Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Traumfabrik / Durch die Wste / Korsar / Crazy Derby en Einfach Tierisch in Hoorn

Titel (5K) Verslag

Traumfabrik / Durch die Wste / Korsar / Crazy Derby en Einfach Tierisch in Hoorn, maandag 15 mei 2006
Geschreven door: Gerard

Op deze spellensessie van 15 mei zijn wij te gast bij Remco en Sarah. Na een korte ontvangst in de tuin met een kopje koffie of thee gaan we rap aan de slag met het eerste spel van de avond.
Gerard heeft deze avond Traumfabrik van Reiner Knizia meegenomen. Een spel waarbij de spelers als filmproducenten moeten proberen films te produceren met als doel hier zo veel mogelijk punten mee te scoren. Des te beter de regie, de muziek, de special effects, de montage, de acteurs en sterspeler, des te hoger de film gewaardeerd zal worden.

Via een origineel biedsysteem wordt er op diverse filmonderdelen geboden. De bieding gaat in de vorm van contracten welke gezien moeten worden als geld. Het spel kent 4 identieke fasen waarbij steeds een aantal veilingen worden doorlopen van diverse filmonderdelen. Met het verkrijgen van deze onderdelen kan men films gaan samenstellen. Aan het einde van elke fase volgt een mogelijke prijsuitreiking voor de tot dan toe best geproduceerde film. Ook worden er prijzen uitgereikt lopende de fasen. Er zijn namelijk drie categorien waarin men films kan produceren en de eerste producent die een film in een zeker genre weet te maken krijgt deze prijs. Aan het einde van de 4e fase komen de echte grote prijzen aan bod. De spelers kunnen nu prijzen krijgen voor de beste film in elk genre, een prijs voor de speler die de meeste punten heeft op het gebied van de regie en er is een belangrijke prijs voor de speler die de slechtste film heeft weten te maken.

Naast de talloze middenmoters die de spelers hebben weten te produceren was het opmerkelijk dat Sarah echt een fabriek had weten op te zetten want ze had maar liefst 5 films weten te produceren. Remco en Esther waren wat meer bescheiden, daar waar Ingvild zich wel heel erg selectief opstelde en duidelijk koos voor een enkele non-mainstream- film van twijfelachtige kwalteit. Gerard wist het spel te winnen met de productie van een kaskraker en als tegenhanger de slechtste film wat hem al met al veel punten opleverde. Traumfabrik is een leuk biedspel in een origineel thema. Bij het spel zit een muziek CD met een dik uur aan filmmuziek uit de jaren 50 en 60. Dit geeft een leuk extra tintje aan het spel.

Durch die Wste is het volgende spel dat op tafel komt. We gaan met kamelen de woestijn afbakenen, oases bezoeken en waterputten open gooien. Door het beurtelings uitbreiden van karavanen is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te scoren door waterputten aan te doen en oases te bezoeken. Aan het einde van het spel zijn afgebakende gebieden ook punten waard.

De karavanen groeien gestaag. We spelen met 4 kleurgroepen aan kamelen en zodra n kleurgroep op is stopt het spel, worden er nog punten gegeven voor de afgebakende gebieden en de langste karavaan in elke kleur. Het is een eenvoudig meerderheidsspelletje waarbij het met 5 spelers toch wel een behoorlijk vol speelbord is. Het wordt allemaal wat onoverzichtelijker wat er toe leidt dat een ieder zich op een beperkt gebied van het bord schijnt te richten. Het is verder opvallend dat het spel met 5 spelers binnen 20 minuten gespeeld is. De verwachting was dat het spel wat meer tijd in beslag zou nemen. Het tweede spel van de avond blijkt in deze setting meer iets weg te hebben van een tussendoortje.

Remco haalt wat kaartspellen van boven. We starten met Korsar. We proberen handelsschepen binnen te loodsen. Deze zijn punten waard en van belang voor de overwinning. Het uitspelen van handelsschepen trekt echter piraten aan dus op deze wijze worden de handelsschepen aangevallen. Zodra een schip een volledige speelronde door de zelfde speler wordt beheerst is dit schip ook eigendom geworden van deze speler. Zo kunnen handelsschepen voor n of meerdere rondes op tafel liggen alvorens zij geclaimd worden door een speler. Het spel eindigt als de trekstapel op is en als n van de spelers zijn hand ook heeft uitgespeeld. De handelsschepen welke spelers nog in de hand hebben tellen nu als minpunten. Korsar is een leuk origineel kaartspelletje met een leuk thema en mooie vormgeving. Zal menig speler zeker bekoren.

Crazy Derby was het volgende kaartspelletje wat op tafel kwam. Een dierenrace waarbij spelers elkaar helpen om bepaalde dieren zo snel mogelijk een race te laten winnen. De diersoort die wint kan n of meerdere spelers punten opleveren. Een grappig en gemakkelijk spelletje zonder al te veel moeilijk gedoe.

Als afsluiter van de avond stond het spelletje Einfach Tierisch op het programma. Hier moet elke speler met een vast aantal biedkaarten bieden op dieren die op tafel opengedraaid worden. Bij de dierkaarten wint de hoogste bieder maar bij pestkaarten krijgt de speler die als eerste past de pestkaart. De speler met uiteindelijk de meeste punten wint het spelletje. De grappigheid in het spelletje is dat, aan het einde van het spelletje, de speler met de laagste totaalwaarde aan biedkaarten in de hand zo wie zo uit het spel ligt. Dit betekent dat het ongebreideld bieden op kaarten kan leiden tot een genadeloze afstraffing.

Een mooie spelavond met 5 onderhoudende spellen zit er weer op. Op naar de volgende sessie.

Uitslagen:

Traumfabrik: Gerard 74, Sarah 64, Remco 59, Esther 38, Ingvild 19

Durch die Wste: Esther 53, Sarah 48, Gerard 45, Remco 38, Ingvild 22

Korsar: Remco 28, Ingvild 18, Gerard 15, Sarah 13, Esther 4

Crazy Derby: Sarah 47, Gerard 42, Esther 34, Remco 30, Ingvild 11

Einfach Tierisch: Gerard 10, Sarah 9, Esther 8, Ingvild 6, Remco 9 (minste geld) 

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006