Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > De Uitdaging > De Uitdaging 9 > Vragen deel 1

Titel (5K) Evenement

Datum: 16 september 2006
Locatie: Utrecht
Organisatie: Monique, Sandra, Jeroen en Enrico

De Uitdaging 9

De vragen deel 1

Hieronder staat de tekst van de CD. Deze is ingesproken door Enrico en Sandra. De CD duurde in totaal 72 minuten.
Met grote dank aan Armand, dankzij zijn studio en goede zorgen konden we een kwalitatief zeer goede geluid CD uitleveren.

Goedemorgen beste deelnemers. Het is eindelijk zover. De negende Uitdaging is begonnen. Hoewel jullie natuurlijk gelijk willen beginnen met de vragen en opdrachten, hier toch nog even kort de regels:

1- Digitale camera's zijn toegestaan, maar foto's moeten wel afgedrukt zijn op officieel fotopapier om mee te doen voor de punten. Een kleurenprintje… daar trappen wij niet in.
2- Laptops zijn toegestaan. Antwoorden typen mag ook, maar de antwoorden moeten wel op papier ingeleverd worden, en op volgorde staan! Antwoorden printen kan niet op de eindlocatie.
3- Je mag zelf weten waar je de vragen en opdrachten oplost, maar dit kan niet meer op de eindlocatie. Bij binnenkomst moet je de antwoorden meteen inleveren.
4- Je mag ook zelf weten hoe je je vragen en opdrachten oplost. Boeken, internet, of hulp vragen aan andere mensen. Zolang er maar geen denktank voor je klaarzit.
5- Je mag andere teams en de organisatie niet hinderen.
6 - Bij twijfel over de antwoorden beslist de organisatie of deze kloppen.

Mochten er problemen zijn -en dan bedoelen we natuurlijk niet met het oplossen van de vragen-, dan kun je ons bereiken op het telefoonnummer dat op de CD staat.

Zo, dan zullen we nu eens rustig gaan beginnen, hier de eerste vraag uit categorie A: Wat is de achternaam van Nijntje?

Ja, dat beestje is intussen al behoorlijk oud. Zij heeft onder verschillende namen in vele landen geschiedenis geschreven.

Geschiedenis kan best interessant zijn, maar ik vind het al gauw saai worden.

Nou, daar ben ik het niet mee eens. Kijk maar wat je aan geschiedenis kunt ontdekken zonder dat je met een boekje door een stad rondloopt. Dan kom je de leukste dingen tegen. Opdracht 2, categorie B: Maak een foto van het stadswapen van Utrecht. Of zoals het spreekwoord zegt: Een foto zegt meer als duizend woorden. Zo hebben jullie ook weer een spreekwoord geleerd.

Daar weet ik nog een leuke vraag over. Vraag 3, categorie C: Welk zuurtje is verpakt in een papiertje waarop de helft van een spreekwoord staat?

Mwoh... dat snoepje herinner ik me nog wel uit mijn jeugd. Ik was er dol op, niet zozeer vanwege de zuurtjes zelf als wel vanwege die spreekwoorden. De hele zak met snoepies doorzoeken om de goede bij elkaar te vinden... Zouden ze nog wel bestaan?

Geen idee, er zijn zoveel zaken die er tegenwoordig niet meer zijn. Maar één ding lijkt steeds populairder te worden: televisie. Ik geloof dat er intussen al 23 zenders thuis te ontvangen zijn. Maar het lijkt wel alsof er nog steeds alleen maar prut uitgezonden wordt. Vraag 4, categorie B: Op welke datum ging Nederland 3 als televisiezender de lucht in?

Die televisie verdrijft veel gezelligheid, vroeger kwamen mensen veel vaker bij elkaar.
* geluidsfragment (Het kleine café aan de haven – Vader Abraham - wegdraaien na 1e refrein, vervolgens achtergrondmuziek)* 

Vraag 5, categorie D: Hoe heet dit kleine, bruine café waarover gezongen wordt?

Zo, zijn jullie al een beetje op dreef? Aaah… jullie willen weten hoeveel punten de vragen waard zijn. Dat is heel eenvoudig. We hebben de vragen verdeeld in categorieën (dat was jullie vast al opgevallen) en elke categorie is punten waard. Ik zal het even toelichten:
Voor categorie A krijg je geen punten, maar twee minpunten wanneer je geen antwoord hebt of het antwoord verkeerd is
Categorie B levert 3 punten op bij een goed antwoord
Categorie C levert 6 punten op bij een goed antwoord
Categorie D levert 10 punten op bij een goed antwoord
Categorie …

Zeg hoeveel categorieën zijn er eigenlijk?

Nu, op mijn lijstje gaat het door tot X, dus als ik even verder mag? Categorie E levert een willekeurig aantal punten op. Dit vermelden we dan ook bij de vraag zelf. Dan zijn er verder nog de zogeheten tweelingvragen en tweelingopdrachten: deze bestaan uit twee gedeelten. Per goed antwoord krijg je 6 punten en nog eens 3 punten wanneer beide onderdelen goed beantwoord zijn. En tenslotte de verzamelopdrachten, hierbij moet je zoveel mogelijk spulletjes verzamelen. Het team met de meeste spulletjes krijgt 15 punten, daaronder 13, 11, 9, 7, 5 en 3 punten. Drie punten is het minimum aantal, tenzij je helemaal niks hebt meegenomen, dan krijg je twee minpunten.

Enne ... categorie X nu?

Dat zijn de tientallen vragen die niet op de CD gekomen zijn, zullen we die maar laten zitten?

Goed plan, we zetten ze weer aan het werk. Opdracht 6, categorie D: Neem een vliegticket mee.

Met het vliegtuig kun je echt overal komen. En met die stuntprijzen van tegenwoordig hoef je het vliegen ook niet meer te laten. Afrika, IJsland, Turkije, Amerika, India… Stuk voor stuk kleurrijke landen. Vraag 7, categorie B. Hoe komt de kleur Indiaas geel tot stand?

