Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > De Uitdaging > De Uitdaging 9 > De resultaten

Titel (5K) Evenement

Datum: 16 september 2006
Locatie: Utrecht
Organisatie: Monique, Sandra, Jeroen en Enrico

De Uitdaging 9

De resultaten

De uitdaging heeft op 16 september 22 mensen hard laten werken en rennen door de steden Utrecht en 's-Hertogenbosch. Elk team had zijn eigen tactiek toegepast en op eigen wijze de antwoorden bij elkaar gezocht. Hier een leuke compilatie van verschillende antwoorden en andere grappige anekdotes. Deze pagina kan onmogelijk compleet zijn, maar hoopt toch een indruk te geven van wat de teams de gehele dag voor ons gedaan hebben.

Wij - als organisatie - hadden de uitdaging zo in elkaar gezet, dat er niks 'ver weg' gezocht hoefde te worden: alles was (als je eenmaal ter plaatse was) goed op te zoeken en te belopen. Ook de tijdopdrachten hadden we zodanig in elkaar gezet, dat ze keurig na elkaar uitgevoerd konden worden. Zo had je ook wat tijd nodig in Den Bosch en om te zorgen dat de deelnemers hier tijdig aan zouden beginnen, hadden we een tijdsopdracht in Den Bosch verzonnen: maak om 5 over 2 een foto van de St. Jan.

foto's Edwin en IJsbrand, Sacha en Henk-Jan

Slechts 3 teams wisten deze foto redelijk bijtijds te maken. Hierbij hebben we de 5 minuten te laat van Henk-Jan en Sacha wel goed gerekend, maar het kwartier van Edwin en IJsbrand niet meer. Dat onze planning klopte bleek wel: deze 3 teams eindigden uiteindelijk in de top 3. Maar natuurlijk moest er eerst in Utrecht gewerkt worden! Allereerst kwamen de teams langs in café de Colonie om de nodige spullen op te halen. We hadden deze tijdopdracht expres vroeg gepland, omdat er 20 vragen op internet stonden en wij hadden de code voor deze internettoegang op papier staan in de vorm van een sudoku-puzzel. Toch bleken veel teams (te) laat naar deze opdrachten te kijken, waardoor ze belangrijke punten mis liepen. Maar niet getreurd: we hebben veel goede en originele antwoorden gehad, welke we helaas niet allemaal goed konden keuren. Hier een en ander op een rijtje:

2- Maak een foto van het stadswapen van Utrecht: een leuk detail is dat op elke lantaarnpaal in Utrecht zo'n stadswapen staat. Ook tegenover café de Colonie stond het betreffende stadswapen boven een deur. Dan is het natuurlijk erg vermakelijk wanneer je Rutger tegenkomt op weg naar de universiteit, omdat daar het stadswapen te vinden is!

foto's Robert en Dirk-Jan, Ronald en Rutger, Danny en Willem, Sacha en Henk-Jan, Alexander en Deborah

13- Kleur de kleurplaat helemaal in: de mooiste kleurplaat krijgt 15 punten, daarna 13, 11, 9, 7, 5 met een minimum van 3 punten. Maar de kleurplaat moet wel helemaal ingekleurd zijn om mee te kunnen doen voor de punten. En er zijn bonuspunten te verdienen wanneer je het logo in de goede kleuren inkleurt: elk team zag deze opdracht wel zitten, want we kregen 11 keurig ingekleurde kleurplaten terug! Niet iedereen had dit zelf gedaan, er blijken altijd mensen bereid om je mee te helpen en kinderen willen wel even voor je kleuren. Edwin had daarvoor zelfs zijn eigen kinderen ingeschakeld.

de mooiste kleurplaat (Yolanda en Miranda) en een die met hulp ingekleurd is (Robert en Dirk-Jan)

15- Maak één foto met daarop zoveel mogelijk verschillende vervoermiddelen. Je krijgt per vervoermiddel 2 punten: hier bedoelden we dus ook een echt gemaakte foto en geen compilatie van plaatjes waar verschillende teams mee aan kwamen. Gelukkig was er dan nog wel altijd een andere foto voorhanden waar diverse vervoersmiddelen op stonden.

