Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Stratego 4

   Spelbeschrijving

Titel: Stratego 4
Ontwerp: Kai Haferkamp
Tekeningen:
Producent: Jumbo
Aantal spelers: 3-4 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 45 minuten
Taal: Nederlands

Stratego 4

Spelmateriaal:
Een tweezijdig bedrukt spelbord, 4 x 20 speelstukken, 4 promotiekaarten, 1 kasteel, 4 vlaggen.

 

Introductie: Dit is een Stratego-spel dat met 3 of met 4 spelers gespeeld kan worden. Het lijkt erg op het originele Stratego, maar er zijn toch belangrijke wijzigingen in aangebracht. Het doel is om als eerste je vlag op de top van het kasteel te plaatsen.

 


Voorbereiding: Voordat het spel begint, zet je in het geheim je startopstelling neer. Alle stukken staan bij elkaar aan jouw kant van het bord. Er zijn geen beperkingen hoe de stukken neergezet mogen worden. Wanneer de stukken neergezet zijn, mogen ze alleen nog tijdens het spel volgens de regels verplaatst worden.

 

 

het spelbord voor 3 spelers

 

Een spelbeurt: De spelbeurten gaan hetzelfde als in het basisspel. Er zijn echter wel enkele verschillen, die nieuwe mogelijkheden bieden.

Verschillen: Een belangrijk verschil met origineel Stratego is dat de vlag voor iedereen zichtbaar is. Hij wordt namelijk gedragen door een stuk (door hem er bovenop te plaatsen). Dit kan elk willekeurig stuk zijn, maar een stuk dat de vlag draagt, mag nooit meer dan 1 stap per beurt lopen. Je vlag kan nu echter ook door de tegenstander worden veroverd, die er als een haas mee vandoor gaat. Om te kunnen winnen, moet je eerst je vlag terugveroveren om hem vervolgens op het kasteel te plaatsen. Verder heeft elke speler 2 kanonnen tot zijn beschikking. Deze schieten precies 3 hokjes ver, mits er geen andere stukken of het kasteel tussen zitten. Elke stuk dat geraakt wordt, wordt van het bord verwijderd, maar ook het kanon gaat van het bord af ! De kapitein zit voortaan op een paard en mag per beurt 2 stappen lopen en daarbij ook een bocht maken. Hij mag slechts 1 keer aanvallen per beurt. Als je een kanon opstelt net achter een meertje, dan kan hij precies de buitenste ring van het kasteel raken. Een uitermate belangrijke positie dus.

Het kasteel bestaat uit 2 ringen. Een buitenste ring en een binnenste ring. Elke ring telt als 1 vakje. Er zijn daarmee een heleboel vakjes die aan de buitenste ring grenzen. Je mag ook zonder vlag het kasteel betreden. Hiermee maak je het de anderen moeilijk om met een zwak stuk de vlag naar boven te brengen, maar tegelijkertijd maak je het ook jezelf erg moeilijk, omdat je elkaar niet kan passeren in het kasteel. Je kunt dan bijvoorbeeld in de buitenste ring je vlag neerleggen en deze vervolgens ophalen met het stuk dat in de binnenste ring stond.

Promoveren: Telkens als je een duel wint, krijg je een punt erbij op je promotiekaart. Zodra je 6 punten hebt verzameld, moet je meteen een van je geslagen stukken weer in het spel brengen op je promotieplaats. Is deze plaats bezet, dan heb je pech en ben je al je punten weer kwijt. Ook als je de vijandelijke vlag oppakt/verovert, terwijl de oorspronkelijke eigenaar hem als laatste in bezit had, mag je direct een stuk in het spel brengen.

het spelbord voor 4 spelers

 Het einde: Zodra iemand zijn vlag in de binnenste ring van het kasteel weet te brengen, heeft hij het spel gewonnen.

 


Waardering: Het spel is toch best een stuk anders geworden. Het idee met de vlag is erg leuk en ook de kanonnen vormen een belangrijke schakel. Doordat je met meerdere tegenstanders te maken hebt, krijg je toch te maken met een ander spel. Het is mijns inziens een stuk luchtiger geworden. Leuk.

 


Opmerking Spelmagazijn: Het spelbord is dubbelzijdig bedrukt. De ene kant is geschikt voor 4 spelers, de andere voor 3. De titel Stratego 4 is dus eigenlijk een beetje misleidend. Voor het kasteel zijn gaatjes in het bord gemaakt, zodat het niet verschuift. Handig.

Wat niet helemaal duidelijk is uit de spelregels is de volgende vraag: Is het toegestaan om met de kapitein 1 stap te lopen, de vlag op te pakken en nog 1 stap te lopen? Deze situatie staat niet duidelijk in de regels beschreven. Als het wel is toegestaan, is het geen slecht idee om je kapitein in de binnenste ring van het kasteel te plaatsen. Als je dan je vlag in de buitenste ring weet neer te leggen, kun je in 1 beurt de vlag oppikken en op de top plaatsen, zonder dat een vijandelijk kanon een schot kan lossen.

In een interview met Kai Haferkamp op de Hall9000 website kun je een foto van het prototype van Stratego 4 vinden.

 


Strategie: Als een tegenstander met de vlag de buitenste ring betreedt, schiet je hem dan weg met je laatste kanon of verwacht je dat de overige spelers dat wel doen. Dit soort beslissingen gaan de boventoon voeren. Je hebt voortdurend met 2 tegenstanders te maken en soms zelfs met 3. Zowel links als rechts zit een tegenstander en bij het spel met 4 spelers kom je bij het kasteel ook vaak nog de laatste tegenstander tegen. Als je een grote aanval richt op je linkerbuurman, kun je vaak van rechts wel een inval verwachten. In de oorspronkelijke versie moest je erg zuinig zijn met je stukken. Nu er echter een promotie regeling is, kun je wat onvoorzichtiger zijn. Als je tegenstander bijna gaat promoveren, moet je ervoor zorgen dat zijn promotieplaats bezet is, hetzij door zijn eigen stukken, hetzij door een ander stuk. Als hij dan een duel wint, verliest hij al zijn punten weer. 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

by Ronald Hoekstra - 2005

Met dank aan Sandra voor het bijwerken van deze pagina.