Weet je waar je gele vingers van krijgt? Van roken… en dat roken ongezond is weet iedereen zo langzamerhand wel. En anders word je er wel aan herinnerd als je een pakje sigaretten ziet.

Dan hier opdracht 8, een verzamelopdracht: Neem zoveel mogelijk lege pakjes sigaretten met verschillende anti-rookteksten mee.
Verslavingen zijn geen pretje, zie er maar weer vanaf te komen. Een beroepsgroep waar iedereen wel verslaafd lijkt, zijn zangers en acteurs.

Een combinatie van die beroepen kom je trouwens ook vaak tegen. Madonna heeft wat acteerpogingen gedaan, net als Pamela Anderson. Iemand die de combinatie acteren en zingen wat meer heeft kunnen combineren is Jennifer Lopèz.

In Nederland kenden we ook zo’n actrice. Zij speelde met Opa en Eddie in een serie en had later als leadzangeres nog een hitje. Vraag 9, categorie B. Welke hit heeft ze met deze groep gehad?

Alles moet snel gaan tegenwoordig. Gelukkig kun je in de binnenstad van Utrecht met zijn oude gebouwtjes nog wel wat rust vinden. Vraag 10, categorie B: Welk jaartal - in Arabisch schrift - staat er op de Drakenborch?

Zo, de kop is eraf – dit waren de eerste 10 vragen. Dat valt wel mee, toch?

Maar we hebben nieuws voor jullie: niet alle vragen staan op deze CD. En voor een deel van de vragen heb je nog wat extra’s nodig.

En die zijn we vergeten te geven… Dom he? Maar niet getreurd. Jullie kunnen ons tussen kwart over 10 en kwart voor elf vinden in het café de Colonie om de spullen op te halen. Dit café vind je op de Ganzenmarkt.

Niet vergeten, want dat gaat jullie een hoop punten kosten! En dan kunnen we nu weer verder.
* muziekfragment reclame grolsch (vakmanschap is meesterschap – volledig afspelen) *

Vraag 11, categorie C: Welke componist heeft deze bekende reclamemelodie gecomponeerd?

Dat doet me weer denken aan die goede oude tijd. Ken je de feestjes nog, waarbij iedereen om een grote tafel heen zat te kletsen met elkaar... Hapjes, drankjes en potjes met sigaretten.

We hebben het al eerder over roken gehad, maar weet je wat ik nou wel gezellig vindt? Een pijp. Er is ook een beroemde detective met een aparte pet op die altijd met een kromme pijp loopt. Vraag 12, categorie A. Hoe heet de soort pijp die deze detective rookt?

Ja, een kleurrijk typje, die man. Een goede reden om jullie ook wat met kleuren te laten spelen. In het café heb je van ons een kleurplaat van een bekende supermarktketen gehad. Opdracht 13, categorie E: Kleur de kleurplaat helemaal in: de mooiste kleurplaat krijgt 15 punten, daarna 13, 11, 9, 7, 5 met een minimum van 3 punten. Maar de kleurplaat moet wel helemaal ingekleurd zijn om mee te kunnen doen voor de punten. En er zijn bonuspunten te verdienen wanneer je het logo in de goede kleuren inkleurt.

Lekker met je handen bezig zijn. Kun je even je gedachten verzetten, da’s wel nodig als je zoveel vragen krijgt. Gewoon bezig zijn, net als sporten. Heerlijk uitleven, daar kan ik van genieten. En met mij nog meer mensen. Van elke sport bestaan wel competities. Vraag 14, categorie D: Wat is de uitslag van de voetbalwedstrijd JEKA-ZIGO in de competitie 2005-2006?

Nou, dat zal wel zoeken worden, want dat is intussen oud nieuws. We hebben trouwens belangrijk ander nieuws voor jullie: vanavond verwachten we jullie in een andere stad, namelijk bij Sandra en Enrico thuis: in Den Bosch dus. Het adres is (...). Dat moet wel te vinden zijn, denken we. En anders rijd je gewoon Ronald en Rutger achterna.

Voor de OV-ers hebben we wat anders geregeld: neem in Den Bosch buslijn 68 richting de Maasoever. Bij de laatste halte moet je eruit. Dat is bij elkaar zo’n 20 minuten later en 3 strippen per persoon armer. Om 7 uur en om half 8 's avonds zal er bij de halte iemand van de organisatie op jullie wachten. Die loopt met jullie mee naar de plaats van bestemming.

Op de eindlokatie ben je welkom vanaf 7 uur, maar je moet uiterlijk 5 over half 8 daar aanwezig zijn. Te laat komen kost je 5 punten per 5 minuten dat je te laat bent, tenzij de bus natuurlijk te laat is.

Het eten zal vanaf kwart over 7 gereed staan.

Maar dat betekent dus wel reizen vandaag. Hierbij kun je gebruik maken van veel verschillende vervoermiddelen. Daarom opdracht 15, categorie E: Maak één foto met daarop zoveel mogelijk verschillende vervoermiddelen. Je krijgt per vervoermiddel 2 punten.

Ice Age gezien?

Jazeker, ik vond vooral het eekhoorntje erg leuk! En natuurlijk dat fragment waarbij ze die ijsschotsen als vervoermiddel over de glijbaan in de grot gebruiken. Een nadeel is wel dat ze van dit soort films tegenwoordig altijd een deel 2 tot en met 10 gaan maken. En Ice Age 2 is inmiddels ook al in de bios geweest.

Die was wereldwijd trouwens best goed bekeken heb ik me laten vertellen.

Vraag 16, categorie C: Wanneer ging Ice Age 2 in Frankrijk in première?

Behalve films zijn boeken ook nog steeds favoriet bij ons thuis. Vraag 17, categorie B:
Uit welk boek komt het volgende fragment? En welke schrijver is de auteur?

