Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Gelegenheidssessie in Bovenkarspel

Titel (5K) Verslag

Gelegenheidssessie in Bovenkarspel, donderdag 25 mei 2006
Geschreven door: Gerard

Met Hemelvaart waren Gerard Esther en Ingvild zonder verplichtingen dus kon er een spelmiddag en avond georganiseerd worden.

Het spel Quo Vadis kwam als eerste op tafel. Nu Hadden Esther en Ingvild het spel afgelopen maandag met Sarah en Remco gespeeld dus de regels zaten nog vers in het geheugen. Toch was er even wat verbazing. Gerard bleek een nieuwe uitvoering van het spel te hebben en dit bleek een verkleinde uitgave te zijn van het originele bordspel. Het spel is exact het zelfde maar werd meteen gebombardeerd tot reiseditie variant.

In het spel schijnt men behoorlijk te moeten onderhandelen om het speelbord te kunnen doorlopen. Dit zal ongetwijfeld zo zijn ware het niet dat pas in de eindfase van het spel er uiteindelijk wat over en weer werd gesteggeld over het al dan niet mogen voortbewegen over het speelbord(je). Het spel eenmaal gespeeld gaf mij een wat onbevredigend gevoel. Meer zo iets van of het nu wel zo gespeeld zou moeten worden, want de indruk was niet meer dan het simpelweg vooruitzetten van pionnen. Ook Esther en Ingvild hadden een eerdere sessie van dit spel toch geheel anders beleefd. Wellicht moeten wij het spel nog eens over doen met tenminste 4 spelers. Ondanks dit gegeven heeft Esther er ons flink van langs gegeven.

Esther wilde graag Ra spelen. Ik zou willen beweren dat dit een gouwe ouwe is uit de Alea serie, waar ik altijd wel voor te porren ben. Een leuk bied spel met een passend Egyptisch thema waarbij het bieden met zonnen en de uitwerking er van mij erg aanspreken. Het zou dan ook best kunnen dat vanwege mijn waardering voor dit spel, het nu mijn beurt was om de dames er eens flink van langs te geven.

Op Spiel 2005 had Gerard Carolus Magnus voor een leuk prijsje op de kop getikt. Het was tijd om dit spel nu ook eens uit te proberen. De regels zijn niet al te lastig al is het even goed opletten hoe een speelronde nu gespeeld moet worden. Het spel heeft als thema het uitoefenen van invloed over provincies en het bouwen van burchten. Middels het tactisch inzetten van soldaten kan met de heerser worden over één of meerdere kleuren (familiewapens), welke je vervolgens in staat stellen om burchten te bouwen. Het spelconcept is origineel en het spel is mooi uitgevoerd. Toch kon het spel ons niet echt boeien. Ik zelf vond er weinig interactie in zitten. Het kwam me wat statisch over. Ingvild vond het gooien met de kleurdobbelstenen een domper en Esther wist ook niet echt wat ze er van moest vinden. Wellicht dat het spel met 4 personen wat meer dynamiek geeft daar men dan in ploegen van 2 speelt.

Even een time out in de vorm van wat luchtigere kaartspelletjes.

In een vlot tempo werden: Hol’s der Geier 2 keer gespeeld met aansluitend het gewaardeerde spelletje Hick Hack im Gackelwack. Een verdere uitleg van deze spelletjes is wellicht overbodig daar deze reeds vaker beschreven zijn in de verslagen. Het spel Hol’s der Geier ging na 8 jaar eindelijk uit het cellofaan. Het spel is al menig maal door mij gespeeld maar ik had tot nu toe nog nooit mijn eigen versie hoeven te gebruiken.

Aqua Romana stond als volgend spel op het menu. Esther had het spel nog niet eerder gespeeld en had er eerst niet echt oren naar. Het spel zou haar te veel aan het spel Metro doen denken. Al spelende werd de vergelijking nog wel getrokken al had dit spel toch meer te bieden als Metro. Uiteindelijk vond ook Esther het een aardig spel om te spelen. Na een dik half uur kon uitgemaakt worden wie er de meeste punten had weten te scoren met de aanleg van waterwegen. Uiteindelijk een close finish in het voordeel van Esther.

Toscana is een tactisch tweepersoons legspelletje waarbij twee spelers een stad bouwen binnen een afgebakend gebied. De ene speler probeert zoveel mogelijk daken van huizen met elkaar te verbinden daar waar de ander zo veel mogelijk starten met elkaar probeert te verbinden.
Het spel wordt in 2 rondes gespeeld waarbij men wisselt van speelstukken. Als het speelbord geen aanlegmogelijkheden meer biedt stopt het spel en volgt de waardering. Het is een eenvoudig spelletje maar best leuk om zo nu en dan eens op tafel te hebben.

Afgelopen week heeft Gerard het spel Forum Romanum binnen gekregen, het tactische en ietwat abstracte meerderheidsspel van Wolfgang Kramer. De spelregels zijn eenvoudig, men moet met behulp van een aantal Romeinen invloed uitoefenen op een aantal vlakken op het speelbord. De combinaties van speelvlakken zijn in hoofdzaak rijen die horizontaal of verticaal over het bord lopen. Daarnaast zijn er diverse clusters waarbinnen men eveneens de meerderheid moet zien te behalen. Deze meerderheid levert de speler punten op. De speler die de minste invloed kan uitoefenen krijgt strafpunten. Het spel speelt vlot en geeft de speler op een simpele, maar toch ook lastige wijze vele opties wat het ogenschijnlijk eenvoudige spelletje helemaal niet zo eenvoudig meer maakt. Deze eerste kennismaking was ons best bevallen.

De kinderen van Gerard wilden nog wel een potje Diamant spelen, dus toch nog even iets met 5 personen gedaan, gevolgd door een potje Set.

Bij spellen worden met regelmaat met de kinderen gespeeld wat vooral bij Set wel duidelijk was. Vader en dochter wisten het gros van de sets binnen te slepen.

Diamant was een regelrechte teleurstelling want Esther liep elke keer met ladingen edelstenen de grot uit.

Een mooie spellendag was weer voorbij, waarna ter afsluiting er nog even een film werd gekeken op het grote scherm.

De dames worden nog erg bedankt voor het maken van het avondeten. Dit was in het geheel niet gepland, maar de gastheer had zo een last van zijn rug dat hij zich zo weinig mogelijk probeerde te bewegen.

Dames bij deze nogmaals mijn hartelijke dank en tot zondag aanstaande voor een nieuwe spelsessie.

Uitslagen:

Quo Vadis: Esther 36 , Gerard 28, Ingvild 25

Ra: Gerard 91, Ingvild 69, Esther 54

Carolus Magnus: Ingvild 8 burchten, Gerard 3 burchten, Esther 2 burchten

Hol’s der Geier: Esther 33, Ingvild 9, Gerard -2

Hol's der Geier: Esther 24, Gerard 15, Ingvild 1

Hick Hack im Gackelwack: Esther 87, Gerard 63, Ingvild 35

Aqua Romana: Esther 31, Gerard & Ingvild elk 28

Toscana: Esther 33, Gerard & Ingvild 30

Forum Romanum: Esther 43, Gerard 14, Ingvild 9

Diamant: Esther 38, Ingvild 31, Bas 27, Gerard 5, Céline 0

Set: Gerard 10, Céline, 7, Ingvild 5, Bas & Esther 1 

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006