Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Trivial Pursuit 20e verjaardagseditie

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Trivial Pursuit 20e verjaardagseditie
Ontwerp: 
Chris Haney en Scott Abbott
Tekeningen:
 
Producent: Parker /
Hasbro
Aantal spelers: 
van 2 tot 36 spelers
Leeftijd: vanaf 12 jaar
Speelduur: 
60 minuten
Taal: Nederlands
 

Trivial Pursuit 20e verjaardagseditie

(20K)

Het onderstaande verhaal is gebaseerd op de verstrekte persinformatie.

achtergrond

Het begon allemaal op een decemberavond in 1979 in Canada. De twee vrienden fotograaf Chris Haney en de sportjournalist Scott Abbott speelden een spelletje Scrabble. Aangezien er enkele letters ontbraken besloten ze zelf een spel te verzinnen, met verstrekkende gevolgen. Vanuit hun vakgebied verzonnen ze een heleboel vragen voor een vraag- en antwoordspel: Trivia Pursuit. De vrouw van Chris stelde voor er een L achter te plakken: Trivial Pursuit. Ze vonden vrienden en kennissen bereid om te investeren in het spel en een 18-jarige werkloze kunstenaar verzorgde het artwork.

(32K)

een van de eerste prototypes

Tijdens een vakantie in de Spaanse plaats Nerja zochten Chris met zijn vrouw en broer naar nieuwe vragen en verfijnden de duizenden vragen die ze al hadden. De vragen begonnen allemaal met één van de 5 W's: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom. In november 1981 was het dan zover. Ze hadden 1100 exemplaren van het spel, die 75 doller per stuk hadden gekost. Ze verkocht de spellen aan de detailhandel voor 15 dollar en daardoor waren ze er snel doorheen. Op de speelgoedbeurzen in Montreal en New York liep het echter minder goed. Er werden maar 400 orders geplaatst en het hele plan leek in duigen te vallen. Ze hadden hun baan reeds opgezegd en alles verkocht om te investeren. Gelukkig kwam er een verlossend bericht: de Canadese winkels vroegen om een nieuwe editie vragen.

(26K)

de wereldreis editie

Uiteindelijk zag de Amerikaanse gigant Selchow and Richter wat in het spel en zij namen Trivial Pursuit in productie. Het spel werd verstuurd naar de topinkopers van de New York Toy Fair en naar alle grote Hollywoodsterren. Dat werkte ! In december 1983 waren er al 3,3 miljoen spellen verkocht in Canada en de Verenigde Staten. De winkels konden de vraag niet aan en in 1984 werd het record verbroken met 20 miljoen spellen in Amerika. Nu in 2004 zijn er meer dan 45 variaties in 26 talen op de markt en het wordt in 33 landen gespeeld. Chris en Scott zijn nog steeds vrienden en beiden miljonair.

(40K)

de nieuwe verjaardagseditie

Nu Trivial Pursuit 20 jaar bestaat is het tijd voor weer een nieuwe editie: de 20e verjaardagseditie. Daarin (her)beleef je de afgelopen 20 jaar. De val van de Berlijnse muur of het huwelijk van Willem-Alexander en Maxima, genoeg inspiratie voor 1800 nieuwe vragen in nieuwe categorieën zoals Wereldbeeld, Pop & Pixels, Berichten & Drukwerk, Nieuwigheden en Speeltijd (Hoe heette het eerste spelletje voor de Gameboy ook alweer ?). Naast deze editie komen er ook twee compacte versies zonder spelbord (Take Away & Hapklaar). Daarbij wordt met een dobbelsteen de categorie bepaald. Als je een vraag goed hebt beantwoord mag je voor een Triviant vraag gaan. Uiteraard kun je de kaartensets ook bij de gewone spellen als uitbreiding gebruiken.

(28K)

de nieuwe Take Away & Hapklaar uitvoering

De 20e Verjaardagseditie is geschikt voor 12 jaar en ouder.
De Family editie is geschikt voor 8 jaar en ouder.
De Genus editie is geschikt voor 15 jaar en ouder.
De Wereldreis editie is geschikt voor 15 jaar en ouder.
De Take Away & Hapklaar Family editie is geschikt voor 8 jaar en ouder.
De Take Away & Hapklaar Genus editie is geschikt voor 15 jaar en ouder.

 Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Hasbro voor de informatie en de afbeeldingen.