Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Fluxx

   Spelbeschrijving

Titel: Fluxx
Ontwerp:
Andrew Looney
Tekeningen:
Producent: PS Games / Iron Crown Enterprises
Aantal spelers: 2-6 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten
Taal: Nederlands / Engels

Fluxx


Nederlandse / Engelse versie

Spelmateriaal:
83 speelkaarten verdeeld over 4 categorieën en 1 basiskaart

 

Introductie: Als het spel begint is het doel nog niet bekend. Dat zal tijdens het spel blijken en voortdurend wijzigen. Als je het doel weet te bereiken voordat het wijzigt, win je het spel.

 


Voorbereiding: Nadat iedere speler 3 kaarten heeft gekregen en de basiskaart midden op tafel is gelegd, begint het spel.

 

de basiskaart


Een spelbeurt: Er is eigenlijk maar 1 spelregel: trek 1 kaart en leg 1 kaart af (dit kan de nieuwe of al een bestaande handkaart zijn). Deze kaart wordt in het midden van de tafel gelegd. Samengevat doe je het volgende in een spelbeurt:

Er zijn 4 soorten kaarten in het spel:

  1. Regelkaarten.
    Deze veranderen de huidige spelregels, door bijvoorbeeld het aantal kaarten in je hand te veranderen, het aantal kaarten dat je trekt of speelt te verhogen of te verlagen en ga zo maar door. Deze worden in het midden van de tafel gelegd en gelden net zolang, totdat een nieuwe regel deze tegenspreekt. Dan verdwijnt de oude regel.
  2. Actiekaarten.
    Hiermee kun je een eenmalige handeling uitvoeren die niet in de regels is gedefinieerd, bijvoorbeeld het stelen van een kaart of het verwisselen van kaarten.


2 nieuwe regels, een actie, een doel en een bewaarkaart

  1. Doelkaarten.
    Deze definiëren het doel van het spel. Dit doel geldt totdat er een nieuwe doelkaart wordt uitgespeeld, of totdat iemand het spel heeft gewonnen.
  2. Bewaarkaarten.
    Deze kaarten mag je op tafel voor je neerleggen en (in de meeste gevallen) behouden. Met deze kaarten kun je proberen het doel te bereiken.

Let op: een nieuwe regel geldt onmiddellijk, dus alle spelers moeten direct deze regel opvolgen!


Het einde: Zodra iemand de juiste bewaarkaarten voor zich heeft liggen, volgens de huidige regels, heeft hij het spel gewonnen.

 



Waardering: Een intrigerend idee: een spel waarvan de regels zichzelf uitleggen en voortdurend veranderen. Aan het begin van het spel moet je toch wel even uitleggen dat er 4 soorten kaarten zijn, maar daarna kun je eigenlijk meteen beginnen. De eerste keer gaat het traag, omdat iedereen de kaarten uitgebreid leest om de gevolgen te begrijpen. Maar al snel wordt het duidelijk. De ene keer kun je wel degelijk invloed op het spel uitoefenen, maar een andere keer gelden er bepaalde regels, waardoor het spel eigenlijk vanzelf gespeeld wordt en moet je maar afwachten of je wat kunt doen. Als je het spel niet al te serieus neemt, is het erg grappig om af en toe tussendoor te spelen en zul je vast enkele tactieken ontdekken. Leuk

Opmerking: Er zijn een aantal doelen die vooral in het begin van het spel erg makkelijk te halen schijnen te zijn. Dit zijn de doelen, waarvoor je maar 1 bewaarkaart nodig hebt en die vereisen dat een andere bewaarkaart bij geen van de andere spelers ligt. Aangezien er in het begin van het spel bijna geen andere bewaarkaarten liggen, zou dit iemand de kans geven het spel met veel geluk te winnen. Andere spelers raden daarom aan om pas met deze doelen te mogen winnen als de stapel eenmaal helemaal is doorgespeeld. Een andere suggestie is om alle andere spelers nog eenmaal de kans te geven om te reageren. Als je zelf weer aan de beurt bent en je voldoet nog aan een van deze 'simpele' doelen, dan heb je alsnog gewonnen.

Strategie: Daar kan ik nog niets zinnigs op zeggen, maar het lijkt me wel dat het uitspelen van een doelkaart erg gevaarlijk is, want daarmee geef je de andere spelers de kans om te winnen, tenzij... Ja, tenzij je natuurlijk zelf de benodigde bewaarkaarten in je hand hebt. Maar ook dit is weer gevaarlijk, omdat andere spelers deze kaarten dan van je zullen proberen te stelen. Vaak zul je tijdens het spel weinig keuzemogelijkheden hebben en soms zelfs gedwongen worden een doelkaart uit te spelen, waardoor een andere speler direct gewonnen heeft. Maar op andere momenten heb je wel alles in handen en moet je goed opletten op de volgorde waarin je je kaarten uitspeelt. Het kan in ieder geval weinig kwaad om veel bewaarkaarten te spelen, hoewel je die weer niet zo makkelijk kwijt kunt raken als je dat wilt.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina