Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Artikelen > Pimp my Carabande deel 3

   Artikel

Pimp my Carabande deel 3, 21 november 2005 - Gerard Boom

Pimp my Carabande deel 3

Gerard Boom

een helse heuvel voor Carabande

De helse heuvel

De laatste hindernis voorlopig voor de Carabande baan.

De Helse Heuvel is wat mij betreft een tijdelijke naam. Maar het past wel aardig bij deze hindernis want menig speler heeft zich behoorlijk op deze hindernis verkeken. Deze hindernis krijgt een lengte gelijk aan twee rechte baandelen. Maar om nu twee baandelen daadwerkelijk hiervoor te gaan gebruiken vind ik zonde dus ik ga van hardboard een tussenstuk maken om zo 1 recht baanstuk te besparen.

het uitmeten van de heuvel

Maar eerst het opbouwen van de helling. Wederom wordt hiervoor hoogwaardige foam voor gebruikt en wordt eerst het geraamte van de helling opgebouwd. De helling zal bovenaan drie uitgangen gaan krijgen. Het is zaak om de schijf in het midden van de helling om hoog te schieten om zo de weg achter de helling te kunnen voortzetten. Schiet men te veel naar links of rechts, zal de schijf via een kortere of langere glijgoot weer terugglijden naar een punt voor de helling. In de foto onder is de langere glijgoot inmiddels zichtbaar. Deze glijgoot start rechtsboven aan de achterzijde en gaat door de hindernis heen om uiteindelijk linksonder aan de helling de speelschijf weer te deponeren voor de hindernis.

het ontwerp van de heuvel

Van restmateriaal van de mortel meng bak van de Gamma heb ik stroken gesneden die ik nu op de foam vastklem met lijmtangen. Eenmaal droog is het altijd spannend om een dergelijk iets voor het eerst uit te proberen. Gelukkig, het werkt. De schijf glijdt rustig weer terug naar het begin van de hindernis.

vastlijmen en uittesten

De onderplaat is inmiddels ook op maat gemaakt. Een overtollig startstuk heeft het moeten ontgelden en er tussen verlijmd is een stuk hardboard. Aan de kopse kant van de originele baanstukken is inmiddels een gedeelte van de toplaag verwijderd. Hier zal de schans in worden verlijmd. De voorzijde bestaat uit een schans over de hele breedte en de achterzijde is slechts een smalle schans die de steen zal moeten geleiden verder het parcours af.

de verlengde onderplaat

Met behoorlijk wat kunst en vliegwerk wordt de schans zelf op het geraamte verlijmd. Eerst heeft het stuk plastic een tijd lang in kokend heet water gelegen om zo soepel mogelijk te worden. De lijmtang aan de onderzijde van de schans zorgt er voor dat de schans zelf goed op het originele onderstuk wordt vastgeklemd. Het plastic is stug maar met wat grotere en sterkere spelden weet ik de schans verder tijdelijk vast te pinnen op het geraamte zodat het mooi een nachtje kan drogen. Gelijktijdig wordt nu ook de tweede glijgoot voorzien van een plastic laag. Inmiddels worden de vangrails ook op de glijgoten geprikt en krijgt het al aardig zijn definitieve vorm.

een nachtje drogen in de klemmen

Na intensief testen wordt de hoogte van het achterschot bepaald en extra verstevigd met een sierlijk achterstuk om zo de talloze stenen die er tegen aan zullen gaan vliegen te kunnen weerstaan. Ook komt er een soort afdakje op het schot om onnodig wegketsen van de speelstenen te voorkomen. Het geheel wordt nu in de zwarte verf gezet met uitzondering van de vangrails.

nu nog de achterzijde maken

Het eindresultaat. Een echte Helse Heuvel, want echt eenvoudig blijkt hij niet te zijn. Inmiddels kunnen heel wat spelers hier over meepraten.

een zijaanzicht en een achteraanzicht

De vuurdoop

Zaterdag 19 november 2005 was het zo ver. De vuurdoop voor alle nieuwe hindernissen. Hier een korte impressie van wat de racespecialisten te wachten stond. Bijzondere aandacht voor het schot van Bas (8 jaar). Een geweldig mooi shot van zowel Bas als van zijn vader, die met de camera vastlegt hoe hij met dit schot de hindernis bedwingt.

Jeroen, Ronald I en Danny proberen de helse heuvel

Bas overwint de heuvel

de helse heuvel, de slingshot en de looping in n parcours

Ik hou mij zeer aanbevolen voor verdere ideen als het gaat om hindernissen. Het maken er van geeft veel voldoening dus als je een interessante en goed uitvoerbare/haalbare hindernis weet mail me dan gerust.

Links

Terug naar artikeloverzicht
Naar boven / Naar menu

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Gerard voor het artikel