Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Java / Quo Vadis in Hoorn

Titel (5K) Verslag

Java / Quo Vadis in Hoorn, maandag 22 mei 2006
Geschreven door: Remco

De ene sessie is de andere niet. Gezellig is het altijd, maar de kwaliteit van de spellen wisselt nogal eens. Vanavond was qua kwaliteit helemaal top!

Sommige spellen koop je en speel je de week erna en om onverklaarbare redenen zijn er spellen die je koopt en dan 3 jaar onaangeroerd in de kast blijven staan. Omdat Tikal tot één van onze favorieten behoort en ook Mexica niet was tegengevallen wilden we nou toch wel eens het derde spel in de trilogie gaan spelen. Esther en Ingvild vonden het ook een uitstekend idee, dus het werd in de loop van de week voorbereid.

Java heeft het welbekende systeem van de aktiepunten die je in één beurt mag uitvoeren. Elke speler heeft een aantal eigen onderdelen die men kan gebruiken om het spelbord op te bouwen en een aantal kaarten waarmee paleisfeesten gehouden kunnen worden. In de algemene voorraad liggen de landschapsdelen die 3 hexagonnen beslaan en deze mag elke speler in zijn beurt gebruiken. Als deze op zijn begint voor iedereen de laatste ronde.

Het draait erom de paleizen op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen en daarbij ook de grootste invloed te krijgen. Dit levert de meeste punten op. Wat ook lekker op kan schieten is wanneer een speler een flink meer weet neer te leggen.

Het spel werd zeer geconcentreerd gespeeld, na afloop was er eigenlijk geen gesprek gevoerd. Dat wil bij minder aansprekende spellen nog weleens anders zijn. Esther was de enige die niet aan een eigen gebied op het bord begon, ze ging meteen in het vaarwater van Ingvild zitten. Langzaamaan groeiden dorpen en steden naar elkaar toe en werden de mogelijkheden om te bouwen op het spelbord kleiner. In de hoogte werd echter genoeg gebouwd en vele paleizen kwamen op het maximale aantal van 10 uit.

Er werd zo nu en dan flink gefeest, daarbij gunden sommigen elkaar het licht niet in de ogen. Met name Ingvild en Remco verloren erg veel kaarten door niet op te willen geven. Uiteindelijk werden ze na het uitspelen van liefst 5 kaarten ertoe veroordeeld toch het feest samen te geven. Naar verluid was het niet het meest gezellige feest van de avond.

Bij de eindtelling bleek tot ieders verrassing dat Esther wat achter bleef terwijl Remco juist een enorme sprong vooruit maakte. Één puntje tekort om Ingvild te achterhalen, maar Sarah profiteerde bij dusdanig veel paleizen van de hoogst haalbare score dat ze de anderen voorbijvloog. Een ruime overwinning.

Alle spelers waren eigenlijk onder de indruk van het spel en vroegen zich meerdere malen hardop af hoe dit spel zo lang in de kast heeft kunnen liggen. Topspel en zelfs nog beter dan Tikal, dat zegt heel wat!

Remco had tevens Quo Vadis voorbereid, lag ook al vanaf Spiel 2003 in de kast. Heel eenvoudige regels, maar er ontspon zich een venijnig spel. Over het algemeen moet je van de tegenstanders toestemming krijgen om door te mogen op het spelbord op weg naar de senaat. Om dit voor elkaar te krijgen mogen spelers op elke manier met elkaar onderhandelen. Er ontstond een kleine discussie of je je wel aan de gemaakte afspraak moest houden. De dames vonden van wel, Remco leek het wel leuk om het ala Diplomacy te spelen.

Buiten dat je op het spelbord fiches op moet pikken waarop punten staan, moet je ook met minimaal één senator in de senaat terecht komen. Ingvild slaagde hierin niet en was dus uitgeschakeld voor de overwinning. Bij de telling bleek wederom Sarah de meeste punten binnengehaald te hebben, zal het dan toch zo zijn dat je bij een zwangerschap de extra hersencapaciteit van de baby erbij krijgt?

Ook dit spel is ons erg goed bevallen, met name Remco moest bij tijd en wijlen enorm lachen om de lastige keuzes die de spelers soms tot wanhoop brachten. Je kan er natuurlijk gif op innemen dat wanneer je iemand verbiedt door te lopen deze speler jou ook niet gunstig gezind zal zijn. Toch kan het niet zo zijn dat je tegenstanders zomaar zonder slag of stoot de mooiste fiches op kunnen pakken en door kunnen marcheren richting senaat.

Quo Vadis is kort en luchtig, maar met een dosis venijn die bij tijd en wijle tot discussie en grote verontwaardiging kan leiden. Heel erg leuk.

We bespraken nog even wat te spelen de volgende maandagsessie en de keuze is gevallen op Thurn & Taxis en Santiago.

Uitslagen:

Java: Sarah 80, Ingvild 63, Remco 62, Esther 45

Quo Vadis: Sarah 22, Remco 20, Esther 18, Ingvild 14 

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006