Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Thema - Miniaturen

   Spelbeschrijvingen

Een alfabetisch overzicht van mijn eigen verzameling: Thema - Miniaturen

Thema - Miniaturen

Spelmagazijn gaat hoofdzakelijk over bordspellen en kaartspellen, maar inmiddels begint de hoeveelheid miniaturen en bijbehorende accessoires zo langzamerhand ook te groeien. Veel spellen met miniaturen worden niet op een bord gespeeld, maar gewoon op tafel. Een beetje leuke aankleding voegt echter veel toe aan de sfeer. Zo kun je prachtige landschappen maken met mooie gebouwen en bomen. In spellen met miniaturen gaat het in veel gevallen om een gevecht, waarbij je de tegenstander(s) moet uitschakelen. Dit gevecht kan in verschillende soorten werelden plaatsvinden: in de tweede wereldoorlog, in de toekomst, in een fantasy wereld, in een comic wereld, op zee, in de ruimte en ga zo maar door.

Veel miniaturensystemen maken tegenwoordig gebruik van een handig kliksysteem dat bij meerdere spelsystemen wordt gebruikt. De miniaturen staan op een schijf die aan de onderkant gedraaid kan worden. In het venster kun je de nieuwe waardes van het figuur zien, nadat er schade is opgelopen. Op deze manier wordt voorkomen dat er veel administratie moet worden bijgehouden, waardoor je je kunt concentreren op het spel. Afhankelijk van het spelsysteem wordt in het venster bepaalde informatie aangegeven. Toch hebben niet alle andere miniatuurspellen een complete administratie nodig om er leuk mee te kunnen spelen. Er wordt vaak gewerkt met handige kaarten, waarop je makkelijk bepaalde zaken kunt bijhouden of kun je dingen van de miniaturen afhalen om de schade die opgelopen is tijdens gevechten bij te houden. Zo is er voor elke speler wat wils.

Korte spelinformatie:

Previews en andere spelindrukken:

Uitgebreide beschrijving:

 

Titel: Axis & Allies Miniatures
Producent: Avalon Hill

 

Beschrijving: Na de succesvolle bordspellen is er nu een verzamelspel: Axis & Allies Miniatures. Het spel wordt wel gespeeld op een bord, maar de spelers kunnen zelf hun leger samenstellen uit voertuigen en manschappen. Elke eenheid heeft zijn eigen informatiekaart. Daarop staan de verplaatsingssnelheid en de verdedigingswaarde aangegeven. Verder staat er een aanvalstabel op. In de tabel staat aangegeven hoe sterk de aanval is tegen manschappen en tegen voertuigen op verschillende afstanden. Daar staat het aantal dobbelstenen aangegeven dat gegooid mag worden. In principe is elke 4, 5 of 6 een treffer. Het aantal treffers wordt vergeleken met de verdedigingswaarde van de tegenstander: minder, gelijk, meer of veel meer.

 

Het spel bestaat uit een aantal beurten, die elk verdeeld zijn in een aantal fases. Eerst wordt bepaald welke speler het initiatief heeft. Hij mag beslissen of hij als eerste of als tweede aan de beurt is. Vervolgens komt voor beide spelers de verplaatsingsfase (zoveel eenheden als ze willen), daarna volgt de aanvalsfase (waarin ze mogen verplaatsen of aanvallen) en tenslotte de slachtofferfase (waarin vernietigde eenheden worden verwijderd en verstoorde eenheden weer tot de orde worden geroepen).

 

Wie na zeven beurten het doel (een aangegeven locatie op het spelbord) beheerst, wint het spel. Als niemand het doel beheerst wordt er nog doorgespeeld tot en met beurt tien. Als er dan nog geen winnaar is en beide spelers hebben even veel eenheidspunten op het bord, dan wordt er nog doorgespeeld, totdat iemand heeft gewonnen.

 
Opmerking: De bijgeleverde spelborden zijn opgevouwen stukken papier. Dat is erg jammer, want dat ligt niet mooi vlak. De miniaturen zijn vrij klein, maar best mooi weergegeven. De kaarten hebben helaas geen afgeronde hoeken. Daardoor beschadigen deze vrij snel. De fiches hadden wat dikker kunnen zijn, zodat ze makkelijker opgepakt kunnen worden.

 

 

Titel: Marvel Heroclix
Producent: Wiz Kids

 

Beschrijving: Bij Heroclix wordt gebruik gemaakt van het hierboven beschreven kliksysteem. De gegevens die worden weergegeven zijn aanvals- en verdedigingskracht, verplaatsingssnelheid, de afstand waarover kan worden aangevallen en de schade die wordt toegebracht bij een treffer. Niet alleen de waardes, maar ook de kleuren zijn van belang. Sommige figuren kunnen ook zweven of vliegen. Deze zijn bevestigd op een doorzichtige standaard, die in de hoogte kan worden bewogen.

