Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Bonobo Beach

Titel (5K)Spelbeschrijving

Titel: Bonobo Beach
Ontwerp: Roland en Tobias Goslar
Tekeningen: Harald Lieske
Producent: Kronberger Spiele
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 20 minuten
Taal: Duits, Engels, Frans, Italiaans

Bonobo Beach

Spelmateriaal:
1 spelbord met daarop het tropische eiland Bonobo, 16 speelstenen en 4 scorepionnen in 4 kleuren, 28 ruitvormige kaartjes met daarop afbeeldingen van spullen of personen die je op het strand tegen kunt komen.

Geschreven door: Enrico van Kessel

 

het spelbord

Introductie: Je bent met een groepje vrienden op het eiland Bonobo. Probeer om tijdens het spel de mooiste plekjes op het strand te bemachtigen. Wie de beste plekjes heeft gevonden, scoort de meeste punten en wint het spel.

 

Voorbereiding: Iedere speler kiest een kleur en neemt van die kleur de speelstenen. De scorepionnen worden op het vakje 0 van het scorespoor gezet. De 28 ruitvormige kaartjes worden geschud en gedekt naast het spelbord gelegd. De jongste speler mag beginnen. Daarna is de volgende speler met de klok mee aan de beurt.

 

Een spelbeurt:

Iedere speler is verplicht tijdens zijn beurt een van de 2 volgende mogelijkheden te kiezen:

1. Hij plaatst een speelsteen op het spelbord
Een speelsteen mag alleen op een ligplaats gezet worden. Ligplaatsen zijn de kleine vakjes tussen de driehoeken in. Daarnaast geldt als voorwaarde dat deze ligplaats aan minstens 1 vrije driehoek grenst waarop geen ruitvormig kaartje ligt. Een speelsteen mag ook niet op een ligplaats gezet worden die grenst aan een WC-hokje waarop geen ruitvormig kaartje gelegd kan worden.
Een eenmaal geplaatste speelsteen blijft op het spelbord staan totdat alle aangrenzende driehoeken gezet zijn of totdat hij verdreven wordt door de nare geur van een WC-hokje (zie verderop).

ruitvormige kaartjes met positieve en negatieve score  

2. Hij trekt een ruitvormig kaartje en legt deze open op het spelbord
Een ruitvormig kaartje wordt altijd op twee aangrenzende driehoeken geplaatst. Hierbij mag er geen overlapping zijn met eerder gelegde kaartjes. Het leggen van een kaartje kan leiden tot een tussentelling en er kunnen driehoeken geactiveerd worden.

a. tussentellingen
Zodra alle aan een speelsteen grenzende driehoeken bezet zijn met ruitvormige kaartjes, wordt de speelsteen gewaardeerd. Hierbij worden de punten van alle aan de speelsteen grenzende ruitvormige kaartjes bij elkaar opgeteld. De score per kaartje is hierbij het aantal punten dat vermeld staat op de hoek die het dichtst bij de speelsteen ligt. De score wordt bijgehouden met de pion op het scorespoor. Als een speelsteen gewaardeerd is, wordt deze van het spelbord verwijderd en teruggegeven aan de desbetreffende speler. Deze kan de speelsteen later nogmaals op het spelbord plaatsen.

driehoeken met parasol, WC en met een duin

b. het activeren van driehoeken
Door het plaatsen van een ruitvormig kaartje kan er een ge´soleerde driehoek ontstaan. Dit is het geval als een enkele vrije driehoek nog slechts omgeven is door ruitvormige kaartjes. Hierdoor wordt de vrije driehoek geactiveerd. De duinen (driehoeken met x2 gemerkt) en de parasols werken pas bij de eindwaardering, het WC-hokje werkt direct.
De nare geur van het WC-hokje verdrijft alle speelstenen van de drie aangrenzende ligplaatsen. Op deze ligplaatsen mogen geen nieuwe speelstenen meer geplaatst worden. De verdreven speelstenen gaan terug naar de desbetreffende speler(s) en mogen later weer op het spelbord geplaatst worden.

er kan niets meer op het spelbord geplaatst worden: het spel is afgelopen

Het einde: Als geen enkele speler meer een ruitvormig kaartje of een speelsteen op het spelbord kan plaatsen eindigt het spel. Dan volgt er nog een eindwaardering. Hierin worden alle nog op het spelbord staande speelstenen gewaardeerd die aan een parasol of aan een duin grenzen.
Grenst de speelsteen aan een parasol, dan worden alle negatieve scores van die speelsteen positief. Grenst de speelsteen aan een duin, dan verdubbelt de score van die speelsteen.
Het is mogelijk om meerdere verdubbelingen bij een speelsteen te krijgen. De score wordt dan wederom verdubbeld. Bij drie duinen wordt de score zodoende verachtvoudigd.

 


Waardering: Bonobo Beach is een leuk spel voor tussendoor: eenvoudige spelregels en een korte speelduur. Hierdoor is het uitstekend geschikt om als familiespel met kinderen te spelen. Hoewel er een behoorlijke geluksfactor in het spel aanwezig is, speelt ook je strategie een rol (bij 2 spelers is deze rol groter dan met 4 spelers). Het thema is erg leuk, het is alleen jammer dat de scores een beetje willekeurig bij de afbeeldingen op de ruitvormige kaartjes gekozen lijken. Leuk.

Opmerking Enrico:

- Bonobo Beach is ook in een andere versie verkrijgbaar: Cronberg. Het thema is verschillend, het spel is echter hetzelfde.
- De spelregels zijn kort en bondig en daardoor vrij gemakkelijk uit te leggen. Op het spelmateriaal zelf staan geen teksten, zodat het spel ook met kinderen gespeeld kan worden.
- Bonobo Beach kan ook via de PC gespeeld worden (bereikbaar via de website van Kronberger Spiele).
- Het doosje is groter dan nodig. Zelfs het spelbord zweeft door de doos. Een paar zakjes voor het kleine spelmateriaal is geen overbodige luxe.

 

Opmerking Spelmagazijn:

Heel verrassend dat het spel tegelijkertijd in twee heel verschillende uitvoeringen is uitgebracht. Dat heb ik nog niet eerder gezien. Cronberg heeft een historisch thema, waarin de spelers een stad herbouwen.

Het spel maakt gebruikt van eenzelfde spelelement als bij Tom Tube: de speciaal vormgegeven bordtegels. De uitgever heeft inmiddels een volgende spel uitgebracht met hetzelfde spelelement: Lost Valley.

 

Strategie: Om te voorkomen dat je aan het einde van het spel gedwongen wordt je speelstenen bij (hoge) negatieve punten te plaatsen, kun je er bewust voor kiezen om enkele speelstenen voortijdig te blokkeren bij relatief lage positieve scores.

 

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijn by Ronald Hoekstra - 2004

Met dank aan Kronberger Spiele voor een recensie exemplaar.
Met dank aan Enrico voor de beschrijving en de afbeeldingen