Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > Spiel > Spiel 2000

Titel (5K) Evenement

Datum: 26 tot en met 29 oktober 2000
Locatie: Beursgebouw Essen

Spiel 2000

 

Dit jaar voor het eerst twee dagen naar deze fantastische beurs geweest: donderdag en vrijdag. Uiteraard ben ik met stapels nieuwe spellen thuisgekomen en heb ik weer vele mensen ontmoet, die ik tot voor kort alleen via e-mail kende. Jammer dat het alweer achter de rug is.

Verslag donderdag: Het begon al vroeg in de auto, samen met Armand en Tamara. Het was vrij druk onderweg, maar toch waren we even voor tienen in Essen. Het duurde nog bijna een half uur voordat we de toegangskaartjes hadden. Gewapend met een lijst van de nieuwtjes begon ik aan mijn tocht door de zalen. Al snel ontmoette ik diverse bekenden. Snel even wat nieuwtjes uitgewisseld en weer verder naar de volgende stand.

(19K)

Spelende mensen bij Kosmos

Als eerste maar op zoek naar Lunatix Loop en Balmy Balloonists in hal 9. Deze waren in een gelimiteerde oplage van 200 stuks gemaakt, dus grote kans dat ze vrijdag al uitverkocht zouden zijn. Rick Heli legde in het kort de regels van de spellen uit en ze leken me interessant genoeg om ongespeeld te kopen. Daarna op bezoek bij Corné van Moorsel om de nieuwe versie van Morisi te bewonderen. Ik moet zeggen dat deze er nog beter dan verwacht uitzag.

(21K)

Live RoboRally bij Amigo

Vervolgens even langs hal 6. Bij Decipher zou Mara Jade handtekeningen uitdelen en iemand had mij verzocht er eentje mee te nemen. Ze was er inderdaad en er was nog geen lange rij. Meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt dus. Aansluitend een korte tocht langs de tweede hands markt. Daarna weer richting de hallen 10 tot en met 12. Daarbij kwam ik langs een stand van een Zuid-Afrikaans bedrijfje. Ze hadden een spel over zeevaart en piraterij: Bounty genaamd. We hadden een aangenaam gesprek en het was leuk om te zien dat uit Zuid-Afrikaanse regels nog best te lezen zijn. Het spel zag er heel verzorgd uit, maar ik weet niet of het echt interessant is. Dat laat ik binnenkort weten, want ik werd voorzien van een recensie exemplaar.

(16K)

Bounty

Toen was het tijd voor MaxiMillennium met Euromille. De spelleiders moesten het spel nog leren, dus met Harold en Jeanine speelden we een spelletje. Langzaam leerden de spelleiders alle regels kennen en uiteindelijk wist een van hen het spel te winnen. Inmiddels was het al na het middaguur, de dag vloog om. Armand laadde ondertussen een eerste lading in de auto: de hele achterbak vol. Om half drie had ik een afspraak met Carl-Gustav Samuelsson uit Zweden. Het was zijn eerste keer bij Spiel en we wisselden wat nieuwtjes uit. Ondertussen hadden ook anderen me gevonden en stonden ongeduldig te wachten. Na het uitwisselen van wat nieuwtjes ging ik verder met mijn tocht langs de wat kleinere uitgevers. Bij Hans im Glück ruilde ik mijn Meuchler kaart van Ohne Furcht und Adel in voor een nieuwe set kaarten. Bij Goldsieber haalde ik de gratis uitbreiding voor Packhuys. Het bleek niet meer dan een kartonnen kaart te zijn met wat aanvullende regels.

(18K)

Een deel van de tweede hands markt

Bij Jumbo ontmoette ik Ben Leijting die me op de hoogte bracht van de voortgang van Stratego Legends en de ontwikkelingen van een nieuw spel over Odysseus. Meer hierover volgt hopelijk binnenkort. Inmiddels werd het tijd om nog enkele aankopen te doen, alvorens de terugtocht te aanvaarden. Das Spielebuch en Das Siedlerbuch stonden op de lijst en samen met Drachendelta kocht ik ze in één koop.

(17K)

Een grote uitvoering van Drachendelta

Het was tijd om de uitgang op te zoeken. Niet lang daarna volgden Armand en Tamara. Het werd proppen in de auto, want ze hadden nog flink ingeslagen. Op de terugweg hadden we wat last van de avondspits, maar daarna ging het voorspoedig... totaan Arnhem. Daar bleek een ongeluk te zijn gebeurd en we hebben er ongeveer anderhalf uur stilgestaan. Wat een verschrikking. Het liep al tegen half tien toen ik ze bij het treinstation in Hoofddorp afzette. Een kwartiertje later was ik thuis. De terugtocht had veel langer geduurd dan gepland. Onder het genot van een maaltijd plaatste ik de eerste foto's in Spelmagazijn om vervolgens het bed in te duiken.

Verslag vrijdag: Vrijdagmorgen weer vroeg op voor nog een dagje Essen. Bij Arnhem pikte ik Marc op, die ook graag een bezoekje aan Spiel wilde brengen. De heenreis verliep voorspoediger dan op donderdag en om half tien waren we bij het beursgebouw. Met behulp van de standhulpkaart die ik van Corné van Moorsel had gekregen, kon ik nog voor de opening naar binnen. Vandaag wilde ik veel spellen gaan uitproberen. Ik wist nog niet dat dat niet echt zou gaan lukken. Ook vandaag zou weer voornamelijk bestaan uit korte gesprekken met de meest uiteenlopende mensen. Bij Warfrog liet ik me Empires of the Ancient World uitleggen. Enkele spelers die bezig waren kende ik nog van de Europese Kampioenschappen Bordspellen.

