Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Augsburg, King Lui en Coloretto in Hoorn

Titel (5K) Verslag

Augsburg, King Lui en Coloretto in Hoorn, maandag 4 september 2006
Geschreven door: Remco

Vanavond voor het eerst bij Esther en Ingvild in hun nieuwe huis. Het bleek een prima speelomgeving, gezellige kleuren op de wand en een prima tafel om aan te spelen. Koffie was ook dik in orde, dus alle ingredienten waren er voor een mooie spelavond.

Dan hangt het dus verder af van het spel dat op tafel komt. We hadden gekozen voor Augsburg 1520, voorbereid door Gerard. Dat bleek een aardige klus te zijn geweest, de gemiddelde speler schrikt bij zon pak regels. De uitleg was zoals we van Gerard gewend zijn helder.

Eenmaal bezig blijkt dat het ook heel makkelijk speelt, iets wat je na zon dik pak regels niet verwacht. Elke ronde loopt volgens een vast stramien. Je bezoekt met zijn allen steeds in dezelfde volgorde 5 edelen, weet je de meeste kaarten te bieden bij een edele dan mag je uit de openliggende privilegekaarten een kaart kiezen en 2 van de 3 mogelijkheden uitvoeren. Dit kan iets op het gebied van geld zijn, op het gebied van prestigepunten of op het gebied van bouwen.

Prestigepunten zijn hetgeen waar het uiteindelijk om draait. Toch moet je ook de andere goed in de gaten houden. Zonder geld kan je geen schuldbrieven of gebouwen kopen en zonder de juiste gebouwen kom je niet verder dan bepaalde punten op het scorespoor.

De eerste 2 rondes was ik enorm enthousiast, bied en blufspelletjes genieten een grote populariteit bij mij. Daarna begonnen wat elementen in het spel me tegen te vallen. Allereerst kon ik het niet winnen, maar ook de geluksfactor bij het trekken van de kaarten, de eenmalige mogelijkheid om te bieden per beurt, het van de bordjes afhalen van voordelen bij de tegenstanders, het eentonige verloop van de rondes. Nee, het begon me zelfs werkelijk tegen te staan.

In ieder geval had Gerard het spel dik het beste gespeeld, hij had al snel de juiste gebouwen om verder te kunnen op het scorespoor, spaarde op het juiste moment voldoende geld om te kunnen kopen en had ook zijn prestigepuntenspoor goed ontwikkeld. Een overwinning waar niets op af te dingen viel.

De anderen waren ook niet echt enthousiast, maar het bijna chagrijnige gevoel dat ik overhield aan dit spel bemerkte ik niet bij de medespelers. Ik zal het echt nog weleens een kans geven, net zoals ik Ave Caesar, Cartagena, Clocktowers en Vom Kap bis Kairo ook nog een tweede keer of meer gespeeld heb. Ik ben er alleen wel erg bang voor dat het bij mij dezelfde kwalificatie mee gaat krijgen als eerder genoemde spellen, hopeloos.

Er werd nog even wat nagepraat en daarna werd er nog wel eens nagepraat wat er bij het napraten besproken was (volgt u me nog?).

Er werd besloten King Lui te spelen. Het korte kaartspel waarbij alles draait om het niet schofferen van de koning. Eet je van een ingredient meer dan de koning, dan krijg je daar geen punten voor. Heb je een gelijk aantal of minder dan vermenigvuldig je jouw aantal met het aantal kaarten dat bij de koning ligt. Geen tactisch hoogstandje, maar toch altijd weer prettig om een rondje te doen.

Gerard en ik wilde het niet weer tot 1.30 uur maken, dus nog even een kort ander kaartspel te weten Coloretto. Ook altijd leuk voor een rondje, waarbij Ingvild haar tactiek om het op 2 kleuren te spelen weer de beste bleek.

Uitslagen:

Augsburg 1520 : Gerard 76, Esther 57, Ingvild 47, Remco 45
King Lui : Remco 79, Esther 66, Gerard 65, Ingvild 60
Coloretto : Ingvild 36, Gerard 26, Remco 25, Esther 15

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006