Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > De Uitdaging > De Uitdaging 10 > De vragen

Titel (5K) Evenement

Datum: 23 juni 2007
Locatie: Amstelveen
Organisatie: Ronald I en Rutger

De Uitdaging 10

De vragen

Dit is de geplande tekst van de Uitdaging. Op enkele punten kan deze afwijken van de uiteindelijke tekst. Tussen de tekst vind je foto's die gemaakt zijn door de deelnemers tijdens de Uitdaging.

Vlak voor de start. (Foto: Liesbeth)
Ronald I deelt de 999Games tasjes uit (Foto: Sacha)

De Uitdaging (diverse intro’s van oude Uitdagingen)

Rutger: OK dan. Niet in het Engels, maar in het Nederlands. De Uitdaging 2007! Een jubileum, want het is alweer de 10e keer dat de Uitdaging wordt georganiseerd.

Ronald: We hebben al genoeg tijd van iedereen verbruikt met al die intro’s. Kunnen we niet beginnen?

Rutger: Nee, nog even niet. Je hebt de Uitdaging in 1996 verzonnen. Hoe ben je daar zo op gekomen?

Ronald: Ik merkte bij scouting dat altijd dezelfde mensen een activiteit organiseerden. Ik vroeg me af hoe dat kwam. Wellicht omdat anderen niet wisten hoe ze iets moesten organiseren. Toen heb ik een spel verzonnen, waarbij de deelnemers van alles moesten doen en uitzoeken. Het was dan een Uitdaging om dat zo slim mogelijk aan te pakken en spelenderwijs kwamen ze er dan achter, dat het eigenlijk steeds makkelijker gaat. Bijvoorbeeld: vraag 1, 3 punten. Wie werd laatste in 1994 bij de laatste etappe van de Tour de France ?

Rutger: Dat weet ik vast nog wel.

Ronald: Ja, jij wel, maar weet de rest het ook?

Rutger: Die zoekt het gewoon op internet op.

Ronald: De ontwikkeling van internet heeft inderdaad voor een verandering gezorgd in de Uitdaging. Er kon steeds meer worden gevonden op internet, zodat de organisatie steeds moeilijker vragen en opdrachten moest verzinnen. Hopelijk zijn we daar nu ook weer in geslaagd.

Rutger: De afgelopen jaren is de Uitdaging telkens op CD uitgebracht. Omdat dit een jubileum is, zijn we weer teruggegaan in de tijd, terug naar het oude traditionele cassettebandje. Voor sommigen onder jullie zal dat even schrikken zijn geweest.

Ronald: Maar ter zake. Nog even kort de regels. Je doet als koppel mee. Je mag de andere koppels en de organisatie niet hinderen. Je mag zelf weten hoe je de vragen en opdrachten oplost, zolang er maar geen denktank voor je klaar zit. Als je een foto van iets moet maken, zorg dan dat er altijd (!) iemand van jullie koppel op staat. Het is uiteraard niet de bedoeling dat je een plaatje (bijvoorbeeld van internet) fotografeert. Alle foto’s moeten op papier worden ingeleverd.

Rutger: Je hebt tot uiterlijk half acht de tijd. Dan moet alles zijn ingeleverd op het eindpunt. Waar dat is, krijg je nog te horen. Kun je daar niet op wachten of gaat er iets mis, dan kun je de noodenvelop gebruiken. Als je deze ongeopend inlevert op het eindpunt, krijg je 20 punten.

<muziek>

Ronald: Om er even in te komen beginnen we met een eenvoudige vraag in de stijl van de negende Uitdaging. Vraag 2, 3 punten: Hoe heet Nijntje in het Latijn?

Rutger: Dat is wel een heel simpele vraag, maar wel een leuke opwarmer. Laten we eens kijken naar de eerste Uitdaging. De koppels werden toen op verschillende startplaatsen gedropt. Dat was een lastige voorbereiding.

Ronald: Weet je nog dat ik voor jou een aparte Uitdaging had gemaakt als verrassing?

Rutger: Ja, ik moest ook flink aan de slag.

Ronald: Henk-Jan deed in zijn eentje mee en won ook nog met ruime voorsprong.

Rutger: Waren er nog moeilijke vragen bij de eerste Uitdaging?

Ronald: Een onverwacht moeilijke vraag bleek het meebrengen van een collecte-envelopje te zijn.

Rutger: Dan moeten de huidige deelnemers daar wel op voorbereid zijn.

Ronald: Vraag 3, X punten: Neem zoveel mogelijk verschillende collecte-envelopjes mee.

Rutger: X punten ?

Ronald: Ja, X punten. Dat hangt af van het aantal dat je meeneemt. Het koppel met de meeste envelopjes krijgt 15 punten, de volgende 14, de volgende 13 enz. Als je minimaal één envelopje meeneemt, krijg je in ieder geval 3 punten.

Rutger: En dan was er natuurlijk de superactie van Henk-Jan.

Ronald: Oh ja. De opdracht was: Neem een foto van jezelf mee met de krant van vandaag erop. We waren dan ook erg verbaasd dat hij zijn OV jaarkaart neerlegde en vervolgens de krant van die dag erop legde. Een prachtige vondst, die we beloonden met de volle punten.

Rutger: Uitdaging 2 was de eerste volledige uitdaging met 100 vragen en opdrachten en weer nieuwe deelnemende koppels. Iedereen startte nu op dezelfde plaats. Sommige teams dachten rustig aan te kunnen doen, maar al snel sloeg bij hen ook de stress toe.

Ronald: Ze vonden het in ieder geval een geweldige ervaring. Ze vonden het vooral leuk om zoveel rare vragen aan zoveel onbekende mensen te stellen. Maarre, jij hebt toch gewonnen?

Rutger: Ja, samen met Ronald II. Henk-Jan was de grootste concurrent. Wederom deed hij in zijn eentje mee.

