Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Spelbeschrijvingen > Tom Tube

Titel (5K) Spelbeschrijving

Titel: Tom Tube
Ontwerp:
Roland & Tobias Goslar
Tekeningen:
 
Producent: Kronberger Spiele

Aantal spelers: 
2
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 
30 minuten
Taal: Duits, Engels, Frans
 

Tom Tube

(10K)

Spelmateriaal:
1 spelbord, 40 tegels, 18 driehoekige tegels, 2 astronauten, 4 zonnestenen, 38 blokjes in verschillende kleuren.

Introductie: De spelers bouwen een ruimtestation. Een basis en twee zonnemodules zijn reeds klaar en moeten verbonden worden met een buizenstelsel. Het doel is om zo snel mogelijk de 2 zonnestenen naar de basis te transporteren.

Voorbereiding: Het nog lege spelbord wordt klaargelegd met de zonnestenen op de zonnemodules en de astronauten op hun basis. Beiden beginnen met een geel blokje (energie) en 9 driehoekige tegels.

(19K)

het spelmateriaal

Een spelbeurt: Om beurten mogen de spelers een aktie uitvoeren. Daarvoor zijn twee keuzes: het leggen van een tegel of het verplaatsen van hun astronaut. Als een tegel gelegd gaat worden, wordt van de stapel een nieuwe tegel getrokken. Deze mag overal op het bord waar nog ruimte is, worden neergelegd. Een tegel neemt altijd 2 aangrenzende driehoeken in beslag. Als de tegel zo wordt neergelegd dat één of meer geïsoleerde driehoeken ontstaan, moet de speler daar direct driehoeken uit zijn voorraad op leggen. Op de tegels staan verschillende buizen: in de eigen kleur, in de kleur van de tegenstander of gemengd. Door het leggen van de tegels ontstaan knooppunten. Zodra een knooppunt compleet is, dan wordt er in sommige gevallen een blokje op gelegd. Als het knooppunt wordt bereikt door één buis, dan komt er een blauw (controle) blokje op te liggen. Als het knooppunt door geen enkele buis wordt bereikt, komt er een groen (buitenaards wezen) blokje op te liggen. Als er op een tegel al een compleet knooppunt staat, dan komt daar een geel blokje op te liggen. Deze blokjes kunnen door de astronauten worden opgehaald.

Een speler kan ook zijn astronaut verplaatsen. Dit gaat normaal gesproken door buizen van de eigen of de gemengde kleur. Een astronaut mag nooit in de basis of de zonnemodules van de tegenstander komen. Hij mag alleen verplaatsen langs gecompleteerde knooppunten en zover een vloeiende beweging toelaat. Als hij een afbuiging moet maken of een blokje bereikt, moet hij zijn beweging beëindigen. Als de astronaut een blauw blokje inzet, mag hij die beurt ook door buizen van de tegenstander verplaatsen. Een andere mogelijkheid is de ruimtesprong. Hij moet daarvoor een geel blokje inzetten en mag dan langs de rand van een tegel naar een ander knooppunt springen, mits er geen buis in de weg zit.

Groene blokjes mogen worden ingeruild voor 1 blauwe en 2 gele blokjes.

(10K)

de terugkeer in de basis

Het einde: Er zijn twee mogelijkheden waarmee het spel kan eindigen. Het kan zijn dat een speler naar zijn basis terugkeert en beide zonnestenen heeft opgehaald. Als het spelbord nog niet geheel gevuld is, moet de andere speler zo snel mogelijk terug naar zijn basis, zonder nog tegels te leggen of zonnestenen op te halen. Als het spelbord wel helemaal gevuld is, eindigt het spel direct zodra een astronaut zijn basis bereikt. Dan kunnen er punten worden geteld. Elk geel blokje is 1 punt, elk blauw blokje 2 punten, elk groen blokje 5 punten en elke zonnesteen 5 punten. Daarnaast verdient de speler die als eerste zijn 2 zonnestenen binnen had, voor elke extra beurt van de tegenstander 1 punt. De speler met de meeste punten, wint het spel.


Waardering: Tom Tube is een leuk spel voor twee spelers. In eerste instantie speel je maar een beetje, maar al bij het tweede spel merk je, dat er veel meer te plannen is. Je kunt tegels gebruiken om de andere speler te blokkeren of juist voor jezelf een goed stelsel aan te leggen. Je moet goed plannen om een blauw of een groen blokje op het bord te krijgen en daar ook nog als eerste bij te zijn. Je moet niet te lang wachten met verplaatsen, maar ook weer niet te snel beginnen. Aanrader.

(3K)

Opmerking: De vorm van de tegels wordt ook nog gebruikt in andere spellen van dezelfde uitgever (zoals Bonobo Beach). Het systeem is in ieder geval goed doordacht. Het spelmateriaal is prima uitgevoerd en het spel zit in een handzame doos. Op de zeer verzorgde website van de uitgever kun je veel informatie vinden, waaronder een lastige puzzel over het spel en de geschiedenis van de naam.

Tijdens het spel kun je blokjes inzetten. Je moet echter goed in de gaten houden dat dit dus punten kost. Is het wel waard dat je deze opoffert ? Hoeveel punten win je daarmee ten opzichte van je tegenstander ? Een lastige keuze. Houd daarbij ook goed in de gaten hoeveel beurten een terugkeer naar de basis nog kost.

(3K)

Links:

Naar overzicht van spelbeschrijvingen

 

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2004