Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > December  tips 2006

   December tips 2006

 

De eerste stormen razen over het land en de boot van Sinterklaas is al uit Spanje vertrokken. De rendieren van de kerstman krijgen hun laatste hoefinspectie en dan mogen ze ook op pad. Om het Sinterklaas en de kerstman wat makkelijker te maken, hebben we hieronder onze spellentips van 2006 gezet. 

 

 

In elk van de onderstaande categorieŽn wijzen zowel Ronald als Sandra een aanrader aan uit het recente spelaanbod.

 

Kinderspel: Wat is het fijn als de kinderen rustig bezig zijn... Dit keer hebben we geen geheugenspellen uitgekozen, maar een puzzelspel en een behendigheidsspel. Een keertje weer eens wat anders dan de standaard spellen die in omloop zijn.

Familiespel: En als de kinderen groot genoeg zijn, dan is er niks leukers dan met z'n allen een spelletje spelen: heel de familie aan de tafel en spelen maar!

Jeugdspel: Maar er komt een moment dat je niet meer met je ouders wilt spelen, vrienden onder elkaar is veel gezelliger. Gelukkig zijn er dan ook spellen die je met elkaar kunt spelen en die niet kinderachtig zijn.

Volwassen spel: Het is later op de avond en er is nog tijd voor een goed spel met vrienden onder elkaar. Het gaat hier hard om hard, want dit zijn spellen met niveau. Niet voor beginners, dus!

Twee-persoons spel: Gezellig met z'n tweeŽn een spel spelen. Het is niet altijd gemakkelijk interessante spellen voor twee spelers te vinden. Vaak zul je voor een goede titel naar de speciaalzaak moeten.

Budget-vullers: Het is weer zo ver. De cadeautjes zijn ingekocht, maar er is nog 10 euro van het budget over. Geen nood, ook voor deze prijs weten wij nog wel wat leuke spellen te koop.

 

Titel: Ave Caesar

Aantal spelers: 3-6 spelers
Producent:
Ravensburger

 

Beschrijving: De nieuwe uitvoering van het aloude racespel met 2 nieuwe routes. Met de strijdwagen de arena in en de andere wagens zoveel mogelijk blokkeren om zo als eerste over de finishlijn te gaan. Natuurlijk moet je tijdens de race Caesar nog wel even begroeten.

 
Ronald's keuze: Niet moeilijk, lekker snel te spelen en je kunt elkaar lekker dwarszitten. Er zijn vier verschillende races mogelijk, dus je kunt er een toernooi van maken. De nieuwe uitvoering ziet er prachtig uit. Alleen jammer dat sommige vakjes wat te klein zijn.

 

 

Titel: Beestenveiling

Aantal spelers: 3-5 spelers
Producent:
University Games

 

Beschrijving: In dit veilingspel probeer je een dierenverzameling aan te leggen van een zo hoog mogelijke waarde. Je wilt uiteraard geen missers in je verzameling en aan het eind van het spel moet je ook nog wat geld overhouden. Een lastige combinatie.

 
Ronald's keuze: Een zeer listig, maar erg leuk veilingspelletje dat vaak een verrassend einde heeft. Op de website van de uitgever kun je het online uitproberen.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving van de Duitse versie elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: Caylus

Aantal spelers: 2-5 spelers
Producent: QWG

 

Beschrijving: De koning wil dat er een kasteel wordt gebouwd in het dorpje Caylus. Er wordt hard gewerkt aan de bouw van het kasteel en van het dorp. Steeds betere gebouwen ondersteunen de bouw van het kasteel. Wie weet het beste in de gunst van de koning te komen.

 
Ronald's keuze: Een geweldig spel dat dit jaar terecht vele prijzen heeft gewonnen. Je moet je even door de spelregels heen worstelen, maar dat is absoluut de moeite waard.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: Emira

Aantal spelers: 2-5 spelers
Producent: Phalanx Games

 

Beschrijving: De spelers zijn sjeiks die hun harem proberen uit te breiden. De sjeiks kiezen echter niet de dames, de dames kiezen de sjeiks. De sjeiks moeten dus hard aan de slag om aan de eisen van de dames te voldoen. Mooiere kleding, een grote paleis. En elke ronde hebben de dames ook nog zakgeld nodig.

 
Sandra's keuze: Deze titel zegt wat mij betreft genoeg en als het dan nog een spel is wat goed is... Laat je niet in de luren leggen door de lieve dames, want zij bepalen uiteindelijk wel hoe de harem samengesteld wordt. In eerste instantie zal het spelmateriaal wat druk overkomen, maar om eerlijk te zijn vind ik dat ook wel de charme van het thema ten goede komen.

 

 

Titel: Hide en Seek Pirates

Aantal spelers: 1 speler
Producent: Smart Games

 

Beschrijving: Vier puzzelstukken en een boekje met opdrachten. Dek met de puzzelstukken de overtollige afbeeldingen af, zodat je aan de opdracht voldoet. Na afloop berg je de puzzelstukken in de handige la op.

 
Sandra's keuze: Omdat er ook gewoon gezinnen met 1 kind bestaan, is dit spel een leuke aanvulling voor de kleine. Lekker alleen spelen, maar indien nodig kun je hulp vragen. De verschillende puzzels worden steeds moeilijker, zodat het ook een behoorlijke tijd leuk blijft. Ook voor volwassenen!

