Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Artikelen > Pimp my Carabande deel 1

   Artikel

Pimp my Carabande deel 1, 6 november 2005 - Gerard Boom

Pimp my Carabande deel 1

Gerard Boom

een looping voor Carabande

De looping

In de spelbeschrijving van Carabande waren al twee foto’s opgenomen van de aanpassingen die ik heb gedaan aan mijn Carabande baan. Hier ging het om het namaken van de chicanes en de springschans. Zoals beschreven in deze spelbeschrijving maakt de actieset het spel nog leuker, maar waarom daar stoppen? Meteen kwam het idee in me op om de baan uit te gaan breiden met een heuse looping. Dat heeft even geduurd, maar omdat ik een zaterdag helemaal niets om handen had ben ik er eens voor gaan zitten. Ik wist direct dat ik de looping uit één stuk zou moeten maken om eventuele oneffenheden zoveel mogelijk te voorkomen. Het triplex in de bouwmarkt viel me erg tegen dus ik ben gewoon maar eens gaan wandelen langs de stellages. Bij de afdeling PVC kwam ik op het idee om een ring van kunststof te gebruiken maar zelfs de grootste PVC buis is in diameter nog veel te klein. Maar de oplossing bood zich slechts twee looppaden verder al aan. Bij het eerste gezicht op de mortel mengbak van € 4,99 wist ik het meteen: Deze bak gaat de basis vormen van de allereerste Carabande looping in de wereld!

de mortel mengbak

Met de decoupeerzaag werd de bovenrand verwijderd en de eerste strook die vervolgens uit de bak werd gezaagd was bewust een stuk breder dan het stuk dat ik nodig had. De bak loopt licht taps toe dus elke strook die je zaagt heeft een zekere kromming. Uit de brede en licht gebogen strook heb ik vervolgens een smalle rechte strook gesneden. De breedte van de uiteindelijke strook past, zodra deze gebogen is in de looping vorm, exact tussen twee denkbeeldige vangrails op een Carabande baanstuk. De diameter van de looping bedraagt 35 centimeter.

het ontstaan van de looping

Het rechte baanstuk, wat als bodemplaat voor de looping gaat dienen, krijgt aan weerszijden een gleuf voor de toekomstige vangrail. Exact in het midden van het baanstuk wordt met een Dremel handboor machine een groef gemaakt en uiteindelijk worden er twee rechthoeken in het baanstuk gefreesd. Dit is ter voorbereiding van de plaatsing van de looping waarbij de plastic strip verzonken moet worden in het baanvlak. Het mooie van MDF is dat het in lagen geperst is; dus na het maken van groeven kun je met een schroevendraaier het materiaal eenvoudig opwippen en lossteken.

het opofferen van een recht baanstuk

Met een flinke dot houtlijm en twee lijmtangen wordt de plastic baan op het rechte baanstuk gefixeerd. Om wat meer stevigheid in de basis te krijgen zijn er vervolgens twee voorgevormde brokken Styrodur onder de looping gelijmd. Dit is een hoogwaardige soort piepschuim met heel fijne structuur. Ook bij dit project komt mijn piepschuim snijtafel dan ook weer prima van pas.

ondersteuning van de looping

Voordat ik de looping definitief in elkaar begon te zetten heb ik natuurlijk eerst getest of deze wel haalbaar was. De looping voltooien met een schijf is geen probleem maar zonder vangrails vliegen de schijven je om de oren. Ook is een gebogen plastic strip toch wel iets zwabberend dus een vangrail is wenselijk. Hiervoor heb ik een dun plaatje triplex gebruikt.

de triplex vangrails

Met een vangrail aan weerszijden wordt de looping al wat steviger. Toch leek het me verstandig om de looping nog iets verder te verstevigen door er rondom balkjes hout op te lijmen. Zo blijft de vangrail beter zitten en is de looping nog steviger. Al dit houtwerk is met Pattex superlijm vastgelijmd.

alles in elkaar lijmen

Het eindresultaat. De houten vangrail is in de zelfde kleur als de plastic vangrail geschilderd en de steunbalkjes zijn zwart geschilderd en al het houtwerk is twee keer in de parketlak gezet. En nu maar spelen!

het eindresultaat

Links

Terug naar artikeloverzicht
Naar boven / Naar menu

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Gerard voor het artikel