Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Evenementen > Spiel > Spiel 1999

Titel (5K) Evenement

Datum: 21 tot en met 24 oktober 1999
Locatie: Beursgebouw Essen

Spiel 1999

Vrijdagmorgen vroeg richting Essen. Om 10 uur kwam ik aan, terwijl de hallen net open gingen. Als eerste langs Cwali om te zien of er nog voldoende exemplaren van Isi waren. Corné had op donderdag veel verkocht, maar gelukkig waren er nog voldoende exemplaren. Wortelboer was op donderdag al uitverkocht en ook Roads & Boats verkocht erg goed, ondanks de zeer hoge prijs. De beurs was weer als vanouds. Ruim opgezet en veel gelegenheid tot spelen. Geen verrassingen. Alle nieuwtjes waren al via internet verspreid. Op de tweede hands markt waren weer veel spellen verkrijgbaar. Volgens afspraak haalde ik daar een exemplaar van McMulti op. Niet goedkoop, maar er is niet gemakkelijk aan te komen, zeker niet aan een exemplaar in goede conditie.

(15K)

Duizenden spellen op de tweede hands markt.

Daarna begon ik aan mijn rondje over de beurs om de prijzen te vergelijken. Al snel werd duidelijk dat Die Sternenfahrer niet onder de DM 78 verkrijgbaar was, of het moest zijn in combinatie met andere spellen. Opvallend waren weer de lage prijzen, maar gezien het niet ongelimiteerde budget moesten toch keuzes gemaakt worden. Naast enkele gloednieuwe spellen kocht voornamelijk de wat oudere spellen, die in Nederland een stuk duurder zijn. Expedition van Queen Games kostte op de tweede hands markt DM 28, maar was nieuw voor DM 20 te koop ! Noodgedwongen moest ik toch enkele spellen laten liggen, zoals Anno 1452, Ra, Chinatown, Putsch, Battlemist en Disk Wars. Ook bleef het aantal decks van Zoon beperkt tot één. De nieuwe spellen zoals NY Chase, Andromeda en Stephenson's Rocket wil ik eerst een keer uitproberen. Ze verschijnen ook in Nederland, maar daar zal de prijs toch een stuk hoger zijn. Al met al sleepte ik weer een grote tas vol met nieuwe aanwinsten mee. Nu maar zien wanneer ik ze kan spelen.

(12K)

Sommige stands waren aangepast aan het thema van het spel.

Enkele spellen die ik heb gespeeld op de beurs zijn Black Mordred en Zoon. Black Mordred is een spel van Warfrog en is bedoeld voor 4 spelers. Het speelt snel en is luchtig, met een behoorlijke geluksfactor. Toch is het leuk om te doen. De spelers proberen gebied uit te breiden en zich te beschermen tegen The Black Mordred. Deze breidt namelijk ook uit door de acties van de spelers. Aan het eind van het spel wordt gekeken, wie er gewonnen heeft: The Black Mordred of de spelers gezamenlijk. Als de spelers hebben gewonnen, wint de speler die het meeste gebied heeft. Als The Black Mordred heeft gewonnen, dan wint de speler die het minste heeft bijgedragen aan zijn overwinning. Zoon is een kaartspel (geen verzamelspel), waarin elke speler een fantasieleger heeft, met verschillende krachten en mogelijkheden. Het is een soort kruising tussen Schaken en Stratego in een fantasiewereld. In elk spel zitten 2 complete legers en er zijn meerdere soorten spellen te koop.

(21K)

Black Mordred (Warfrog)

Ik kwam ook weer diverse bekenden tegen met wie ik een praatje maakte. Zo ontmoette ik o.a. Mik Svellov van de Deense internetsite Brett & Board. Erno Eekelschot van The Joker was aanwezig met exemplaren van Lords of Creation, maar demonstreerde ook Black Mordred. Karin Hallebeek van Jumbo was uiteraard ook aanwezig, die nog vertelde dat Jumbo volgend jaar met een spel van Reiner Knizia komt met een echte veilingklok: De veilingmeesters van Amsterdam. De dag vloog weer voorbij en het was weer tijd voor de terugreis. Een vermoeiende dag en het wordt weer een jaar wachten (en sparen).

Meer foto's:

(13K) Diverse stands waren aangepast aan het thema van het spel.

 

(16K) NY Chase van Ravensburger is het vervolg op Scotland Yard. De regels zijn over het algemeen hetzelfde gebleven, maar de mogelijkheden verschillen natuurlijk doordat het een andere kaart betreft.

 

(14K) Het fantasy gedeelte van de beurs was mooi aangekleed en in de juiste sfeer.

 

(13K) Overal tafels met spelende mensen en ook op de grond werd veel gespeeld. Is dat een teken dat er toch te weinig ruimte is ? Tevens komen veel bezoekers in groepjes, die zich met elkaar een spel laten uitleggen. Het is niet altijd even gemakkelijk om daar tussen te komen.

 

(15K) De 'live' uitvoering van een bekroond spel voor jonge kinderen. Over de buitenste ring moet worden gelopen door te onthouden waar het bijpassende plaatje in het midden ligt. Een variant op Memory dus.

 

(12K) Een prototype van Tadsch Mahal, dat pas vanaf volgend jaar verkrijgbaar zal zijn. Het is een spel voor 3 tot 5 spelers van Reiner Knizia en geïllustreerd door Franz Vohwinkel.

 

(21K) Levend RoboRally. Het zag er leuk uit, maar speelde volgens mij vrij traag. De deelnemende teams hadden elk een speler op het speelveld staan en een denktank achter de tafel. De spelers op het speelveld waren uitgerust met echt schietende speelgoedgeweren. Treffers werden aangegeven met een soort stickers.

 

(18K) Stephenson's Rocket, een treinenspel van Reiner Knizia. Dit verschijnt ook in Nederland via 999Games. Ik heb het helaas nog niet kunnen spelen.

 

(13K) De stand van Zoon. Een niet-verzamel kaartspel waarbij elke speler een leger aanvoert. Een soort kruising tussen Schaken en Stratego, maar dan zonder spelbord.

 

Andere jaren van Spiel in Spelmagazijn:

 

Naar overzicht van Spiel

Naar boven / Naar menu

 Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina