Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Kaiser / For Sale / Ahoy / Hol's der Geier in Hoorn

Titel (5K) Verslag

Kaiser / For Sale / Ahoy / Hol's der Geier in Hoorn, maandag 24 april 2006
Geschreven door: Remco

Volgens de poll zitten niet veel mensen te wachten op de sessieverslagen, dus binnenkort zal er een verschuiving gaan plaatsvinden in de te besteden tijd. Er zal dus meer aandacht besteed gaan worden aan recensies. Voor nu, nog even lekker ouderwets een sessieverslag.
Met name Remco was uitermate enthousiast over het op Spellenpret gespeelde Kaiser. Ingvild en Sarah wilden het dus ook wel spelen. Kaiser is zeker geen gemakkelijk spel, de uitleg aan de medespelers duurt al gauw een minuutje of 20. Eenmaal spelend valt alles gelukkig wel snel op zijn plaats, mede door de duidelijke symbolen op het spelbord.

Er was gezorgd voor een dubbele vertaling van de actiekaarten, dit kan ik iedereen die het spel nog gaat spelen aanraden. Deze kaarten zijn een enorm belangrijk onderdeel van het spel en het versnelt het spelverloop aanzienlijk.

Kaiser bestaat maar uit 5 ronden, maar die rondes zijn onderverdeeld in 8 fases. Het spel zit geweldig in elkaar, je moet op vele zaken tegelijk letten. Zo zijn er de meerderheden die in de gaten gehouden moeten worden om keurvorst te worden (Dit alleen kan al met personen al dan niet getrouwd, burchten en ridders), kan je je in een verkiezingsstrijd werpen om de nieuwe keizer te worden, moet je bij het uitkiezen van de actiekaarten opletten of je een zoon of dochter wilt krijgen (de zoon mag op het spelbord geplaatst worden, de dochter mag het klooster in of uitgehuwelijkt worden met een persoon op het spelbord) en moet je op de leeftijden letten, want ouder dan 45 en men gaat met pensioen en het bord af wat voor je meerderheid natuurlijk weer consequenties heeft.

Bijzonder is dat men alleen punten krijgt voor het behalen van een meerderheid en daarmee het worden van keurvorst. Blijft iemand in de volgende ronde de meerderheid houden, dan levert dit geen extra punten op. Wel kan je in die beurt dan weer gebruik maken van de extra specifieke aktie die voor een gebied geldt waar je keurvorst bent.

Zoals gezegd geen eenvoudig spel, maar wel geweldig goed. Ook viel mij op dat het tweede potje dat ik nu speelde het overzicht op het spel al veel beter was dan in het eerste gespeelde spel. Met name het verhuizen van het ene naar het andere gebied om elders weer voor meerderheden te gaan moet je even doorkrijgen. Geniaal en wat mij betreft nog vaak op tafel. Voor zondag a.s. staat het in ieder geval op de lijst, zie alleen op tegen de enorme uitleg :(

Na dit zware geweld even wat makkelijkers, dat dit niet minder spelplezier betekent bleek wel weer met For Sale. In korte tijd uitgegroeid tot één van mijn favoriete kaartspellen. Eerst bieden op huizen en daarna met deze huizen zoveel mogelijk geld zien binnen te halen door goed de waarde van de huizen in te zetten op de waardecheques. Voor Ingvild nieuw, maar daar was niets van te merken. Met ruime voorsprong won ze het spel, terwijl de anderen heel dicht bij elkaar eindigden.

Het was nu na 23.00 uur en Ingvild, Esther en Remco speelden nog even door. Esther had nog nooit een Cwali spel gespeeld en daar moest natuurlijk verandering in komen. Mijn favoriete Cwali spel is zonder enige twijfel Subulata, maar dat is voor 2 personen. Al te lang kon het ook niet duren, dus Zoosim, Logistico en Titicaca vielen ook af. Ahoy bleef over, een memory spel ala Jakkiebak Kippenkak. Het spel ging erg gelijk op, maar Remco had enorme mazzel. In de laatste ronde moest er een haai getrokken worden om op het startveld terecht te komen en Ingvild kon alleen maar kiezen uit twee kaarten waarop een haai lag, Remco hoefde die dus alleen maar weer om te draaien en daar was de winst. Ahoy is niks hoogdravends maar best leuk om eens te spelen.

Als afsluiter van de avond nog even muizen verzamelen en proberen de gieren bij de tegenstander terecht te laten komen in Hol's der Geier. Voor het eerst met 3 personen, het bleek best goed te doen maar zoals met vrijwel alle spellen toch het leukst met zijn vieren. Het systeem met de gelijk in waarde uitgespeelde kaarten werkt namelijk wat minder goed op deze manier. Gaat zondag ook mee om weer gevieren gespeeld te gaan worden.

Zondag gaat weer een grote spellendag worden, er staat veel op de lijst (Brücken von Shangrila, Kaiser, Viva il Re, Tikal, Fürsten von Florenz, Fiche Fluppen Frikadellen, Geschenkt, Bezeten Fles en ook Thea heeft nog het nodige op de planning). Dat wordt dus een heel mooi daggie, hopelijk lekker in het zonnetje bij Gerard en Yvonne in de tuin aan het water met de bootjes op de achtergrond die het prachtige Westfriese landschap vanaf het water komen bekijken.

Uitslagen:

Kaiser: Remco 31, Esther 28, Sarah 26, Ingvild 25

For Sale: Ingvild 71, Remco 54, Esther 52, Sarah 52

Ahoy: Remco, Ingvild, Esther

Hol's der Geier: Remco 19, Ingvild 16, Esther 5

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006