Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Grote Winkler Prins Spel

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

Titel: Het Grote Winkler Prins Spel
Ontwerp:
Nationalencyklopdin, Zweden
Tekeningen:
 
Producent: Het Spectrum B.V.
Aantal spelers: 
1-6
Leeftijd: vanaf 14 jaar
Speelduur: 
 

Grote Winkler Prins Spel

(6K)

Spelmateriaal:
een spelbord, zes boekenplanken, 60 miniatuur boekdelen, 6 pionnen, een dobbelsteen, 400 vragenkaarten met 4000 vragen, 40 hintkaarten, 6 afpakkaarten, 6 inruilkaarten.

(16K)

het spelmateriaal

Introductie: Elke speler krijgt een half gevulde boekenplank. Het is de bedoeling de encyclopedie compleet te krijgen door vragen te beantwoorden.

Voorbereiding: Elke speler krijgt een half gevulde boekenplank, vier hintkaarten en een pion. De pionnen worden in het midden van het bord geplaatst.

Een spelbeurt: Om beurten gooien de spelers de dobbelsteen en bewegen hun pion over het bord. Het vakje waar de pion op eindigt bepaalt uit welke categorie een vraag wordt gesteld. Als je het juiste antwoord geeft, mag je nog een beurt doen.

(40K)

een vragenkaart met hints en de antwoorden

De zalen: Er zijn tien verschillende zalen op het spelbord. Daar hoef je niet precies op uit te komen. Als je daar een vraag goed beantwoordt, krijg je een boekdeel voor je boekenplank. Als je de vraag fout hebt, mag je de volgende beurt in dezelfde zaal nogmaals een poging wagen. Is ook deze fout, dan moet je weer verder.

De kaarten: Als je op een kaart-vakje komt, mag je nogmaals gooien en verder spelen of je beurt daar beŽindigen en een kaart trekken. Er zijn drie soorten kaarten:

Het einde: Als je je boekenplank volledig hebt gevuld moet je terug naar het midden. Als je daar precies op weet uit te komen, dan heb je het spel gewonnen.


Waardering: Ik heb het spel nog niet gespeeld. Het spel lijkt op Trivial Pursuit, maar is een graadje moeilijker. Zodra ik het gespeeld heb, volgt er meer...

(2K)

Opmerking: Het spelmateriaal ziet er zeer verzorgd uit. Je voelt het direct als je de deksel van de zware doos afneemt. De doos is uitgevoerd alsof het 2 delen van de encyclopdie voorstelt. De pionnen zijn aan de onderzijde van vilt voorzien. De boekenkastjes en de boekdelen zijn erg origineel. De vragenkaarten zijn groot uitgevoerd. Het spelbord wordt in vieren gevouwen, zonder dat er ergens een open zijde is. Dat heb ik nog niet eerder gezien. Het spel is de hoge prijs zeker waard. Wellicht twee kleine minpuntjes: de vragenkaartjes zijn niet gemakkelijk op te bergen in de doosjes en achterop het spel staat geen informatie over de inhoud. De vragen zijn lekker pittig en de hints origineel. Als je bent uitgekeken op Trivial Pursuit, dan moet je zeker hier aan beginnen.

Categorie: Er zijn 10 categorieŽn in het spel:

Links:

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002

Met dank aan Het Spectrum voor een recensie exemplaar