Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > De Uitdaging > De Uitdaging 10 > De antwoorden

Titel (5K) Evenement

Datum: 23 juni 2007
Locatie: Amstelveen
Organisatie: Ronald I en Rutger

De Uitdaging 10

De antwoorden

Deze twee afbeeldingen hingen bij de Schiphol apotheek in Amstelveen.

1. Wie werd laatste in 1994 bij de laatste etappe van de Tour de France ? Jens Heppner (Zeven koppels hadden dit goed.)
2. Hoe heet Nijntje in het Latijn? Miffa (Zeven koppels hadden dit goed.)
6. Wat is de pincode van het pasje van de ontvoerde man in de Nederlandse film Joyride ? 0815 (Geen enkel koppel heeft dit antwoord gevonden.)
7. Welke actrice schoot indirect op Nick met een spijkerpistool in GTST ? Lieke van Lexmond (Slechts één koppel had het juiste antwoord.)
8. Hoeveel brieven worden er volgens het liedje (Sollicitere van de Janse Bagge band) uiteindelijk geschreven? 79 (Let op: in het refrein wordt 75 gezongen. Pas aan het eind van het liedje loopt dit op naar 79. De helft van de koppels had dit goed.)
13. Waar staan er eigenlijk meer zwarte bollen: bij de halte Gondel of voor Polectro bij de halte van Boshuizenstraat? Bij Gondel. (Daar staan er 18. Bij Polectro staan er 17. Vier koppels hadden dit antwoord.)
14. Bij welke halte van de sneltram staan de 3 beelden op de foto? Halte Sacharovlaan. (Alleen de winnaars hadden dit gevonden.)
15. Welke berg is dit? Matterhorn (Niet zo moeilijk volgens zes koppels.)
17. In het computerspel They Stole a Million moet je o.a. de Rickenbacker Art Collection beroven. Wat leveren de kleine schilderijen je in totaal op? Niets. (Dit antwoord werd door drie koppels gevonden. Geen van de topteams had dit antwoord correct.)
18. Wat is ongeveer 84 x 59 cm en loopt van Amsterdam naar De Lutte? A1 (Slechts drie koppels die het cryptische verband wisten te vinden.)
20. Waar tegen gebruikt men het diergeneesmiddel aminin voor? Tegen krolsheid bij katten. (Dit was een antwoord uit een oude Uitdaging. Het bleek echter niet terug te vinden. Wel zijn er de middelen amynin en aminyn. De antwoorden hierop werden goedgekeurd: Leverbeschadiging bij vogels.)


21. Noem de zeven wereldwonderen uit de antieke oudheid. Piramide van Cheops, Kolossus van Rhodos, Hangende tuinen van Babylon, Mausoleum van Halicarnassus in Klein-Azië, Pharos van Alexandrië, Beeld van Zeus te Olympia, Tempel van Artemis te Efeze in Klein-Azië (Iedereen had dit antwoord. Geen moeilijke vraag blijkbaar.)
24. Hoe heet Columnist Robert uit een meidenblad van zijn achternaam? Ten Brink (In Vriendin. Een score voor 4 koppels.)
25. Hoeveel negens zitten in het antwoord als je een getal van 20 negens vermenigvuldigt met een getal van 20 negens? 19 (Dat past niet op alle rekenmachines. Toch hadden 6 koppels het goed.)
26. Wie werd er wereldkampioen RC sportcars schaal 1:8 in 1977? Butch Kroells (USA) (Drie koppels wisten dit te achterhalen.)
27. Van welk land is dit silhouet? Letland (Maar drie koppels die dit land wisten te vinden?)
31. Bij de halte AJ Ernststraat staat een kerk van een Christengemeenschap. Wat beweegt deze gemeenschap? Beweging tot religieuze vernieuwing. (Vier correcte antwoorden.)
32. Wie is de uitvinder van de Black Box in een vliegtuig? Dave Warren (Iedereen wist dit te vinden.)
37. Van welke televisieserie is deze tune? De vloek van Woestewolf (Het jeugdsentiment van Jeffrey zorgde ervoor dat hij als enige het antwoord wist.)
38. Van welk merk is de reclame? Centraal Beheer (Een score voor 4 koppels.)


41. Uit welke film komt de scène in de volgende Movie Monday? Pirates of the Caribbean (7 correcte antwoorden.)
43. Hoeveel verschillende kleuren zitten er in een pak Dorso pastels van Pergamano? 8 (Maar 3 correcte antwoorden.)
44. Wat is een thayeria obliqua in het Nederlands? Hockeystick (aquarium vis) (De uitspraak bleek een probleem te zijn. Slechts één juist antwoord.)
45. Wat wordt hier (in het Portugees) gezegd? Kunt u mij een nachtclub aanbevelen? (Niemand sprak een woordje Portugees.)
46. Wie schreef: inflammatory cascades in acute myocardial infarcation with a focus on secretary phospholipase a2, C-reactive protein and the complement system? R. Nijmeijer (Alleen de winnaars vonden dit antwoord. Lag het toch aan de uitspraak van Rutger?)
47. Hoe heet het vogeltje van Sos de Demon in het gelijknamige boek? Domoor (Een score voor Henk-Jan en Jeffrey. Pieter wist alleen de Engelse naam.)
48. Hoe heet de drummer op de afbeelding? Mick Fleetwood (Slechts twee koppels herkenden de drummer.)
49. Wat voor voorwerp staat op deze close-up foto? Stempel (Niemand herkende deze foto van onderaf.)
52. Waarvoor dient het voorwerp op de foto? Indraaien van halogeen lampen. (Ook dit apparaat bleek onbekend.)
54. Wat staat er op het blauwe bordje naast de rode brandkraan voor de hoofdingang van de Vrije Universiteit (halte Boelelaan)? Service-monteur (De overige brandkranen waren oranje. De helft van de koppels wist dit te vinden.)
55. Er is een zangeres die een videoclip heeft gemaakt, waarin ze aan het winkelen is. Daarin komen steeds meer exemplaren van deze zangeres voor en ook alle personages in de omgeving dupliceren zich. Hoe heet het nummer waarbij deze videoclip hoort? Come into my world (Bekijk het filmpje. Moet je zeker even doen! Drie koppels hebben kunnen genieten.)
56. Geef de originele tekst van de plaat, waarover “de plaat en zijn verhaal” gaat. Black Velvet – Alannah Myles (Maar 2 koppels met de complete tekst.)
57. Hoeveel leden dient een ondernemingsraad in Nederland te hebben bij een onderneming met 4999 werknemers? 19 (Het juiste antwoord is 21, een foutje van de organisatie. De helft van de koppels had het goed.)
58. Van welk land is deze vlag? Laos (Alleen Bob en Nienke herkenden de vlag niet.)
59. Hoeveel vitamine E zit er in een pak zuigelingenmelk standaard 1 van Kruidvat? 1,1 mg a-TE (Eigenlijk niet helemaal correct. Sommige koppels hadden een beter antwoord met een omrekening. Dit is goed gerekend.)


