Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > December tips 2007

   December tips 2007

De wind is weer guur en de bomen verliezen hun blaadjes: dat betekent dat het tijd wordt om aan de feestdagen te denken! Een gezellige sinterklaasavond met lekkers en cadeautjes uit de zak of de kerstmiddag met warme chocolademelk en een kerstboom met de nodige verrassingen eronder. Natuurlijk valt het niet mee voor deze oude mannen om de goede cadeaus tevoorschijn te toveren en daarom helpen wij ze door hieronder een lijst met leuke nieuwe Nederlandstalige spellen neer te zetten.

 

 

In elk van de onderstaande categorieën wijzen zowel Ronald als Sandra een aanrader aan uit het recente spelaanbod.

 

Kinderspel: Hoe kleiner je bent, hoe leuker spellen zijn. De kracht van de spellen zit in herkenbaarheid, eenvoud en een korte speelduur. Deze keer hebben we ons bij onze keuze laten leiden door bekende figuren en verhalen.

Familiespel: Het lijkt door tv en computer steeds minder voor te komen, maar gezellig een spelletje met heel de familie spelen... daar kan toch niets tegenop? En met deze spellen kan iedereen zich vermaken.

Jeugdspel: Geen gezeur van ouders, maar gewoon met een stel vriendjes een kaartje leggen... dat is gezelligheid. Maar gewone kaartspelletjes kent iedereen, met onderstaande spellen kun je eens wat nieuws proberen.

Volwassen spel: Nu is het tijd voor het echte werk... dit zijn geen simpele spelletjes voor tussendoor, maar spellen voor de echte liefhebbers met een speelduur van 75 tot 120 minuten. Je bent gewaarschuwd!

Twee-persoons spel: Iedereen kent wel de abstracte twee-persoons spellen zoals schaken, dammen en de Gipf-serie. Maar soms draagt een mooi bijpassend en goed uitgewerkt thema zoals deze twee spellen ook bij aan het spelplezier.

Budget-vullers: Het is weer zo ver, de meeste cadeaus zijn gehaald en het laatste tientje brandt in je jaszak om uitgegeven te worden... maar waaraan? Ook voor kleine prijsjes zijn leuke spellen te vinden.

 

Titel: Chicago Poker

Aantal spelers: 2-6 spelers
Producent: Phalanx Games

 

Beschrijving: Poker is weer helemaal in. Maar in dit spel speel je meerdere pokerspellen tegelijk. Ga de strijd aan met de andere bendeleiders om de juiste gebouwen in je macht te krijgen.

 
Ronald's keuze: Als je kunt pokeren, kun je dit spel ook spelen. Maar je moet heel anders te werk gaan. Bij welk van de gebouwen zet je je kostbare kaarten in? Een spel dat je moet "leren" spelen.

 

 

Titel: Het Goud van de Farao

Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent: Identity Games

 

Beschrijving: Ga als archeoloog de piramide van de farao binnen en probeer zoveel mogelijk schatten te vinden. Maar zorg wel dat je op tijd uit de piramide bent gevlucht voordat deze instort. En natuurlijk moet je je tegenstanders op een afstand houden, want zij zijn ook op zoek naar dezelfde schatten.

 
Ronald's keuze: Een prachtig uitgevoerd spel dat eenvoudig te leren is. Een natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben om dit spel te kunnen winnen. Dat hoort bij een goed familiespel.

 

 

Titel: Fluxx

Aantal spelers: 2-6 spelers
Producent:
PS-Games

 

Beschrijving: Een kaart trekken en een kaart spelen, dat zijn de regels om mee te beginnen. Welke regels daarna in het spel komen, bepaal je door regelkaarten uit te spelen. Gemene actiekaarten zorgen voor afwisseling en als je geluk hebt, dan verandert het doel van het spel niet voordat jij het gehaald hebt.

 
Sandra's keuze: Dit is geen spel dat je serieus moet gaan spelen, nee... bij dit spel kan elke kaart die gespeeld wordt de regels, het doel en de speelwijze beïnvloeden. Een spelletje duurt ongeveer 20 minuten, dus ga er daarom lekker voor zitten en laat je niet gek maken!

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders op Spelmagazijn

 

 

Titel: Guillotine

Aantal spelers: 2-5 spelers
Producent: PS-Games

 

Beschrijving: In dit spel zullen tot het einde veel koppen rollen. Twaalf edellieden staan klaar voor de Guillotine. In elke speelbeurt treft de valbijl de eerste in de rij. De spelers kunnen actiekaarten uispelen om zo de volgorde van de edellieden in de rij te veranderen. Enkel hij die de meest edele hoofden verzamelt zal de andere spelers met een ‘hoofdlengte’ voor zijn... Leve de Revolutie!

 
Sandra's keuze: Een spel waarbij per beurt de situatie kan wijzigen, lekker hectisch dus... dit zorgt voor de nodige hilariteit. Het thema vind ik geweldig uitgewerkt en het feit dat het gewoon een kaartspel is, maakt het makkelijk om overal mee naar toe te nemen en te spelen.

 

 

Titel: Hopla Verstoppertje Spelen

Aantal spelers: 1 of meer spelers
Producent:
Identity Games

 

Beschrijving: Het konijntje Hopla gaat verstoppertje spelen. Maar omdat hij regelmatig geluidjes maakt, kun je hem vanzelf weer vinden. Al vanaf de leeftijd van 6 maanden kun je dit spel met je baby spelen. Er zijn 3 verschillende spelniveaus, zodat het spel meegroeit met het kind.