* Ver weg in Rusland was een vrouw, die Charlotte Russe heette, en die beweerde dat ze een tweede Gouden Toegangskaart gevonden had, maar het bleek een handige namaak te zijn. In Engeland vond de wereldberoemde professor Vuilbuik een machine uit, die onmiddellijk aan kon wijzen, zonder dat je de verpakking van de reep hoefde te halen, of er een gouden wikkel onder verborgen zat. De machine had een mechanische arm, die met geweldige kracht uitschoot en alles greep waar ook maar het minste goud aan zat; en één ogenblik dacht iedereen dat de oplossing gevonden was.
Maar ongelukkig genoeg schoot de machinale arm uit, juist toen de professor bij een stapel repen wilde beginnen, en greep de gouden vulling van een achteraf-kies van een hertogin, die toevallig in de buurt stond. Het werd een heel schandaal en de machine werd kort en klein geslagen door de menigte. *

Tegenwoordig worden er van spellen ook leesboeken uitgegeven. De Kolonisten van Catan is een modern voorbeeld, maar bij het verzamelkaartspel Magic is dat al langer gebruikelijk. Vraag 18, categorie C: Welke tekenaar heeft kaart nummer 141/350 uit de 9e editie van Magic the Gathering geïllustreerd?

Bij Magic gaat het om het verslaan van je tegenstander in een magisch gevecht.

Ja, daar hebben zowel Utrecht als Den Bosch ook wel mee te maken gehad in vroeger tijden: beleggingen. En dan bedoelen we geen aandelen en onroerend goed. Misschien zie je nog wel sporen van de verdedigingswerken die vroeger rond de stad lagen. Vraag 19, categorie A: Utrecht maakt deel uit van een verdedigingswerk. Hoe heet dit?

Zoals in veel steden zijn er ook in Utrecht en Den Bosch mensen die geen dak boven hun hoofd hebben. Zij kunnen wel wat hulp gebruiken. Tweelingopdracht 20: Koop een daklozenkrant in Utrecht en een in Den Bosch.

Jullie goede daad voor vandaag is na het voldaan van deze opdracht ook weer gelukt. Geeft een fijn gevoel hè?

Dan kunnen we nu weer over naar de orde van de dag, zoals het spelen van een spelletje. Vraag 21, categorie B: Welke kleur heeft poolbal nummer 11?

Over 11 gesproken. De tijd vliegt voorbij bij de Uitdaging. Voor je het weet is het al laat. De hoogste tijd voor Tweelingopdracht 22: Maak een foto van de Dom van Utrecht om 5 voor 11 en maak een foto van de St Jan's kathedraal in Den Bosch om 5 over 2. Zorg er wel voor dat we op de foto's kunnen zien hoe laat het is en dat de betreffende toren herkenbaar is.

Ja, die torens zijn echt een herkenningspunt in beide steden. Menig documentaire heeft zich over deze gebouwen gebogen.

Volgens mij zitten er onder de deelnemende koppels ook een aantal filmfans. Ik ben benieuwd of ze het volgende fragment herkennen. Vraag 23, categorie D * geluidsfragment (Ezechiel 25:17 – volledig afspelen) * Uit welke film komt dit fragment?

Dan weet ik nog wel een ander gebouw waar ze filmfragmenten hebben opgenomen. Of beter gezegd: reclamebeelden. Vraag 24, categorie C: Hoe hoog was de centrale hal van het sneeuwhotel in Zweden tijdens het seizoen 2004-2005?

Ze kunnen tegenwoordig ook wel wat bouwwerkjes maken, zo wordt voorgenoemd hotel elk jaar opnieuw gebouwd.

Wat een klus zeg en dan moet het natuurlijk ook nog koud genoeg zijn. Gelukkig zijn sommige zaken wel wat duurzamer. Vraag 25, categorie C: In welk jaar is het beeld Toro bij de Arena in Den Bosch gemaakt?

Die Arena in Den Bosch is ook wel een succes geloof ik. Lekker shoppen, net niet de drukte van de binnenstad en toch leuke winkeltjes.

Ja, zo zit er ook een V en D La Place, kun je lekkere broodjes eten.

Tegenwoordig kopen veel mensen hun brood niet meer, maar maken ze het zelf in de broodbakmachine. Vraag 26, categorie B: Hoe lang doet de inventum broodbakmachine BM05 in totaal over de kneding tijdens het volkoren snel-programma?

Je kunt echt van alles in zo’n eigengebakken brood stoppen: als het maar eetbaar is. Ikzelf ben dol op pitten en ook dadelbrood wil ik nog een keertje maken. Ik denk dat het heerlijk is.

Jullie hebben in het café een appel en een ei van ons gehad. Het appeltje is bedoeld voor de dorst, maar met het ei hebben we iets anders in gedachten. Hier opdracht 27, categorie E: Lever het ei hardgekookt in aan het einde van de dag. Het originele ei levert 10 punten op, een ander gekookt ei is 5 punten waard.

Ei is zo’n lettercombinatie die je op talloze manieren kunt schrijven: korte ei, lange ei, griekse ei, paas ei.

Nederlands is ook niet meer wat het geweest is, tegenwoordig komt elk half jaar een nieuw spellingsboekje uit!

Inderdaad, dat schijnt ook steeds meer een uitdaging te zijn. Zou dat voor onze kandidaten ook gelden? Opdracht 28, categorie E: Schrijf de volgende zin in de juiste spelling op. Hiervoor krijg je 10 punten en bij elke fout gaat er een punt af. Je krijgt er minimaal 1 punt voor. Hier komt de zin: De uitdagingsspecialist deed alles op zijn elfendertigst en leverde de op z'n jan-boerenfluitjes in elkaar geflanste doe-opdrachten steevast te elfder ure voor de puntentoekenning af bij de beoordelingscommissie.

Vroeger op school werd zo’n zin dan ook nog in stukjes gehakt en rustig herhaald…

Ja, dat is het voordeel van een cd-speler die de kandidaten zelf kunnen bedienen. Dan kunnen ze die zin zelf in mootjes hakken. Wat echter ook niet te eenvoudig blijkt, is het adres van de eindlocatie. Dat zullen we voor de zekerheid nog maar een keertje spellen.

