Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Stratego Legends

   Spelbeschrijving

Titel: Stratego Legends
Ontwerp: spelontwerper
Tekeningen: graficus
Producent:
Avalon Hill / Jumbo
Aantal spelers: 2 spelers / teams
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 45 tot 120 minuten
Taal: Engels / Nederlands

Stratego Legends

(22K)

Spelmateriaal:
30 beige kunststof speelstukken, 30 grijze kunststofspeelstukken, 4 speelborden, 8 kartonnen randstukken, 6 overzichtskaarten, een opbergsysteem en 60 stickers.

 

Introductie: Stratego Legends is een verdere ontwikkeling van het oorspronkelijke Stratego. Je kunt je eigen leger samenstellen en de speelstukken hebben speciale eigenschappen die ook nog eens afhankelijk kunnen zijn van het vakje waarop ze staan of de stukken die in de buurt staan. Het zal enige tijd vergen voordat je daar goed gebruik van leert maken. Het thema is goed en kwaad als twee partijen die tegen elkaar strijden. Het vaandel uit Stratego is vervangen door een burcht. Wie de burcht van de tegenstander vernietigt, wint het spel. Maar je wint ook als je tegenstander geen zet meer kan doen.

 

(26K)

 

het spelmateriaal


Voorbereiding: Eerst wordt het spelbord opgebouwd. In tegenstelling tot Stratego Original kun je vervolgens niet zelf je opstelling bepalen. Alle stukken worden willekeurig geplaatst. Om grote rampen te voorkomen mag je vervolgens twee paren van plaats verwisselen. Zo kun je je burcht of andere belangrijke stukken in veiligheid of in stelling brengen. Dit willekeurig plaatsen van de stukken lijkt een verslechtering van het spel, maar blijkt erg mee te vallen. Het voorkomt in ieder geval dat het uren duurt voordat je een opstelling hebt verzonnen. Het aantal variabelen waarmee je rekening dient te houden is namelijk veel groter dan bij Stratego Original. Nu je opstelling willekeurig is, wil je natuurlijk tijdens het spel je stukken in stelling brengen. Dit is echter vrij lastig, omdat je in tegenstelling tot Stratego Original helemaal geen speelruimte hebt. Vooral de eerste paar spellen stond me dat erg tegen.

 


Een spelbeurt: Het spel verloopt in grote lijnen net als Stratego Original. Om beurten doen de spelers een zet, waarbij ze mogelijk een stuk van de tegenstander aanvallen. Let er op dat het mogelijk is een Actie uit te voeren in plaats van een normale zet te doen.

 

(16K)

 

een borddeel met veel bergen

Het spelbord: Het spelbord is opgebouwd uit 4 kleine borddelen. Die worden elk spel willekeurig aan elkaar gelegd. Het is zelfs mogelijk het bord uit te breiden met extra borddelen. Om te voorkomen dat de borddelen verschuiven wordt er een demontabele kartonnen rand bij geleverd. Er zijn 7 verschillende terreinsoorten: vlakte, moeras, bos, bergen, woestijn, stad en water. Het water is, net als bij Stratego Original, verboden terrein. Het ligt echter niet meer netjes in het midden.

De stukken: Voordat je de eerste keer het spel speelt, zul je de bijgeleverde stickers op de plastic voetjes moeten plakken. De afbeeldingen zijn werkelijk schitterend. Elke speler krijgt 3 overzichtskaarten waar alle mogelijke stukken op staan vermeld met hun mogelijkheden. Lang niet alle stukken zitten in het basisspel, maar deze kun je er later apart bijkopen.

(2K) (2K) (2K)

enkele prachtige speelstukken

De powers: Alle stukken hebben een aantal powers, die hieronder beschreven zullen worden.

1. Eigenschap: Dit is een power die gebruikt moet worden. Je kunt er niet onderuit. In de meeste gevallen vind je dat niet erg, maar soms zou je wel eens anders willen. Om een voorbeeld te geven: een stuk met de eigenschap Strijdlust moet blijven aanvallen, totdat hij verslagen wordt of totdat er geen aangrenzende vijandige stukken meer zijn.

2. Actie: Een actie is een power die je kunt uitvoeren in plaats van een normale zet te doen. Dit is dus maar eenmaal per beurt mogelijk. Je kunt daarbij denken aan een Stormaanval, waarbij je eerst extra vakjes mag verplaatsen, alvorens aan te vallen. Maar ook is er bijvoorbeeld de mogelijkheid van een Visioen, waarbij je door jezelf bekend te maken een nabij gelegen stuk van de tegenstander kunt bekijken.