Ronald: Een nieuw element waren de doe-dingen, die bij het einde moesten worden getoond. Vraag 4, 8 punten: Knip gat in een visite kaartje waar je zelf door heen kunt. Zorg dat het kaartje is geknipt en laat bij het eindpunt aan de andere koppels zien dat je er door heen kunt kruipen.

Rutger: Die ken ik nog wel. En waren er nog meer nieuwe elementen dan?

Ronald: Ja, volgens mij zijn toen ook de tijdopdrachten ingevoerd. Die zullen we nu nog iets moeilijker maken.

Rutger: Vraag 5, 8 punten: Neem een kassabon en een parkeerbon mee afgegeven op dezelfde tijd en datum.

<muziek>

Ronald: Weet jij nog een lastige vraag?

Rutger: Ja hoor. Vraag 6, 10 punten: Wat is de pincode van het pasje van de ontvoerde man in de Nederlandse film Joyride ?

Ronald: Dat is toch die film met Georgina Verbaan? Die heeft toch in Goede Tijden Slechte Tijden gespeeld? Daar kijk jij toch altijd naar? Dan weet je er vast een leuke vraag over te stellen.

Rutger: Eens denken. Mmmm. Vraag 7, 3 punten: Welke actrice schoot indirect op Nick met een spijkerpistool in GTST ?

Ronald: Je ziet haar ook overal op de buis en in films. Daar heeft ze vast flink voor moeten solliciteren. Was daar niet een liedje over.

Rutger: Ja, van de Janse Bagge band.

Ronald: Oh ja. Dat gaat over het schrijven van sollicitatie brieven. Vraag 8, 6 punten: Hoeveel brieven worden er volgens het liedje uiteindelijk geschreven?

<muziek>

Rutger: Ik heb nog een leuk idee. Nu we het toch over televisie hebben. Vraag 9, 8 punten: Maak een foto van een look-a-like uit een televisieprogramma.

De assistent van Ushi van Dijk? (Foto: Liesbeth)

Ronald: Zet achterop de foto even op wie de persoon lijkt. Da’s wel zo handig voor ons.

Rutger: Die vinden ze toch nooit…

Ronald: De derde Uitdaging heb jij georganiseerd. Wat voor nieuws had je toen verzonnen?

Rutger: Als verrassing hadden we het geheel over 3 bandjes verdeeld. Het 2e en het 3e bandje konden de deelnemers later ophalen.

Ronald: De locatie van het 3e bandje was niet voor iedereen even makkelijk te bereiken. En volgens mij hadden jullie ook een opdracht over een bekeuring.

Rutger: Ja, dat klopt. Eens kijken of de huidige deelnemers dat ook zo makkelijk vinden. Vraag 10, 5 punten: Neem een bekeuring van vandaag mee.

Ronald: Ik ben benieuwd naar de redenen van de bekeuringen.

<muziek, bonus>

Ronald: Jullie hadden ook nog een handige vraag voor de organisatie verzonnen. Die moeten we maar in ere houden. Vraag 11, 8 punten: Schrijf een verslag van minimaal 250 woorden over deze Uitdaging.

Rutger: Het was de eerste keer dat jijzelf meedeed aan de Uitdaging. Wat vond je ervan?

Ronald: De start was even rommelig, omdat Sacha iets te laat was, maar daarna ging het voorspoedig, totdat…

Rutger: …totdat?

Ronald: …we een parkeerbonnetje van 11.00u moesten hebben. Dat werd rennen.

Rutger: En dan begint de stress.

Ronald: Lijkt me een goed idee voor de deelnemers. Vraag 12, 10 punten: Haal een kassabonnetje van vandaag van 2 verschillende speelgoedwinkels met een tijd vóór half 11 ’s morgens. Rennen!

Rutger: Kees en Esther waren uiteindelijk de winnaars en organiseerden Uitdaging 4.

Ronald: Zij introduceerden de bonusopdrachten die je bij een post kon ophalen. Uiteraard ook weer bedoeld om je schema in de war te gooien.

Rutger: Laten we ook zoiets doen.

Ronald: In Amstelveen rijdt een sneltram. Vanaf het startpunt rijdt sneltram 5 naar Amsterdam. Langs het startpunt rijdt ook sneltram 51. Een groot deel van de route is gelijk aan die van sneltram 5, maar 51 gaat verder door naar het zuiden. Die kunnen we vast gebruiken.

Rutger: Prima. Diverse antwoorden kunnen worden gevonden bij haltes van de sneltram. Je kunt natuurlijk ook met de auto gaan, maar met de sneltram is het makkelijker bereikbaar en hij rijdt regelmatig.

Ronald: Bij de halte Gondel staan grote zwarte bollen voor het gebouw. Zulke zwarte bollen staan ook bij de halte Van Boshuizenstraat voor Polectro. Vraag 13, 3 punten, Waar staan er eigenlijk meer?

Rutger: Is dat maar 3 punten waard?

Ronald: Jazeker, het is niet zo moeilijk. Je moet alleen even opletten als je er langs komt.

Rutger: Dan weet ik nog een leuke. Vraag 14, 6 punten: Bij welke halte van de sneltram staan de 3 beelden op de foto?

Ronald: Welke foto?

Rutger: Oh ja, ze hebben nog geen foto’s gehad.

Ronald: Voor diverse vragen zijn foto’s nodig. Bij de ene Uitdaging kreeg je die op papier, bij een andere moest je ze op internet zoeken. Laten we dat eens veranderen.

Rutger: We hangen ze in een winkel?

Ronald: Precies. Ga bij het startpunt (het varken) staan, met je rug naar de Hema. Loop nu helemaal naar de andere kant van het winkelplein. Je passeert onder andere BCC en komt uit de de Etos. In de Etos zit de Schiphol apotheek. Daar zijn (als het goed is) alle afbeeldingen te vinden die je nodig hebt voor de Uitdaging.

Rutger: Doe wel een beetje rustig als je de winkel in gaat. En natuurlijk laat je de foto’s daar hangen.

<muziek>

Ronald: Altijd lastig, vragen over foto’s. Vraag 15, 6 punten: Welke berg is dit?

Rutger: Is het niet tijd om de deelnemers even aan het werk te zetten met wat lekkere vragen?

Ronald: Uitstekend idee! Wat dacht je van: Vraag 16, 5 punten: Neem een LP mee.

Rutger: Ik heb altijd veel plezier beleefd aan het computerspel They Stole A Million. Vraag 17, 3 punten: In het computerspel They Stole a Million moet je o.a. de Rickenbacker Art Collection beroven. Wat leveren de kleine schilderijen je in totaal op?

Ronald: Vraag 18, 3 punten: Wat is ongeveer 84 x 59 cm en loopt van Amsterdam naar De Lutte?

Rutger: Wat een rare vraag. Zal iemand die kunnen oplossen?

Ronald: Vast wel. Als je denkt dat een vraag moeilijk is, dan weet ineens iedereen hem op te lossen.

Rutger: Dan stel ik wel een hele moeilijke. Vraag 19, 15 punten: Neem een originele letter uit Scrabble mee die niet voorkomt in het Nederlandse Scrabble spel.

Ronald: Maar goed, we waren bij de Uitdaging van Kees en Esther. Het lijkt me leuk om Kees zelf aan het woord te laten.

Rutger: Misschien kan hij wel een vraag stellen. Hier komt Kees. Vraag 20, 3 punten.

Kees: Waar tegen gebruikt men het diergeneesmiddel aminin voor?

Ronald: Hopelijk weet hij zelf het antwoord wel.

<muziek, bonus>

Rutger: Er was nog zo’n leuke vraag in de 4e Uitdaging. Hier komt Esther. Vraag 21, 10 punten.

Esther: Noem de zeven wereldwonderen.

Ronald: En dan gaat het wel op de wereldwonderen uit de antieke oudheid en niet bijvoorbeeld de Taj Mahal of de Chinese Muur.

Rutger: De vijfde Uitdaging heb je zelf weer georganiseerd.

Ronald: Ik zag al aankomen dat Pepijn en Jan-Willem het niet zouden redden, dus ik had ondertussen al veel vragen verzonnen. Het grappige is dat ik ook een vraag over Amstelveen had gesteld. Deze is inmiddels echter veel te makkelijk op internet te vinden, dus het had ook geen zin om het antwoord in Spelmagazijn stiekem te veranderen.

Rutger: En Uitdaging zes heb je ook georganiseerd.

Ronald: Ja, het wordt eentonig. Dit keer met Henk-Jan samen. De locatie was Delft en we introduceerden weer een nieuw element: locaties zoeken. Iedereen kreeg een diskette met 6 foto’s. Je moest de locaties vinden. Hoe meer je er vond, hoe meer punten.

Rutger: Bij vraag 14 hebben we al een foto van een locatie gebruikt. We verzinnen dus iets anders.

Ronald: Laten we de deelnemers een foto van de locatie maken.

Rutger: Goed idee.

Ronald: Vraag 22, 10 punten: Maak een foto van 10 mensen die op een zwarte bol staan bij halte van Boshuizenstraat.

Foto's door: Liesbeth, Henk-Jan

Rutger: Vraag 23, 8 punten: Maak een foto van een standbeeld van een belangrijk figuur uit de geschiedenis.

Ronald: Dat lijkt me best lastig in Amstelveen te vinden.

<muziek>

Ronald: Het is wat mij betreft weer tijd voor een rondje vragen.

Rutger: Vraag 24, 3 punten: Hoe heet Columnist Robert uit een meidenblad van zijn achternaam?

Ronald: Vraag 25, 3 punten: Hoeveel negens zitten in het antwoord als je een getal van 20 negens vermenigvuldigt met een getal van 20 negens?

Rutger: Vraag 26, 10 punten: Wie werd er wereldkampioen RC sportcars schaal 1:8 in 1977?

Ronald: Vraag 27, 10 punten: Van welk land is dit silhouet? Je weet inmiddels wel waar je de afbeelding kunt vinden.

Rutger: Dit zijn weer allemaal opzoekvragen. Ik vind de afwisseling in de Uitdagingen altijd zo leuk. Wat mij betreft moeten de deelnemers weer wat verzamelen.

Ronald: Je kunt het zo gek niet verzinnen. Vraag 28, 12 punten: Neem een wisselbonnetje mee van 25 euro voor Amerikaanse dollars.

Rutger: Hoe gaan ze dat nu voor elkaar krijgen?

Ronald: Dat zoeken ze zelf maar uit. Verzin jij dan een andere verzamelvraag.

Rutger: Vraag 29, 5 punten: Neem 5 verschillende soorten luiers mee.

Ronald: Ik hoop wel dat ze schoon zijn. Maarre, bij welke Uitdaging waren we eigenlijk gebleven? Ik zie namelijk Jeroen aankomen, de winnaar van Uitdaging 7.

Rutger: Misschien is het wel leuk om hem een vraag te laten stellen.

Jeroen: Bij Uitdaging 9 zijn jullie verrast op een Sudoku. Dit keer halen we de gouwe ouwe Logiquiz van stal. Vraag 30, 10 punten: Los de Logiquiz op, die je bij aanvang hebt gekregen.

<muziek, bonus>

Ronald: Armand en Tamara hadden een nieuw element geïntroduceerd. De Uitdaging werd in twee plaatsen gehouden: Den Haag en Leiden. Zo ongeveer halverwege de dag moest je toch wel naar Leiden verhuizen, omdat daar ook een hoop opdrachten gedaan moesten worden.

Rutger: Dat lijkt me niet makkelijk in je planning. Maar wel een leuke afwisseling.