(...), (...) – simon – tinus – richard – anton – anton – tinus.

Huisnummer (...), (...) ...

Ja zeg, dat zullen ze toch zo ook wel begrijpen!

Oké, maar nu we het toch weer over Den Bosch hebben, wist je dat daar ook heel bijzonder geld hebben? Vraag 29, categorie C: Wat was één Gerritje oorspronkelijk waard?

En waar Den Bosch natuurlijk verder nog van bekend is, is Heineken. Heerlijk Helder… maar wellicht is het nog een beetje vroeg op de dag voor een biertje. De deelnemers moeten ook een beetje geconcentreerd blijven. En zoals iedereen weet, tast alcohol het denkvermogen aan.

Zekers te weten, maar ik weet wel een mooie opdracht waarbij het flesje dicht kan blijven. Vraag 30, categorie B: Hoeveel tanden heeft een kroonkurk van een normaal bierflesje? Hopelijk raak je de tel niet kwijt. Das wel grappig bij ronde dingen. Voor je het weet, tel je het begin nog een keertje.

Schaapjes tellen voor het slapengaan blijkt trouwens helemaal geen goede methode te zijn om in slaap te komen. Hierdoor blijven je hersens juist actief, terwijl ze rust moeten nemen. En dan heb je nog het voordeel dat ze netjes achter elkaar aan lopen. Maar schaapjes in de wei zijn nog erger: die lopen door elkaar heen! Ga dan maar eens tellen…

Vergeet je door al deze tellingen echter niet op de tijd te letten? Loop je nog op schema? Ben je al langs geweest in café de Colonie? Mocht je ons nu gemist hebben, dan kun je ons nog een keertje treffen in Den Bosch.

Van half één tot één uur zitten we in Le Figaro te lunchen. Daar kunnen jullie als je wilt ook nog de spullen ophalen voor de ontbrekende vragen en de extra benodigdheden. Maar dit is echt de laatste kans hierop vandaag! En mis ‘m deze keer niet, want dat gaat jullie een hoop punten kosten!

Lunchen: mjammie… luxe belegd broodje, kopje thee, even lekker genieten. We zijn echte theedrinkers, dus de volgende verzamelopdracht zien we wel zitten: verzamelopdracht 31. Neem zoveel mogelijk theezakjes met verschillende smaken mee.

Van oorsprong komt thee uit China. Duizenden jaren geleden werd daar al thee gedronken. Volgens een Chinese legende ontdekte Keizer Shen Nung 3000 jaar voor Christus thee in een bos. Bladeren van een theestruik dwarrelden in een pan met heet water, waarna het geheel een aangename geur ging verspreiden.

Weet je wat ook zo’n herkenbare geur heeft? HEMA-worst! * geluidsfragment (lekkere worst van de HEMA – De Kleinkeinder – wegdraaien na 1e refrein, daarna achtergrondmuziek) * In elke stad staat volgens mij wel een HEMA met worsten. Alhoewel de hotdogs het tegenwoordig ook erg goed doen.

Persoonlijk vind ik die ook lekkerder, moet ik zeggen. Vraag 32, categorie C: Hoeveel kost een liter HEMA advocaat? Bij de HEMA kun je echt van alles kopen. Ik verbaas me er iedere keer weer over wat ze in het assortiment hebben zitten. Maar voor sommige dingen kun je beter een andere winkel opzoeken.

Zo ben ik dol op boeken, en als ik in een boekhandel kom moet ik ook altijd op de fantasy-afdeling gaan rondneuzen. Heerlijk gewoon. En nieuwe boeken ruiken ook altijd zo lekker. Natuurlijk koop ik ze niet om te ruiken, maar lees ik ze ook nog. Vraag 33, categorie D: Waar staat de afkorting HvK voor in de boekenserie De kronieken van de Raven?

Naast boeken lezen, waar je mee wordt genomen in de emoties van anderen –als het verhaal tenminste goed is- is muziek luisteren natuurlijk ook een fijne manier om je eigen gevoelens lekker te laten gaan. * geluidsfragment (Banger Hart - Rob de Nijs - wegdraaien na 1e refrein, daarna achtergrondmuziek) * Dat nummer zal jullie wel bekend in de oren klinken. Vraag 34, categorie C: Wat is het verschil in aantal posities van dit nummer in de top 2000 in het jaar 2000 en het jaar 2005?

Nu we het toch over jaartallen hebben, toen in 1995 iedereen een nieuw telefoonnummer kreeg, werden we allemaal verblijd met een leuk apparaatje om deze oude nummers om te zetten naar de nieuwe telefoonnummers. Vraag 35, categorie C: Hoe heet dit apparaatje?

Dat wordt zoeken, zo’n ding heeft niemand meer!

Nou, ik ken nog wel iemand die het heeft, maar ik zal geen namen noemen… Zometeen word ik nog aangeklaagd wegens smaad.

En dan heb je de politie achter je aan om je aan te houden.

Nee, zover zullen we het niet laten komen. We verzinnen wel wat anders. Opdracht 36, categorie C: Maak een foto van een politieagent te paard

Nu maar hopen dat het paard niet schrikt en jouw kant op rent, want het is een behoorlijke uitdaging om dan voor te blijven.

Weet je wat ook een Uitdaging is? Alle treden van de Domtoren beklimmen. Dat is een behoorlijke klus. Vraag 37, categorie A: Hoeveel traptreden moet je op om bovenin de Dom te komen? Als jullie weer beneden en uitgeteld zijn, dan horen we het wel!

Dat het een behoorlijke klim is, kun je aan de buitenkant al zien. Je zult maar postbode wezen en een brief bovenin moeten bezorgen aan een gevangen prinses. Die zitten tenslotte altijd in de bovenste kamer van de hoogste toren.

Daar hebben ze wel wat anders op verzonnen: brievenbussen aan het begin van een te lange oprijlaan en mandjes aan touwtjes en zo.

Daar komt hij makkelijk mee weg. Daar kreeg hij toch wel minder voor betaald, hè?

Natuurlijk, dat was het begin van de invoering van verschillende posttarieven. Tegenwoordig zijn de tarieven echter niet afhankelijk van het adres van de ontvanger, maar van de grootte en het gewicht van de brief. Vraag 38, categorie D: Hoeveel kostte het in 1997 om binnen Nederland een brief te verzenden? De betreffende brief past door een brievenbus en weegt 175 gram.

Vergeet niet een verhuisbericht door te geven wanneer je ergens anders gaat wonen, want anders kun je lang op je post gaan zitten wachten.

Tenzij je naar je laatste rustplaats gaat, dan heb je geen post meer nodig. In de St. Jan zijn ook diverse mensen begraven. Je kunt er over de graven heen lopen, en de dekplaten zijn dan ook behoorlijk afgesleten. Maar bij sommige graven kun je nog lezen wie erin ligt. Vraag 39, categorie C: Wie liggen er begraven in grafnummer 483 in de Sint Jan's Kathedraal?

Weet je eigenlijk waarom er van die hekken om de St Jan heen staan? Allereerst voor een deel vanwege de renovatie, maar ook om wildplassen tegen de muren te voorkomen.

Ja, das nou een typisch mannenkwaaltje: wildplassen tegen muren. Terwijl sommige bedrijven er alles aan doen om de wc’s zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Vraag 40, categorie C: Welke teksten hangen er boven de urinoirs bij Jack's Mex in Nistelrode?

Dat zijn de leukere dingen om uit te zoeken hè? Maar in Nistelrode komen we vandaag verder niet, hoor. Alleen Utrecht en Den Bosch, dat lijkt ons al hectisch genoeg.

Maar je mag niet uit Den Bosch weg, voordat je een echte Bossche bol gegeten hebt. Lekker even genieten. Als ze het goed doen, serveren ze deze lekkernij met mes en vork. Opdracht 41, categorie B: Neem een kassabonnetje mee waarop aantoonbaar minimaal één Bossche Bol is besteld

Niet teveel bollen eten, hoor. Dan ben je binnenkort vierkant. Alhoewel, zo’n Bossche Bol is een flinke hap en ik vraag me af of je er veel meer dan twee achter elkaar weet weg te werken.

Als ze er zin in hebben, dan gaan ze hun gang maar. Het resultaat zal de volgende opdracht toch niet beïnvloeden. Opdracht 42, categorie E: Zet de deelnemers van de uitdaging op volgorde van lengte: van klein naar groot. Je hoeft hierbij alleen de voornamen te vermelden. Voor elke deelnemer die op de goede plaats staat, krijgen jullie twee punten. Wanneer je bijvoorbeeld de kleinste deelnemer achteraan neerzet en de rest van de deelnemers inderdaad van klein naar groot, dan heb je dus nul punten verdiend. Er staat tenslotte - in dit geval - geen enkele deelnemer op de juiste positie.

En nu maar hopen dat je iedereen nog een keertje tegenkomt, hè? Je hebt al verschillende momenten gehad om ze te zien: bij de start en in het café De Colonie vanochtend.

Over vanochtend in het café gesproken: jullie hebben daar van ons ook nog een stikkervelletje met 5 jokers gehad. Omdat we geen eindspel gaan spelen, en jullie op deze manier dus geen punten van de andere deelnemers kunnen afsnoepen, hebben we wat anders bedacht. Een joker kun je op het antwoordvel bij een antwoord op een vraag plakken om de punten van dit antwoord te verdubbelen. (let op: dus niet het antwoord van een opdracht).

Maar jullie hoeven je vanavond niet te vervelen hoor. We hebben voor een heerlijke avondmaaltijd gezorgd. Terwijl jullie gezellig aan het smikkelen en bijkletsen zijn, controleren wij vast de antwoorden. Volgens onze schatting kunnen we vanaf half 9 de antwoorden dan gezamenlijk door gaan nemen en daarna de winnaars bekend maken.

Tot zover de uitleg over de jokers en de planning van de avond, nu weer verder tot de orde van de dag: vraag 43, categorie C * geluidsfragment ( Ouverture Nozze di Figaro – wegdraaien na 50 seconden, daarna achtergrondmuziek) * Uit welke opera komt deze muziek?

Dat zal wel niet de favoriet van iedereen zijn, opera. Maar vroeger had je niet anders, het was eigenlijk de voorloper van de moderne film.

Films, daar gaan mensen nog wel heen. Maar we zullen zien of ze er ook bij opletten. Vraag 44, categorie C: Waar woont Mary Fisher in de film She-Devil?

Of anders vertaald: duivelin. In het verkeer lijken mensen ook wel te veranderen in duivels, zeg.

Dan kun je maar beter met het openbaar vervoer gaan. En je weet meteen hoeveel het kost. Vraag 45, categorie A: Hoeveel strippen is het met de bus van Tilburg naar het Land van Ooit?

En nu we toch bezig zijn met het OV: opdracht 46, categorie D: Maak een foto van 10 mensen die in de 1e klas van de trein zitten.

In de trein kun je heerlijk lezen. Behalve boeken zijn we ook dol op strips. Dat zul je vast wel gemerkt hebben. Ook andere landen hebben hier een zwak voor. Vraag 47, categorie B: Hoe heet de strip Familie Doorzon in het Duits?

Ronnie uit deze strip weet overal geld mee te verdienen. Zou hem dat met het volgende ook lukken? Verzamelopdracht 48: Neem zoveel mogelijk treinkaartjes mee met als geldigheidsdatum 15 september

Als je gaat winkelen, vind ik een trein ook wel ideaal: het centraal station van een stad is meestal ook naast het winkelcentrum.

