die wordt bekroond door een topgevel. Aan weerszijden staan balustrades. Op het dak staat een houten torentje met een uurwerk.
>Vuurtorens: Het Hoge Licht, IJmuiden. "Het Hoge Licht" werd in 1878 gebouwd en is 53 meter hoog. Het is een ronde, ijzeren toren die dankzij 3.5 miljoen candela 's nachts tot 29 zeemijlen ver op zee zichtbaar is.

 

 


 

Andere kwartetpagina's in Spelmagazijn:

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan diverse mensen voor de kwartetten in mijn verzameling.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.