Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Urenlang spellenplezier

   Spelbeschrijvingen

Een alfabetisch overzicht van mijn eigen spelbeschrijvingen: Urenlang spellenplezier

Urenlang spellenplezier

Op deze pagina zie je een verzameling spellen, waar je de nodige uren zoet mee kunt zijn. In het algemeen betekent dit dat je er enkele uren voor moet uittrekken en vaak kan het langer uitlopen dan verwacht. In een enkel geval kan het een keer voorkomen dat het spel sneller verloopt dan verwacht, maar reken daar niet op. In de meeste gevallen hebben deze spellen ook een hele berg spelmateriaal en een hoop kleine regeltjes, waarbij het even duurt, voordat je deze onder de knie hebt. Ook zul je voordat je begint vaak nog enige tijd bezig zijn met het uitzoeken en opzetten van het spelmateriaal. Omdat de spellen zo lang duren, speel ik de meeste van deze spellen niet zo vaak. In plaats van een uitgebreide spelbeschrijving zal ik daarom van een aantal van deze spellen een korte spelindruk geven.

Korte spelindruk:

Uitgebreide beschrijving:

 

Titel: Antike 
Producent: Eggert Spiele
Aantal spelers: 2 tot 6
Speelduur: 2 uur

 

Beschrijving: Antike speelt in de oudheid. Het is een soort Civilization-achtig spel waarin de spelers proberen antieke personages voor zich te winnen. Dit kan op verschillende manieren. Wie als eerste een bepaald aantal personages heeft, wint het spel. Het spel heeft verrassend eenvoudige regels voor een complex spel. Elke stad kan een bepaalde grondstof produceren. Met ijzer kun je nieuwe eenheden bouwen, met marmer kun je tempels bouwen en met goud kun je ontwikkelingen doen. Tempels verhogen de verdediging van een stad, maar ook de productiehoeveelheid.

 
Opmerking: Door de elegante simpele regels kun je dit spel gemakkelijk spelen. Je moet in je spel de juiste balans zien te vinden tussen aanvallend en behoudend spel. Je zult de personages op verschillende gebieden moeten zien te winnen. Aangezien het spel geen geluksfactor heeft, ben je aangewezen op je eigen spel en je diplomatieke vaardigheden. Er is een speciale website over het spel.


Spelmateriaal: Dubbelzijdig spelbord, 12 volkerenkaarten, 35 personenkaarten, ijzer-, marmer-, goud- en jokerfiches, 150 houten stadstenen, 102 legioenen, 102 galeien, 36 markeerstenen, 20 tempels, 4 samenvattingen.

Opmerking: Het spelmateriaal is prima in orde. De speelstukken zijn van hout. De kaarten zijn niet echt bijzonder. Opvallend dat er in een 6-speler spel maar 4 samenvattingskaarten zitten. Het dubbelzijdige spelbord heeft 2 verschillende kaarten. De kaarten wijken niet alleen af, ook de taal is verschillend: Engels op de ene zijde en Duits op de andere.

 

Titel: Doom The Boardgame 
Producent:
PS Games
Aantal spelers: 2 tot 4
Speelduur: 2 uur of langer

 

Beschrijving: Dit spel is gebaseerd op het computerspel Doom en het is enigszins te vergelijken met Starquest. Er is één spelleider, die de monsters voor zijn rekening neemt en de overige spelers zijn mariniers, die het avontuur proberen te overleven. In hun beurt kunnen de mariniers kiezen uit vier acties: rennen (dubbel verplaatsen), vuurkracht (dubbel schieten), oprukken (verplaatsen en schieten) of paraat (verplaatsen en een uitgestelde order). De monster speler trekt voor elke marinier die meedoet een monsterkaart. Daarna mag hij één versterkingskaart uitspelen en nieuwe monsters plaatsen. Ten slotte mag hij al zijn monsters verplaatsen en laten aanvallen. Het spelbord moet door de mariniers worden ontdekt, evenals het uiteindelijke doel.

 
Opmerking: Het spel is erg moeilijk te winnen door de mariniers. Dit komt onder andere door de schaarsheid aan munitie. Een mogelijke oplossing is om in alle scenario's een dubbele hoeveelheid munitie neer te leggen. Daarnaast moeten de mariniers erg goed samenwerken. Het spel duurt eigenlijk net iets te lang voor wat het biedt. Toch is het een interessant spel voor liefhebbers.


