Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Diplomacy

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

Titel: Diplomacy
Ontwerp:
Tekeningen: 
Producent:
Jumbo / Avalon Hill
Aantal spelers: 2 tot 7
Leeftijd: 
Speelduur: 
enkele uren
 

Diplomacy

(5K)

Spelmateriaal:
Een spelbord met een plattegrond van oud Europa, 7 kleinere kaarten, per spelerkleur (en dat zijn er 7) 9 houten legers, 9 houten vloten en 10 houten merksteentjes.

Het doel: Elk van de spelers is een van de zeven grootmachten in het Europa van 1900 die strijden om de heerschappij. Met de beschikbare eenheden moeten 18 van 34 aanwezige aanvoergebieden op het bord worden veroverd. Aangezien geen van de spelers op eigen kracht kan winnen, moet er voortdurend worden onderhandeld met de andere spelers. De belangrijkste regel daarbij: geen enkele afspraak, die is gemaakt tijdens het onderhandelen, is bindend. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Maar als je te vaak je afspraken schendt, vertrouwt geen enkele andere speler je meer. Door het onderhandelen kun je niet alleen de hulp van anderen inroepen, maar je kunt ze er ook van overtuigen dat ze een andere grootmacht moeten aanvallen. Het komt in dit spel neer op het tactisch verplaatsen van eenheden en op de juiste momenten een ander vertrouwen of juist te pakken nemen.

(20K)

het spelmateriaal

De middelen: Elke speler begint met 3 eenheden, behalve Rusland, want die begint met 4. Elke spelronde begint met onderhandelen, waarbij de spelers per 2 of soms met meer, zich terugtrekken, zodat de rest van de spelers de onderhandelingen niet kan volgen. Na een afgesproken tijd moeten de orders worden ingeleverd. Iedere speler schrijft daartoe voor elke eenheid die hij heeft, een order op een papiertje. Alle orders worden verzameld en worden tegelijkertijd uitgevoerd ! Dit is dus heel anders dan in andere spellen normaal is, waarbij je om beurten je zetten uitvoert. De legers mogen alleen in land- en kustgebieden staan. De vloten mogen alleen in zee- en kustgebieden staan. In de kustgebieden kunnen leger en vloten dus met elkaar gaan knokken.

Voor de legers zijn er 3 soorten orders:

Voor vloten is er nog een 4e order mogelijk:

Nu wordt er gekeken welke verplaatsingen mogelijk zijn. Een eenheid die steun verleend, maar die zelf vanuit een ander gebied wordt aangevallen, kan die steunorder niet uitvoeren. Deze komt te vervallen. Alle eenheden die nu voldoende steun hebben vergaard, worden verplaatst naar het gebied dat ze gekozen hebben. Aangezien in elk gebied maar één eenheid mag staan, wordt een eventueel aanwezige eenheid verdreven naar een aangrenzend leeg gebied. Is dit niet mogelijk, dan wordt de eenheid van het bord verwijderd.

Een aantal van de gebieden op het bord zijn de zogenaamde aanvoergebieden. Elke tweede beurt wordt gekeken of je een aanvoergebied in je bezit hebt, dat nog niet van jou was. In dat geval wordt er een merksteentje van jezelf opgelegd. Nu wordt geteld hoeveel van die merksteentjes je op het bord hebt en hoeveel eenheden. Als je minder eenheden hebt, dan mag je nieuwe eenheden bijbouwen, heb je meer eenheden dan merksteentjes, dan moet je eenheden vernietigen. Het bijbouwen mag alleen geschieden in de aanvoergebieden die je in het begin van het spel in je bezit had.

Einde: Zodra iemand 18 aanvoergebieden bezit of als een vast aantal beurten is gespeeld, is het spel ten einde. Degene die in het laatste geval de meeste aanvoergebieden heeft, wint het spel.


Waardering: Dit is mijn favoriete spel. Met een aantal simpele regels wordt toch een vrij complex spel gemaakt. Het is een van de weinige spellen waar je jaren later nog spelsituaties van kunt herinneren. Je moet echter wel van het onderhandelingselement en vooral van het bedriegen houden. De meeste mensen die dit spel eenmaal gespeeld hebben, vinden het of fantastisch of spelen het nooit meer. Een middenweg schijnt er eigenlijk niet te zijn. Je moet ook goed onthouden dat het een spel is, want anders zouden er wel eens echte conflicten uit kunnen ontstaan. Maar als je dat goed in de gaten hebt, dan zul je het spel met genoegen spelen. En zelfs als je het niet wint, dan kun je ontzettend genieten van mooie acties van andere spelers. Super !