 

Om beurten mogen de spelers een actie uitvoeren met één van hun figuren. Dit kan zijn: verplaatsen, lijf-aan-lijf gevecht, afstandsaanval of passen. Als een figuur een actie heeft uitgevoerd, wordt er een fiche bij gelegd. Dit fiche verdwijnt weer zodra de speler een ander figuur een actie laat uitvoeren of als hij past.

 
Opmerking: Heroclix is een verzamelspel. Je koopt een starterset en daarnaast diverse boosters. Je weet dus niet welke figuren je krijgt. Lastig als je op zoek bent naar je favoriete figuur.

 

Er zijn figuren uit diverse comic series verkrijgbaar. Deze zijn onderling ook te gebruiken. Je kunt dus gevechten simuleren tussen comic figuren die je nooit tegen elkaar zult zien vechten in de strips.

 

Het bijbehorende spelbord is een opgevouwen stuk papier. Dat blijft helaas niet echt vlak liggen.

 

 

Titel: Mech Warrior
Producent: Wiz Kids

 

Beschrijving: Mech Warrior maakt gebruik van het hierboven beschreven kliksysteem. De gegevens die worden weergegeven zijn primaire schade, secundaire schade, snelheid, aanval, verdediging, minimum bereik en maximum bereik. En verder is er een reparatiesymbool. Niet alleen de waardes, maar ook de kleuren zijn van belang. Naast het bekende venster is er nog een aparte hittemeter.

 

Mech Warriors zijn grote robots die bestuurd kunnen worden. Hoe meer ze doen, hoe warmer ze worden. Zo kunnen ze oververhit raken. Je kunt de Mechs weer koelen om ze beter beheersbaar te maken, maar in die tijd kun je niets doen. Als een Mech oververhit raakt, schakelt hij zichzelf uit. Het duurt enige tijd voordat hij weer herstart kan worden. Anderen eenheden zijn voertuigen en infanterie.

 
Opmerking: Dit spel wordt niet op een bord gespeeld, maar op een vrij terrein. Met behulp van een flexibel meetlint kun je bepalen hoe ver je eenheden verplaatst kunnen worden. Er wordt in dit systeem goed gebruik gemaakt van de hoogte van de verschillende eenheden. Dit is onder andere van belang bij het schieten op elkaar.

 

 

Titel: Pirates of the Spanish Main
Producent: Wiz Kids

 

Beschrijving: Bij dit verzamelspel kun je je eigen vloot samenstellen. De bootjes en het andere spelmateriaal wordt geleverd in plastic kaartjes (vergelijkbaar met een bankpasje). De bootjes kun je uitdrukken en in elkaar zetten. Ze variëren in aantal zeilen, grootte van het laadruim, de snelheid en wendbaarheid en het aantal en de kracht van de kanonnen. De kaartjes fungeren ook als meetlat om de bootjes te verplaatsen en de schotsafstand van de kanonnen te bepalen. Met behulp van gekleurde vlaggen kun je aangeven van wie een boot is. Je kunt bemanning toevoegen aan je boot, waarmee je extra mogelijkheden krijgt.

 

In het spel gaat het erom zoveel mogelijk goud van eilanden af te halen en terug te brengen naar je thuishaven. In je beurt kun je varen of schieten met de boten. Je kunt natuurlijk ook andere boten enteren en overnemen.


Opmerking: In een latere uitvoering wordt een opvouwbaar spelbord meegeleverd. Nu wordt er verplaatst in vakjes in plaats van met meetlatjes. Naast Pirates of the Spanish Main zijn er inmiddels diverse vervolgedities verschenen, waaronder Pirates of the Crimson Coast en Pirates of the Revolution. Naast schepen zijn er nu bijvoorbeeld ook forten waarmee eilanden bewaakt kunnen worden. Pirates of the Spanish Main is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2005.

 

 

Titel: Ziterdes accessoires
Producent: Ziterdes

 

Beschrijving: Ziterdes heeft een prachtig assortiment materialen om alles te creëren wat je nodig hebt voor een landschap. Niet alleen kant en klare bomen in alle soorten en maten, maar ook doorzichtige voetstukken en bijvoorbeeld strooigoed, waarmee je de voetstukken van miniaturen een beter aanzicht kunt geven.

 

Bij het strooigoed kun je denken aan gras, moeras, bosgrond en verschillende soorten stenen.

 

Ziterdes heeft ook prachtig materiaal om water te maken. Je verwarmt de korrels in de oven en je kunt het enkele minuten lang in de juiste vorm en op de juiste plaatsen gieten. Met een haarföhn kun je bijvoorbeeld golfjes maken. Er is ook een versie met verschillende kleuren korrels, waarbij je het transparante water een groene, blauwe of grijze kleur kunt geven.

 
Opmerking: Het bewerken van de voetstukken werkt uiteraard niet bij miniaturen die gebruik maken van het hierboven beschreven kliksysteem. Op het voetstuk wordt namelijk informatie weergegeven.

 

Neem ook eens een kijkje op de website Shifting Lands. Gerard geeft daar prachtig aan hoe je diverse landschappen en accessoires kunt gebruiken en hoe je iets moois kunt bouwen.

 

 

Titel: Ziterdes gebouwen
Producent: Ziterdes

 

Beschrijving: Ziterdes heeft een prachtig assortiment materialen om alles te creëren wat je nodig hebt voor een landschap. Niet alleen los materiaal waar je zelf mee aan de slag moet, maar ook kant en klare gebouwen. De gebouwen zijn in diverse stijlen verkrijgbaar en zijn van heel licht materiaal gemaakt, waar je eenvoudig veranderingen in aan kunt brengen. Afhankelijk van het spelsysteem dat je gebruikt kun je gebouwen uit de juiste stijl kiezen. Veel van de gebouwen zijn ook aan elkaar te koppelen, zoals delen van kasteelmuren.

 
Opmerking: In tegenstelling tot de gebouwen die je gewend bent van de treinbanen, zijn deze gebouwen vaak beschadigd, ingestort of kapotgeschoten. Dat is prachtig gedaan en je voelt meteen de behoefte er foto's van te maken. Het ziet er soms zo echt uit. De foto links geeft een goed beeld hiervan. Vooral het zonlicht heeft gezorgd voor prachtige schaduwwerking. 

De gebouwen zijn in diverse schalen verkrijgbaar en verhogen direct de sfeer van het speelveld.

Er zijn diverse soorten bunkers, die aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Het dak van de bunker kan verwijderd worden, zodat je eenvoudig bij in het gebouw geplaatste figuren kunt.

Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter beeld

 

 

Titel: Ziterdes landschappen
Producent: Ziterdes

 

Beschrijving: Om het maken van landschappen te vergemakkelijken heeft Ziterdes een Modular Gaming Table. De losse landschapsdelen zijn 60 bij 60 cm groot en kunnen op allerlei manieren aan elkaar worden gekoppeld. Je kunt de heuvels aan de rand doen, maar ook tegen elkaar aan leggen. De eerste set bestond uit 6 verschillende delen. Twee daarvan met een heuvel aan de rand, twee met een heuvel in het midden en twee met een rivier. Inmiddels zijn er al 2 nieuwe delen uitgebracht: een vlakte en een stadsfundering. Op deze laatste kun je met huizen een stad bouwen.

 

De landschappen zijn al voorzien van wat groen en de rivier is gekleurd. Je kunt verder zelf toevoegen wat in jouw situatie gewenst is. Bij de platen worden klemmen geleverd, zodat je ze aan elkaar vast kunt zetten. Tevens worden enkele ondersteunblokjes meegeleverd, voor het geval je er zware materialen op wilt zetten.

 

Op de foto's links zie je twee mogelijke configuraties van de zes delen.

 

De landschappen kun je uiteraard ook beschilderen of voorzien van een andere ondergrond. Ziterdes heeft een uitgebreid assortiment (zie ook hierboven) accessoires om aan deze wensen te voldoen.

 

Opmerking: In Nederland kun je deze landschappen onder andere kopen bij De Rode Pion. De landschappen zijn trouwens niet echt goedkoop, maar je kunt er wel heel lang mee voort. Ze zijn te gebruiken voor verschillende spelsystemen, dus ook als je in de toekomst op een ander spelsysteem overstapt, kun je gewoon met deze landschappen verder. Op diverse foto's op deze themapagina is gebruik gemaakt van deze landschappen.

 

Inmiddels zijn er ook losse heuvels, die je in verschillende combinaties kunt gebruiken. De hellingshoeken van de heuvels zijn zodanig, dat figuren er goed op blijven staan.

 

Voor het slagveld zijn er de anti-tank obstakels. Let er op dat je de juiste schaal gebruikt.

 

Klik op de kleine afbeeldingen voor een groter beeld

 

Links:

 

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2007

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina en de afbeeldingen.
Met dank aan Ziterdes voor de recensie exemplaren.