61. In de Metro van 10-11-2006 stond een krantenkop: "Ik heb een ***! Nu nog een man...". Wat staat er op de plaats van de ***? Bruidsjurk (Drie koppels vonden deze geweldige kop.)
62. Wie componeerde het opstartgeluid van Windows 95? Brian Eno (Een score voor de helft van de koppels.)
63. Wat mag je wel en wat niet bij de vijver van café "Zullen we"?
Wat je hier mag en wat je hier uiteraard niet mag:
Dit mag wel
• Respect hebben voor elkaar, de buurt en de buren
• Na 21.00u rekening houden met de buren
Dit mag zeker niet
• Rondscheuren op je scooter/brommer
• Geluidsoverlast veroorzaken
• Rommel buiten de prullenbakken achterlaten
• Alcohol en drugs gebruiken
Laat chillen ook chill zijn voor anderen.
(Vier koppels vonden dit café nabij de post van de bonusopdracht.)
65. Bij de eerste 500 NL exemplaren van Emira zijn 2 afbeeldingen van prinsessenkaarten verwisseld. Welke prinsessen zijn dat? Halimah en Rasha (Alleen Bob en Nienke wisten dit antwoord.)
69. In welk jaar zal de lente bij ons voor het eerst op 19 maart beginnen? 2048 (Veel verschillende antwoorden. Slechts één koppel vond dit antwoord. Kijk bijvoorbeeld in deze tabel bij de NT (Nederlandse Tijd) of op deze tabel.).
73. Wat is in het boekje van Okki over Kip en Kipje het advies van de koe? Ram het hek dan. (Niemand met het juiste antwoord, al zaten sommige koppels er wel in de buurt.)
74. Hoeveel standaard Lego blokjes (van 2 bij 4 vakjes) zitten er in de Nitro Intimidator? Geen (Van de 724 onderdelen. Twee juiste antwoorden, waaronder een slimme gok van Sacha.)
76. Wat was de slotkoers van het ABN-Amro aandeel op 27/04/2007? 36,75 (Zes koppels hadden de juiste koers.)
79. Welk % premieheffing exclusief sectoraal hoeft de DGA niet te betalen dit jaar voor kinderopvang? 0,28% (Een score voor drie koppels.)
80. Als je =rand(200,99) intikt in een nieuw Word-document, uit hoeveel pagina’s bestaat het document dan? 201. (Hier bleken vele antwoorden correct. Het aantal hangt o.a. van de marge-instellingen en het lettertype. Alles tussen 100 en 300 is goedgekeurd.)

82. Hoe heet de jeugdige Ajax-speler die naast zijn idool wordt gefotografeerd? Patrick Kluivert (Alleen Pieter en Ania zijn blijkbaar geen voetbalkenners.)
84. De Vrijheidslaan in Amsterdam is sinds de Tweede Wereldoorlog twee maal van naam gewijzigd. Wat waren de twee vorige namen? Amstellaan en Stalinlaan (Enige twijfel over het woord "sinds". Daarom is de "4 novemberlaan" ook goedgekeurd. Slechts twee incorrecte antwoorden.)
85. Artikel 63 uit het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens zegt: Verkeerstekens gaan boven verkeersregels, voor zover deze regels onverenigbaar zijn met deze tekens. Waarom mogen vrachtwagens op een snelweg waar een bord met een maximumsnelheid van 100 km per uur staat dan toch maar 80 km per uur rijden? Artikel 63a. (Slechts twee teams kennen de verkeersregels.)
86. Uit welke film komt de bijgaande foto? (De acteurs zijn onzichtbaar gemaakt.) The Fifth Element (Wil je meer van deze foto's zien? Kijk dan op deze site. Drie koppels wisten het antwoord.)
88. Hoe heet de film waarin deze tune een belangrijke rol speelt? The Bridge on the River Kwai. (De helft van de koppels wist het correcte antwoord.)
91. Uit welk spel komt het volgende stuk spelregels?
“De winnaar is de speler, die meer claimfiches heeft gelegd dan de andere speler. Boerderijen tellen niet mee. Beide spelers noteren het aantal gelegde claimfiches als overwinningspunten. De volgende ronde begint weer met het leggen van de 3 starttegels.” Fjord (Niet zo moeilijk volgens de helft van de koppels.)
92. Met welke Tallship race deed de Nederlandse Vesta mee in 1992? Grand Regatta Columbus ’92 (Alleen Saskia/Liesbeth en Henk-Jan/Jeffrey vonden het antwoord.)
93. Wat is de titel van het muziek fragment? Ngaza Ngambona (Ladysmith Black Mambazo) (Niemand wist de titel te vinden.)
95. Hoeveel banken zie je bij het plein voor de British American Tobacco The Netherlands? (Met uitzondering van de banken bij de vijver en in de tuinen.) 9 banken (waaronder ABN, SNS en Rabo!) (Pieter en Ania hadden dit als enige correct. Waren de anderen in deze strikvraag getrapt of hebben ze het plein niet gevonden?)
96. Wie heeft bij het onderzoek naar het remmen van een voertuig meer dan 40G te verwerken gekregen? John Stapp (Drie correcte antwoorden.)
97. Wie is de schilder van dit schilderij? Jean Antoine Watteau (Niemand herkende de schilder helaas.)
99. Voor welke bedrag is de Pampusstraat 7 te Rijsenhout als laatste verkocht? € 192.500 (Drie koppels wisten toch nog het antwoord te achterhalen.)
100. Wie wonnen de uitdaging pas 1x ondanks dat zij 2x op de wisselbeker staan? Ronald Hoekstra en Ronald van der Hoek (Uiteindelijk werd ook het antwoord Rutger & Ronald goedgekeurd, wegens mogelijke andere interpretatie. Toch ook maar drie correcte antwoorden, zelfs van Saskia en Liesbeth die nog nooit eerder hadden meegedaan en geen van de deelnemers kenden.)


Bonusvragen

Muziekbonus. Ergens verstopt in de stukjes van Bert en Ernie op de laatste 20 minuten van het bandje, stond een bonusopdracht. Na elke 10e vraag was een muziekstuk. De eerste letters van de uitvoerende artiesten vormden door elkaar gehusseld een woord. Het was zaak dat woord te vinden. De meeste koppels hadden de vraag wel gevonden, maar het antwoord niet.

Toto, Nelly Furtado, Enigma, Elvis Presley, Whitney Houston, Paul Hardcastle, Alizee, Crowded House, Spice Girls, Het Goede Doel = WETENSCHAP

Locatiebonus. Door de organisatie bij de start te volgen in de sneltram kon een bonusvraag worden verkregen. Drie antwoorden en een kaartje zorgden voor een locatie.

Bij vraag 48:
Deze drummer zit in een band, waarbij in 1974 een zangeres werd toegevoegd. Neem het aantal letters van haar achternaam. (Stevie) Nicks
Berekening: 5 x 6 = 30 mm
In 2001 heeft deze zangeres een solo-album gemaakt. De titel van dit album is een aanwijziging voor het antwoord op de bonusvraag. Trouble in Shangri-La (2001)

Bij vraag 82:
Wat is de tweede voornaam van deze jeugdige speler? Neem het aantal letters hiervan. Steven (Er blijkt onduidelijkheid te zijn over de naam. Stephan wordt ook geschreven en dat is een letter meer.)
Berekening: (6-1) x 21 = 105 mm
De spelers van het elftal waar deze speler voor speelt hebben een bijnaam. Deze bijnaam is een aanwijzing voor het antwoord op de bonusvraag. Godenzonen

Bij vraag 88:
Hoe heet de geallieerde officier waarop deze film is gebaseerd? Neem het aantal letters van zijn achternaam. (Philip) Toosey
Berekening: (6 x 20) + 4 = 124 mm
Het onderwerp van deze film is een aanwijzing voor het antwoord op de bonusvraag. Brug

Deze drie aanwijzingen verwijzen naar een spel.
Wat is de titel van dit spel? De Bruggen van Shangrila

Locatie: Restaurant Molen de Jonge Dikkert

Plaatsenbonus. Via een SMS kon een bonuspost worden gevonden. Daar moest uit 14 plaatsen waar de Uitdaging ooit was geweest, de plaats worden gekozen die het dichtst bij het plaatsje Tien lag. Iedereen ging er vanuit dat Tien in Nederland zou liggen. Dat was niet het geval. Toch werden al snel de juiste plaatsen uitgekozen.

Afstand Plaats
0 Tien (Burkina Faso)
4892,9 Someren-Eind
4913,2 Eindhoven
4947,5 's-Hertogenbosch
4984,2 Delft
4993,8 Den-Haag
4994,4 Utrecht
5005,5 Leiden
5013,3 Vinkeveen
5016,2 Mijdrecht
5024,0 Uithoorn
5024,6 De Kwakel
5026,2 Nes a/d Amstel
5027,3 Amstelveen
5030,5 Amsterdam


De Uitdaging 2007


 

Andere Uitdagingen in Spelmagazijn:

Terug naar De Uitdaging

Naar boven / Naar menu

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007