Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Euromille

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

preview

Titel: Euromille
Ontwerp:
Dennis Baidjoe, René v/d Moosdijk, Harold van Veenendaal, Ronald Hoekstra
Producent:
MaxiMillennium
Aantal spelers: 2 tot 6
 

Euromille

Spelmateriaal:
1 spelbord, 6 informatiekaarten, 6 speelfiguren, 6 valutadobbelstenen, 6 x 14 valutakaarten, speelgeld

(27K)

een prototype van het spelbord tijdens Spiel 2000

In 2002 gaat de nationale valuta van diverse Europese landen verdwijnen. Met Euromille heb je de mogelijkheid de oude valuta te behouden. In het spel worden diverse spelelementen gecombineerd. Zo zijn er dobbelstenen met afbeeldingen van alle biljetten en speelkaarten met alle biljetten en munten.

Het spel zelf kent een basisversie en een gevorderdenversie. De basisversie is een goed speelbaar familiespel. De gevorderdenversie voegt enkele interessante twists toe aan het spel. De spelelementen zijn ontworpen en vormgegeven door Dennis Baidjoe in MaxiMillenniuM. Het samenvoegen van de spelelementen is verzorgd door René v/d Moosdijk (bekend van TMG), Harold van Veenendaal (bekend van boardgames.pagina.nl) en Ronald Hoekstra (bekend van Spelmagazijn). Het spel zelf wordt momenteel nog getest en zal als demo-versie bij Spiel in Essen beschikbaar zijn. Ook bij het Spellenspektakel zul je het spel kunnen proberen. TMG staat er om het spel te begeleiden. Daar kun je je ook aanmelden voor een mailinglist, die je op de hoogte houdt van de ontwikkelingen rond Euromille.

(10K) (11K)

twee speelkaarten

De speelkaarten hebben een kleur, een valuta en een teken. Elk van deze 3 eigenschappen heeft een aparte functie in het spel. Met de speelkaarten kan tijdens het spel geld worden verdiend als ze overeenkomen met geworpen dobbelstenen. Tevens kun je er inkomsten van andere spelers mee afnemen. Aan het eind van het spel is de valuta op de kaarten zelf ook geld waard.

(9K)

een prototype van een dobbelsteen

De dobbelstenen hebben per kant een kleur en een valuta. Elk van deze 2 eigenschappen heeft een aparte functie in het spel.

In het spel zijn 6 speelfiguren. Elke speelfiguur komt overeen met een valutabiljet. De speelfiguren verplaatsen over het bord richting het centrum. Zodra 3 speelfiguren het centrum hebben bereikt, komt het spel ten einde. In de gevorderdenversie wordt nog een kort eindspel gespeeld, voordat de winnaar bekend wordt.

Als een speler aan de beurt is, gooit hij met 5 dobbelstenen. Met deze dobbelstenen kan hij speelfiguren verplaatsen en/of geld verdienen, als er dobbelstenen overeenkomen met speelkaarten die hij in zijn hand heeft. Andere spelers kunnen deze inkomsten nog proberen af te nemen door kaarten uit dezelfde serie op te offeren. Als een speler een speelfiguur in het centrum van het bord brengt, dan legt hij in het geheim een van zijn speelkaarten er onder. Het teken op deze speelkaart heeft aan het eind van het spel invloed op de valuta die gekoppeld is aan het speelfiguur. In de gevorderdenversie wordt met de speelkaarten nog een eindspel gespeeld. Hiermee kunnen de spelers de mogelijkheid verdienen om de geheime kaart uit te schakelen. De winnaar is uiteindelijk degene die het grootste vermogen heeft opgebouwd in speelgeld en speelkaarten.

(24K)

Jeanine en Harold tijdens Spiel 2000

De basisversie is goed speelbaar voor iedereen die kan tellen. Het spel duurt ongeveer een uur en iedereen die een beetje oplet heeft kans om te winnen. De echte winnaar blijft tot aan het eind van het spel onbekend door de geheime kaarten. Tevens valt niemand tijdens het spel uit. De gevorderdenversie voegt een aantal kleine elementen toe, die het spel een hele andere wending geven. Telkens moet beslist worden welke functie van de spelelementen wordt ingezet. Hoewel de briefjes van f 1.000 de grootste invloed lijken te hebben, kan het spel beslist worden op f 2,50. Het eindspel en tussentijdse veilingen houden het spel spannend. Het spel speelt lekker vlot door en je kunt andere spelers af en toe lekker dwars zitten. Doordat de dobbelstenen verschillende mogelijkheden hebben, valt de geluksfactor ook erg mee. Ik ben erg tevreden met de huidige vorm van het spel. Tot slot blijkt het spel met 2 spelers ook nog interessant om te spelen !

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2000