Spelmateriaal: 66 miniaturen, 6 dobbelstenen, 84 kaarten, 4 informatiekaarten, 3 uitrustingskisten, 58 borddelen, 14 deuren met standaards, meer dan 200 fiches.

Opmerking: De miniaturen zien er best leuk uit, maar de kleuren zijn echt afschuwelijk. Om er iets moois van te maken, kun je deze beter schilderen. Het is in ieder geval verstandig om de mariniers iets herkenbaars te geven, omdat ze anders in het niet vallen bij de monsters. De doos zit overvol en de deksel kan met moeite dicht.

 

Titel: Friedrich
Producent: Histogame
Aantal spelers: 3 tot 4
Speelduur: 3 uur of langer

 

Beschrijving: De geschiedenis wordt herschreven, althans dat is de bedoeling. Eén van de spelers is Friedrich die in oorlog is met alle omringende landen. Deze landen worden door de andere spelers gespeeld. Zij moeten zo snel mogelijk een aantal doelen veroveren. Friedrich moet daarentegen zo lang mogelijk stand houden en als dat lukt, zullen de andere landen door het spelsysteem langzaam maar zeker worden uitgeschakeld. Het vechten gebeurt met speelkaarten, die bij de sterkte van het leger worden opgeteld. Deze kaarten zijn alleen geldig in de aangegeven regio's.

 
Opmerking: Hoewel de speelkaarten een grote geluksfactor zijn in het spel (als je alleen maar lage kaarten trekt, heb je een probleem), maar je kunt er goed mee sturen. Goed plannen en soms een klein verlies pakken, is beter dan te proberen elke slag te winnen. Let er ook op dat je in sommige gebieden dezelfde kaarten nodig hebt, zodat je moet kiezen waar je hem inzet. En je kunt natuurlijk tellen welke kaarten al gespeeld zijn. Het spelsysteem zit leuk in elkaar, maar ik ben bang dat je er toch te snel op uitgekeken raakt.


Spelmateriaal: 24 houten generaals voorzien van stickers, 11 aanvoerblokjes, 1 rondewijzer, 4 sets van 50 speelkaarten, 18 lotkaarten, 2 hulpkaarten, 1 spelbord, 5 invulvellen en 1 ansichtkaart met fiches.

Opmerking: De fiches moet je zelf uit de ansichtkaart knippen. Dat is toch wel een minpuntje. Alles ligt trouwens los in de doos, dus opbergzakjes zijn ook nooit weg. Je moet de regels toch wel tweemaal lezen, wil je alles begrijpen; daarna blijkt het niet moeilijk te zijn. Op de website van Histogame kun je de Nederlandse spelregels downloaden.

 

Titel: A Game of Thrones / Het Spel der Tronen
Producent: Fantasy Flight Games /
PS Games
Aantal spelers: 3 tot 5
Speelduur: 3 uur of langer

 

Beschrijving: Dit spel is gebaseerd op de boeken A Song of Ice & Fire. Vijf families strijden om de macht in Westeros. Je herkent in het spel elementen uit Diplomacy. Er zijn verschillende soorten eenheden, die elk één order kunnen krijgen. Deze orders worden allemaal tegelijk gegeven door het leggen van gesloten fiches. Ze worden echter om beurten uitgevoerd. In de gebieden op het bord staan diverse symbolen die bepalen hoe groot de legers mogen zijn, hoe hoog de inkomsten zijn en hoeveel punten voor de overwinning zijn behaald. Als iemand binnen 10 beurten voldoende punten haalt, wint hij het spel voortijdig. De onverwachte gebeurtenissen in het spel worden gestuurd door een drietal kaartenstapels. In sommige spellen kunnen deze zo nadelig werken, dat je er niets tegen kunt beginnen. Dit is een klein minpuntje in dit verder prachtige spel.

 
Opmerking: Er is inmiddels een uitbreiding verkrijgbaar, die enkele kleine andere nadelen wegwerkt en tevens wat nieuwe mogelijkheden toevoegt. Echt iets voor de liefhebbers. Zie ook het verslag van Sandra over A Game of Thrones.


Spelmateriaal: Ruim 200 fiches, 70 kaarten, 100 houten eenheden, 1 prachtig groot spelbord.

