Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Funkenschlag

Titel (5K) Verslag

Funkenschlag, maandag 18 september 2006
Geschreven door: Remco

Het spelen van nieuwe spellen is een bezigheid bij veelspelers die ertoe leidt dat de oudere spellen veelal in de kast blijven liggen. Vanavond bleek maar weer eens dat dit eigenlijk doodzonde is. Funkenschlag stond op het programma en je verbaast jezelf erover dat een spel dat in deze versie pas 2 jaar oud is al tot een oudje gerekend wordt in onze groep.

We dachten allemaal zo even te beginnen want het was in het verleden toch wel al zon 4 keer gespeeld, maar dat liep even anders. Pas na zon 3 kwartier wist iedereen weer precies hoe alles liep en konden we echt gaan beginnen.

Na het eerste rondje bieden, grondstoffen kopen en huisjes bouwen op het bord stonden alle mondhoeken alweer een paar strepen naar boven. Funkenschlag boeit van begin tot eind en je moet ook van begin af aan scherp zijn. De startpositie op het bord kan als je niet goed oplet het hele spel funest werken doordat je te snel ingesloten raakt.

Remco gebeurde dit wederom maar had de ontzettende mazzel dat de medespelers in die beurt toch het zevende huisje bouwden zodat de hogere prijscategorie vrij kwam en Remco in de volgende beurt vrolijk door kon bouwen. Een breekpunt in het spel zou later blijken.

Er werd veel gerekend, niets is zo vervelend dat wanneer je grondstoffen wil gaan kopen en je hebt je net verteld zodat je tekort komt om de huizen van elektriciteit te voorzien. Daarbij moet rekening gehouden worden met de koopvolgorde, want wanneer je aan de beurt bent kunnen de prijzen aardig verhoogd zijn.

Ook bleek dat het niet zo is dat wanneer je het gehele spel de meeste huisjes van stroom voorziet je zal gaan winnen. Misschien wel juist niet. Dit is alleen belangrijk in de laatste ronde. Wanneer je minder huisjes van stroom voorziet dan je tegenstanders, ben je namelijk wel als eerste aan de beurt bij het kopen van de grondstoffen waardoor je goedkoper inkoopt dan de tegenstanders die op papier voorliggen.

Het geld speelt uiteindelijk ook geen rol, alleen bij een gelijke stand. Esther en Remco hadden in de laatste biedronde beiden kans op de overwinning. Er ontstond een enorm gevecht om de laatste centrale omdat degene die deze won het spel zou winnen. Rekenen, bieden, rekenen, bieden, rekenen, bieden .... het ging minuten door totdat Esther opgaf en Remco de centrale voor 150 mocht kopen. Gelukkig goed geteld, zodat de grondstoffen ook gekocht konden worden, anders was de centrale alsnog nutteloos geweest.

Remco heeft het gehele spel achteraan gelegen, maar kon in de laatste beurt de meeste huizen van stroom voorzien. De tactiek werd nog even doorgesproken en het zal in een volgend treffen waarschijnlijk niet meer lukken om dit het hele spel vol te houden. Dat is het mooie van Funkenschlag, er zit zo ontzettend veel in en daardoor loopt elk spel volledig anders. Het spel had toch weer zon 3,5 uur geduurd en het was dus tijd om op te gaan ruimen.

Er werd nog maar weer eens afgesproken om toch echt vaker de klassiekers uit de kast te trekken, want het is nogmaals doodzonde als dit soort toppers in de kast blijven liggen terwijl je weer een nieuw spel speelt dat het bij lange na niet haalt hierbij. Of het gaat lukken??? De drang nieuwe juweeltjes te ontdekken blijft moeilijk te onderdrukken.

Uitslag:

Funkenschlag : Remco 16, Ingvild 14 + 183 geld, Esther 14 + 123 geld, Gerard 9

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006