Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Carabande

   Spelbeschrijving

Titel: Carabande
Ontwerp: Jean du Poël
Tekeningen: 
Producent: Goldsieber
Aantal spelers: 2-8 spelers
Leeftijd: vanaf 7 jaar
Speelduur: 30-40 minuten
Taal: Duits

Carabande

Spelmateriaal:
Basisdoos: 16 baandelen te weten 6 rechte stukken en 10 bochten met even zo vele vangrails. 9 gekleurde schijven (2 groen, 2 blauw, 2 geel, 2 rood en 1 zwart) 1 scoreblok en een spelbeschrijving.
Uitbreidingsset: 1 Y chicane, 1 X chicane, 1 springschans en 2 bochten.
De baandelen zijn gemaakt van MDF en voorzien van een slijtvaste en redelijk gladde afwerklaag. De vangrails bestaan uit flexibele stugge plastic strips die in de groeven van de baandelen gedrukt kunnen worden.

Geschreven door: Gerard Boom

een lekker grote Carabande baan

Introductie: Opperste concentratie, de spanning is te snijden de vingers worden nog even gestrekt en de brullende bolides staan klaar om afgevuurd te worden met de wijsvinger. De eerste bolide scheert over de baan slingert slordig de bocht door maar houdt zijn lijn. Een prachtige start, je tekent er voor, maar de tevreden blik op je gezicht wordt al snel koel en berekenend, want de concurrentie komt direct al gevaarlijk dichtbij. Elke fout kan nu fataal zijn, de race is hard en meedogenloos. Het doel van het spel: Het parcours (3 rondes) als eerste weten af te leggen met je speelsteen.

 


Voorbereiding: De spelers maken een parcours van de baandelen al dan niet samengesteld uit 1 of meerdere basis dozen en eventuele uitbreidingssets. De baan wordt dusdanig opgezet dat de vangrails in de bochten de speelschijven goed kunnen geleiden. Je bent uiteraard vrij om de vangrails op willekeurige plaatsen in het parcours weg te laten om het meer uitdagend te maken.

 

twee speelschijven met verschillende afbeeldingen

 


Een spelbeurt: Elke speler schiet om beurten zijn of haar speelsteen over het parcours. De volgorde van spelen wordt bepaald door de nummering op de speelstenen die lopen van één tot en met acht (varianten zijn hier op van toepassing). De speelsteen wordt op het startveld in het spel gebracht waarbij in een vaste volgorde iedereen de eigen steen naar voren schiet. Hierbij kan men handig gebruik maken van de vangrails voor zover deze aanwezig is.

 

Als de eigen speelschijf van de baan raakt moet deze worden teruggelegd op de plek van waar deze geschoten is en is de speelbeurt voorbij. Als een speler een schijf van een medespeler de baan uit schiet, via het spelen van de eigen schijf, worden beide stenen teruggelegd op de juiste plaats. Als de schijf van een medespeler verschuift, maar op de baan blijft liggen heeft dit geen gevolgen. Ook kunnen schijven tijdens de race ondersteboven komen te liggen. Het kost de speler één beurt om de schijf weer om te draaien. In een volgende beurt mag de schijf weer verder worden bewogen.

 

Tijdens het spel zullen schijven vaak dicht tegen elkaar komen te liggen of tegen de vangrail tot stilstand komen. De zwarte schijf mag nu worden gebruikt om de eigen speelschijf in de eigen speelbeurt een schijfdikte te verplaatsen. Hierbij wordt er een vinger op de speelschijf van de medespeler gelegd en word met behulp van de zwarte schijf de eigen speelschijf een schijfdikte verplaatst door de zwarte schijf tussen beide schijven de duwen. Nu kan men verder spelen. Bij de vangrail haalt men de zwarte schijf eenvoudig langs de vangrail om zo een schijfdikte ruimte te creëren tussen de eigen speelschijf en de vangrail. Na deze handeling kan men de eigen speelschijf meteen verder schieten.

 


Het einde: Zoals al eerder beschreven, is de speler wiens schijf als eerste de drie rondes heeft afgelegd de winnaar. Hier zijn echter veel varianten op van toepassing. Men kan in teamverband spelen of men kan met meerdere schijven spelen, waarbij na elke ronde de slechtst liggende eigen steen af valt. Ook kan men volgens een formule 1 punten waarderingssysteem spelen als men complete Carabande toernooien wil houden.

 

 

de actie-set

 

De Uitbreiding: Carabande kent één uitbreiding getiteld “Action Set”. Deze set voegt een X en een Y chicane toe aan de baan en zelfs een heuse springschans. Deze hindernissen maken het spel nog uitdagender maar ook een stuk moelijker.

 


Waardering: Carabande is een waanzinnig leuk spel! Iedereen die het ziet wil het op zijn minst wel eens een keer proberen. Omdat het hier om een behendigheidsspel gaat waarbij je ook goed moet kunnen mikken, zal het een zekere groep spelers minder aanspreken. Carabande is bij uitstek een gezelschapsspel voor grotere en kleinere groepen spelers, maar wijkt in zijn opzet volledig af van de traditionele gezelschapsspelen. De geluksfactor is in dit spel zichtbaar aanwezig maar in het geheel niet storend. Ik durf zelf te stellen dat een avondje Carabande niet alleen als een gezelschapsspel gezien kan worden, maar zelfs als een verantwoorde en gezonde fysieke inspanning. Nog nooit heb ik zoveel rond de eigen eettafel gelopen in zo’n kort tijdsbestek. Top.

 

Opmerking Gerard:

 

Positief:

• Eenvoudig van opzet en zeer verslavend.

• Duurzame materialen en fraai vormgegeven.

• Al zeer goed speelbaar op een gemiddelde eetkamer tafel.

• De baan kan op vele manieren worden opgezet zeker bij meerdere dozen en/of met de speciale actieset.

• Kan met grotere groep spelers gespeeld worden.

• Speel het twee uur en drink alleen spa blauw, je valt er nog van af ook.

 

Negatief:

• De baandelen passen niet altijd goed in elkaar waarbij er oneffenheden kunnen ontstaan die de speelstenen uit de baan doen stuiteren

• De basis set levert een leuke baan op maar eigenlijk wordt het pas echt feest als je twee basis dozen hebt en een actie set.

 

Overige informatie:

• Carabande is niet meer in de oorspronkelijke versie te verkrijgen. Inmiddels heeft de fabrikant “Ferti” het spel weer op de markt gebracht onder de naam “Pitch Car”. Ondanks dat het spel in haar opzet niet veranderd is, zijn de baandelen afwijkend van die van Carabande. Het gegeven dat er nog al geklaagd wordt over het losraken van de vangrails bij deze versie doet mij vermoeden dat deze uitgave kwalitatief minder is dan het oorspronkelijke Carabande spel.

• Carabande wordt met regelmaat aangeboden op het internet op diverse veiling sites. De prijsindicatie voor een basis spel ligt rond de 30 euro (exclusief verzendkosten). De actie set die bestaat uit een drietal hindernissen en in totaal 5 baandelen telt is in verhouding een stuk duurder. Hier zal al gauw tussen de 40 en 50 euro voor moeten worden neergeteld.

 

 

Opmerking Spelmagazijn: Carabande is inderdaad een geweldig spel. Er zijn op een spellendag altijd liefhebbers voor te vinden. En als je eenmaal bezig bent, willen er altijd nog meer spelers mee doen.

De harde vangrails in de "oude" versie werken tijdens het spel prima. Bij het demonteren van het spel beschadigen ze wel gemakkelijker de oppervlaktelaag van de baandelen. De zachtere vangrails in de "nieuwe" versie hebben inderdaad de neiging om los te raken. Tevens absorberen ze veel botsingenergie, waardoor minder lange bewegingen mogelijk zijn. Bij het verwijderen beschadigen ze de baandelen echter een stuk minder. Elk nadeel heeft zijn voordeel zullen we maar zeggen.

Van de nieuwe versie is er ook een mini-versie gemaakt. Deze past op iedere kleine speeltafel.

knutselwerk van Gerard

Omdat de actie-set zo moeilijk te krijgen is, heeft Gerard zijn creativiteit losgelaten op de basisdoos. Met een simpele frees waren de chicanes te maken in 2 normale baandelen en ook een gelijkvloerse kruising was zo gemaakt. De springschans kostte iets meer tijd. Op de foto's zie je het resultaat. Binnenkort volgt er meer informatie van Gerard over zijn knutselwerk: Pimp my Carabande.

Strategie: Techniek is natuurlijk het belangrijkste. Maak goed gebruik van de vangrails. Je mag je steen los van de vangrails duwen, maar dat is soms helemaal niet verstandig. En natuurlijk kun je ook goed hard kaatsen midden in de bochten. De chicanes kunnen flinke opstoppingen veroorzaken. Doe daar rustig aan, dan verlies je de minste beurten op de spelers die al voorop liggen. 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Gerard voor de beschrijving en de afbeeldingen