Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Foto's en verslagen > Spellenspektakel Eindhoven 27+28+29-10-2006 - deel 1

Titel (5K) Verslag

Spellenspektakel, Eindhoven, 27-29 oktober 2006 - deel 1

Klik op de kleine foto's voor een vergroting. Meer foto's vind je in het fotoalbum. De foto's zijn gemaakt door Ronald I en Sandra.

een overzicht van de beurshal

Ga naar het fotoalbum | Ga naar deel 2

Vrijdag 27 oktober 2006

Het Spellenspektakel was deze keer weer direct de week na Spiel. Vijf dagen Spiel verwerken in een week gaat niet echt goed, maar op donderdagavond ging ik weer met frisse moed richting Den Bosch. Omdat het Spellenspektakel deze keer op vrijdag ook om 10.00u open zou gaan, zou ik bij Sandra en Enrico overnachten. Op vrijdagmorgen reden we naar Harold in Waalre, waar ik de andere nachten zou overnachten. We kwamen er wat later aan dan gepland, maar we troffen hem nog net. Snel naar de beurs, waar we precies om 10 uur aankwamen. De deuren gingen net open en er stonden toch al wat liefhebbers te wachten.

beursorganisator Matthijs | de winnaar van de Nederlandse Spellenprijs

Om twaalf uur was het tijd voor de persconferentie. Een kort voorwoord van de organisatie en daarna konden de sponsors (999 Games en Phalanx Games) iets over hun nieuwe spellen vertellen. De woordvoerder van 999 Games was duidelijk nieuw in zijn functie. Hij wist maar weinig over de oudere spellen en voor de nieuwe spellen had hij een lijstje bij zich. Inmiddels heeft hij Spelmagazijn laten weten dat hij hard op weg is de achterstand in te halen. Een lastige klus met zoveel producten. Ook was er een korte ceremonie voor de prijsuitreiking van de Nederlandse Spellenprijs voor het spel Caylus. QWG reageerde alert en maakte van de gelegenheid gebruik om ook even de microfoon te grijpen: "Wij hebben onze eigen spellen wèl gespeeld.". Ze waren erg blij met de prijs. Net als The Game Master in 2005 is QWG ook een opgestarte kleine spellenuitgever. Daarna ging de persconferentie over in een lunch en was er gelegenheid van gedachten te wisselen met de andere aanwezigen: pers van diverse tijdschriften en omroepen en webmasters van diverse websites.

Na de persbijeenkomst maar eens begonnen met een rondje over de beurs. Dat schoot niet echt op, omdat ik veel bekenden tegenkwam, met wie natuurlijk de nodige gesprekken werden gevoerd. De beursvloer was in een raster verdeeld. Het leek erg ruim opgezet, waarschijnlijk omdat het aantal stands minder was dan vorig jaar. Enkele gangpaden waren op last van de brandweer ook breder gemaakt. Links in de hoek stond op de vaste locatie de stand van Phalanx Games. De aandacht ging daar voornamelijk uit naar de nieuwe spellen Justinianus en Anasazi. Natuurlijk was er ook aandacht voor Emira. De oudere spellen Bison en Pinguïn kregen niet veel aandacht. Het speciale jubileumspel Italia werd stond op één tafel uitgestald en je kon er een toelichting op krijgen. Opvallend was dat van Justinianus Duitstalige exemplaren als demonstratiespel gebruikt werden. Bij de balie van Phalanx kon je een kleine uitbreiding voor Mesopotamië kopen. Daar werd vrijwel geen reclame voor gemaakt, dus waarschijnlijk hebben veel spelers dat gemist.

de informatiebalie

Naast Phalanx stonden de winkels Fantasy Encounter en Chessex, zoals gewoonlijk direct bij de ingang. Aan de andere kant van de informatiebalie was de crèche. Helemaal aan de overkant van de zaal, aan de achterwand, stond in het midden een grote uitverkoopstand van 999 Games. De wat oudere spellen, nog nieuw in folie, werden daar voor prijzen van 10 of 15 euro verkocht. Er lagen ook de nodige oude spellen en wargames, die voor een schijntje werden verkocht. Voor de bezoekers van de beurs natuurlijk geweldig, voor de andere winkeliers wat minder. Zij hadden voor de spellen vaak meer aan inkoop betaald, dan dat de bezoekers nu moesten betalen. De winkels bleven dus zitten met deze spellen.

het nieuwe Hermagor

Naast deze uitverkoop was aan de ene kant een spellenterras (dat op zaterdag door een ponyclub werd bevolkt en op zondag maakte The Game Master er gebruik van). Aan de andere kant was de stand van QWG. Daar werd uiteraard Caylus gedemonstreerd, de winnaar van de Nederlandse spellenprijs. Zoals elk jaar trekt de winnaar erg veel geïnteresseerden en alle tafels zaten dan ook voortdurend vol. Er zijn zelfs extra tafels bij gezet. Tevens werd er het nieuwe Hermagor gedemonstreerd en je kon er de nieuwe uitvoering van Taj Mahal proberen en Maestro Leonardo/Leonardo da Vinci. De uitleggers waren van de meeste spellen prima op de hoogte. Alleen Leonardo was slechts bij enkelen bekend. Naast QWG was de spel-o-theek van 999 Games. Daar kon je diverse oudere spellen uitproberen en je kon er ook Paniek in de Wei T-shirts kopen of posters halen van diverse spellen.

Het midden van de beurs was voor de stand van Ducosim. Een mooi terras met diverse spellen en elke dag enkele Ducosimmers die daar spellen kwamen uitleggen. Zo kon je er Hameln en die Säulen der Erde uitproberen. De stand was niet van alle kanten even herkenbaar als van Ducosim. Vooral op zondag werd er geprobeerd diverse zieltjes te winnen voor de vereniging. Ik hoop dat het is gelukt. Naast deze stand was een grote wafelstand, waar menigeen gebruik van maakte om de lekkere trek te stillen. Naast Ducosim stond een grote winkelstand van Schellens Speelgoed, net achter de stand van Laser radio. Dit radiostation zond live internet radio uit vanaf de beurs. Gelukkig werd het volume al snel gedimd. Een radiostation is een leuk idee, maar wellicht niet echt geschikt voor deze beurs. Aan de andere kant van Ducosim was een van de Ravensburger stands. Deze werd geheel voorzien van Ave Caesar. De stand was dan ook gevormd rondom een grote "pilaar", zodat met de tafeltjes de arena voor de race werd gevormd. Het spel Ave Caesar is uitermate geschikt voor de beurs, want in een half uurtje heb je uitleg gehad en een race gereden. De reacties waren erg wisselend. Sommigen bestempelden het spel als een veredeld ganzenbord, terwijl anderen er erg veel plezier aan beleefden.

De hele rechterhelft van de hal was bestemd voor 999 Games spellen. Paniek in de Wei, Thurn und Taxis, Carcassonne De Toren, Manilla, Regenwormen (ook een grote versie), Castello, Gladiator en Bedriegers Bedrogen. Er liepen erg veel speluitleggers rond in opvallende groene T-shirts. Ook stonden er weer de computers, waarop je een uitleg van de spellen kon krijgen. De linkerhelft van de hal was voor de wat kleinere uitgevers en winkels. Daar kon je onder andere Ad Jongeling vinden, die één van zijn zelfgemaakte spellen in een mooiere uitvoering had gemaakt. Het spel Dymic, een denkspel voor 2 spelers vanaf 11 jaar, in een magnetische uitvoering. Hij heeft veel belangstellenden gekregen in de stand, waaronder een aantal pedagogen, die mogelijk gebruik willen gaan maken van het spel. In Dymic moeten de spelers hun 10 genummerde energiestenen door kettingreacties in het midden van het spelbord zien te krijgen. Kijk ook eens op zijn website HomeGame. Aan deze kant kon je ook de winkel De Koperen Pion vinden. Kyra heeft speciaal geïmporteerde puzzels en kinderspellen en daar bleek erg veel belangstelling voor te zijn. Corné van Moorsel was ook weer aanwezig en wel voor de 9e keer. De meeste aandacht ging uit naar zijn nieuwe spel Factory Fun. Op drie tafels werd het gedemonstreerd. Ook had hij nog een tafel met Streetsoccer en Ahoy. Het Spellenspektakel is echter niet rendabel voor deze uitgever (Cwali) en de kans is groot dat hij er volgend jaar niet meer bij is. Voor de naamsbekendheid maakt het ook niet uit, want Cwali is in het buitenland waarschijnlijk meer bekend dan in Nederland. Zie ook de reactie van Corné op het Boardgames Prikbord.

Hexos was ook weer aanwezig met een stand voor spyctives. Dat is een "spel" voor kinderen. Spyctive staat voor de combinatie tussen Spy en Detective. Op de beurs konden de kids een zaak onderzoeken. Er zijn ook speciale missies voor kinderverjaardagen. De kinderen krijgen dan een extra badge en kunnen door meerdere missies op te lossen een hogere rang halen. Er is erg veel belangstelling in Nederland voor dit soort missies.

En verder op de beurs nog de volgende stands:

Section X

The GameMaster: een grote stand waar de spellen Section X en Skyline werden gedemonstreerd. Ook kon je er nog kennismaken met De Ontembare Stad en het kaartspel 10. Het uitleggen van Section X blijkt niet altijd even goed te gaan. De spelregels zijn niet moeilijk, maar wel het inzien van alle mogelijkheden. Als je die niet ziet, is het een dodelijk saai spel. Gelukkig was auteur Chislaine van den Bulk zelf aanwezig om in te grijpen. En met succes. Vaak werd het spel daarna stukken interessanter en leuker en ze vlogen dan ook over de toonbank. Op de zondag werden zelfs extra tafels in gebruik genomen om iedereen aan het spelen te krijgen.

Brain-Racker

Jumbo: de stand van Jumbo was voornamelijk gericht op de Rubik's kubus. Verder was er aandacht voor de nieuwe spellen Picture This! en het kofferspel van Miljoenenjacht. Ook was er inmiddels een nieuwe doos voor CSI, met nieuwe avonturen. In de vitrine was de Brain-Racker puzzel te zien, die was geïntroduceerd op de spellenbeurs in Gent. Jumbo gaat deze puzzel voeren in de Rubik's serie. Het binnenwerk is inmiddels zwart geworden en nog iets verbeterd.

Wild Life DVD Game

Identity Games: De twee belangrijkste spellen waren Da Vinci Code bordspel en Wild Life DVD Game. Het bordspel was op veel tafels te spelen en voor het Wild Life DVD Game werd regelmatig een show gehouden, waaraan het publiek mee kon doen. De winnaar van elke show kreeg een exemplaar van het spel. Het spel zit trouwens in een blikken doos, die meteen de aandacht trekt.

PS Games: Geen grote stand van PS Games dit keer, maar enkele kleintjes. De eigen spellen van PS waren nergens te vinden. Geen Spel der Torens, geen Tempus. World of Warcraft werd wel gedemonstreerd, er was aandacht voor het puzzelspel Kaleidoscope en ook bijvoorbeeld Axis & Allies miniatures. Deze laatste heb ik met Niek uitgeprobeerd. Je hebt een aantal eenheden (manschappen en voertuigen) en moet een bepaald doel in handen zien te krijgen. Elke eenheid heeft bepaalde aanvals-, verdedigings- en verplaatsingsmogelijkheden. De gevechtsmogelijkheden worden uitgedrukt in aantal dobbelstenen, afhankelijk van de afstand. Ik bleek een kanon te hebben dat over grote afstand erg sterk is, maar verdedigend erg slecht. Het spelbord was erg klein en het kanon werd dus snel uitgeschakeld. Mijn manschappen probeerden nog wel het doel in handen te houden, maar Niek was te sterk en ik moest de nederlaag toegeven. De uitlegger kon het spel in grote lijnen uitleggen, dus ik weet niet of we alle details goed hebben gespeeld.

University Games: University Games was na een afwezigheid van enkele jaren weer terug op het Spellenspektakel. De aandacht ging vooral uit naar de serie leuke kaartspelletjes die ze de laatste jaren hebben uitgebracht en het talenspel New Amigos.

Ravensburger: Had naast de Ave Caesar stand ook nog een stand waar Puerto Rico werd gedemonstreerd. Vooral op zaterdag en zondag was ook hier de belangstelling erg groot. En verder hadden ze nog een klein standje waar Up & Down gespeeld kon worden.

Hasbro: Veel aandacht voor het nieuwe van Dam tot Dom Monopoly en de DVD spellen, zoals Pirates of the Caribbean. Er was weer geprobeerd een huiselijk sfeertje voor de DVD spellen te creëren. De Monopoly stand had mooie tafels, die je zelfs kon winnen. Jammer dat Hasbro geen demonstraties had van Stef Stuntpiloot en Subbuteo Streetsoccer. Deze laatste twee hadden vast veel aandacht gekregen.

Spiderman Tipover

Er was ook een grote stand met denkspellen van Thinkfun en Smart. Er stond een Spidermanversie van Tipover. Niek dacht dat het een simpel spel was en inderdaad kon hij een eenvoudige opdracht snel oplossen. Een moeilijker opdracht bleek toch veel lastiger dan verwacht. Maar door het elimineren van diverse mogelijkheden, kwam hij toch eindelijk tot de oplossing. Ook de andere puzzelspellen waren zeer de moeite waard. Op de bovenverdieping verder nog aan de ene de toernooiruimte en aan de andere een markt met tweedehandsspellen, veel Magic en andere verzamelkaartspellen en een groot spellenterras van Roll the Dice.

Justinianus

Later op de dag kreeg ik de gelegenheid om het nieuwe Justinianus uit te proberen. Samen met Niek en Sandra luisterden we naar de uitleg van Rutger. Het was al laat op de dag, dus de aandacht was er niet altijd even bij. Toch kwamen we aan het spelen toe. Op het spelbord zie je diverse personen liggen. Elke personenkaart heeft een aantal gaten en door die gaten zie je waardes. Afhankelijk van waar de personenkaart ligt, veranderen deze waardes. Door het geheim uitspelen van biedfiches kun je de personen van positie laten verwisselen. Je kunt ook fiches inzetten om een waardering uit te lokken. Tijdens het spel vindt er in totaal drie keer een waardering plaats. De speler die voor deze waardering zorgt, kiest welke kleur kaarten gewaardeerd worden. Iedere speler laat zijn kaarten in deze kleur zien en scoort punten voor de bijbehorende personenkaarten. Aangezien er vier kleuren kaarten in het spel zijn, wordt één van de kleuren dus niet gewaardeerd. Het idee van het spel doet erg denken aan Schrille Stille, waarbij je popbands in de hitparade naar hogere posities probeert te krijgen. Het is best leuk om te spelen, als je je tenminste niet stoort aan het random aspect. Geen topper, maar een goede middenmoter.

Het liep alweer tegen het einde van beurs. Samen met Harold ging ik snel een hapje eten, voordat hij de kleine bij zijn schoonouders moest ophalen. De dag was voorbij gevlogen.

Ga naar het fotoalbum | Ga naar deel 2

Links

Naar foto's en verslagen
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006

Met dank aan Sandra voor diverse foto's