Ronald: Wij houden het dit keer gewoon bij Amstelveen. Het verplaatsen laten we over aan jullie zelf.

Rutger: Vraag 31, 3 punten: Bij de halte AJ Ernststraat staat een kerk van een Christengemeenschap. Wat beweegt deze gemeenschap?

Ronald: Armand en Tamara hadden nog een aardige vraag gesteld. Maar het antwoord dat ze destijds voor ogen hadden, was niet juist. Dus bij deze nogmaals de vraag. Nu zijn we op zoek naar het correcte antwoord. Vraag 32, 3 punten: Wie is de uitvinder van de Black Box in een vliegtuig?

Rutger: Hopen dat wij het goed hebben dus.

Ronald: Tijd om de deelnemers eens wat te laten doen, vind je ook niet?

Rutger: Vraag 33, 4 punten: Maak een tekening van Pokemon.

Ronald: Dat is weer eens wat anders dan het inkleuren van een kleurplaat in Uitdaging 9.

Rutger: Weet jij iets beters dan?

Ronald: Vraag 34, X punten: Maak een kirigami. Hoe mooier, hoe meer punten. Vandaar de X, weet je nog?

Rutger: Dat is inderdaad wat anders dan de origami die in Uitdaging 8 gemaakt moest worden.

Ronald: Ja, daar kon je de hele dag op oefenen en ’s avonds moest je hem zonder voorbeeld maken.

Rutger: Zoiets kunnen we deze keer ook wel doen. Vraag 35, 4 punten: Teken bij het eindspel het logo van de NS.

Ronald: Waar halen ze het logo van de NS dan vandaan?

Rutger: Op sommige haltes van de sneltram komt ook een trein langs.

Ronald: Dan laten we ze daar toch even aan de slag gaan? Vraag 36, 4 punten: Teken de sporen van station WTC.

Rutger: Volgens mij is dat in Uitdaging 3 ook al gevraagd.

Ronald: Dat kan kloppen. We hoefden toen niet eens uit te stappen, want Sacha wist het uit haar hoofd. Gelukkig is het station helemaal verbouwd, toch?

<muziek>

Rutger: We maken volgens mij nog te weinig gebruik van geluiden tijdens deze Uitdaging. En dat is nu juist zo handig als je een cassette of een CD gebruikt.

Ronald: Dan heb ik hier een aardige tune. Vraag 37, 6 punten: Van welke televisieserie is deze tune?

Rutger: Ja, zoiets bedoel ik. We zouden ook een reclame kunnen laten horen. Vraag 38, 10 punten: Van welk merk is de reclame?

Ronald: Vind je die moeilijker dan de televisietune? Mmm. Ik weet nog wel een andere reclame vraag. Bij de RAI staat een grote zuil, waarop reclame voor de RAI staat. Vraag 39, 5 punten: Maak een foto van het bord op de reclametoren met "RAI" erop.

Sandra en de RAI toren (Foto: Sandra)

Rutger: Dan zijn we nu bij vraag 40 aanbeland. We zijn nog niet eens op de helft. Raken jullie al een beetje in paniek? Of hebben we het te makkelijk gemaakt?

Ronald: Laten we nog eens een gouwe ouwe van stal halen. Vraag 40, 15 punten: Neem wat te drinken mee voor jullie koppel voor de avond.

<muziek, bonus>

Rutger: Op maandagmorgen is er altijd Movie Monday op Q-music. Heb je dat wel eens gehoord?

Ronald: Ja, dat is altijd leuk om te luisteren. Jeroen van Inkel speelt dan met zijn crew een filmscène na en die moeten de luisteraars raden.

Rutger: Ik heb er onlangs eentje opgenomen.

Ronald: Laat eens horen!

Rutger: Vraag 41, 3 punten. Uit welke film komt de scène van deze Movie Monday?

Ronald: Het duurde even, maar uiteindelijk was ie toch wel makkelijk, vond ik.

Rutger: Voor de filmliefhebbers meteen nog maar een vraag. Vraag 42, 5 punten: Neem een bioscoopkaartje mee van een horror film van gisterenavond.

Ronald: Kijk, dat is nou weer een echte uitdaging vraag. Ik vind het weer tijd voor een rondje vragen, want het schiet niet op zo.

Rutger: Vraag 43, 3 punten: Hoeveel verschillende kleuren zitten er in een pak Dorso pastels van Pergamano?

Ronald: Wat zijn dat nou weer?

Rutger: En vraag 44, 3 punten: Wat is een thayeria obliqua in het Nederlands?

Ronald: Je begint steeds meer in raadsels te praten.

Rutger: Het kan nog erger. Vraag 45, 10 punten: Wat wordt hier gezegd?

< Portugees>

Ronald: Aaargh!

<muziek>

Rutger: Of wat dacht je van vraag 46, 6 punten: Wie schreef: inflammatory cascades in acute myocardial infarcation with a focus on secretary phospholipase a2, C-reactive protein and the complement system?

Ronald: Ik denk dat de deelnemers nu helemaal uit hun dak gaan. Ik stel wel een eenvoudige vraag over een van mijn favoriete boeken. Vraag 47, 6 punten: Hoe heet het vogeltje van Sos de Demon in het gelijknamige boek?

Rutger: Dat lijkt me net zo moeilijk. Ik heb het boek ook wel eens gelezen, maar ik zou het niet meer weten.

Ronald: En op internet heb ik het niet kunnen vinden.

Rutger: Mooi zo.

Ronald: En ik vond nog een leuke foto van een drummer. Vraag 48, 3 punten: Hoe heet de drummer op de afbeelding?

Rutger: Geen idee, nooit gezien.

Ronald: Ik heb ook nog een close-up foto gemaakt van een leuk voorwerp. Vraag 49, 10 punten: Wat is dit?

Rutger: Dat hadden ze in Uitdaging 9 ook gedaan. Maar hadden we niet eerst Uitdaging 8 moeten bespreken?

Ronald: Goed idee, want Stefan en Robbert hadden ook weer een leuk idee geïntroduceerd: de SMS. Aangezien bijna iedereen tegenwoordig wel een mobiele telefoon heeft, en zeker tijdens de Uitdaging, hadden ze verzonnen om een SMS opdracht te geven.

Rutger: Uiteraard doen wij dat ook. Misschien heb je er ondertussen al eentje ontvangen en anders komt dat nog.

Ronald: Zo kun je tussendoor nog leuke punten verdienen als het in je schema past.

Rutger: Laten we ondertussen nog even misbruik maken van de SMS. Vraag 50, 4 punten: Stuur een goed antwoord per sms naar een ander koppel. Natuurlijk willen we dat bij het eindpunt even controleren.

Ronald: Dat is een listige vraag. Allereerst moet je natuurlijk weten dat je antwoord goed is. En natuurlijk wil je hem sturen naar het koppel waarvan je de minste concurrentie verwacht. Jakkes. Hoe verzin je het.

<muziek, bonus>

Rutger: Ze hadden nog een origineel idee. Een opdracht die je tussendoor steeds kunt doen. Hoe meer tijd je er aan besteed, hoe meer punten. Zo moesten bolletjes katoen tot een vlecht gevlochten worden. Een geweldig idee.

Ronald: Zo’n goed idee hebben we niet gevonden. Maar misschien is het volgende wat. Vraag 51, X punten: Teken Nederland zo goed mogelijk na uit de losse pols. Oefen maar lekker vandaag en bij het eindpunt willen we zien hoe goed je het kunt. Hoe beter, hoe meer punten.

Rutger: Wat voor foto heb je daar trouwens?

Ronald: Oh, dat is van een raar voorwerp dat ik onlangs heb gevonden. Vraag 52, 10 punten: Waarvoor dient dit voorwerp?

Rutger: Waarom vraag je niet hoe het voorwerp heet?

Ronald: Dat weet ik zelf ook niet. Ik weet alleen waarvoor het bestemd is.

Rutger: Het op deze manier gebruiken van afbeeldingen is trouwens ook door Stefan en Robert geïntroduceerd.

Ronald: Ik kwam op televisie trouwens nog een leuk idee tegen dat we wel kunnen introduceren.

Rutger: Vertel!

Ronald: De koppels moeten een foto maken die lijkt op een schilderij, waarbij ze mensen op straat nodig hebben.

Rutger: Ik snap er nog niets van.

Ronald: Bijvoorbeeld de Nachtwacht. Ze moeten dan een foto maken, waarop mensen op straat de Nachtwacht uitbeelden. Dat zal wel echter niet lukken, dus moeten we een wat eenvoudiger schilderij verzinnen.

Rutger: Wat dacht je van “Anatomische Les”? Is trouwens ook van Rembrandt.

Ronald: Prima. Vraag 53, 12 punten: Maak een foto van omstanders die het schilderij Anatomische Les van Rembrandt uitbeelden. Wij moeten uiteraard het schilderij op de foto herkennen.

Rutger: Vergeet niet dat er altijd iemand van je koppel op de foto moet staan!

Ronald: Dat weten ze onderhand toch wel?

Rutger: Maar even terug naar Uitdaging 9. Ook daar is weer een nieuw idee geïntroduceerd: de duo-vragen. Eenzelfde vraag die in twee verschillende plaatsen moest worden uitgevoerd. In dit geval in Utrecht en Den Bosch.

Ronald: Dat kunnen wij nu niet doen, want we hebben alleen Amstelveen als plaats. Maar gelukkig hebben we de sneltram nog.

Rutger: Vraag 54, 6 punten: Wat staat er op het blauwe bordje naast de rode brandkraan voor de hoofdingang van de Vrije Universiteit (halte Boelelaan)?

Ronald: Zo moeten ze steeds van de ene plaats naar de andere plaats rennen. Het zou handig zijn als je jezelf zou kunnen dupliceren. Heb je de nieuwe videoclip van Christina Aguilera al gezien? Candyman?

Rutger: Volgens mij wel. Wat is daar zo bijzonder aan?

Ronald: Ze speelt daarin meerdere rollen. De drie zangeressen speelt ze allemaal zelf. Dat is natuurlijk wel vaker gedaan in videoclips, maar hier moet je best goed kijken om haar te herkennen.

Rutger: Volgens mij wil je daar een vraag over gaan stellen.

Ronald: Dat klopt. Vraag 55, 10 punten: Er is een zangeres die een videoclip heeft gemaakt, waarin ze aan het winkelen is. Daarin komen steeds meer exemplaren van deze zangeres voor en ook alle personages in de omgeving dupliceren zich. Geweldig. Maar hoe heet het nummer waarbij deze videoclip hoort?

Rutger: Ja, die clip ken ik. Telkens als je hem ziet, ontdek je meer leuke dingen.

Ronald: Echt super. Geweldig dat iemand dat heeft kunnen verzinnen. Het is dat jullie geen tijd hebben, maar anders moet je toch even enkele minuten nemen om hem helemaal uit te kijken.

<muziek>

Rutger: Heb je wel eens van De Plaat en Zijn Verhaal gehoord?

Ronald: Jazeker. De tekst van een plaat wordt dan vrij vertaald in een verhaaltje, zodat je weet waar de plaat over gaat. Een volgende keer luister je geheid anders naar zo’n plaat.

Rutger: Heb je er eentje voor me?

Ronald: Vast wel. Ik ga echter niet naar de titel vragen, maar maak hem iets uitgebreider. Vraag 56, 8 punten: Geef de originele tekst van de plaat, waarover de volgende tekst gaat.

De Mississippi Delta zucht al dagen onder een zinderende hittegolf. Terwijl de hete zon langzaam verdwijnt als een grote, rode bal, klinkt uit een huis een plaat van Jimmy Rodgers. De blueslegende wordt gedraaid vanaf zo’n ouderwetse koffergrammofoon.

Een moeder danst zachtjes op de muziek, met haar baby op de arm. Dat kind was geboren voor de muziek. Hij had het dansen en zingen al snel onder de knie, dat kon je zó wel aan hem zien. Hij zou ons er z’n hele leven mee bezighouden.

Verderop, in Memphis, hangt de muziek net zo zwaar in de lucht als de hitte. De rock ’n roll staat op het punt van ontploffen, als hij er z’n eerste liedjes zingt. Dat moederskindje is nu een ster, die de harten van alle tienermeiden heeft veroverd. Met 'Love me Tender' doet ‘ie de harten van al die meiden meteen smelten. Hij wordt veracht door zijn soepele heupen, maar de meiden kunnen er geen genoeg van krijgen.

Dat was toen. Het leek wel alsof hij al die liedjes speciaal voor jou zong, zo gevoelig klonk zijn stem. En toch – opeens was het voorbij. Veel te snel en veel te jong, waardoor wij met de vraag achterbleven hoe dat toch kon.

En overal zag je z’n afbeelding, met die onschuldige jongenslach en die lijzige zuidelijke flair. Hij was de priester van z’n eigen religie, die hij aan ons predikte. En z’n afbeelding op zacht linnen was dan ons bidprentje…

Rutger: Oei, da’s best lastig.

Ronald: Tijd voor een vragenrondje.

Rutger: Vraag 57, 3 punten: Hoeveel leden dient een ondernemingsraad in Nederland te hebben bij een onderneming met 4999 werknemers?

Ronald: Vraag 58, 3 punten: Van welk land is deze vlag?

Rutger: Vraag 59, 6 punten: Hoeveel vitamine E zit er in een pak zuigelingenmelk standaard 1 van Kruidvat?

Ronald: Heee, wie hebben we daar?

Rutger: Nog een Ronald. Zeg, kun jij geen vraag voor ons stellen?

Ronald: Ja, zet de deelnemers maar goed aan het werk.

Ronald2: Vraag 60, X punten: Neem zoveel mogelijk verschillende originele Panini voetbal plaatjes mee van de italiaanse competitie.

Ronald: Dat wordt lekker verzamelen.

Ronald2: Wat betekent X punten?

Rutger: Het koppel dat de meeste plaatjes verzamelt, krijgt ook de meeste punten.

Ronald2: Aha.

<muziek, bonus>

Ronald: Lees jij de Metro wel eens?

Ronald2: Ik?

Rutger: Ik?

Ronald: Een tijdje terug stond er een leuke krantenkop in. Ik heb daar een woord weggestreept. Vraag 61, 6 punten: In de Metro van 10-11-2006 stond een krantenkop: "Ik heb een ***! Nu nog een man...". Wat staat er op de plaats van de ***?

Rutger: Daar kan echt van alles staan.

Ronald: Vraag 62, 6 punten: Wie componeerde het opstartgeluid van Windows 95?

Ronald2: Is dat speciaal gecomponeerd dan?

Ronald: Ja, bij Windows 95 is er nog echt werk van gemaakt. De Rolling Stones werden zelfs ingeschakeld om het product aan te prijzen. Maar ook het opstartgeluid is dus het werk van een bekende uit de muziekwereld.

Rutger: Is het niet tijd voor een pauze?

Ronald: Prima idee.

Rutger: Wat dacht je van café “Zullen we”?

Ronald: Zegt me niets.

Rutger: Daar heb je een mooie vijver bij. Vraag 63, 10 punten: Wat mag je wel en wat niet bij de vijver van café "Zullen we"?

Ronald: Als we er maar wat kunnen drinken, vind ik het prima.

Rutger: En als de deelnemers toch in de buurt zijn, dan kunnen ze ook wel even naar de supermarkt. Vraag 64, 8 punten: Koop voor € 2,00 zoveel mogelijk verschillende dingen in een supermarkt. Ze moeten afzonderlijk op de kassabon staan vermeld.

Ronald: Volgens mij is zo’n vraag al eens eerder geweest. Ik kan me nog herinneren dat we samen met een vakkenvuller door een supermarkt struinden.

Rutger: We hebben nog helemaal geen vragen over bordspellen gehad. Dat had ik niet van je verwacht.

Ronald: Geen probleem. Die schud ik zo uit mijn mouw. Vraag 65, 10 punten: Bij de eerste 500 NL exemplaren van Emira zijn 2 afbeeldingen van prinsessenkaarten verwisseld. Welke prinsessen zijn dat?

Rutger: Emira gaat toch over een harem?

Ronald: Ja, dat klopt.

<muziek>

Rutger: Vraag 66, 4 punten: Maak een foto van twee mensen in een innige omhelzing en dan bedoelen we natuurlijk niet je eigen koppel.

Foto's door: Jeroen, Jeffrey, Liesbeth, Sacha

Ronald: Hoewel er natuurlijk altijd iemand van je koppel op de foto moet staan.

Rutger: En dan vraag 67, 4 punten: Kom naar het eindadres verkleed in een Hawaiaanse outfit.

Ronald: Helemaal in stijl dus. En kunnen ze voor de prinsessen nog wat meenemen dan?

Rutger: Vraag 68, 10 punten: Neem 3 verschillende kleuren echte verse rozen mee.

Ronald: Dat doet me denken aan de lente. Wist je dat de komende jaren bij ons de lente meestal op 20 maart begint? Vraag 69, 6 punten: In welk jaar zal de lente bij ons voor het eerst op 19 maart beginnen?

Rutger: Laten we de deelnemers nog weer even creatief doen?

