Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Artikelen > Pimp my Carabande deel 2

   Artikel

Pimp my Carabande deel 2, 14 november 2005 - Gerard Boom

Pimp my Carabande deel 2

Gerard Boom

een slingshot voor Carabande

De slingshot

Na het voltooien van de looping bleef er nog een behoorlijke strook over van de mortel mengbak. Een licht gebogen strook waar ik al eens mee zat te experimenteren om te zien wat er mee gedaan kon worden. De vorm van de strook liet zich eenvoudig zo buigen dat er een soort lus ontstond waarbij de uiteinden van de strook haaks op elkaar uit kwamen. Eerst deze vorm maar eens vastgezet met lijmtangen om zo eens uit te proberen of de kromming met de schijf genomen kon worden. Toen dat éénmaal haalbaar bleek was de “Slingshot” geboren.

het uittesten van de kromming

Ook voor deze hindernis moest er een recht baanstuk worden opgeofferd. Eén zijde van de strook werd verlijmd in het verlengde van het rechte baanstuk en het andere uiteinde werd aan de zijkant van het zelfde rechte baanstuk gelijmd. Met name deze kant van de strook moest zo op het baanstuk uitkomen dat het verlengde van deze baan op een zo natuurlijk mogelijke manier zou doorlopen.

het verlijmen op een recht baanstuk

Het gevaarte was nu een instabiel zwabberend baanstuk geworden en moest behoorlijk verstevigd worden. Allereerst werden er schroeven door het plastic baangedeelte en de houten ondergrond geschroefd die vervolgens met een slijptol werden afgevlakt. (De schroeven staken onder het baangedeelte uit). De grondplaat werd aanzienlijk vergroot en kreeg dezelfde vorm, van boven af gezien, als de buitenste vorm van deze hindernis. Nu kon een groot gedeelte van de baan, door middel van stukken styrodur (piepschuim) aan de grondplaat bevestigd worden door tussen beide flinke brokken te lijmen. Door tegen de oplopende baandelen en de grondplaat dunne plaatjes piepschuim te lijmen werd het geheel cosmetisch netjes afgewerkt.

het verstevigen van de slingshot

Na talloze schoten door de “Slingshot” heb ik besloten om aan weerszijden van de op en afgaande helling vangrails te maken. Deze vangrails zijn gemaakt van stroken styrodur welke met behulp van klemmen vastgezet zijn op het baanvlak, verlijmd met houtlijm. De vangrails beslaan in totaal de helft van het volledige af te leggen traject waardoor de schijf door een behoorlijk open gedeelte moet schuiven.

het aanbrengen van vangrails

Al het styrodur en zichtbare houtwerk is vervolgens zwart geschilderd en de vangrails zijn vervolgens gedeeltelijk op de styrodur stroken geschilderd waarna het geheel twee maal is nabehandeld met parketlak.

Bas helpt ijverig mee met het schilderwerk

Tactiek: De “Slingshot” vraagt om een iets krachtiger schot dan het schot voor de looping. Het gaat hier echter veel meer om het vinden van de ideale lijn en dat zal voor de niet geoefende “Slingshot” speler een hele opgave zijn. Inmiddels hebben mijn zoon van 8 en dochter van 11 de slag al behoorlijk te pakken en weten de schijf in slechts enkele pogingen door de hindernis te jagen.

het eindresultaat: de slingshot

Links

Terug naar artikeloverzicht
Naar boven / Naar menu

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Gerard voor het artikel