3. Vermogen: Dit is een power die je op elk moment mag gebruiken, zelfs in de beurt van de tegenstander. In de meeste gevallen moet je het stuk bekend maken om gebruik te kunnen maken van het vermogen. Lord of Eagles is een stuk met als actie Vliegen en het vermogen alle stukken waar hij overheen vliegt te mogen bekijken. Soms kun je het vermogen slechts gebruiken door het stuk daarbij zelf te vernietigen.

4. Magic: De stukken die magie hebben zijn te vergelijken met de bommen uit Stratego Original. In de meeste gevallen zijn het stukken die niet verplaatst kunnen worden. Het stuk wordt vernietigd op het moment dat het wordt aangevallen, maar daarbij komt de magie wel vrij. Sommige stukken hebben de eigenschap Verdrijf Magic, die daardoor eigenlijk een soort mineurs zijn. Zo heeft de Lightning Bolt de magic dat ook de stukken op de 2 vakken vóór de Lightning Bolt vernietigd worden als hij aangevallen wordt.

(2K) (2K)

water en woestijn

Vervloeking: Als een stuk met een vervloeking wordt vernietigd, dan wordt deze vervloeking van kracht. Deze vervloeking blijft van kracht, totdat er een nieuwe vervloeking wordt geactiveerd. Zo wordt bij de vernietiging van het stuk Crevcor de vervloeking geactiveerd dat alle zilverkleurige stukken één punt in waarde stijgen. Bij de vernietiging van Ultimadus krijgen alle Titan-stukken de eigenschap Strijdlust.

Het einde: Zodra je de burcht van de tegenstander hebt geslagen, of als je tegenstander geen zet meer kan doen, win je het spel.

 



Waardering: Vooral de eerste paar keer dat je het spel speelt, zul je erg moeten wennen aan de stukken en de mogelijkheden. Je bent voortdurend aan het zoeken op de overzichten. Je moet namelijk ook rekening houden met de ondergrond waar de stukken staan en waar ze heen bewegen. Toch kan ik je aanraden over deze hindernis heen te stappen. Pas nadat je je legers leert kennen, begin je Stratego Legends te waarderen. Waarschijnlijk is het niet interessant genoeg voor de fanatieke Stratego spelers, maar aan de rest kan ik het zeker aanraden. Het zou misschien wel een leuk spel zijn om bijvoorbeeld Magic of Warhammer spelers in aanraking te brengen met bordspellen. Het spel is me beter bevallen dan ik had verwacht. Toch zal ik het niet snel zomaar op tafel zetten, omdat de tegenstanders het spel nog niet kennen. Maar als je een of meerdere tegenstanders hebt die het spel kennen, dan zal er een spannende strijd ontstaan. En je kunt het spel ook nog eens uitbreiden om bijvoorbeeld drie tegen drie te spelen. Doorzetten !

 

(5K)


Opmerking Spelmagazijn: De stickers zijn op glanzend materiaal afgedrukt. Dat maakt het mooier, maar kan bij verkeerde lichtval erg lastig zijn. Wat wel een goede keuze is geweest, is het vermelden van het stuknummer op het stuk zelf. In de Amerikaanse versie zoek je je soms een ongeluk op de overzichtskaarten. Het vermelden van het nummer, maakt dat een stuk eenvoudiger.

In de Amerikaanse versie zijn er 6 verschillende basissets. Bij de Nederlandse versie is er maar 1. Je weet dus altijd welke stukken je de eerste keer krijgt. Dat maakt het ook gemakkelijker om het spel bij iemand anders te gaan spelen, zonder voor verrassingen te komen staan.

Het was een lastige klus om het spel uit het Engels naar het Nederlands te vertalen. Welke woorden vertaal je wel en welke laat je in het Engels staan ? In de meeste gevallen is het prima gelukt. In de spelregels wordt gesproken van Powers. Dat had voor mij gewoon in het Nederlands Krachten kunnen heten. Verder wordt er in de regels gesproken over Magic, terwijl op de overzichtskaarten het woord Toverkracht wordt gebruikt.

 

(5K)


Strategie: Het is lastig om een strategie aan te geven, omdat er erg veel variabelen zijn. Houd vooral het doel van het spel in ogen: de burcht van de tegenstander. Of liever: let op je eigen burcht. De tegenstander zal daar natuurlijk naar op zoek zijn en zijn aanvallen op richten. Probeer je stukken zodanig te manoeuvreren, dat ze op de voor hen beste ondergrond staan. Kennis van de mogelijkheden van alle eenheden geeft je natuurlijk een voorsprong.

 

(5K)

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Jumbo voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina.