Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Morgenland / Veel Soeps in Hoorn

Titel (5K) Verslag

Morgenland / Veel Soeps in Hoorn, maandag 8 mei 2006
Geschreven door: Gerard

Na een gezellig onderonsje op het balkon, genietend van het uitzicht was het tijd om met z’n vijven aan te schuiven voor een party Morgenland. Remco verzorgde de uitleg en ondanks het spel voor ons allen nieuw was werd er meteen gekozen voor de uitgebreide spelregels.
Het spel lag bij Remco en Sarah al enige tijd op de plank en Gerard had ook nog geen kans gezien om de doos überhaupt eens open te trekken. Het spel ligt overigens al weer geruime tijd bij V&D in de uitverkoop voor 10 euro. Een bedrag waarvoor je het spel zeker niet mag laten liggen.

Morgenland speelt zich af in een setting van 1001 nacht. De spelers proberen allemaal zoveel mogelijk artefacten te verzamelen door het verkrijgen van geld en het omkopen van de paleiswachten. Eenmaal in het paleis wordt er per ronde gestreden om de aldaar liggende artefacten. Het aardige aan het spel is dat de spelers elk hun 8 manschappen (in de vorm van fiches) verdekt op het speelbord mogen zetten op een divers aantal velden. Al deze velden leveren de speler iets op als hij of zij daar de meeste punten aan manschappen heeft liggen. Zo kan men geld verkrijgen, magische kaarten of speciale voorrechten die tijdens een speelronde van pas kunnen komen. Het meest boeiende in een ronde is het aangaan van de strijd om de artefacten. Heb ik mijn krachten goed verdeeld over het bord? Heb ik wel voldoende geld binnen gekregen om het kleinood te kunnen kopen?

De verkregen artefacten zijn de punten die de eindscore bepalen. Daarnaast kunnen de spelers deze ook tijdens het spel inzetten om de krachten van de artefacten aan te wenden. Ook de magische kaarten kunnen de speler zeer wel helpen naar de overwinning.

Na een goed uur spelen kon de eindscore worden opgemaakt. In dit geval waren er drie spelers met de zelfde eindscore. In dit geval wint de speler welke de meeste perkamenten (ook artefacten) bezit. Hierbij viel Gerard helaas als eerste af omdat hij er geen had. Sarah en Ingvild hadden elk één perkament dus er was nog steeds sprake van een gelijke stand. Het was uiteindelijk Ingvild die ook nog eens het meeste geld over had dus zij mocht de overwinning gaan vieren. Remco mocht als voorlaatste speler zich toch ook laten feliciteren door Esther die als laatste eindigde.

Een ieder vond het spel geslaagd en het zal zeker weer op tafel komen. Ook werden mogelijke tactieken en spelsituaties nabesproken met als doel het de volgende keer beter of anders te doen.

Nog even tijd voor een korte nabrander. Veel Soeps werd op tafel gehaald. Even snel de regels opfrissen en hupsake aan de slag met het maken van soepen. Het schijnt een simpel kaartspel te zijn waarbij men slagen moet zien te halen betreffende een zekere soort soep. Aan het begin van een speelronde kiest ieder een soort soep uit en probeert nu zo veel mogelijk kaarten van deze soep te bemachtigen. Het pesterijtje zit hem in de pepers die elke soep verknallen en de bouillon welke niet te rijmen valt met de pepersoep.

Zo als gezegd een simpel spelletje echter Gerard kon er maar geen wijs uit worden. De arme jongen kookte er als een gek op los maar wist geen enkele soep op overtuigende wijze te maken. Het mag überhaupt een wonder zijn dat hij nog met pluspunten is geëindigd.

Remco en Esther deelden de overwinning. Sarah was een goede derde en Ingvild deed het in vergelijking tot Gerard eveneens subliem.

Conclusie: Iedereen blijft het een leuk spelletje voor tussendoor vinden behalve……..

Uitslagen:

Morgenland: Ingvild (7-1-10), Sarah (7-1-7), Gerard (7-0-10), Remco (5-2-3), Esther (4-1-19)

Veel Soeps: Remco 23, Esther 23, Sarah 20, Ingvild 12, Gerard 4 

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006