Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Thurn und Taxis

   Spelbeschrijving

Titel: Thurn und Taxis
Ontwerp: Karen & Andreas Seyfarth
Tekeningen: Michael Mensel
Producent: Hans im Glck / 999 Games
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 60 minuten
Taal: Duits / Nederlands

Thurn und Taxis


Hans im Glck / 999 Games

Spelmateriaal:
1 spelbord, 80 houten huisjes in 4 kleuren, 90 kaarten, 30 bonusfiches, 4 informatiekaartjes

 

een spelsituatie

Introductie: In 1490 kreeg Franz von Taxis van de latere keizer Maximiliaan I de opdracht een koeriersdienst tussen Innsbruck en Brussel op te zetten. Dat ging hem zo goed af dat het latere postwezen altijd met de familienaam Thurn und Taxis verbonden is gebleven. Kunnen de spelers deze succesvolle geschiedenis voortzetten en een postkoetsennet opbouwen? Wie is de beste planner? 

 

 

het spelbord


Voorbereiding: De bonusfiches worden per soort uitgezocht en op de bijbehorende plaatsen op het bord gelegd. De fiches met de hoogste waarde liggen telkens bovenop. De koetsenkaarten worden uitgezocht en op de bijbehorende plaatsen op het bord gelegd. Elke speler krijgt 20 huisjes van een kleur, een huiskaart en een informatiekaartje.

 


Een spelbeurt: Om beurten voeren de spelers de volgende acties uit:

 

1. Een kaart trekken.

Er moet een keuze gemaakt worden uit de 6 openliggende kaarten, of de bovenste kaart van de gesloten trekstapel moet worden genomen.

 

 

verschillende stedenkaarten

 

2. Een kaart uitspelen.

Er moet een kaart uit de hand worden gespeeld. Is dit de eerste kaart, dan is er geen restrictie. Is er al een kaart uitgespeeld, dan moet de kaart vr of na deze kaart gespeeld worden, zodanig dat er een rechtstreekse verbinding is tussen de steden op de aangrenzende kaarten. Zo ontstaat er een route. Er mag nooit een kaart tussen de huidige route worden gespeeld. Als het niet mogelijk is om een kaart te spelen, dan moet de huidige route worden afgelegd en moet een nieuwe route worden begonnen.

 

 

diverse bonusfiches
speleinde, Baiern, groene landen, alles buiten Baiern, 6-route

 

3. Eventueel een route afsluiten.

Zodra de route uit minimaal drie kaarten bestaat, kan deze worden afgesloten. Dan worden de volgende acties uitgevoerd:

a. Huizen inzetten.

De speler mag huizen op het bord zetten in de steden van zijn route op n van de volgende manieren:

- in elk land n huis, f

- in n land alle huizen.

In elke stad mag uiteindelijk van iedere speler een huis komen te staan.

b. Bonusfiches verkrijgen.

Als een speler voldoet aan de eisen van n of meerdere bonusfiches, dan krijgt hij het bovenste fiche van de stapel. Van de meeste fiches kun je er maar n verzamelen. Zo kun je fiches krijgen voor het bezetten van alle steden in bepaalde landen, voor het bezetten van alle landen buiten Baiern, voor de lengte van je route en voor het beindigen van het spel.

c. Nieuwe koets verkrijgen.

De nieuwe koetsen moet je in oplopende volgorde krijgen. Als je route langer is dan je hoogste koets, dan krijg je de eerstvolgende koets in de serie.

d. Kaarten afleggen.

Als je meer dan 3 kaarten in je hand hebt, moet je het overschot afleggen.

 

Elke beurt mag de speler de hulp inroepen van n arbeider. Zo kun je bij actie n twee kaarten trekken in plaats van n. Dat is zelfs verplicht als je geen kaarten in je hand hebt. Ook kun je er voor kiezen alle 6 openliggende kaarten te laten vervangen. Dit mag alleen als je nog geen kaart hebt getrokken. Je kunt er ook voor kiezen twee kaarten te spelen in plaats van n. En tot slot kun je voor het verkrijgen van een nieuwe koets, je route twee langer laten zijn dan hij in werkelijkheid is.

 

 

de huiskaart en de 5 verschillende koetsen

 

Het einde: Zodra iemand een 7-koets heeft verkregen of al zijn huisjes heeft gebouwd, wordt de ronde afgemaakt en is het spel ten einde. De spelers tellen de waardes van de bonusfiches en de hoogste koets die ze verzameld hebben op. Van dit totaal worden de niet-gebouwde huisjes afgetrokken. Winnaar is de speler met het hoogste totaal. In het geval van een gelijke stand, wint van hen de speler die het bonusfiche voor het "speleinde" heeft gekregen of kloksgewijs het dichtste bij deze speler zit.

 


Waardering: Thurn und Taxis is een prima spel. Het is snel te leren en je hebt voldoende mogelijkheden om het spel te benvloeden. De geluksfactor is alleen aanwezig in de aangeboden kaartjes. De spelerinteractie is alleen aanwezig in de concurrentie om de kaartjes en de bonusfiches. Verder kun je het spel van de andere spelers niet benvloeden. Het spelmateriaal is prima verzorgd. Je weet zeker dat je het spel de volgende keer nog beter zult spelen. Prachtig.

 

Opmerking Spelmagazijn: Op BrettSpielWelt kun je het spel online spelen.

Inmiddels is er een tweede oplage van het spel uitgebracht. Daarin is een kleine verandering aangebracht. Het bonusfiche voor alle landen buiten Baiern is vervangen door een fiche voor alle landen. De uitsluiting van Baiern riep veel vragen op, zoals het feit of je wel of niet in Baiern aanwezig mocht zijn.

Elke speler krijgt bij het begin een huiskaartje. Ik heb geen idee waarvoor je dat kaartje moet gebruiken. Je kunt er aan zien welke spelerskleur je hebt, maar dat zie je ook wel aan je voorraad huisjes. En zodra iemand zijn laatste huisje heeft gebouwd, is het spel ten einde.

De volgorde waarin de arbeiders op het spelbord staan is niet echt logisch. Deze hadden beter in de volgorde van de acties die ze ondersteunen kunnen staan. Echt storend is het echter niet. 

Het spel heeft de titel Spiel des Jahres 2006 gewonnen.

Pas na enkele keren spelen kwamen we er achter dat aan het einde alleen de punten van je hoogste koets gelden, in plaats van de punten van al je koetsen. Dat heeft nogal gevolgen voor het spel. De bonusfiches worden ineens een stuk belangrijker en je hoeft je niet blind te richten op het bereiken van de hoogste koets.


de Nederlandse versie

Opmerking Sandra: Intussen heeft 999 Games een Nederlandse versie van dit spel uitgebracht. Hierbij is de Duitse titel gehandhaaft, omdat deze slaat op de naam van het bedrijf dat in Duitsland de postkoetsen exploiteerde: Franz von Thurn vestigde in 1490 de eerste vaste postverbinding tussen het Vaticaan en de Stadstaat Veneti.

Strategie: Houd goed in de gaten om welke bonusfiches wordt gestreden. Kun je sneller zijn dan je tegenstanders of kun je je beter op andere bonusfiches richten? Weeg goed af of het behalen van een extra koets meer punten oplevert dan een andere actie. Spaar niet te veel handkaarten. Na het afsluiten van een route zul je het overschot toch af moeten leggen. Je hebt dan onnodige acties verspild aan het verzamelen van kaarten. Van elke stad zitten drie kaarten in het spel. Probeer in de gaten te houden welke voor jou belangrijke kaarten nog in de stapel zitten.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2006