(16K)

Empires of the Ancient World

Ondertussen kwam Mik Svellov (van Brett & Board) langswandelen. We besloten gezamenlijk naar Alea te gaan om het nieuwe prototype van Richard Borg uit te proberen. Alle tafels waren bezet en we besloten te wachten. Ondertussen arriveerde Richard Borg zelf bij de stand. Hij zou misschien een exemplaar van Battle Cry voor Petra meenemen, maar helaas was dat niet gelukt. Verder was Marcel-André Casasola Merkle ook bij de stand aangekomen en we praatten kort over zijn spel Meuterer. Uiteindelijk kwam er een tafel vrij en konden we Wyatt Earp spelen. Een spelleidster deed haar best er een leuk verhaaltje van te maken. Mik en de derde speler Scott herkenden het principe van Mystery Rummy. Mik nam al snel een grote voorsprong, maar in de tweede ronde sloeg ik mijn slag. Helaas haalde ik net niet de benodigde $24.000 en dus moest er nog een ronde gespeeld worden. Uiteindelijk won ik het spel met naar ik meen $41.000. Het is een kaartspel waarbij de spelers bekende boeven uit het westen proberen te vangen en daarbij zoveel mogelijk geld proberen te verdienen. Na het invullen van een enquête kregen we een zakje witte paleizen voor Tadsch Mahal. Mik merkte terecht op dat ze vergeten waren het markeerpionnetje in dezelfde kleur bij te voegen.

(30K)

Het prototype van Wyatt Earp

Later ging ik naar Cwali om Corné even tijdelijk bij te staan in de stand. Ondertussen kwam Emanuel Soeding Morisi uitproberen, evenals een groepje Nederlanders met Marco en Paul. Daarna was het tijd voor aankopen. Eerst maar eens naar de tweede hands markt, waar ik eindelijk Mississippi Queen op de kop tikte. Verder kocht ik Babel en Halali van Kosmos, Al Cabohne en High Bohn, De Sternenfahrer uitbreiding en de twee Warfrog spellen: Way Out West en Empires of the Ancient World. (Vandaag hoorde ik van Martin Wallace dat ze op 10 exemplaren van Way Out West na alles hadden verkocht.) De spellen van de kleinere uitgevers zien er ook steeds beter uit. De doos en de counters zijn in dit geval van prima kwaliteit en uitvoering. De muntjes zouden wellicht nog dubbelzijdig bedrukt kunnen worden en de spelregels in een wat groter lettertype met illustraties erbij, maar dat zijn zulke kleine puntjes...

(28K)

Keytown in een gelimiteerde uitgave

Voordat ik naar de prijsuitreiking van de Gamers' Choice Award ging, liet ik me de spelregels van Zertz nog uitleggen. Stephen Tavener hield een simultaansessie waarbij hij tegen 4 spelers tegelijk speelde. Ik had geen schijn van kans, evenals de andere spelers. Eenmaal slechts maakte hij een foutje en verloor een partij. Daarna naar de Gamers' Choice Award prijsuitreiking. Aan Wolfgang Kramer en Reiner Knizia werd voor respectievelijk Tikal en Lost Cities de award uitgereikt. Ook Ravensburger en Rio Grande Games waren aanwezig. Ik had er ook nog een kort gesprekje met Greg Aleknivicus van The Games Journal website.

(13K)

Cartagena, de tip van deze beurs

Al met al was de dag weer voorbij gevlogen. Het was tijd om terug te gaan. Marc zat al bij de uitgang te wachten en in de regen liepen we naar de auto. Het regende nog steeds toen ik hem in Velp afzette. Ik moest nog ruim een uur rijden voordat ik weer thuis was. Snel nog even de foto's op internet en foto's van de prijsuitreiking naar Amerika. Het zat er al weer op. Weer zoveel dingen niet gedaan die ik wel van plan was en zoveel dingen moeten laten liggen. Volgende week doen we het nog eens dunnetjes over in Eindhoven en dan weer een jaar wachten.

Meer foto's:

(15K) (15K)

Motorchamp en Carabande

Motorchamp is een nieuw racespel van de makers van Turfmaster. De miniatuurauto's maken het spel erg duur. Ik hoor wisselende berichten over het spel, variërend van fantastisch tot geluksspel. Carabande is al wat ouder, maar het is altijd leuk weer een grote baan te zien.

(19K) (16K)

Traumfabrik en Java

Traumfabrik is een spel van Reiner Knizia waarin je een film moet maken en Java is het vervolg op Tikal en Torres. Het lijkt een beetje op Tikal, maar je bouwt nu net als bij Torres de hoogte in.

(14K) (14K)

Tacara en Troia

Tacara is een racespel en Troia gaat over archeologische opgravingen.

(19K) (16K)

Café International en Bladder

De stand van Café International was erg leuk gemaakt. Het spel is al veel ouder. Bladder is een spel voor twee personen. Het is een soort ouderwets rugby, waarbij de poppetjes de bal op hun hoofd dragen.


 

Andere jaren van Spiel in Spelmagazijn:

 

Naar overzicht van Spiel
Naar boven / Naar menu

 

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina