Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Fireside Football

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Fireside Football
Ontwerp:
Alan Parr
Producent:
Gibsons Games
Aantal spelers: 3 tot 6
 

Fireside Football

(8K)

Spelmateriaal:
Per team 13 speler-kaartjes (dus 6 keer) en verder 24 buitenlandse speler-kaartjes, 8 gele kaarten, 2 schorsings-kaartjes, 3 dobbelstenen, 3 soorten fiches en een scoreblok. De doos is van hetzelfde formaat als
Formula Motor Racing: A5 en ongeveer 8 cm dik. De opening zit aan de bovenzijde waar een plastic vorm wordt ingeschoven. Niet erg praktisch en erg kwetsbaar. De kaartjes tonen spelers met hun (vaak grappige) naam, hun waarde, eventueel speciale eigenschappen en een symbool voor onverwachte gebeurtenissen. De waarde staat in een rondje, tenzij de speler een keeper is.

(5K) (6K)

gele kaart - sterke speler

Het doel: Door de juiste opstelling en een beetje geluk zoveel mogelijk voetbalwedstrijden te winnen. Alle coaches beginnen met eenzelfde team. Naar mate het spel vordert, zal dit team wijzigingen ondergaan, hetzij door schorsingen en blessures, hetzij door aan- en verkopen. In het speelschema wordt aangegeven wie tegen wie speelt en voor wie het een thuiswedstrijd is. Nadat er een complete wedstrijdronde is gespeeld, is het tijd voor de tranfers. Dit wisselt elkaar af, totdat het complete voetbalseizoen is gespeeld. De kampioen staat dan bovenaan.

(8K) (6K)

buitenlandse topper - keeper

De wedstrijd: Om beurten leggen de coaches een spelerkaartje voor zich neer met de afbeelding naar beneden. Er zijn 4 linies, te weten keeper, verdediging, middenveld en aanval. Er moet precies 1 keeper worden opgesteld en in elke andere linie moeten minimaal 2 en maximaal 4 spelers worden opgesteld. Het uit-spelende team moet telkens als eerste een kaartje uitspelen. Als beide coaches hun 11 spelers hebben neergelegd, wordt de wedstrijd gespeeld. Telkens wordt uit een linie de onderste kaart van elk team getrokken en met elkaar vergeleken. De aanval van het ene team met de verdediging van het andere team en het middenveld met het middenveld van de tegenstander. Als de waarde van de aanvaller hoger is dan die van de verdediger, dan krijgt de aanvaller 2 scoringskansen. Als de waarde van een middenvelder hoger is dan die van de tegenstander, dan krijgt deze middenvelder 1 scoringskans. Voor een scoringskans wordt een dobbelsteen gegooid. Is deze hoger dan de waarde van de keeper, dan is er een doelpunt gescoord. Een speler die geen tegenstander meer tegenover zich heeft, krijgt sowieso zijn scoringskansen.

Speciale eigenschappen: Er zijn teamspelers en buitenlandse spelers die een extra eigenschap hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld:

Gebeurtenissen: Als op de dobbelsteen een -?- wordt gegooid, dan is er iets gebeurd. De symbolen van de schutter en de keeper worden vergeleken en uit een tabel volgt wat er is gebeurd. Dit kan een blessure zijn, een gele kaart of bijvoorbeeld een penalty. Geblesseerde spelers kunnen worden vervangen, mits de coach nog spelers beschikbaar heeft.

(7K) (6K)

Hard Tackler - Teamspeler
(let op de zeer toepasselijke namen bij de spelers)

FinanciŽn: Wedstrijden die gewonnen worden en gelijke spelen, leveren voor het team geld (in de vorm van fiches) op. Met dit geld kunnen spelers worden gekocht op de transfermarkt. Tussen elke wedstrijdronde worden 3 buitenlandse spelers aangeboden. De coaches bieden door fiches in een gesloten hand te nemen. Coaches die niet meebieden kunnen spelers verkopen. Coaches die helemaal geen transfer-acties ondernemen, krijgen een klein geldbedrag voor hun zuinige management activiteiten.

Einde: Zodra alle wedstrijden zijn gespeeld, is de kampioen van het seizoen bekend.


Waardering: Spelers van postaal voetbal (United) zullen het spel wel herkennen. Op dit spel zijn een heleboel postale voetbalspelletjes gebaseerd. Op deze manier kun je het face-to-face ook spelen. Je mist nu wel het echte opbouwen van een team (want de spelers verliezen geen niveau na afloop van een seizoen), maar je kunt nu ten minste de reactie van je tegenspeler zien. Op het eerste gezicht lijkt dit een puur geluksspel. Hoe weet je nu waar je je sterke spelers moet neerleggen ? Na enige oefening blijkt echter dat je toch invloed hebt en dat je weloverwogen beslissingen moet nemen. Het spel is het leukste als er 6 coaches aan deelnemen. Alle 3 de wedstrijden kunnen tegelijkertijd worden uitgevoerd. Een extra scheidsrechter voor het noteren van de uitslagen is nooit weg, maar niet noodzakelijk. Leuk.

Opmerkingen:

Strategie: Als thuis-spelende ploeg moet je gebruik maken van het feit dat je als laatste mag neerleggen. Je kunt dan je spelers zo plaatsen, dat er 'gratis' scoringskansen ontstaan. De Hard Tackler zal in de meeste gevallen proberen de Sharpshooter uit te schakelen, hoewel hij op het middenveld natuurlijk erg goed tot zijn recht komt. De Sharpshooter profiteert het meeste van zijn specialiteit in de aanval, maar dan moet hij natuurlijk wel scoringskansen krijgen. Een goede keeper is zeer belangrijk en dus moet je goed op de transfermarkt letten.

Voorbeeld: Beide coaches hebben 1 keeper, 3 verdedigers, 3 middenvelders en 3 aanvallers neergelegd. Je tegenspeler moet zijn laatste speler plaatsen. Legt hij deze op het middenveld, dan kun je 2 gratis scoringskansen krijgen door de speler in je aanval op te stellen, maar je geeft wel 1 scoringskans weg aan je tegenspeler (want hij heeft meer middenvelders). En als dit nou zijn Sharpshooter is, stijgt de kans dat hij scoort. Als je een sterke speler hebt, kun je overwegen om je tegenstander die scoringskans te ontnemen, in plaats van je 2 gratis scoringskansen. Had hij echter zijn laatste speler in de verdediging gelegd, dan kun je gratis 1 scoringskans krijgen op het middenveld of 2 mogelijke scoringskansen in de aanval, afhankelijk van de sterkte van je speler. Tot slot kon hij de speler in zijn aanval plaatsen. Dat geeft hem 2 scoringskansen, tenzij je deze kunt tegenhouden. Bluft je tegenspeler ? Is het een sterke aanvaller ? Of een hele zwakke ? Ga je voor 1 scoringskans op het middenveld, of probeer je de aanvaller te stoppen, met de kans dat je met lege handen achterblijft...

Links:

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 1999