Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > United

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: United
Ontwerp:
Alan Parr
Tekeningen:
 nvt
Producent: nvt

Aantal spelers: 
onbeperkt
Leeftijd: 
Speelduur: 
 

United

Spelmateriaal:
papier, pen, dobbelstenen voor spelleider

Introductie: United is een voetbalsimulatie die gespeeld worden via post, e-mail of internet. Het is gebaseerd op Fireside Football van dezelfde ontwerper. Hieronder volgt een introductie in United, gebaseerd op een stukje dat geschreven is door DaniŽl Hogetoorn.

Het spel: United is een voetbalsimulatiespel, gecreŽerd door Alan Parr, dat zowel postaal als via e-mail gespeeld kan worden. Iedere speler creŽert een eigen voetbalteam met fantasienamen en zal dat team tijdens een seizoen in zowel een competitie- als een bekertoernooi managen. Na het seizoen worden de "prijzen" verdeeld, worden de spelers een jaartje ouder, teams promoveren en degraderen, waarna een nieuw seizoen van start gaat. Het spel gaat dus oneindig lang door. Managers proberen dus zowel op korte termijn (een seizoen) als op lange termijn (de volgende seizoenen) succesvol te zijn.

Spelers in een United team hebben een favoriete linie (keeper (GK), laatste man (SW), verdediger (DF), middenvelder (MF) of aanvaller (FW)), een leeftijd (van superapprentice tot routinier (SA, A, I, II, III, IV en V) en en level (0 t/m 10). Een speler kan dus worden gekarakteriseerd als een DF II 8. Dat is dan een verdediger van level 8 en leeftijd II. Spelers van leeftijd V spelen dus hun laatste seizoen. In iedere wedstrijd stelt de manager 11 spelers op, waarbij hij uit verschillende tactieken kan kiezen. Afhankelijk van de linie waarin de spelers worden opgesteld en de opstelling van de tegenstander, krijg je een aantal doelkansen. Deze worden getest tegenover de keeper van de tegenstander. Zo wordt uiteindelijk de uitslag van een wedstrijd bepaald.

In een beurt heeft een manager vele taken. Allereerst dient hij zijn spelers te coachen, daarna mag hij eventueel scouten of spelers voor een standaard bedrag naar het buitenland verkopen. In het algemeen staan er per beurt twee competitiewedstrijden op het programma en soms een bekerwedstrijd. De manager dient voor al deze wedstrijden opstellingen te maken. Daarvoor heeft de manager nog wat extra punten ter beschikking. Thuisvoordeel voor de ontvangende ploeg, Good Performance Points, waarvan een manager er 30 per seizoen krijgt en 
hardheidspunten, waardoor een team gele kaarten, rode kaarten, blessures of penalty's kan krijgen. Een manager kan bovendien spelers onderling verhandelen met andere managers. De GM (Game Master=spelleider) biedt een aantal keren per seizoen spelers aan op de zogenaamde transfermarkt. Met het beschikbare "geld" kan een manager een bod doen op ťťn of meerdere spelers. De manager met het hoogste bod koopt de betreffende speler.

Momenteel lopen er verscheidene Unitedzines: La Grande League van Marco de Groot, Cornerzine van Francis Kuipers, Strijdkeet van Wouter Das en Brutus van Jan Hutten gaan nog gewoon via de post. Gajninto van Richard Mulder loopt geheel over internet en United Friends van DaniŽl Hogetoorn draait volledig op e-mail. Iedere competitie heeft zijn eigen regelvarianten. De basis van het spel is echter overal hetzelfde. 

Waarom moet je United spelen? 

United is ťťn van de fascinerendste strategische en diplomatieke spelen ooit gemaakt. Naast het bepalen van je opstellingen dien je verstandig om te gaan met je geld, coachpunten, extra punten en hardheidspunten. Zelfs als je alles verliest kun je met intelligent beleid ieder seizoen sterker worden en dat betaalt zich uiteindelijk uit. Je kunt tenslotte niet altijd pech hebben. De geluksfactor is dus relatief klein. Natuurlijk kun je door een beetje pech af en toe een wedstrijd onterecht verliezen, maar de ervaring leert dat de aanhouder wint. Als je meespeelt met United ontvang je regelmatig een boekje met uitslagen, ranglijsten, spelerverhandelingen en dergelijke. Bovendien krijg je de 
beschikking over de telefoonnummers en e-mailadressen van de deelnemende managers, waardoor je in staat bent met de andere spelers te overleggen en te handelen. Naast een geweldig spel dus ook een hele gezellige bezigheid, waarmee je hoogst waarschijnlijk weer nieuwe vrienden opdoet. 


Waardering: Ik heb United enkele jaren met veel plezier via de post gespeeld. Je team gaat steeds meer voor je leven en je zult er veel voor moeten doen om niet te degraderen. Daarnaast is het leuk als je af en toe een succesje hebt. Het is echter erg lastig om uit een negatieve spiraal te komen en dan zal er heel wat tijd overheen gaan, voordat je weer een representatief team hebt. Tegenover de andere managers heb je natuurlijk ook een verantwoordelijkheid om de competitie zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Als je het leuk vindt om een team te managen, dan kan ik je zeker United aanraden. Zeker nu het eenvoudig via internet en e-mail gespeeld kan worden, hoewel het ontvangen van een boekje met uitwerkingen ook altijd iets was om naar uit te kijken. Aanrader.

Opmerking: Wees zorgvuldig met de keuze van je teamnaam en je spelersnamen. Je zult er namelijk een lange tijd aan vast zitten. In de tijd dat ik meespeelde was er bijvoorbeeld een team dat Zwaar Getekend heette. Dat maakt natuurlijk diepe indruk op de tegenstander en je bereidt je voor op het ergste. Een ander voorbeeld was Nico's Fiets, met spelers als Stuur, Trapper en Achterlicht.

Strategie: Het belangrijkste is het managen van je team en niet de korte termijn gedachte. Toch moet je uiteindelijk naar een korte termijn resultaat toewerken. Het is namelijk erg lastig om seizoen na seizoen mee te spelen op het hoogste niveau. Het opleiden van spelers betekent dat je zwakke spelers in moet zetten, terwijl je liever ervaren krachten gebruikt. Je moet dus naar een piek toewerken en daarna weer opnieuw beginnen met het opbouwen van een elftal.

Voorbeeld: Hieronder volgen enkele stukjes uit een voetbalseizoen van United Friends.

DIVISIE 1B
Alle ogen waren gericht op de nieuwe coach van Hoog Spel, Renť van Broekhuizen. Het komt zelden voor, dat een coach na twee wedstrijden al zijn ontslag indient. Dat dit ook nog eens na twee nederlagen gebeurt is de doodsteek voor het moraal van de spelers. Aan van Broekhuizen dus de taak om in de uitwedstrijd tegen het goed gestarte Return of the Legend een gemotiveerd team neer te zetten. De darters onder leiding van coach Hekkenberg waren uiteraard weinig bereid mee te werken aan eerherstel van de tegenstander. Ze zochten meteen de aanval en dwongen vele kansen af. Zoals het darters betaamt, mikt men dan op triple 20 en dat gaat onder druk vaak fout. Toch vond Hawaii 501 na een half uur de roos. Een fraaie voorzet van rechts kwam keurig op zijn voorhoofd terecht, waarna de bal achter de statische keeper van Hoog Spel verdween. 1-0 was ook de ruststand. We zullen nooit weten wat van Broekhuizen zijn spelers heeft toegewenst, zeker is dat we het Hoog Spel dat na rust de kleedkamers uitkwam, dit seizoen nog niet eerder hebben gezien. Met agressief fore-checking, messcherpe tackles en vloeiend lopende combinaties speelden de strategisch sterke bordspellen de slome pijltjesgooiers van de mat. Achtereenvolgens troffen El Grande, Axis & Allies en Vinci doel. Dat Return of the Legend er vlak voor tijd nog 2-3 van maakte was slechts voor de statistieken van belang. 

WEDSTRIJD 
FC Duckstad     - KPMG United '03   2 -  0 | Goals: Gijs Gans, Dombo(p) / - | Inj.: Mickey Mouse / -
Ret. o/t Legend - Hoog Spel         2 -  3 | Goals: Hawaii 501, The Sheriff / El Grande, Vinci, Axis&Allies
Down in Flames  - VV De Rode Jeugd  7 -  0 | Goals: Gustav, Hayabus(3), Marauder(3) / - | Geel: - / Mao | Rood: - / Trotski
BVVC            - De Oranjes        4 -  1 | Goals: Remco Kramp, Benny Lint(2), John Meloen / Laurentien
G.B.B.          - Post van Ronald   7 -  0 | Goals: Van de Doelen, Van de Haar(4), Cairo(2) / -

Stand Divisie 1B      g  W  G  V Pt   goals  VP  DP GPP  Kfl Manager

 1. KPMG United '03   4  3  0  1  6  11-  2 3.0   0 30   320 Sikko Bruinsma
 2. BVVC              4  3  0  1  6  10-  3 4.0   0 30   218 Marjolein v/d Linden     
 
3. G.B.B.            4  3  0  1  6  12-  7 3.0  14 10  1530 Klaas Oostendorp
 4. FC Duckstad       4  2  1  1  5   7-  5 2.5   0 25   379 Richard Hogetoorn    
 
5. De Oranjes        4  1  2  1  4   8-  7 3.0  14 24   229 Jasper Heemskerk     
 
6. Hoog Spel         4  2  0  2  4   7-  7 4.0   0 30   265 Renť van Broekhuizen
 7. Ret. o/t Legend   4  1  1  2  3  11-  7 1.5   0 30   503 Zoltan Hekkenberg     
 
8. Down in Flames    4  1  1  2  3   7- 10 2.5   0 30   260 Adri Foekens  
 
9. VV De Rode Jeugd  4  1  0  3  2   6- 13 3.0  26 20   990 Jur Vink      
10. Post van Ronald   4  0  1  3  1   0- 18 1.5   0 30   239 Iris v/d Laar

ONDERLINGE VERHANDELINGEN
Boris Kromzwaard (DF/II/8) gaat van BVVC naar FC Duckstad voor Mickey Mouse (MF/III/6) en Broer Konijn (DF/III/6)

TRANSFERMARKT SESSIE 2
12. Postgiro(FW/V/9)           -> Post van Ronald    voor 811 (803)
14. Limestone Cowboy(DF/IV/7)  -> Ret. Of the Legend voor 587 (488)
17. MarilŤne (MF/III/8)        -> De Oranjes         voor 801 (752)
18. Elfenland(FW/V/8)          -> Hoog Spel          voor 765 (752)
20. Anton Staartjes(MF/IV/9)   -> BVVC               voor 992 (910)
Tussen haakjes staat het tweede op dat moment geldige bod vermeld.

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2005