Nu we het toch over winkels hebben… iedereen kent Hoog Catharijne, dat is toch het beroemdste overdekte winkelcentrum van Nederland. Ik verdwaal er altijd op zoek naar de uitgang…niet aan mij besteed zulke mensenmassa’s in overdekte ruimtes.

In zowel Utrecht als Den Bosch kun je gezellig winkelen. En omdat veel mannen bij lingeriewinkels buiten wachten, zal deze vraag voor hen wel een makkie zijn. Tweelingvraag 49. Welke winkel of winkels zitten er tegenover de ingang van de Livera? Natuurlijk bedoelen we zowel de Livera in Hoog-Catharijne als in Den Bosch.

Mooi ondergoed is onmisbaar voor elke dame en vooral Hunkemöller heeft dat in zijn reclames begrepen. Mooie dames op een billboard.

Geen idee wie het zijn.

Vaak zie je bekende personen in een reclame. Het doet het tenslotte altijd goed, als een bekend persoon jouw bedrijf aan gaat prijzen. Vraag 50, categorie D: Voor welk commercieel bedrijf heeft Paul van Vliet meegewerkt in een commercial?

Die Paul raakt intussen ook al op leeftijd. De jaren beginnen te tellen.

Maar dat hoeven jullie voor ons niet te doen hoor! Wij hebben wat anders verzonnen: vraag 51, categorie C: Hoeveel bushokjes staan er langs busroute 68 in Den Bosch vanaf het station tot en met de laatste halte Maasoever?

Weet je wat we nog niet echt gehad hebben? Een Oh ja-vraag. Zo’n vraag waar je wel het antwoord op weet, maar pas wanneer een ander het je vertelt.

Ik denk dat er al meer van zulke vragen inzitten dan jij denkt. Maar op speciaal verzoek, heb ik er hier nog wel eentje voor je. Vraag 52, categorie B: * geluidsfragment (klassewerk – geheel laten horen) * Van welk tv-programma is dit de tune?

Een bekend geluidje inderdaad, maar je kunt er niet echt op zingen.

Dat is ook niet nodig, zo’n tune wordt puur gemaakt om goed te kunnen herkennen.

Maar voor onze steden is de zang wel degelijk van belang. Utrecht zou de stad Utrecht niet zijn zonder een eigen volkslied. Dus hierbij nog een tweelingopdracht, nummer 53: Neem de tekst van het Utrechts volkslied en van het Oeteldonks volkslied mee.

Echt waar, geloof het of niet: de stad ‘s-Hertogenbosch heeft geen echt volkslied. Iedereen weet wel dat Zoete Lieve Gerritje naar Den Bosch toe gaat…

Ze gaat er niet alleen heen, ze is er zelfs al! Hier tweelingopdracht 54. Maak een foto van Zoete Lieve Gerritje in Den Bosch en Jan van Nassau in Utrecht

Hé, ik was nog niet uitgesproken! Ik wou vertellen dat ze eigenlijk niet in Den Bosch woonde, maar naar de markt kwam.

Ja, in vroeger dagen was de markt het middelpunt van de stad en alle omringende dorpen om je spullen voor het eten te halen.

Tegenwoordig eet iedereen uit blik en potjes. De meesten weten niet eens meer wat ze eten!

Maar daar gaan wij verandering in brengen! Vraag 55, categorie C: Wat is op de ingrediëntenlijst van een potje Grand'Italia Bolognesesaus met rundvlees het 5e ingrediënt? Vanavond zijn jullie bij ons te gast. Dus over het eten hoef je je niet druk te maken.

Pasta met bolognesesaus?

Nee, 't zal wel iets anders worden.

Het is natuurlijk wel leuk als onze gasten niet met lege handen aankomen. Bloemen gaan bij ons niet lang mee, dus daar hebben we niet zo veel aan. We weten wel iets anders. Opdracht 56, categorie C: Neem een cactus mee naar de eindlocatie.

Zorg jij vanavond voor een muziekje?
* geluidsfragment (Jouw hart is net als chocolade – Frans Bauer - wegdraaien na 1e refrein, daarna achtergrondmuziek) *
Ik zei vanavond. Weet je trouwens dat de videoclip van dit liedje hier in de buurt is opgenomen? Opdracht 57, categorie D: Maak een foto van de lokatie waar de videoclip van dit nummer is opgenomen

Dit liedje is toch al wel een aantal jaar oud. Dat is zeker nog op een LP uitgekomen?

Gelukkig niet. Weet je wel hoe groot een LP is? Het liedje is pas een paar jaar oud en als alle CD's die we hebben LP's waren geweest, dan hadden we wel een paar kasten extra nodig gehad. Vraag 58, categorie C: Hoeveel centimeter is een LP aan de buitenkant gemeten?

LP's... da's wel nostalgie.

Weet je wat ik ook nog van vroeger ken? De Arendsoog-boeken! Je weet wel: de verhalen over een stoere cowboy en zijn onafscheidelijke indiaanse vriend. Ik heb die boeken zo vaak gelezen, dat ik ze helemaal van buiten ken!

Helemaal? Dan kun jij me vast wel vertellen wat de titel van hoofdstuk 8 is in het boek 'De verdwijning van Arendsoog.'

Dat gaat wel heel ver hoor. Ik ben niet met een uitdaging bezig...

Maar ik weet nog wel een aantal mensen die daar wel mee bezig zijn. Vraag 59, categorie D: Wat is de titel van hoofdstuk 8 in het boek De verdwijning van Arendsoog?

Weet je waar ik nou een ontzettende hekel aan heb? Als ik lekker een boek zit te lezen op de bank en iemand anders zit TV te kijken. Op zich stoort dat nog niet eens zo, maar o wee als de reclame begint. Het geluid daarvan is altijd een stuk harder en dan word je meteen afgeleid.

Wat dan wel weer grappig is, is als een bepaald persoon steeds terugkomt in een reclamespotje, dan krijg je er toch een soort verhaal bij. Vraag 60, categorie A: Wat is de echte naam van de blonde jongeman uit de rabobankreclame?

Als ik die reclame moet geloven is het zaken doen met het buitenland tegenwoordig maar een makkie.

Ja, het betalen van de rekening wel. Maar al die rompslomp eromheen. Zeker als je te maken krijgt met BTW verlegd, BTW-nummers op facturen, handelsagenten. Ingewikkelde zaken en ook voor de mensen die er -vanwege het werk- alles vanaf moeten weten, blijven af en toe de nodige vraagtekens bestaan. Om een voorbeeld te noemen... Vraag 61, categorie B: Waar staat de afkorting intrastat voor?

Daar sta je als simpele leek niet zo bij stil. Ik houd het denk ik maar bij mijn eigen omgeving. Hier zijn nog een hoop andere leuke dingen te beleven. Terrasjes, biertje, bioscoopje. Daarvoor hoef ik niet naar het buitenland.

Dat klopt. Utrecht is een heel levendige stad. Ook qua winkels kun je hier van alles en nog wat vinden. De bordspelliefhebber kan hier bijvoorbeeld bij The Joker terecht en de liefhebber voor fantasy en roleplaying moet uiteraard de Elf Fantasy bezoeken. Als je nou niet zo van spelletjes houdt, maar liever leest, dan is een stripwinkel ook wel leuk om te bezoeken. Vraag 62, categorie A: Hoeveel jaar bestaat stripwinkel Blunder in Utrecht al?

Het is ook altijd leuk om stripboeken mee te nemen op vakantie.

Jaaaaa, vakantie. Het lijkt al weer zo'n tijd geleden. Heb jij trouwens de enquête nog teruggestuurd naar de reisorganisatie?

Ik heb 'm al wel ingevuld, maar ben het adres kwijt. Vraag 63, categorie C: Welk antwoordnummer heeft de afdeling kwaliteitsbeheer van SNP? En als er geen enkel team met de goede oplossing komt, kunnen we de enquête natuurlijk ook gaan brengen.

Dat kost wel een hoop tijd hoor. En wat denk je van parkeren?

Ja, het lijkt wel of je tegenwoordig overal moet betalen om te parkeren.

Kunnen we de parkeerkosten voor de uitdaging declareren?

Geen idee, maar heb je dan wel parkeerbonnetjes?

Nog niet, maar dat is te regelen. Verzamelopdracht 64. Verzamel zoveel mogelijk parkeerbonnetjes met de datum van vandaag van verschillende parkeerautomaten

Overigens moeten we nog wat kwijt met betrekking tot de verzamelopdrachten. In het geval van een gelijke stand, geven de verzamelopdrachten de doorslag voor de winst van de uitdaging. Er kan tenslotte maar één team winnen.

En terwijl je met de verzamelopdrachten bezig bent, kun je mooi de binnenstad van Utrecht en Den Bosch bezoeken.

Dat klopt, er staan prachtige monumentale panden.

Het zijn gewoon plaatjes om te zien.

Over plaatjes gesproken. Vergeet niet om achterop de foto’s en de kleurplaat die je inlevert jullie namen en het nummer van de opdracht te vermelden. Bijvoorbeeld bij Tweelingopdracht 65. Maak een foto van het pand Kerkstraat 22 in zowel Den Bosch als in Utrecht.

Weet jij waar die straten zijn?

Ik wel, jij niet dan? Dan zoek je het toch even op op de plattegrond. Vraag 66, categorie C: Welke afbeelding staat er voor op de 24e druk van de stadsplattegrond van 's-Hertogenbosch?

Als ik met een plattegrond ergens naar toe moet, heb ik altijd het idee dat er het een en ander niet klopt op de kaart.

Of het ligt aan jou natuurlijk. Maar je hebt gelijk: er worden nogal eens fouten gemaakt die er gemakkelijk vooraf uitgehaald hadden kunnen worden.

Daar weet ik nog wel een voorbeeld van: Vraag 67, categorie B: In de tekst van het nummer Pride van U2 wordt een tijdsaanduiding genoemd. Wat klopt er niet aan?

Je komt soms de meest vreemde geluiden tegen op CD's. Moet je dit eens horen. * geluidsfragment (Jochem Myjer - klapperende eierstokken – geheel afspelen) *

Wat stoort jouw stereo-installatie, zeg. Ik kan het niet eens horen!

Dat was het geluid... Vraag 68, categorie C: Wat hoorde je hier?

Ik kan er echt geen chocola van maken.

Mmmm, lekker: chocola. Zo'n reep met nootjes zou er wel ingaan hoor!

Ik hou persoonlijk meer van ronde vormen. Bijvoorbeeld die lekkere Bossche Bollen.

Ja, die zijn heerlijk! Maar wist je dat je ook in een Bossche Bol kunt wonen?

Wonen? En bij de volgende hittegolf word je in de chocolademelk wakker zeker?

Nee joh. Die Bossche bollen worden van beton gemaakt. Ze zien er trouwens echt geweldig uit. Vraag 69, categorie A: Hoeveel bewoonbare Bossche Bollen zijn er?

Zouden de mensen die erin wonen ook veel Bossche Bollen eten?

Dat denk ik niet. Die huizen zijn niet zo groot, dan passen ze in no time niet meer door de deur. Ze eten vast veel gezonder, mandarijntjes bijvoorbeeld.

In het café heb je ook een mandarijn van ons gehad. Opdracht 70, categorie E: Schil de mandarijn en zorg dat je de langste schil hebt. Het team met de langste schil krijgt 15 punten, vervolgens 13, 11, 9, 7, 5 en je krijgt altijd minimaal 3 punten als je een mandarijnenschil inlevert. Het mandarijntje zelf mag je samen delen.

Terwijl je van het mandarijntje geniet, heb je vast ook wel even tijd om door de stad te lopen.

Daar kom je vaak straatmuzikanten tegen. Laten we ze maar weer eens op de foto zetten. Opdracht 71, categorie C: Maak een foto van jullie, samen met een straatmuzikant.

En als je hem dan ook nog iets geeft voor zijn mooie muziekspel, dan heeft hij voor vandaag ook weer brood op de plank.

Wanneer hij toch in de stad is, kan hij beter in een restaurantje gaan eten. Je kunt hier erg goed eten hoor.

Zullen we dat door de deelnemers uit laten zoeken? Verzamelopdracht 72: Neem zoveel mogelijk verschillende menukaarten mee.

Vroeger had je ook lang niet zoveel verschillende soorten restaurants als tegenwoordig.

Door de onrust in de wereld zijn er inmiddels ook een aantal landen bijgekomen. En die willen allemaal graag hun favoriete gerechten aan ons kwijt.

Macedonië is bijvoorbeeld zo'n land. Vraag 73, categorie B: Sinds wanneer bestaat de Macedonische nationaliteit?

Van al dat praten over eten begin ik trouwens wel trek te krijgen.

Wil je nu alweer gaan eten?

Nee, een hele maaltijd is niet nodig hoor, maar een snack lijkt me wel lekker.

Dat klinkt wel goed, in tegenstelling tot de naam van veel snackrepen trouwens. Is het je wel eens opgevallen dat sommige snacks wel vreemde namen hebben?

Dat klopt, maar er zit vaak ook een hele geschiedenis aan vast, voor ze op de markt komen. Vraag 74, categorie A: Hoe is de snack waarvan er 2 in 1 goudkleurige verpakking zitten aan zijn naam gekomen?

Mmm, we kunnen er weer even tegenaan.

Zouden de deelnemers er zo af en toe ook aan denken om iets te eten?

Dat zal toch wel. Het lijkt me toch wat overdreven om pas na afloop wat te gaan eten. Dat zou een uitdaging op zich worden.

Het is een kleine moeite om even snel iets te eten te halen, desnoods uit een automaat.

Lekker handig: wat kleingeld erin en hup: een hapje!

Ik zag ze trouwens laatst het geld uit zo'n automaat halen. Jee, zeg. Daar gaat een behoorlijke bak geld in om. Lekker werkje om het allemaal te gaan uittellen.

Welnee, dat is helemaal niet nodig. Je kunt het geld in knappertjes doen, keurig gesorteerd per muntsoort. Dan hoef je alleen de knappertjes maar in te leveren. Daar kunnen we wel een vraag over stellen. Vraag 75, categorie B: Welke kleuren hebben de Nederlandse knappertjes voor de verschillende euromunten?

En van het geld uit zo'n knappertje, kun je gezellig naar de film gaan.

Utrecht is een echte filmstad. Je kunt hier bij diverse bioscopen terecht, of voor de meer bijzondere films in het filmhuis.

Wou je nu nog een vraag over films gaan stellen?

Niet over de films zelf, maar ik weet wel iets anders dat er verband mee houdt. Een vraag over filmprijzen. Vraag 76, categorie C: Hoeveel acteurs liggen er op de grolsch filmboulevard in Utrecht?

En toch vind ik een theatervoorstelling vaak nog leuker dan een film.

Vooral als het cabaret is. Een avondje lekker ongegeneerd lachen.

Zal ik eens een stukje laten horen? We hebben vast nog wel even tijd. We zijn tenslotte al op ruim driekwart van de vragen. * geluidsfragment (sketch 'contactadvertentie' van Herman Finkers – volledig) *

Dit is erg grappig inderdaad. Welke cabaretier is dit?

Dit is... * (rammel, ritsel) * ... Hee, waar heb ik het hoesje nou gelaten?

We hebben niet de hele dag hoor. Ik stel voor dat we verder gaan met vragen stellen. De volgende vraag... Hee, da's toevallig: vraag 77, categorie C: Uit welke show komt dit fragment?

Is het je wel eens opgevallen dat cabaretiers vaak voorstellingen geven voor een goed doel?

Dat is niet zo moeilijk hoor. Het zijn bekende Nederlanders en ze kunnen tamelijk eenvoudig een extra voorstelling inlassen, waarvan de opbrengst beschikbaar wordt gesteld. Overigens fantastisch dat ze dat doen hoor!

Vorig jaar waren er ook een aantal deejays die in Utrecht een actie voor een goed doel hielden. Ze aten een week niet en draaiden die hele week platen die je tegen betaling kon aanvragen.

Dat kan ik me inderdaad herinneren. Alle moeite was niet voor niks, want er werd veel geld opgehaald. Vraag 78, categorie D: Hoeveel heeft de hit Goodnight Saigon van Billy Joel opgebracht bij de "serious request" actie in december 2005?

We zijn er bijna door. Mijn keel voelt aan als schuurpapier van al dat praten.

Zullen we dan maar een ijsje halen?

Njammie, dat is een goed idee! Kunnen we meteen onze laatste vraag stellen. Vraag 79, categorie C: Welke spreuk staat er op de spiegel van de IJsvogel?

Nou, dat was het dan. Vergeet de sudokupuzzel die je in het café gehad hebt niet op te lossen, die oplossing heb je nodig voor toegang tot de resterende vragen! De CD is hierbij afgelopen, maar we verwachten jullie tussen half 4 en half 5 nog een keertje te zien. De uitnodiging hiervoor zit tussen de antwoordpapieren.

En wat gaan wij nu doen?

Wij, niks, beetje muziek luisteren…

(hele tijd muziek)

Biertje?
Ja, lekker…
* (geluidsfragment: plop, klokklokklok, aaaahhhhh) *

(hele tijd muziek)

Heeee, zijn we niet een vraag vergeten? Moesten we er geen honderd hebben? (blader - ritsel)…

Even op internet kijken hoor... Je hebt gelijk… we missen nog een vraag. Eeeeeh… een vraag, een vraag… nou… dan hier vraag 100, categorie D: Van welke artiest of groep staan er 2 liedjes op deze CD?


De Uitdaging 2006


 

Andere Uitdagingen in Spelmagazijn:

Terug naar De Uitdaging

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Sandra voor de beschrijving