Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Leerzaam spellenplezier

   Spelbeschrijvingen

Een alfabetisch overzicht van mijn eigen spelbeschrijvingen: Leerzaam spellenplezier

Thema - Leerzaam spellenplezier

Op deze pagina zie je een verzameling spellen, waar je wat van op kunt steken. Taal, geschiedenis, aardrijkskunde, rekenen en nog veel meer. Uiteraard leer je ook in "gewone" spellen allerlei dingen, maar deze spellen zijn er toch iets meer op gericht. Sommige spellen kun je dan ook maar een beperkte periode spelen. Daarna heb je de benodigde kennis in huis en verdwijnt de interesse in het spel. Andere spellen zitten anders in elkaar en blijven gewoon leuk. Omdat ik leerzame spellen niet al te vaak speel, zal ik van een aantal van deze een korte spelindruk geven, in plaats van een uitgebreide spelbeschrijving.

Korte spelindruk:

Previews en andere spelindrukken

Uitgebreide beschrijving:

 

Titel: Het Brugklasspel 
Producent: Scala leuker leren BV
Aantal spelers: 2 tot 8
Leeftijd: vanaf ongeveer 11 jaar

 

Beschrijving: In Het Brugklasspel probeer je van Groep 8 naar de Brugklas te komen. Daartoe moet je telkens vragen beantwoorden uit bepaalde categorieŽn. Als je de vraag goed hebt, mag je een vakje verder. De categorieŽn zijn: Groep 8, Over school, Schoolvakken, Weetjes, Jij en je vrienden, Keuzevak. Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een mazzelfiche en een pechfiche, dat je tijdens het spel kunt inzetten.

 
Opmerking: Een leuke manier om kinderen voor te bereiden om de brugklas. In de rubriek Weetjes wordt bijvoorbeeld gevraagd naar SMS-taal, bij de Schoolvakken krijg je vragen over Frans of Aardrijkskunde, bij Over school gaat het over praktische zaken als huiswerk en spieken, bij Jij en je vrienden kun je vragen over pesten of puistjes verwachten; heel afwisselend dus.


Klik op de kleine kaarten voor een groter beeld.


Spelmateriaal: 1 spelbord, 8 opzetvoetjes, 8 brugger pionfiches, 8 mazzelfiches, 8 pechfiches, 92 vragenkaartjes, 8 kanskaartjes.

Opmerking: De kaartjes hebben helaas geen afgeronde hoeken.

Je kunt het spel bestellen via de website van Scala leuker leren BV.

 

Titel: Het Geschiedenisspel 
Producent: Scala leuker leren BV
Aantal spelers: 2 tot 4
Leeftijd: vanaf 9 jaar

 

Beschrijving: Het Geschiedenisspel is een soort Trivial Pursuit, maar dan met allerlei vragen over geschiedenis. Er zijn 10 tijdvakken waarover vragen gesteld worden: Jagers en Boeren, Grieken en Romeinen, Monniken en Ridders, Steden en Staten, Ontdekkers en Hervormers, Regenten en Vorsten, Pruiken en Revoluties, Burgers en Stoommachines, Wereldoorlogen, Televisie en Computers. Je verdient dukaten door vragen goed te beantwoorden. Als je drie keer in een tijdvak een vraag goed hebt beantwoord, krijg je een tijdbalkfiche. Van tevoren spreek je af hoe je het spel kunt winnen: de meeste dukaten, als eerste een bepaald aantal dukaten of als eerste een bepaald aantal tijdvakfiches.

 
Opmerking: Het spel gaat uit van de 10 tijdvakken waarop het huidige geschiedenisonderwijs is gebaseerd. Het spel wijkt echter voor sommige onderwerpen af van de strakke begrenzing van de tijdvakken, om relevante onderwerpen bij elkaar te houden.


Spelmateriaal: Dubbelzijdig spelbord, 4 pionnen, 1 dobbelsteen, 1 tijdwijzer, 4 tijdbalken, 40 tijdbalkfiches, 42 dukaten, 4 Zilvervloot kanskaarten, 4 Waterloo pestkaarten, 110 vragenkaarten, 10 vragenkaarten Terug in de tijd.

Opmerking: Het spelmateriaal is degelijk en duidelijk. Op kant 1 van het spelbord bepaalt de tijdwijzer over wel tijdvak de spelers vragen krijgen. Op kant 2 kunnen spelers zelf meer sturen over welke tijdvakken ze vragen gaan beantwoorden en kunnen tijdvakken ontwijken die ze op school nog niet hebben gehad.

Je kunt het spel bestellen via de website van Scala leuker leren BV.

 

Titel: Het Grote Taalspel 
Producent:  Scala leuker leren BV
Aantal spelers: 2 tot 4
Leeftijd: vanaf 9 jaar (uitbreiding vanaf 7 jaar)

 

Beschrijving: In dit spel speel je van A tot Z. Als je aan de beurt bent gooi je met een cijferdobbelsteen en een kleurendobbelsteen. Deze bepalen de categorie en de vraag die je krijgt. Met goedbeantwoorde vragen verdien je letters. Als je met deze letters woorden kunt vormen, mag je extra plaatsen vooruit. Sommige vragen moet je beantwoorden met een antwoord dat begint met de letter van het veld waar je op staat. Voor sommige vragen moet je een woord opschrijven.

 
Opmerking: Er zitten best lastige vragen tussen. Is het zo-even of zoŽven? Uiteraard moet je uitgaan van de nieuwe spelling. Welke taal heeft de meeste sprekers? Met een 'd' of een 't': Ze is naar beneden geroetsj... De vragen uit de uitbreiding zijn geschikt voor jongere kinderen. Dat is duidelijk merkbaar. Het leuke is wel dat je het spel zowel met oudere als jongere kinderen tegelijk kunt spelen. Ieder gebruikt dan zijn eigen stapel vragenkaarten.


Klik op de kleine kaarten voor een groter beeld.


Spelmateriaal: 1 spelbord, 4 pionnen, 1 kleurendobbelsteen, 1 cijferdobbelsteen, 150 letterfiches, 110 vragenkaartjes, 10 kanskaartjes, 1 taalhulpkaart.

Spelmateriaal Uitbreidingsset A: 100 kaartjes.

Opmerking: De taalhulpkaart is erg handig om even snel op de hoogte gebracht te worden van de nieuwe spellenregels. Het is wel even schrikken dat 't kofschip tegenwoordig kofschiptaxietje is geworden. En ook het hoofdstukje over samenstellingen en afleidingen is erg handig.

Je kunt het spel bestellen via de website van Scala leuker leren BV.

 

Titel: Huizenjacht
Producent: Dutch Reality Games
Aantal spelers: 3 tot 4
Leeftijd: vanaf 12 jaar

 

Beschrijving: De spelers bouwen huizen in een nieuwbouwwijk en verbouwen deze later tot villa's om aan punten te komen. Elke beurt bestaat uit dobbelen, onderhandelen, (ver)bouwen en aansluiten, nieuwe kaarten pakken. De kleurendobbelsteen bepaalt welke kavels geld en bouwkaarten opleveren. Je kunt vervolgens met andere spelers handelen om aan bouwkaarten of geld te komen. In de bouwfase kun je een huis bouwen, een huis verbouwen of gas, water en elektriciteit aansluiten. De kaarten die je aan het eind van je beurt moet pakken geven voor- of tegenspoed.

 
Opmerking: Je herkent in dit spel veel elementen van De Kolonisten van Catan. Nu steek je er echter nog wat van op over het bouwen van huizen en wat daar bij komt kijken. In Spelmagazijn staan diverse krantenartikelen over dit spel.


Spelmateriaal: een spelbord, 24 huizen, 116 kaarten, 40 bankbiljetten, 1 kleurendobbelsteen, 4 overzichtskaarten

Opmerking: Het spel ziet er prima uit voor een eerste uitgave van een nieuw bedrijfje. Jammer dat het spelbord te klein is voor de doos en flink heen en weer schuift.

Je kunt het spel bestellen via de website van Dutch Reality Games.

 

Titel: Het Spreekwoordenspel
Producent: Scala Leuker Leren
Aantal spelers: 1 tot 6
Leeftijd: vanaf 8 jaar

 

Beschrijving: In dit kaartspel beeldt Kaboontje diverse spreekwoorden uit. Als je ze kunt herkennen en zelfs weet wat ze betekenen scoor je punten. Wie de meeste punten scoort, wint het spel.

 
Opmerking: Je kunt het spel op verschillende niveaus spelen. Eerst alleen het spreekwoord herkennen, daarna de betekenis, vervolgens een voorbeeldzin geven en ten slotte de herkomst vertellen. De tekeningen zijn lang niet allemaal even makkelijk, dus het duurt wel even voordat je alle kaartjes kent. Vooral leuk voor kinderen om spelenderwijs spreekwoorden en uitdrukkingen te leren.


Klik op de kleine kaarten voor een groter beeld.


Spelmateriaal: 80 kaarten.

Opmerking: Ook als je alle spreekwoorden al kent, kun je nog wat opsteken van dit spel. Hiernaast zie je de kaartjes "Tegen de lamp lopen" en "Een lans voor iemand breken". Maar weet je ook waar deze uitdrukking vandaan komt? "De uitdrukking is ontstaan in de middeleeuwen, de tijd tussen ongeveer 500 en 1500. Je had toen nog ridders. Die vochten met lange lansen: lange stootwapens met een spitse punt. Lansen konden afbreken tijdens een gevecht. Een ridder die namens iemand anders ging vechten, was bereid om voor die andere persoon zijn lans te breken."

Het figuurtje in de illustraties heet Kaboontje. Zou dat komen omdat de illustraties gemaakt zijn door Kasper Boon?

Je kunt het spel bestellen via de website van Scala leuker leren BV.

 

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan de diverse producenten voor de recensie exemplaren van de verschillende spellen.