 
Ronald's keuze: Een geweldig idee: een konijntje dat geluid maakt gaan verstoppen. Door middel van het overige spelmateriaal kun je het spel steeds moeilijker maken.

 

 

Titel: De Kathedraal

Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent: 999 Games

 

Beschrijving: Help mee aan de bouw van de kathedraal. Zet je arbeiders in om grondstoffen te verzamelen en laat deze grondstoffen verwerken door ambachtslieden. Wie draagt het meeste bij aan de bouw van de kathedraal?

 
Ronald's keuze: Een prachtig uitgevoerd spel, gebaseerd op een boek. Het spelbord stuurt je vanzelf door het spel heen en het sfeervolle spelmateriaal draagt bij aan de spelbeleving. En je kunt je planning nog zo goed doen, onverwachte gebeurtenissen kunnen roet in het eten gooien. Echt een spel om eens lekker voor te gaan zitten.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn.

 

 

Titel: Knibbel Knabbel Knuisje

Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent:
Jumbo

 

Beschrijving: Een spannend en uitdagend spel voor kinderen: net zoals in de sprookjesklassieker van de Gebroeders Grimm moeten de spelers snoepgoed verzamelen. Maar pas op voor de heks! Als ze je betrapt komt ze uit haar heksenhuis. De koek of chocola moet je dan helaas weer inleveren. Wie als eerste het snoepgoed verzamelt, is de winnaar!

 
Sandra's keuze: Net als de andere spellen van de sprookjesreeks van Jumbo is het sprookje herkenbaar uitgewerkt. Een erg mooi spel, waarmee een kind alleen zich op zijn tijd ook mee kan vermaken (al is dat niet de opzet van het spel). Door de heks die zich op verschillende manieren meldt, blijft het spannend voor de kleintjes.

 

 

Titel: Reis om de wereld in 80 dagen
Aantal spelers: 3-6 spelers
Producent:
University Games

 

Beschrijving: Dit spannende spel is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jules Verne. De spelers maken een reis om de wereld, waarbij ze beginnen in Londen. De reis moet in zo min mogelijk dagen afgelegd worden. Wie is het eerst terug in Londen?


Sandra's keuze: Een zeer goed spel, waarbij het er niet om gaat dat je daadwerkelijk als eerste je rondje om de wereld af hebt maar of je dat in het minste aantal dagen hebt gedaan. Er zijn genoeg mogelijkheden om elkaar te pesten, terwijl je de grootste lol hebt.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn.

 

 

Titel: Risk Express
Aantal spelers: 2-6 spelers
Producent: Hasbro

 

Beschrijving: Iedereen kent het bordspel Risk wel. Nu is er een dobbelvariant, die nog eens zeer geslaagd blijkt te zijn. Het spel speelt veel vlotter dan het bordspel en ook fanatieke Risk-haters kunnen worden overgehaald dit dobbelspelletje te spelen.

 
Ronald's keuze: Het spel lijkt op een kruising tussen Risk en Regenwormen. Makkelijk mee te nemen in een handig dobbeldoosje. Een uitkomst voor wie het bordspel te lang duurt en nog tegen een zacht prijsje ook.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn.

 

 

Titel: Stratego Fortress
Aantal spelers: 2 spelers
Producent:
Jumbo

 

Beschrijving: Alweer een Stratego variant? Jazeker, maar toch weer eentje die de moeite waard is. Probeer je weg te vinden in het kasteel van de tegenstander op zoek naar de vlag. Kun je de weg vinden in het doolhof, de valstrikken overleven en de tegenstanders verslaan?


Ronald's keuze: Dit spel lijkt nu meer op Zeeslag dan op Stratego, maar blijkt alleraardigst te zijn om te spelen. Vooral het verzinnen van een lastig doolhof voor de tegenstander is erg leuk. Pas even op met het openen van de kasteeldozen. Voordat je het weet ligt al het spelmateriaal over de vloer.

 

 

Titel: Voor de wind
Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent: Phalanx Games

 

Beschrijving: Word een handelaar en vul je magazijn met goederen die je eerst in de haven moet kopen en daarna weer verscheept moeten worden. Een listig spelletje, want ieder schip heeft een bepaalde combinatie van goederen nodig. Gaat het een speler voor de wind, dan kan hij de gebeurtenissen naar zijn hand zetten...

 
Sandra's keuze:  Tijdens Spiel in Essen kreeg dit spel van de bezoekers een hoge waardering en ook ik vind het een prima spel. Je moet vantevoren nadenken en goed je mogelijkheden inschatten. Niet alleen is het mogelijk dat een ander je goederenschip weg kaapt, wanneer je te langzaam je schip in laadt kan de vloot ervandoor gaan en dan bederft de boel ook nog eens!

 

 

Titel: Wadi
Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent:
Emma Games

 

Beschrijving: Water in de woestijn is schaars. In de wadi staat maar een korte periode van het jaar water. Daarom proberen de landbouwers om hun sjadoefs (een soort waterpomp) zo dicht mogelijk bij de wadi te bouwen en hun meest vruchtbare stukken land te pompen.

 
Sandra's keuze: Een goed spel waarbij je met 2 personen meer invloed op het verloop kunt uitoefenen dan met bijvoorbeeld 4 spelers. Je kunt altijd te weinig, maar met slim pompen (en dan vooral water bij een ander wegpompen) kom je een heel eind. Vooralsnog alleen in de speciaalzaak te koop.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn.

 

 

Naar spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2007

met dank aan Ruben Libgott voor de afbeelding van Sinterklaas met de kerstman