Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Hive / Kardinaal & Koning / Thurn & Taxis / Geschenkt in Hoorn

Titel (5K) Verslag

Hive / Kardinaal & Koning / Thurn & Taxis / Geschenkt in Hoorn, maandag 17 april 2006
Geschreven door: Gerard

Op tweede paasavond was er weer de gelegenheid om in een kleiner gezelschap wat spellen te spelen.
Gerard was even wat eerder ter plaatste en kon zo even een korte impressie krijgen van het spel Hive. Een eenvoudig maar best lastig spelletje wat na deze eerste kennismaking meteen op de lijst van nog te kopen spellen kon worden geplaatst ondanks dat hij er van Esther meteen flink van langs kreeg.

Inmiddels was Remco ook van de partij en kon het feest beginnen. Esther, Ingvild, Remco en Gerard bogen zich allereerst over het spel Kardinaal en koning. Gerard, Esther en Ingvild hadden het spel nog niet eerder gespeeld en voor Remco was het al weer een behoorlijke tijd geleden maar ook hij had het spel tot nu toe slechts één keer gespeeld.

De uitleg was vlot gedaan en ijverig konden de spelers aan de hand van de landenkaarten de raadsheren en kloosters gaan neerzetten op het speelbord. De kloosters worden in het spel twee keer gewaardeerd. De eerste waardering vindt plaats als de speelkaarten op zijn en heeft betrekking op de meerderheid aan kloosters in de gebieden.

Bij de tweede en laatste waardering (als de stapel kaarten voor de tweede maal op is) wordt wederom gekeken naar de meerderheid maar ook naar de reeks aaneengeschakelde kloosters waarvoor men punten kan halen. In deze tweede en laatste waarderingsronde worden ook de raadsheren gewaardeerd waarbij punten behaald kunnen worden als men de meerderheid aan raadsheren heeft in aangrenzende landen.

Het spel speelde vlot weg en ruim binnen de 45 minuten kon de eindscore worden opgetekend. Esther ging vanaf de eerste waarderingsronde met haar scoreschijf als een streep over het scorespoor. Waarbij Remco en Esther wat achter bleven en Gerard amper vooruit kwam.

Bij de 2e en laatste waarderingsronde leek het er op dat Esther haar afstand op de rest behoorlijk ging vergroten maar Ingvild kwam heel erg sterk terug en haalde Esther zelfs in. Gerard die helemaal achterop was geraakt op het scorespoor begon nu ook aan een grootse inhaalslag en bleef slechts twee punten steken achter Ingvild. Remco wist ook nog flink naar voren te komen moest toch genoegen nemen met een 4e plek. Deze onvoorziene ontwikkeling zat hem in het feit dat zowel Esther als Gerard behoorlijk hadden geïnvesteerd in de raadsheren wat achteraf heel gunstig bleek te zijn geweest. Ook Remco had hier nog behoorlijk profijt van.

Kardinaal en Koning is een prachtig meerderheidsspel met weliswaar een zekere geluksfactor als het gaat om de invloed van de kaarten maar is niet bepaald storend te noemen. Het spelmechanisme en de keuze mogelijkheden zijn mooi op elkaar afgestemd en maakt dit eenvoudig ogende spel tot een zeer interessante uitdaging. Wat ons betreft een aanrader!

Na een eerste prettige kennismaking met Thurn und Taxis enkele weken geleden is afgesproken dat het spel wederom op de tafel moest komen en dat was nu het geval. Esther en Ingvild hadden het spel inmiddels al meermalen in de twee speler variant gespeeld en dat was goed bevallen. Remco wilde graag zijn misstap van vorige keer goed maken en Gerard had de twijfelachtige eer de overwinning van de vorige keer te verdedigen. Het spel ontwikkelde zich voor een ieder vlot. Remco richtte zich op het Duitse gebied om daar de hoogste bonus weg te kapen en een ieder leek het reguliere patroon te volgen van postkoetsen halen en bonustegeltjes pakken.

Ingvild kende echter een wat mindere periode en brak twee keer een route af. Tot overmaat van ramp herhaalde de geschiedenis zich voor Remco waarbij hij zich op een zekere route had verkeken en een ongeldige route wilde uitleggen. Vanwege deze ontwikkeling duurde het spel nog twee volle rondes waarbij Gerard het spel afsloot door zijn laatste postkantoor in het spel te brengen. De ronde uitspelend wist Esther nog de postkoets met de hoogste waarde binnen te slepen waarna de eindtelling kon worden opgemaakt. Inmiddels zijn de meningen iets verdeeld over het spel. Remco heeft het wel gehad met dit spel. Begrijpelijk gezien de wijze waarop het spel nu tot twee keer aan toe voor hem gelopen is. We gaan Remco echter toch bewegen om het nog een keer te proberen (al weet hij dit zelf nog niet)

Thurn und Taxis blijft een leuk spel en zal zeker weer op tafel verschijnen.

Nog even een vlotte pot Geschenkt. Het werden er uiteindelijk twee die zowaar beiden door Gerard gewonnen werden. De eerlijkheid gebiedt te bekennen dat hij zelf ook niet weet hoe hij dat nu gedaan heeft. Ingvild wist met monsterscores tot twee keer aan toe haar laatste plaats veilig te stellen.

Zo kwam er weer een einde aan een gezellige speelavond waarbij er al weer meteen vooruitgeblikt werd op de komende speldag op 30 april aanstaande. We weten nu al dat we te veel spellen willen spelen in veel te weinig tijd. Remco gaat in ieder geval “Fisch Fluppe Frikadellen” voor 12 personen uitwerken want dat moeten we toch echt eens gaan proberen. Met dank aan de dames en hun geweldige haperende CD speler gaat een ieder weer zijn eigen weg.

Uitslagen:

Kardinaal & Koning: Ingvild 61, Gerard 59, Esther 53, Remco 47

Thurn & Taxis: Gerard 25, Esther 21, Ingvild 20, Remco 15

Geschenkt: Gerard -19, Remco -20, Esther -42, Ingvild -61

Geschenkt: Gerard -29, Remco -53, Esther -55, Ingvild -78 

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006