Ronald: Ja, goed idee. Ken je Fergie van de Black Eyed Peas? Die had een tijdje terug dominostenen op haar nagels gelakt. Vraag 70, 8 punten: Zorg dat iemand van je koppel ook dominostenen op zijn/haar nagels lakt.

<muziek, bonus>

Rutger: Da’s makkelijk, het kost alleen wat tijd. Deze opdracht is volgens mij veel lastiger. Vraag 71, 10 punten: Neem een pop uit de Fabeltjeskrant mee.

Ronald: Wist je dat er onlangs nieuwe beesten in de Fabeltjeskrant zijn gekomen, zoals Fatima de Poes?

Rutger: Nee, nooit van gehoord.

Ronald: Jeugdsentiment. Vroeger heb ik ook wel met radio-onderdeeltjes gestoeid. Vraag 72, 5 punten: Neem een transistor mee.

Rutger: Hoe kom je daar nu ineens op?

Ronald: Ik denk dat de Fabeltjeskrant mijn jeugd naar voren bracht. Tegenwoordig kijken ze naar de Teletubbies en lezen ze hele andere boekjes. Zo heb ik onlangs een boek over Kip en Kipje gelezen, speciaal uitgebracht door Okki. Vraag 73, 10 punten. Wat is in dit boekje het advies van de koe?

Rutger: Bij jeugd denk ik eerder aan Lego. Vraag 74, 6 punten: Hoeveel standaard Lego blokjes zitten er in de Nitro Intimidator?

Ronald: Wat versta je onder standaard Lego blokjes?

Rutger: De bouwsteentjes van 2 bij 4 vakjes.

Ronald: Het spellen spelen is bij mij ook al erg vroeg begonnen. En zoals bekend speel ik nog steeds. Onlangs heb ik het spel Portobello Market gekocht.

Rutger: Dat ken ik niet.

Ronald: Bij mijn exemplaar ontbreekt 1 marktkraampje. Voordat ik de uitgever ga aanschrijven, probeer ik het bij de deelnemers. Vraag 75, 10 punten: Neem voor de organisatie een geel marktkraampje mee uit het spel Portobello Market.

Rutger: Ha, da’s ook een manier.

<muziek>

Rutger: Worden er in Portobello Market eigenlijk ook aandelen verhandeld?

Ronald: Nee, dat niet. Hoezo?

Rutger: Vraag 76, 10 punten: Wat was de slotkoers van het ABN-Amro aandeel op 27/04/2007?

Ronald: Ik zou het niet weten. Aandelen zijn niet echt tastbaar geld. Muntjes wel.

Rutger: Nou, dan weet ik nog wel een vraag. Vraag 77, 10 punten: Neem chocolade geld mee met een “waarde” van 5 euro.

Ronald: Het is in ieder geval tastbaar. Ik houd het toch maar bij echte muntjes. Vraag 78, 5 punten: Neem een muntje mee uit een ander werelddeel.

Rutger: En nu we het toch over geld hebben. Vraag 79, 6 punten: Welk % premieheffing exl sectoraal hoeft de DGA niet te betalen dit jaar voor kinderopvang?

Ronald: Het lijkt wel of je nu helemaal doordraait. Laten we het maar eens over een hele andere boeg gooien. Wist je dat programmeurs soms rare dingen in een programma stoppen?

Rutger: Wat bedoel je precies?

Ronald: Neem bijvoorbeeld Word. Als je een nieuw document opstart in Word en je tikt het volgende in: = teken, R, A, N, D, haakje openen, 2, 0, 0, komma, 9, 9, haakje sluiten, gevolgd door enter. Vraag 80, 10 punten: Uit hoeveel pagina’s bestaat het document dan?

Rutger: Volgens mij maar één. Maar zo te horen is dat niet het geval.

<muziek, bonus>

Ronald: Nog maar 20 vragen te gaan. Hebben jullie je camera nog bij de hand?

Rutger: Vraag 81, 4 punten: Maak een foto met je koppel en een ander deelnemend koppel er op. Simpel lijkt me.

Foto: Liesbeth

Ronald: Ik heb nog wel een foto waarop een koppel staat. Vraag 82, 6 punten: Hoe heet de jeugdige Ajax-speler die naast zijn idool wordt gefotografeerd?

Rutger: Dat is wel een oude foto zeg. Hoe oud kunnen we het maken? Vraag 83, X punten: Neem een krant mee van zo oud mogelijke datum.

Ronald: Ajax komt uit Amsterdam en veel van de spelers kwamen daar ook vandaan. Vraag 84, 3 punten: De Vrijheidslaan in Amsterdam is sinds de Tweede Wereldoorlog twee maal van naam gewijzigd. Wat waren de twee vorige namen?

Rutger: De verkeersregels zijn sinds de Tweede Wereldoorlog nogal veranderd. Daar heb ik nog wel een leuke vraag over. Vraag 85, 10 punten: Artikel 63 uit het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens zegt: Verkeerstekens gaan boven verkeersregels, voor zover deze regels onverenigbaar zijn met deze tekens. Waarom mogen vrachtwagens op een snelweg waar een bord met een maximumsnelheid van 100 km per uur staat dan toch maar 80 km per uur rijden?

<muziek>

Ronald: Laten we eens wat vragen over films stellen. Er zijn altijd wel filmliefhebbers die mee doen. Vraag 86, 6 punten: Uit welke film komt de bijgaande foto? (De acteurs zijn onzichtbaar gemaakt.)

Rutger: Dat is wel een oude film zeg. Moet die niet geüpdatet worden?

Ronald: Wat wel geüpdatet moet worden is de wisselbeker voor Henk-Jan. Hij is ex-Uitdaging winnaar en organisator en het is alweer lang geleden dat hij heeft gewonnen.

Rutger: Henk-Jan, wat vind je daarvan?

Henk-Jan: Wat ook regelmatig geüpdatet moet worden zijn de filmposters bij de bioscoop. Je hebt ze in diverse formaten. Van een A4'tje tot de grote van een kamermuur. Vraag 67 - 3 punten. Neem een filmposter mee.

Ronald: Henk-Jan, je weet toch dat het vraag 87 is? En de filmposter moet van Pulp Fiction zijn!

Rutger: Ja, dat was zo’n geweldige vraag in Uitdaging 9. Een heel moeilijk filmfragment, duh. Nou, Henk-Jan, ik hoop dat je hem zelf ook kunt vinden.

Ronald: En nu we het toch over films hebben. Vraag 88, 10 punten: Hoe heet de film waarin deze tune een belangrijke rol speelt?

Rutger: Een bekend deuntje, maar ik weet niet van welke film het is. Misschien kunnen de deelnemers zelf ook in een film spelen.

Ronald: Vraag 89, 12 punten: Maak samen met een ander koppel een foto, waarop een filmscène wordt uitgebeeld en waarop alle koppelgenoten te zien zijn. Zorg voor een bekende scène, want de organisatie moet de foto herkennen!

De filmscène uit Grease. Pieter probeert mee te profiteren van dit shot. (Foto: Jeroen)
Ook hier dezelfde scène. (Foto: Henk-Jan)
Charlie's Angels (Foto: Sacha)

Rutger: Nu jullie toch samen zijn, komen jullie meteen toe aan vraag 90, X punten: Neem zoveel mogelijk verschillende visitekaartjes van een ex of huidige uitdaging deelnemer anders dan jezelf.

<muziek, bonus>

Ronad: Ik kan het niet laten. Toch nog een vraag over bordspellen. Vraag 91, 6 punten: Een stukje spelregels: “De winnaar is de speler, die meer claimfiches heeft gelegd dan de andere speler. Boerderijen tellen niet mee. Beide spelers noteren het aantal gelegde claimfiches als overwinningspunten. De volgende ronde begint weer met het leggen van de 3 starttegels.” Welk spel is dit?

Rutger: Je legt altijd zo goed uit, maar ik begrijp er meestal niks van. Op scouting deden we vroeger een geweldig zeilspel, dat je zelf had verzonnen.

Ronald: Ja, dat klopt. Maar zeilen in een spel is natuurlijk lang niet zo leuk als zeilen in het echt.

Rutger: Ja, ik heb ooit een keer aan een race meegedaan, die heette de Tallship race. Dus daar stel ik wel een vraag over. Vraag 92, 6 punten: Met welke Tallship race deed de Nederlandse Vesta mee in 1992 ?

Ronald: Dan kwam je vast veel inboorlingen tegen. Herken je het volgende dan? Vraag 93, 6 punten: Wat is de titel van het volgende fragment?

Rutger: We moesten zelf navigeren, dus dat ging wel eens mis. Vraag 94, X punten: Neem een zo oud mogelijke originele routekaart mee van Nederland

< muziek>

Ronald: We zijn er bijna. Nog even een vragenrondje met vragen die jullie zeker niet mogen missen.

Rutger: Deze is wel heel makkelijk. Vraag 95, 10 punten: Hoeveel banken zie je bij het plein voor de British American Tobacco The Netherlands? Met uitzondering van de banken bij de vijver en in de tuinen.

Ronald: Ik zag onlangs een documentaire op Discovery Channel. Vraag 96, 6 punten: Wie heeft bij het onderzoek naar het remmen van een voertuig meer dan 40G te verwerken gekregen? Heel interessant om te zien.

Rutger: Wat ook niet mag ontbreken is een vraag over kunst. Vraag 97, 6 punten: Wie is de schilder van dit schilderij?

Ronald: Maak je eigen kunstwerk met de volgende vraag. Vraag 98, 8 punten: Maak een foto van iemand die een basketbal dunkt in de basket (geen lid van het koppel).

Rutger: Zo, dan kunnen we nu naar huis. Oh nee. We moeten eerst nog een huis kopen. Heb je enig idee van de huizenprijzen? Vraag 99, 10 punten: Voor welke bedrag is de Pampusstraat 7 te Rijsenhout als laatste verkocht?

Ronald: Dat was ‘m dan?

Rutger: Nee, we hebben nog vraag 100.

Ronald: Joepie, de laatste vraag.

Rutger: Vraag 100, 3 punten: Wie wonnen de uitdaging pas 1x ondanks dat zij 2x op de wisselbeker staan?

<muziek, bonus>

Ronald: Zo, het zit erop. Heel veel succes met deze vragen en opdrachten. We willen nog even wijzen op de informatie die je bij de start hebt gekregen. Lees deze goed door! Sommige verzamelde voorwerpen moet je namelijk al eerder inleveren. Tevens krijg je dan informatie over het eindpunt.

Rutger: Mocht je die informatie mislopen, dan kun je altijd de noodenvelop openen. Dat kost je echter wel 20 punten!

Ronald: En nog even voor de ervaren deelnemers: Op alle foto’s die je maakt, moet iemand van je koppel te zien zijn. Anders is de foto niet geldig.

Rutger: Dat hebben we al vaker verteld hoor. En dan nu muziek.

<muziek>

Ronald: Over ervaren deelnemers gesproken. Er is natuurlijk altijd nog de verborgen bonusvraag.

Rutger: Dat gaat zeker weer over de muziek op dit bandje?

Ronald: Natuurlijk. Ik had het volgende in gedachten. Na elke 10e vraag (dus na vraag 10, vraag 20, vraag 30 enz.) hoor je een muziekfragment. Neem van de uitvoerende artiesten telkens de eerste letter. Dus als de artiest Phil Collins is, dan neem je de P en niet de C. Van deze 10 letters kun je een woord maken. Bonusvraag, 15 punten. Welk woord zoeken wij?

<muziek>


De Uitdaging 2007


 

Andere Uitdagingen in Spelmagazijn:

Terug naar De Uitdaging

Naar boven / Naar menu

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2007