Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kwartetspellen > Deel 7: Sport

   Verzameling

Een overzicht van mijn eigen verzameling: deel 7

Sport

 

Introductie: In dit deel komen de sporten aan bod. De gemotoriseerde sporten (motorsport, autosport e.d.) worden hier buiten beschouwing gelaten. De meeste sportkwartetten gaan over sport in het algemeen of zijn gespecialiseerd in voetbal. Een bekende sportillustrator is Dik Bruynesteyn, die dan ook diverse kwartetten voor zijn rekening heeft genomen.

 


Verzameling

 

Titel: Het Parool Sportkwartet - Van Abe tot Zoetemelk
Producent: Het Parool
Jaartal: 1973

 

    De krant Het Parool heeft ook enige kwartetspellen verzorgd, waaronder een sportkwartet. Dit bestaat uit 8 kwartetten met portretten van vooraanstaande figuren uit de wereld van de sport. In dit kwartet heeft Dik Bruynesteyn de sportkarikaturen getekend. Er is ook een boekje 'Van Abe tot Zoetemelk' uitgebracht waarin onder meer de tekeningen van dit kwartetspel staan.

* Zaalsporten: Anton Geesink (Judo) - Ans Smulders (Turnen) / Geert Trompetter (Volleybal) / Frans Schoofs (Tafeltennis)
* Zwemmen: Ada Kok - Hansje Bunschoten / Mark Spitz / Evert Kroon
* Wielrennen nationaal: Jan Janssen - Joop Zoetemelk / Wim van Est / Peter Post

 

 

Titel: Sportkwartet
Producent: Jumbo
Jaartal: 1960 (schatting)

 

    Dit oude kwartet wordt gesierd door zwart-wit foto's en is op intrigerende wijze erg mooi. Vooral de manier waarop sommige sporten vroeger beoefend werden, is duidelijk te zien. Zo is de techniek van het schansspringen duidelijk aangepast (tegenwoordig in een v-vorm en met speciale pakken in plaats van broek - jas - muts), terwijl er bij het roeien niks veranderd lijkt te zijn.

* Skisport: springen (langebaanwedstrijd / afdaling / slalom)
* watersport: roeien (waterskiŽn / kanoŽn / zeilen)

 

 

Titel: Sportkwartet
Producent: Papita
Jaartal: 1965

 

    Dit kwartet is geproduceerd in de Nederlandse Spellenfabriek (van Jumbo). Papita was destijds een submerk van Jumbo en is later King geworden. De plaatjes zijn in dit kwartet getekend en duidelijk is dat van een aŽrodynamisch schaatspak en klapschaatsen toen nog niemand had gehoord! Nog een leuke tekst die op de achterkant van de doos staat: Met dit leerzame kwartet zullen oud en jong graag spelen.

- Rensport: Wielrennen (Motorcross / Autorace / Paardewedren)
- Balsport: Korfballen (Hockeyen / Tennissen / Voetballen)
- Wintersport: Schaatsen (IJszeilen / BobsleeŽn / SkiŽn)

 

 

Titel: Europa-cup kwartet
Producent: Otto Maier Benelux N.V.
Jaartal: 1970 (schatting)

 

    Waarschijnlijk is dit kwartet uitgebracht naar aanleiding van de winst van de Europa-cup I door Feyenoord in 1970. Voorop de doos staat Rinus IsraŽl.

* A3 Feyenoord: Wim van Hanegem, middenveldspeler, geboren 20 februari 1944. Wedstrijden in het nederlands elftal: 11. Europacup-finale Milaan 5 mei 1970-Toeschouwers 55.000. Celtic Glasgow - Feyenoord 1:2 (1:1) - IsraŽl / Jansen / Moulijn
* E4 Manchester United: George Best, voorhoedespeler, geboren 22 mei 1946. Landenwedstrijden voor Engeland: 8. Europacup-finale Londen 29 mei 1968-Toeschouwers 100.000. Manch. United - Benfica Lissabon 4:1 (1:1) - Charlton / Kidd / Stiles

 

 

Titel: Het Voetbalkwartet
Producent: Carta Mundi
Jaartal: onbekend

 

    Een Nederlands kwartet, geproduceerd door een Belgische uitgever met tekeningen van Dik Bruynesteyn. Het is een speciale uitgave van Bevink Edities, Amsterdam. Op de achterkant van de doos staat: Het voetbalkwartet wordt gespeeld zowel vůůr als na de wedstrijd, op de tribune en op het veld, in de dug-out en in de kantine, gewoon gezellig thuis of ver weg op vakantie, kortom; altijd en overal waar voetballiefhebbers onder elkaar zijn...

* Spanning en sensatie: De bal op de lat (De doelworsteling / Het muurtje / De bal op de stip)
* De trukendoos: De schijnbeweging (De kromme bal / Het boogballetje / Het hakkie)

 

 

Titel: WK Kwartetspel
Producent: Mars, M&M's, Snickers
Jaartal: onbekend

 

    Een hilarisch reclamekwartetspel van Mars, M&M's en Snickers getekend door Dik Bruynesteyn (ik zou haast zeggen: wie anders).

* Schutterij - Een enorme peer geven (Het kanon / De bal een hengst geven / De spetter)
* Jargon - Voetbalknietje (De bal gaat uit / Een muurtje opzetten / Het doel te hoog zoeken)
* Wisselspelers - De bankzitter (De invaller / De publiekswissel / Het geheime wapen)

 

 


 

Andere kwartetpagina's in Spelmagazijn:

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan diverse mensen voor de kwartetten in mijn verzameling.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.