Spelmagazijn > Nederlands > Menu > Scorespoor > Verslagen > Verslag Hoornse Spellendag Olga en Jasper

Titel (5K) Verslag

Verslag Hoornse Spellendag Olga en Jasper, vrijdag 31 maart 2006
Geschreven door: Olga en Jasper

Tijdens de spellendag werd ons gevraagd om een stukje over de eerste Hoornse spellendag te schrijven. Onze excuses dat wij dat zo laat doen, maar we hadden direct na de spellendag een verbouwing die wat eerder kwam dan we hadden verwacht. (Wij zijn alleen maar verheugd dat jullie voor ons dit verslag hebben willen schrijven -red.)

Voordat we verder gaan met het onderwerp “de Hoornse spellendag” een korte persoonlijke introductie. Anders vragen jullie je steeds af wie wij zijn. Wij zijn Jasper Heijdra en Olga Schmeitz. Jasper is sinds drie jaar een echte spellenfanaat. Ik ben het zelf in mildere vorm ook door Jasper geworden. Jasper is dol op nieuwe spelletjes uitproberen en om andere mensen weer uitleg te geven over spelletjes. Het maakt niet uit of het nou om bord-, kaart-, minatuur-, of role-playing games gaat. Zo hebben wij elkaar ook ontmoet; tijdens het spelen van Dungeons & Dragons (Een role-playing game). We wonen nu alweer twee jaar samen in Hoorn. Omdat er in Hoorn weinig gebeurt op het gebied van spellen, is hij sinds 1 januari 2006 een spellenwebwinkel begonnen: De Spellenhoorn. Naast deze webwinkel hebben wij al verschillende malen toernooien georganiseerd, voornamelijk op het gebied van Magic en Warhammer. Om iedereen kennis te laten maken met de nieuwerwetse bordspellen, wilden we het echter graag groter aanpakken. Het idee voor de Hoornse spellendag was geboren.

Na flink wat reclame gemaakt te hebben in kranten, op de radio en de vele plakplaatsen in Hoorn ging na weken voorbereiding onze wekker op 19 maart 2006 om 06:30 uur. Eindelijk was het zover, de eerste Hoornse spellendag. De avond ervoor flink veel ingepakt en deze ochtend nog de laatste dingen ingepakt. Het was echt spannend want we hadden geen idee hoeveel mensen er zouden komen. Te weinig hoopte we natuurlijk helemaal niet maar we waren wel bang dat als er teveel mensen zouden komen, we het misschien niet met alle vrijwilligers zouden redden. Voor de vrijwilligers hadden we voornamelijk een beroep gedaan op familie en vrienden. Mijn ouders achter de winkelwaar, Jasper’s vader en overige vrienden die spellen uitleg gaven bij de spellen en mijn schoonmoeder en een goede vriendin die druk bezig waren met tosti’s, broodjes kroket/frikandel en de overige cateringactiviteiten.

De locatie van de spellendag was wijkcentrum Risdam, Scheerder 1 te Hoorn. In dit wijkcentrum speelt Jasper geregeld op maandagavond Magic, warhammer en andere bordspellen. Iedere maandagavond van 19:30 tot 22:00 uur is daar gelegenheid toe. Toen wij daar rond 8:00 uur aankwamen waren Brechje (de coördinator van het wijkcentrum) en Harold (medeorganisator en Warhammer toernooi leider) al aanwezig. Als eerste werd het wijkcentrum opnieuw ingericht. Het achterste gedeelte werd klaargemaakt voor de toernooien, en het voorste gedeelte werd ingericht met een aantal tafels waar de spellen werden neergezet die de dag gespeeld konden worden.

We waren net op tijd klaar (10:30 uur) toen de eerste mensen binnenkwamen. Dit waren voornamelijk deelnemers aan het Magic en Warhammer toernooi. Dit zijn in het begin altijd een beetje stressmomenten maar toen de toernooien eenmaal bezig waren, keerde de rust terug. We hadden een flink aantal deelnemers aan de toernooien. Het Kolonisten van Catan toernooi had echter geen enkele deelnemer. Hopelijk was dit nog een beetje nieuwigheid, en is de volgende keer helemaal vol.

Langzaam aan druppelde er ook meer mensen binnen voor de bordspellen. De hele dag waren de bordspeltafels redelijk gevuld. Voor het merendeel van de mensen waren het nog totaal onbekende bordspellen. Op een gegeven moment kwam er ook een ouder echtpaar binnen die toch een andere gedachte hadden betreffende de Spellendag. Aan ons werd de vraag gesteld: “Waar kunnen wij Dammen!”. We legden toen uit dat het voornamelijk om nieuwe spellen ging vandaag. Maar misschien kunnen we dit punt meenemen voor de volgende keer. Er moet toch ook waarschijnlijk wel een nieuwere versie van Dammen zijn…

De spellen die gespeeld konden worden waren: Blokus, Metro, Ford, Rat Hot, Taxi, Pipeline, Kinderen van Catan, Robo-Rally, Primordial Soup, Pirates, Munchkin, That’s Life, Trans Amerika en Medina. Ik kan wel wat over de spellen vertellen, maar volgens mij weten velen van jullie nu al hoe ze gaan en het is veel leuker om ze gewoon te spelen.

We kregen een heleboel leuke reacties van de bezoekers. Dat ze blij waren dat er eindelijk zoiets georganiseerd wordt in Hoorn. En of we vaker zo’n spellendag zouden organiseren. Sommige bezoekers meldde zich meteen aan als vrijwilliger voor de volgende keer. Ook vanuit jullie kant (scorespoor.nl) kregen we hele leuke reacties en we vonden het ontzettend leuk om dit direct na de spellendag al op jullie site te lezen.

Dank zij alle positieve reacties gaan we zeker nog een spellendag organiseren, en wel ergens eind oktober of begin november. En als het aan ons ligt zal dit ieder jaar in voor en najaar plaatsvinden. We zullen jullie op de hoogte houden en misschien kunnen we het één en ander voor elkaar betekenen. We horen graag jullie ideeën!!!!

Op de website van de hoornse spellendag (www.hoornsespellendag.nl) staan een aantal foto’s. Ook zal hier de nieuwe aankondiging van de volgende spellendag zijn. Houd deze site dus goed in de gaten!

Groeten,

Jasper en Olga

Naar verslagenoverzicht Scorespoor
Naar boven / Naar menu

Spelmagazijnby Ronald Hoekstra - 2006