Opmerking: Iedere speler heeft een beperkte set orderfiches. Je kunt dus niet alle eenheden de orders geven die je zou willen. Dat is een specifiek onderdeel van het spel. Tevens heeft iedere speler een set gevechtskaarten. Pas als deze allemaal gebruikt zijn, krijg je de kaarten weer terug. Je moet dus goed bijhouden wie welke kaarten al heeft ingezet.

 

Titel: Imperial
Producent: Eggert Spiele
Aantal spelers: 2 tot 6
Speelduur: 2 tot 3 uur

 

Beschrijving: Je zou het spel kunnen beschrijven als een combinatie van Diplomacy, 1830 en Antike. Van Antike is het rondel-systeem gebruikt. Elk land mag telkens een van de acties op de rondel gebruiken. Net als bij Diplomacy beheren de spelers een land en proberen dat uit te breiden. Er zijn legers, vloten en fabrieken. Het gevechtssysteem is ook weer van Antike overgenomen. Met het geld dat de spelers verdienen kunnen ze investeren in landen. De speler die het meeste in een land heeft geïnvesteerd, heeft het beheer. Net als in 1830 verandert zo tijdens het spel de beheerder van een land. Aan het eind van het spel worden je investeringen vermenigvuldigd met de waarde van het land.

 
Opmerking: Een uitermate geslaagde combinatie van drie topspellen. Je moet je aandacht goed bij het spel houden. Wie heeft waar belang bij? Wanneer kan ik voldoende investeren? Welk land moet ik behouden of loslaten? Wanneer probeer ik het spel te beëindigen? Er is een speciale website over het spel. 


Spelmateriaal: 1 dubbelzijdig spelbord, 48 legers in 6 kleuren, 48 vloten in 6 kleuren, 60 belastingstenen in 6 kleuren, 30 fabrieken in 2 kleuren, 18 speelstenen in 6 kleuren, 1 beurtpion, 48 kredietkaarten, 6 vlaggen, 1 investeerderkaart, bankbiljetten, 1 almanak.

Opmerking: Het spel is volledig tweetalig (Engels en Duits). De ene zijde van het bord is Engelstalig en de andere zijde Duitstalig. Ook de kaarten hebben verschillende talen op de verschillende zijden.
Op de website van Eggert Spiele kun je de spelregels downloaden.

 

Titel: Piracy 
Producent:
Paper Games
Aantal spelers: 2 tot 5
Speelduur: 90 minuten of langer

 

Beschrijving: Piracy valt eigenlijk net binnen deze categorie. Het is wat langer dan de meeste spellen en het staat van tevoren niet echt vast hoe lang het duurt. Iedere speler is een piraat, die voldoende goud probeert te verzamelen om stil te gaan leven. Dat kan door schepen en havens te overvallen en het vervullen van eenvoudige of moeilijke opdrachten. Hoe beruchter de piraat, hoe makkelijker dat gaat. Maar aan het eind van het spel wil je juist niet meer berucht zijn, omdat het dan makkelijker is om stil te gaan leven. Ook is het wel handig als je ondertussen nog ergens een schat hebt verstopt. Je moet op je reizen voldoende voedsel bij je hebben om je bemanning tevreden te houden en je moet een goede verdeling maken tussen geld aan boord en geld op je geheime rekening.

 
Opmerking: Aan de ene kant stelt het spel Piracy eigenlijk helemaal niets voor, maar aan de andere kant blijft het toch verrassend leuk om er mee te spelen. Het voelt niet als tijdverdrijf, terwijl het dat toch eigenlijk wel is. Meestal gaat het spel heel gelijk op, totdat één speler ineens de benodigde opdracht vervult en met een flinke voorsprong wint. Gewoon lekker spelen en niet te veel over nadenken.


Spelmateriaal: 8 houten schepen, een spelbord van slap karton, 175 plastic fiches, 50 plastic huisjes, 60 speelkaarten, 4 dobbelstenen en een heleboel kartonnen fiches.

Opmerking: Het spelbord had veel beter gekund. De vakjes zijn eigenlijk te klein en het is veel te slap. De fiches moet je zelf uitknippen en ze slijten snel. De rest van het materiaal is prima. Op de speelkaarten staat precies aangegeven op welke spelregel deze van toepassing zijn. Prima. Op de website van Paper Games kun je een haventabel downloaden.

 

Titel: Struggle of Empires
Producent: Warfrog
Aantal spelers: 2 tot 7
Speelduur: 3 tot 4 uur

 

Beschrijving: Struggle of Empires speelt zich af in 3 oorlogen, elk van 5 (of 6) rondes. Voor het begin van elke oorlog, worden de landen in 2 partijen verdeeld, volgens een veilingsysteem. Zo ontstaan er groepen bondgenoten, die elkaar niet mogen aanvallen. Tevens wordt zo de speelvolgorde bepaald. In elke ronde mogen de spelers twee acties uitvoeren: legers/vloten bijbouwen, eenheden verplaatsen, aanvallen, koloniseren of uitbreidingen aanschaffen. Deze uitbreidingen zijn heel divers, zoals het opleiden van je legers, het aanleggen van suikerplantages of het aangaan van een diplomatiek verdrag. Aan het eind van de oorlog wordt gekeken wie in een gebied de meeste invloed hebben en die spelers scoren daar punten voor. Je hebt geld nodig om oorlogen te voeren en legers te onderhouden en je hebt bevolking nodig om legers te opbouwen. Je kunt onbeperkt geld lenen, maar dat levert wel revolutiepunten op. Als je aan het eind van het spel te veel revolutiepunten hebt, verlies je het spel, ongeacht je score.

 
Opmerking: De eerste keer dat je het spel speelt, raak je een beetje de weg kwijt in het aantal mogelijkheden. Waar moet je je op concentreren? De volgende partijen zal dit beter gaan. Het vechten en het maken van lange zeereizen zijn gekoppeld aan een dobbelsteenworp. Deze geluksfactor heeft dit spel echter niet nodig en voorkomt volgens mij dat het een echte grote topper wordt. Laat je daar vooral niet door weerhouden. Een prima spel. 


Spelmateriaal: Spelbord, meer dan 500 kartonnen fiches en tegels, 70 muntjes, 4 dobbelstenen en enkele houten speelstukken.

Opmerking: Het spelmateriaal bestaat voornamelijk uit kartonnen fiches en kaartjes. Prima kwaliteit en duidelijk, maar van de meeste anderen spellen zijn we inmiddels wel meer gewend. Het spelsysteem van Struggle of Empires schijnt ook gebruikt te gaan worden bij Conquest of the Empire van Eagle Games. Daar kun je dan wel figuren verwachten.

 

Titel: War of the Ring 
Producent: Phalanx Games
Aantal spelers: 2 tot 4
Speelduur: 2 uur of langer

 

Beschrijving: Dit spel draait om de strijd in Midden-Aarde, waarbij de goede kant de Ring probeert te vernietigen. Voor beide partijen zijn er twee mogelijke overwinningen, eentje op basis van de Ring en eentje op militaire basis. De acties die de spelers kunnen uitvoeren worden gestuurd door actiedobbelstenen. Vaak zijn er meerdere mogelijkheden per dobbelsteen. De goede kant reist met een "onzichtbaar" reisgezelschap over het bord, terwijl de slechte kant probeert dit gezelschap te onderscheppen. De goede kant zal ook moeten proberen de diverse volken te activeren, zodat ze mee kunnen doen in de strijd. Telkens is er de keuze tussen de reis met de Ring en de strijd op het bord. Een interessant spel.

 
Opmerking: In eerste instantie lijkt het spel erg statisch en te weinig te bieden voor de tijd die je er in moet investeren. Dat is echter schijn. Er zit veel meer in dit spel dan je de eerste keer ontdekt en het verdient zeker de aanbeveling om het vaker te spelen. Dan blijkt dat er veel balans in het spel zit en dat het spel zeker afhankelijk is van de beslissingen die je neemt. Een prima spel over Midden-Aarde.


Spelmateriaal: Een prachtig groot spelbord, 22 dobbelstenen, meer dan 200 miniaturen, 137 kartonnen fiches, 110 speelkaarten.

Opmerking: Een geweldige hoeveelheid spelmateriaal. Dat zorgt er ook voor dat je nogal wat tijd kwijt bent om alles op te zetten. Ga daar gerust maar even voor zitten. De figuren zijn niet allemaal even gemakkelijk uit te zoeken. Een kleurcode was wel handig geweest. Het bord ziet er prachtig uit, maar is niet altijd even praktisch. Op de website van Phalanx Games kun je een (Duitstalige) FAQ en errata vinden.

 

 

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan de diverse producenten voor de recensie exemplaren van de verschillende spellen.