Door de opzet van het spel is het uitstekend geschikt om via mail of email te spelen. Dan heb je een aantal dagen de tijd om te onderhandelen, waarna je je orders naar een spelleider stuurt. Het spelen via de post brengt vervolgens de mogelijkheid met zich mee 'valse post' te versturen, zodat je tegenstander een brief in handen krijgt, die zogenaamd voor een ander bedoeld was. Omdat het spel vrij lang kan duren, wordt er meestal een vast aantal zetten gespeeld. Bij de postale spellen eindigt het spel vaak voortijdig, doordat de spelers zich gewonnen geven of het spel eindigt in remise omdat een zogenaamd stalemate-line is bereikt en geen van beide partijen daar een doorbraak kan forceren.

Strategie

De te volgen strategie is erg afhankelijk van de grootmacht waarmee je speelt. Elke grootmacht heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en natuurlijk zijn er diverse samenwerkingsmogelijkheden met andere grootmachten. Dus het is moeilijk om in het kort strategie aan te geven. Ik houd het daarom bij enkele tips, die misschien heel simpel lijken, maar uiteindelijk zeer goed toepasbaar blijken te zijn.

  1. Lieg niet over je zetten, maar over de reden van je zetten. Als je liegt over je zetten, is dat meteen duidelijk voor de ander. Het is vaak veel verstandiger eerlijk te vertellen waar je eenheden heengaan, maar daarvoor een andere reden te geven. Simpel gezegd: "Ik stuur mijn legers naar je toe om je te steunen..."
  2. Aarzel niet om een grootmacht te elimineren. Als je uit medelijden een grootmacht niet helemaal vernietigt, kom je hem gegarandeerd nog een keer tegen en waarschijnlijk heeft hij dan geen medelijden met jou.
  3. Wees niet te gretig. Als je vrij snel een heleboel aanvoercentra weet te veroveren, krijg je gegarandeerd alle anderen tegen je. Het is veel beter langzaam mee te groeien en op het juiste moment toe te slaan.
  4. Vergeet niet om te onderhandelen als je de grootste bent. Het blijft belangrijk te onderhandelen, ook al denk je dat je dat niet meer nodig hebt, omdat je je de sterkste waant.
  5. Vergeet niet om te onderhandelen als je de kleinste bent. Als het lijkt of het allemaal geen zin meer heeft, vergeet dan niet om te onderhandelen. Er is altijd wel iemand die jouw hulp kan gebruiken en je daarom zal steunen om te overleven. Jouw kans komt nog wel.
  6. Verplaats jezelf in de ander. Als je denkt dat iedereen je aan alle kanten aan kan vallen, verplaats je dan eens in de plaats van de andere grootmacht. Ineens merk je, dat die grootmacht dezelfde of misschien wel grotere problemen heeft.
  7. Vestig de aandacht op de ander. Als je de andere spelers duidelijk kan maken dat jouw grootste vijand de gevaarlijkste speler is, heb je daar in ieder geval een stapje op voor. Dit gaat een stuk makkelijker als deze speler regel 3 niet in ere houdt.

Als je een volgende keer weer Diplomacy speelt en het loopt niet zoals je wenst, denk dan eens aan deze regels. Misschien heb je er wat aan.

Varianten

Er zijn ontzettend veel varianten bedacht op Diplomacy. Een aantal speelt zich af op het standaardbord of een aangepast standaardbord. Daarnaast zijn er varianten die op een geheel ander bord spelen. De meeste varianten hebben wat extra regels, die soms verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Twee varianten die ook gewoon te koop zijn, zijn Colonial Diplomacy en Machiavelli. De eerste speelt zich af rond India en Japan. Ook Holland is daar als grootmacht aanwezig. De verhoudingen op het bord zijn lang niet zo gebalanceerd als bij standaard Diplomacy, maar na enige zetten trekt zich dat langzaam recht. Toch zal dit spel langer doorgespeeld moeten worden om tot een eerlijke uitslag te komen. Verder zijn er enkele grootmachten die mijns inziens een stuk beter presteren dan andere. Machiavelli heb ik tot op heden nog niet gespeeld. Het speelt zich af in Italië. De basisregels lijken erg op standaard Diplomacy. Naast legers en vloten zijn er ook zogenaamde stadslegers. Dit zijn legers die een aanvoercentrum beschermen. In een gebied kunnen dus twee eenheden staan: een gewoon leger en een stadsleger. Het stadsleger kan in twee beurten vernietigd worden door een belegering van de stad door het gewone leger. Verder kent Machiavelli een set uitgebreide regels, waarin ook geld en de Paus een rol spelen.