foto's Danny en Willem, Pieter en Anna, Patrick en Patatina

27- Lever het ei hardgekookt in aan het einde van de dag. Het originele ei levert 10 punten op, een ander gekookt ei is 5 punten waard: deze opdracht hebben we eerst thuis geprobeerd met eieren waarop we met verschillende stiften getest hebben of een permanent marker ook inderdaad een kookbeurt kan overleven. Dit bleek het geval, dus we konden de eieren merken. Op één team na heeft iedereen het originele ei hardgekookt in weten te leveren. Verschillende teams zijn naar huis gegaan om het ei te koken, maar ook restauranteigenaren bleken welwillend om het ei even tussendoor te koken. Één team heeft het zelfs laten wokken! Het team dat het ei niet gekookt kreeg, heeft een hardgekookt ei bij een snackbar gekocht, zodat in ieder geval de 5 punten binnen waren. Bij het uitdelen van het ei was Ronald II een broodje aan het opeten: waar moest hij nu dat ei laten? Wij hadden de oplossing al gezien: in de servet van zijn broodje. Ronald kwam echter op een origineler idee: hij verstopte het in zijn sok! En ja... ook zij leverden het oorspronkelijke ei hardgekookt in.

31- Neem zoveel mogelijk theezakjes met verschillende smaken mee: en dat weten we, voorlopig drinken we de gekste smaken thee. Niet iedereen had echter een theezakje meegenomen (en dat leverde toch 2 minpunten op). Zou er nu echt geen theezakje meer in huis zijn geweest of stond er op geen enkel tafeltje bij een cafeetje een theemandje?

33- Waar staat de afkorting HvK voor in de boekenserie De kronieken van de Raven? Dit is een uitzoekvraag. En als je daar geen tijd voor hebt of je kunt het niet vinden... dan verzin je toch gewoon iets?  House Vah'Kerra (Henk-Jan en Sacha), Hertog van Kauwen (Rutger en Ronald), Hof van Kraaien (Edwin en IJsbrand), Hoeren van Kalimantan (Ronald en Jessie), Heel Veel Kabaal (Pieter en Anna). Het goede antwoord zat er helaas niet tussen.

46- Maak een foto van 10 mensen die in de 1e klas van de trein zitten: dit bleek nog een probleem te zijn op zaterdag. Gelukkig hadden Patrick en Patatina een goede oplossing gevonden om het tekort aan mensen aan te vullen! Overigens waren ze ook in het bezit van een foto waarop wel 10 personen voorkwamen... en nu snel de trein uit, voordat-ie met ons weg rijdt!

foto's Edwin en IJsbrand, Patrick en Patatina, Ronald en Jessie (de strepen komen door het scannen)

71- Maak een foto van jullie, samen met een straatmuzikant: bepaalde meisjes in Utrecht zijn deze ochtend heel vaak gefotografeerd. Maar ook een orkest in Den Bosch dat zat te spelen op een plein was een gewilde achtergrond voor deze opdracht.

foto's Henk-Jan en Sacha, Pieter en Anna, Patrick en Patatina, Alexander en Deborah, Rutger en Ronald

72- Neem zoveel mogelijk verschillende menukaarten mee: en wij dachten hierbij aan blaadjes van de afhaalchinees... maar nee hoor. Sommige teams wisten met hele officiële menuboeken aan te komen. En netjes meegekregen na het gevraagd te hebben! Onvoorstelbaar waartoe mensen toch tot bereid zijn om je te helpen. De snackbar had helaas geen menukaart, maar daar wisten Edwin en IJsbrad wel wat op door gewoon een foto van het bord met de snacks te maken!

85- Wat zegt Garfield? Bij deze opdracht kon je 10 punten halen voor de originele tekst of 3 punten voor een eigen goed verzonnen tekst. Dit laatste stond echter onder de afbeelding... je moest er even voor scrollen. Een groot gedeelte van de teams had deze toevoeging dan ook gemist. Maar gelukkig niet iedereen, hier volgende de verzonnen teksten:
* Op de achtergrond: Kletter Kletter. Garfield loopt naar Jon en zegt: "In wat voor wereld leven we toch?" *
- Miranda en Yolanda: Tja, een wereld waarin mensen als uitdaging razendsnel door steden rennen
- IJsbrand en Edwin: Alweer brokjes van de ALDI
- Bob en Nienke: Shit, er zat alleen maar muntgeld in je spaarvarken
- Pieter en Anna: De lasagna is op

91- maak een limerick over deze Uitdaging. Deze limerick moest voor 15.00uur gemaild worden, maar dat bleek toch niet mee te vallen. De meeste ontvangen gedichtjes bleken ook niet te voldoen aan de eis 'limerick'. Er waren echter ook teams die wel een limerick gemaakt hadden en deze niet hadden gemaild, maar bij de antwoorden hadden gezet. Uiteindelijk zijn de gemailde gedichten allemaal goedgekeurd (ze waren op tijd binnen) en de geschreven gedichten zijn fout gerekend. Maar nog steeds heel leuk om te lezen!

Limerick Nienke en BoB (per mail)

Bob die had zin in een spe-el
en ja, dan weet je het we-el
De uitdaging is
en dat is niet mis
wat een leuk idee van de orgie

In utrecht zijn we nog zoeken
op internet, plaatsen en boeken
Den Bosch lijkt ver weg
Maar dat is niet eg
We zijn hard bezig met vinden

Limerick Rutger en Ronald (per mail)

Er ging eens een koppel naar Utrecht
genaamd Rutger en Ronald, ja echt.
Ze moesten naar Den Bosch,
ze waren de klos
want de Uitdaging ging echt slecht.

Limerick Miranda en Yolanda (per mail)

We gingen een uitdaging aan
zagen gezellige lui op het station van Utrecht staan
Miranda zei daar moeten we heen
Yolanda volgde meteen
maar uiteindelijk zijn we naar Den Bosch toe gegaan

Limerick Edwin en IJsbrand (per mail)

Er was eens een straatmuziekant in Utrecht
Die heeft tegen Edwin en IJsbrand gezegd
Jullie zijn nu flink de klos
Jullie moeten meteen naar Den Bosch
Daar heeft zoete lieve gerretje een ei gelegd!

Limerick Jessie en Ronald

De dag die begon
Een uitdaging met Ron
Een spannend gevecht
In Den Bosch en Utrecht
Uiteindelijk iemand anders die won

Limerick Pieter en Anna

Voor Anna en Pieter in Utrecht
werd dit jaar de uitdaging beslecht
Het spel kwam pas losch
In't hart van Den Bosch
En nu wachten wij op het hoofdgerecht

93- Wat zijn de binnenmaten van het getoonde borduurwerk? In café de Colonie hadden we een borduurwerkje op tafel liggen. Niet iedereen was dit meesterwerkje opgevallen - sommigen hadden er zelfs hun spullen opgelegd, maar toch hadden enkele teams er een foto van gemaakt. Helaas kun je op een foto niet zo goed de grootte inschatten...

foto Danny en Willem

98- Wat staat er in het Nederlands op dit gevelbordje? Het ging om de tekst: Wè'n wir wôr. De echte Brabanders Robert en Dirk-Jan hadden het goed, de rest beschikte gelukkig over een duim met fantasie (wat wel leuke teksten, maar niet het goede antwoord opleverde). Deze gevelsteen staat overigens op een huis in de binnenstad van Den Bosch.
- Pieter en Anna: We gaan weer werken
- Bob en Nienke: Wat een puinhoop
- IJsbrand en Edwin: Waar zijn we
- Ronald en Rutger: Wanneer wij waren
- Miranda en Yolanda: We zijn wat in de war
- Danny en Willem: Wanneer zijn we er

Van half 4 tot half 5 zaten we in een cafeetje op de Markt in 's-Hertogenbosch om de teams welke langs kwamen een locatievraag op te geven. De teamleden mochten om en om antwoord geven, bij een verkeerd antwoord was het betreffende teamlid af. De theorie is dat een team met meer personen meer kans maakt dan een team dat met slechts 1 persoon langs komt. De vraag was: Welke meters, controlelampjes en verklikkerlichtjes kunnen er op het instrumentenpaneel van het dashboard van een Suzuki Swift uit 1994 voorkomen? Elke goed antwoord was 2 punten waard (en er zijn 14 van die dingetjes). Robert, die zelf beschikt over een dergelijke auto, wist meteen het verkeerde te vertellen: een controlelampje voor de benzinemeter! Ook een dimlicht zit er niet op, dit lampje is pas sinds 1996 verplicht. De topper was Jessie: zij wist haar 2 rijbewijzen optimaal te benutten en de meeste zaken op te noemen. Een knappe prestatie! Ook IJsbrand zette een goede prestatie neer door in zijn eentje 8 verschillende zaken te noemen: Edwin was intussen thuis zaken op internet aan het uitzoeken terwijl hij de benodigde Bossche vragen alleen afwerkte.

De foto's van Danny en Willem waren helaas niet afgedrukt, deze zijn dan ook niet meegeteld bij de punten.


De Uitdaging 2006


 

Andere Uitdagingen in Spelmagazijn:

Terug naar De Uitdaging

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Sandra voor de beschrijving