Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Kardinal & König - Das Duell

Titel (5K) Spelbeschrijvingen

MenuUpdateEmailInfo

 

Titel: Kardinal & König - Das Duell
Ontwerp:
Michael Schacht
Producent:
Spiele aus Timbuktu
Aantal spelers: 2
 

Kardinal & König - Das Duell

Spelmateriaal:
Een kartonnen kaart die je zelf moet snijden. Daarop vind je 5 grote invloedskaartjes en 6 kleine aktiekaartjes en de spelregels.

Doel: Das Duell is een uitbreiding voor Kardinal & König, waardoor je het spel met 2 spelers kunt spelen. Het doel blijft hetzelfde als het basisspel: de meeste punten verzamelen.

Voorbereiding: Het spel wordt voorbereid alsof een spel met drie spelers wordt gespeeld. De derde kleur is voor de koning. Deze wordt afwisselend door beide spelers bestuurd. Hij scoort echter geen punten. Voor deze koning worden 3 speelkaarten open neergelegd. Elke speler krijgt een set van drie aktiekaarten.

(15K)(13K)

Invloedskaartjes

Spelbeurt: Om beurten voeren de spelers hun normale beurt uit. Van alle uitgespeelde kaarten legt hij er één open voor zich neer. Als je van deze kleur ten minste evenveel open hebt liggen als de tegenstander, krijg je het invloedskaartje van die kleur. Nadat een speler zijn eigen beurt heeft gedaan, moet hij een beurt voor de koning doen. De koning mag maximaal één steen zetten. De speelkaarten van de koning worden altijd van de dichte stapel aangevuld. De koning mag alleen in een onbezet land zetten als hij geen andere zet kan doen. 

Punten scoren: De spelers scoren punten op de manier uit het basisspel. De spelers scoren echter ook punten voor de stukken van de koning als ze het desbetreffende invloedskaartje bezitten. De raden en kloosterketens van de koning leveren niemand punten op.

Aktiekaarten: Elke speler heeft de beschikking over 3 aktiekaarten die elk eenmaal tijdens het spel gebruikt mogen worden. 

(5K)

De koning zet eerst: Hiermee mag de speler één steen van de koning vóór zijn eigen zet doen, in plaats van erna.

(6K)

Twee verschillende landen mogelijk: Hiermee mag een speler als hij aan de beurt is twee eigen stenen in verschillende landen plaatsen.

(6K)

Een handkaart met de open trekkaarten ruilen: Hiermee mag een speler als hij aan de beurt is één van zijn handkaarten ruilen met de openliggende trekkaarten (niet die van de koning).

Einde: Het spel eindigt net zoals het basisspel en de winnaar is de speler met de meeste punten.


Waardering: Ik heb het spel nog niet gespeeld. Het basisspel is een prima spel, dus het zou te gek zijn als deze twee speler variant ook goed werkt. Zodra ik het gespeeld heb, volgt er meer...

Opmerking: Deze uitbreiding is alleen te koop bij de Duitse winkel Adam Spielt, die ook via internet verkoopt.

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2002

Met dank aan Spiele aus Timbuktu voor een recensie exemplaar