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Titel: Mr. Jack

Aantal spelers: 2 spelers
Producent: Hurrican

 

Beschrijving: Jack the Ripper wordt opgejaagd door 8 rechercheurs. Om te ontsnappen heeft hij zich als ťťn van hen vermomd. Weet hij lang genoeg uit handen van de achtervolgers te blijven of zelfs de wijk te ontvluchten? Dan wint hij het spel. Anders wint zijn tegenspeler. Maak gebruik van de schaduwen die in de steegjes steeds talrijker worden.

 
Ronald's keuze: Een goed gebalanceerd spel met veel mogelijkheden. Als detective probeer je zoveel mogelijk verdachten uit te schakelen en de uitgangen te bewaken. Als moordenaar probeer je zoveel mogelijk in de schaduw te blijven, gebruik te maken van het riool en de politie te misleiden. Een spannend spel van een half uur. Vooralsnog alleen in de speciaalzaak te koop.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn.

 

 

Titel: Pirates of the Caribbean DVD Game

Aantal spelers: 3-6 spelers
Producent: Parker

 

Beschrijving: Vaar met je schip over de schatkaart en voer je coŲrdinaten in op de televisie. Je krijgt te zien wat er dan gebeurt. Als je voldoende schatten hebt verzameld, vraag dan op de televisie, waar je deze moet begraven. Wie als eerste zijn schat op de juiste plek heeft begraven, wint het spel.

 
Sandra's keuze: Zo zie je dat bordspellen ook met hun tijd mee gaan, de DVD doet zijn intrede. Gezellig voor de TV hangen, maar toch de interactieve acties op het spelbord met elkaar is wat dit spel zo leuk maakt. Er zijn meer spellen in deze serie, maar dit thema vind ik het leukste voor de jeugd.

 

 

Titel: Pompen of verzuipen
Aantal spelers: 3-5 spelers
Producent:
PS Games

 

Beschrijving: Door het uitspelen van weerkaarten probeer je je waterstand zo laag mogelijk te houden. Als je waterstand te hoog is, kost dat een reddingsboei. Heb je geen reddingsboeien meer, dan lig je tijdelijk uit het spel. Al je overgebleven reddingsboeien leveren punten op.


Sandra's keuze: Mijn nummer 1 kaartspel. Ook altijd iemand in de familie die klaagt dat hij geen eerlijke kans heeft gehad? Met dit spel hebben ze daar geen kans meer voor omdat de kaarten van hand tot hand gaan, dus dat maakt het voor mij een ideaal familiespel.

 

 

Titel: Regenwormen
Aantal spelers: 2-7 spelers
Producent:
999Games

 

Beschrijving: Met 8 dobbelstenen probeer je zo hoog mogelijke combinaties te gooien. Als je er dan ook nog wormen bij gooit, verdien je stenen met wormen. Deze kunnen echter ook weer worden afgenomen. Wie aan het einde nog de meeste wormen heeft, wint het spel. Makkelijk mee te nemen en overal te spelen.

 
Sandra's keuze: Voor weinig geld veel lol. Besef dat het niet de truc is om zelf zoveel mogelijk wormen te verzamelen, maar juist om ze bij je tegenstanders weg te jatten. Het enige nadeel is dan wel dat de dobbelstenen een beetje mee moeten werken...

 

 

Titel: Stef Stuntpiloot
Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent:
MB Spellen

 

BeschrijvingStef de Stuntpiloot vliegt (op batterijen) voortdurend rondjes. Als hij langs je kippenhok vliegt, kun je dat beschermen met je wip. Niet alleen bescherm je daarmee je kippen, maar je kunt Stef ook nog eens prachtige capriolen laten uitvoeren. En daarmee kun je het de andere spelers weer moeilijk maken.


Ronald's keuze: Een verslavend behendigheidsspelletje voor kinderen, dat ook nog eens heel erg blijkt aan te slaan bij volwassenen. Het spel is het leukste met de volle bezetting van 4 spelers. Nog een keertje!

 

 

Titel: Tavern
Aantal spelers: 2 spelers
Producent: ElvenEarGames

 

Beschrijving: Na schattentochten en het verslaan van draken zijn ook avonturiers toe aan een drankje. Beide spelers beheren een taveerne en lokken zoveel mogelijk goede klanten. De vervelende klanten stuur je liever naar de concurrent. Zorg dat er geen knokpartij ontstaat, want dat kost natuurlijk klanten. Aan het eind van de nacht blijkt wie de beste kroegbaas is.

 
Sandra's keuze: Een grappig kaartspelletje van deze kleine Nederlandse uitgever. Een origineel thema en erg leuk uitgevoerd. Je moet er wel even voor naar de speciaalzaak.

 

 

Titel: Thurn und Taxis
Aantal spelers: 2-4 spelers
Producent:
999Games

 

Beschrijving: Bouw in het Duitstalige gebied een postkoetsennetwerk op. Hoe eerder je bepaalde gebieden bestrijkt en hoe langer je postroutes, hoe meer punten je verdient.

 
Ronald's keuze: Dit spel heeft het afgelopen jaar veel prijzen gewonnen. Het is gemakkelijk te leren en snel te spelen. Elke keer denk je weer dat je het een volgende keer anders gaat aanpakken, maar dan is je tegenstander je weer te vlug af.

 

Zie ook de uitgebreide spelbeschrijving elders in Spelmagazijn

 

 

Naar spelbeschrijvingen

Naar boven / Naar menu

 

by Ronald Hoekstra - 2006