Verhalen

Het volgende verhaaltje heb ik ooit eens gelezen en dat geeft een aardig beeld van een diplomacy-speler:

de Diplomaat

(bekeken door het oog van de kameleon)

Een witte diplomaat: Is iemand die zijn eerste spel speelt, hij is nog zo rein als de sneeuw die wij deze winter zo overvloedig gehad hebben. Hij heeft nog de eerlijkste voornemens, de sukkelaar, hij weet niet aan wat hij begonnen is.

Een gele diplomaat: Hij speelt zijn tweede spel, zijn witte kleur is vergeeld door de slechte ervaring die hij heeft opgedaan. Hij probeert nu echt zijn best te doen, maar het lukt hem niet zo best.

Een groene diplomaat: Hij speelt zijn derde spel, hij denkt dat het nu eindelijk wel zal lukken, vertrouwt echt niemand meer, doet zelf schuchtere pogingen om onbetrouwbaar te zijn, maar is in feite nog zo groen als gras.

Een rode diplomaat: Hij speelt zijn vierde spel. Hij loopt zo nijdig als een spin, hij zal nu eindelijk eens die onbetrouwbare rekels eens betalen met gelijke munt, maar tot zijn spijt loopt het weer niet zo als hij had gedacht, en loopt rood aan van innerlijke woede.

Een bruine diplomaat: Hij speelt zijn vijfde tot negende spel, aangezien hij reeds alle kleuren van de regenboog heeft gehad, en een leuke overwinning er voor hem nog niet in zat, bekijkt hij het spel als een grote modderige brij. Maar hij speelt verder als een automaat, omdat hij nu eenmaal de microbe te pakken heeft.

Een zwarte diplomaat: Hij heeft er tien of meer spellen op zitten, hij bekijkt alleman zwart, wordt door alleman zwart bekeken, en vindt het eigenlijk maar een rotspel. Maar hij gaat gewoon door, al was het maar om die andere onbetrouwbare rotkerels te pesten. Hun zieltje is al zo zwart als kolen, maar er is toch een klein verschil ! Er is glanzend zwart en mat zwart.

Een zilveren diplomaat: Is iemand die er in slaagt kampioen van Ducosim te worden ! Er wordt dan een laagje zilver over zijn zwart uiterlijk gespoten.

Een gouden diplomaat: Is iemand die er in slaagt om driemaal kampioen van Ducosim te worden. Hij krijgt een gouden standbeeld met vermelding: "Hij leerde zijn volk Diplomacy spelen". Hij krijgt een rode kaart voor onbetrouwbaarheid en spelbederf van de voorzitter aangeboden. En wordt voor de rest van zijn leven uitgesloten voor deelname aan Diplomacy-toernooien. Dit laatst is natuurlijk een grapje en wij zouden niets liever willen dan dat er een gouden diplomaat in ons midden zou zijn. Dus beste zwarte en anders gekleurde mannetjes, blijf maar lekker doorgaan met kibbelen, misschien lukt het wel eens.

de Leeuw van Vlaanderen


Nieuwe uitvoering

Hasbro heeft Avalon Hill overgekocht en beschikt zodoende dus ook over de rechten van Diplomacy. Momenteel (1999) wordt er gewerkt aan een nieuwe uitvoering van het spel. Niet alleen wordt de kaart verfraaid, maar ook de houten blokjes worden (helaas) vervangen door figuurtjes. Tevens wordt er gewerkt aan een computerversie, waarin uitgebreid gewerkt wordt aan de computertegenstanders. De eerste berichten zijn in ieder geval heel positief. Het is nog niet zeker wanneer beide spellen op de markt komen, maar het bordspel wordt al vrij snel verwacht. Inmiddels (2000) is zowel het computerspel als het nieuwe bordspel verkrijgbaar.

(13K)

De nieuwe uitvoering van Diplomacy

Links

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002